Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia - zasady ergonomii

wiewióra1976

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Posiadaczy pięknych kuchni:)))

Chciałabym Wam zadać dosłownie 3 pytania:

1. Jaka najlepsza/praktyczna odległość powinna być pomiędzy zlewem a płytą grzewczą?

2. Jaka minimalna odległość powinna być pomiędzy zabudową piekarnika w słupku a płytą?

3. Jaki jest sens aż tak dużego zlewozmywaka w kuchni tj. duża komora+mała komora+ociekacz, skoro mamy zmywarkę? Czy nie marnujemy wówczas niepotrzebnie blatu roboczego?

Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi:)))

Pozdrawiam

Edytowane przez lopezka
..

Lopezka, minimalna odległość zlewu i blatu to 60 cm, jak dla mnie optimum to 100-120 cm, bo na tej części blatu najwięcej się dzieje, ale oczywiście wszystko zależy od tego jak dużą masz kuchnię. Odległośc piekarnika od płyty, moim zdaniem, nie jest tak istotna, ale wygodniej jest gdy obok słupka z piekarnikiem masz kawałek blatu by odstawić to co wsztawiasz do, lub wyjmujesz z piekarnika. A co do zlewu, - wszystko zależy od rozmiarów kuchni i indywidualnych preferencji.

1. A jaka jest dla ciebie wygodna? Przecież to zależy od sposobu pracy w kuchni. Każdy lubi inaczej.

2. uważam, że po bokach płyty musi być min 40-50 cm.

3. ociekacz dla mnie jest blatem roboczym, zwłaszcza jak kroję coś co cieknie (np. pomidory). Duża komora na mycie tego co nie zmieści się w zmywarce. Mała do własnego uznania.

Lopezka ja mogę odpowiedzieć Ci na 3 pytanie.

franke-maris-mrg-651-grafitowy,1822766260_3.jpg

Mam właśnie taki zlew i mam zmywarkę, jedno drugiego nie wyklucza. Przede wszystkim nie wszystko można myć w zmywarce (np. patelnie, drewniane rzeczy, filiżanki z wzorami), mi po obiedzie zawsze coś zostaje w zlewie do umycia ręcznie. W małej komorze rozmrażam mięso lub myję owoce/warzywa. Ja u siebie mam spory blat, więc mogłam sobie spokojnie pozwolić na taki duży zlew, ale jeśli ktoś woli mieć więcej miejsca do przygotowywania potraw to można pójść na kompromis i kupić taki zlew z małym ociekaczem. Ja mogłabym zrezygnować z małej komory, ale na pewno nie z ociekacza, bo zawsze cos się na nim suszy.

Wszystko zależy jakie masz przyzwyczajenia i potrzeby.