Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z patyków - komentarze

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej, podczytuję sobie troche..

Nie wiemy tylko, jak bank potraktuje fakt odrolnienia tylko części działki, podobno zrobiliśmy błąd nie odralniając całości. Zobaczymy...

Czy to dla banku ma jakiekolwiek znaczenie? U mnie jest 18 arów a zamierzamy odrolnić tylko 5 potrzebne pod budowę domu. Tak poradził nam architekt...nie wiedziałam, ze to istotne..

Wiolasz, właśnie nie wiem. Pan z Expandera twierdzi, że to może mieć znaczenie, bo działka ma być zabezpieczeniem kredytu. Działka powinna byc budowlana, a jest rolna z prawem do zabudowy, według doradcy.

Z drugiej strony - co za różnica, skoro mamy pozwolenie na budowę, wypis z planu zagospodarowania w którym stoi, że działka przeznaczona pod budownictwo mieszkane. I jeszcze jest jakaś decyzja ministra, że na tych gruntach można budować, a nie można ich uprawiać. :roll:

Mam nadzieję, że to wystarczy...

Ale lepiej się dowiedz od razu, nam też tak architekt poradził, widocznie na kredytach się nie znał...

• 4 weeks później...

Witaj,

bardzo ładny domek, jestem na etapie szukania projektu i właśnie poszukuję taki sam tylko do 150 m2. Nie jest łatwo. Wjazd też od południowej strony. Nie bedzie Ci przeszkadzać, że salon będzie oświetlony tylko od zachodniej strony? Bo ja z chęcią bym u siebie przestawiła kuchnię z salonem ale wtedy tak jakoś nieustawnie i za daleko do kuchni. Pozdrawiam

Anla, cieszę się że Ci się podoba :D Nie wiem do końca jak to będzie z tymi oknami od zachodu, pocieszam się, że ponieważ kuchnia będzie całkowicie połączona z salonem (wywaliliśmy ścianki między nimi) to będzie trochę jaśniej :wink:

A dom ma mniej więcej 12x10m.

Wiolasz, na razie wiemy tylko tyle, że bank chce nam tego kredytu udzielić, ale musieliśmy donieść jeszcze parę dokumentów i nadal czekamy. W przyszłym tygodniu mam nadzieję, że wreszcie podpiszemy umowę :D Na razie mamy burzę mózgów, wybieramy kominek, dach, meblujemy kuchnię i łazienkę (bo firma budowlana niedługo będzie chciała wiedzieć gdzie zlew, zmywarka, wanna i kibelek) :roll: Przyjemne ale stresujące :D

Bardzo ładnie zapowiada się Wasz domek na tym obrazku i na rzucie.

Sprytnie rozplanowanowany, że i spiżarka i pom-gosp i dodatkowe WC się mieści.

Naprawdę jestem pod wrażeniem.

Mam pytanko - da się w tym projekcie zaadaptowcać strych na dodatkowe pokoje?

I czy to jest projekt gotowiec czy indywidualny?

Pozdrawiam,

Gotowiec, z pracowni Bajer i Bajer w Otwocku :)

Dodatkowe wc zlikwidowaliśmy na rzecz większej garderoby, niektórzy mówią że to błąd ale jakoś musimy się pomieścić :D

Co do strychu to chyba jest za niski... Chociaż jakby się uprzeć to może da się wykroić kawałek gdzie da się stanąć prosto :roll: Nie wiem co z oknem, od podłogi do samego szczytu jest jakieś 280cm... My tam będziemy mieli graciarnię :wink:

• 2 weeks później...

Dzisiaj przypadkiem trafilem do Twojego dziennika. Temat jest dla mnie bliski - będę budował również w technologii drewnianego szkieletu (domek podobny, deczko mniejszy ~90m2). Aktualnie czekam na "pozwolenie na budowę", z inwestycją ruszam późnym latem.

Odnośnie kosztów - co w Twoim przypadku oznacza "pod klucz"? U mnie co ceny 1700pln/m2 brutto muszę doliczyć koszt wylewek (potem oczywiście płytki, panele..), instalacji gazowej co (zrezygnowałem z elektryki /konwektory/), koszt komina(schiedel) do kominka i samego kominka z dgp. Zastanawiam się nad rekuperatorem (standardowo ma być zwykła wentylacja mechaniczna), ale to dodatkowo jakieś 10 tys pln.

Co do Twoich rozważań nad mocą wkładu kominkowego. Dzisiaj byłem u przedstawiciela f-my Jotul. Na moje 90m2 ma podobno wystarczyć 8 kW/za niecałe 4tys. pln/ (max starcza do 100m2), więc na 'Wasze" ok 100 m wystarczające będzie 11 kw.

DGP bez mechaniki (grawitacyjne). Poprosiłem o kosztorys całej instalacji, ma być za 2 dni.

adiz1, miło że zajrzałeś :D I fajnie, że zwolenników "patyczaków" jest więcej :wink:

W naszym przypadku budowa pod klucz obejmuje wszystko łącznie z: podłogami (terakota, panele), glazurą w łazience, białym montażem (wanna, umywalka, wc i tak dalej), malowaniem ścian, ogrzewanie konwektorowe. Doliczyć musimy kominek (komin Schiedel jest w cenie) z rozprowadzeniem, no i oczywiście takie rzeczy jak przyłącza i ogrodzenie. Cena brutto za metr to mniej więcej 2200 PLN.

Co do kominka, stanęło na Tarnawie i DGP mechanicznym. Nie udało mi się znaleźć racjonalnego argumentu dlaczego Jotul a nie Tarnava - poza estetycznym, ale to rzecz względna :wink:

Przeczytałam dzisiaj twój dziennik. Bardzo podoba mi sie twoja działka, projekt również. Napisałaś, że zlikwidowałaś małą łazienkę na dole, według mnie to błąd. Uśmiechnęłam się przy twoim ostatnim zdaniu

Ciekawe co jeszcze wyjdzie nieoczekiwanego

Niestety tych nieoczekiwanych zdarzeń na budowie jest mnóstwo i u ciebie to dopiero mały wstęp :lol: :wink:

Przeczytałam dzisiaj twój dziennik. Bardzo podoba mi sie twoja działka, projekt również. Napisałaś, że zlikwidowałaś małą łazienkę na dole, według mnie to błąd. Uśmiechnęłam się przy twoim ostatnim zdaniu

Ciekawe co jeszcze wyjdzie nieoczekiwanego

Niestety tych nieoczekiwanych zdarzeń na budowie jest mnóstwo i u ciebie to dopiero mały wstęp :lol: :wink:

E.kala, miło mi że Ci się mój domek podoba :)

Ja się naprawdę dziwiłam, że do tej pory tak nam w sumie gładko szło :D Tak się spodziewam, że im dalej w las tym będzie trudniej... Ale i przyjemniej, jeśli już coś się na działce zacznie dziać :wink: Na razie to wszystko formalności, znajomi, którzy nie mają pojęcia o budowaniu krzywią się, że NIC nie robimy :o :lol:

700 zł za gruz ???

to według mnie złodziejstwo w biały dzień.

Ja na początku budowania swojego dojazdu ( w sierpniu 2006) płaciłem 100 zł za wywrotkę i tak kupiłem 3 kamazy- następne wywrotki a było ich z dwadzieścia przyjechało za darmo.

Gruz za darmo mozna pozyskać od firm śmieciarskich wystawiających kontenery na gruz. Póżniej taki pełny kontener firma musi wywieżć na wysypisko i za to zapłacić lub wysypać u kogoś.

Ja się notorycznie ogłaszam że przyjmę gruz i tak co jakiś czas zgłasza się do mnie ktoś z przyczepką gruzu.

Ogłoszenia o gruzie polecam szukać na allegro - ja tam znalazłem mojego głównego dostawcę.

A odnośnie prądu to ja już czekam ponad rok...

ale wybudowałem dom z pomocą agregatu - polecam to rozwiązanie - niezobowiązujący - uzywasz kiedy potrzebujesz a potem możesz sprzedać.

Powodzenia

Jerzyna, bardzo dziękuję za wskazówkę!

Jak pisałam, nie znam się na tym kompletnie, nic mi ta cena nie mówi :oops: :roll: Po tym jak się utopiłam w błocie spanikowalam i zapłaciłabym kazde pieniądze, byle dało się tam wjechać :lol:

Biegnę w takim razie na Allegro, poszukam, może rzeczywiście ktoś chce się gruzu pozbyć? Każdy zaoszczędzony pieniądz jest na wagę złota :wink:

• 3 weeks później...
Anisiu, niewykluczone że będziemy jeszcze potrzebować. Na początku tygodnia pojedziemy i zobaczymy jak to będzie wyglądać po rozsypaniu tego co jest, te 20 ton jak się okazuje to malutko :o Zreszta skad ja mam wiedzieć czy faktycznie 20 ton przywieźli, jak to sprawdzić? :roll: Dzięki za propozycję, dam znać co i jak :D