Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IGLAKI - sadzenie i przesadzanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli masz ochote sadzić przy padającym śniegu/deszczu to nie ma problemu, bo ziemia nie jest zmarznięta. Pinus podał Ci metodę na spokojne przetrzymanie roślinek przez jakis czas (np. do momentu poprawy pogody)tak, aby im jak najmniej zaszkodzić :wink: .

No sobota ma być już w miarę ok wg. synoptyków ok 8 stopni, tylko poranne przymrozki mogą się zdażyć ok -2 stopnie, i bardziej mi chodziło o to, czy one posadzonym roślinkom nie zaszkodzą i czy po posadzeniu podlać, czy podlać dopiero jak już tych przymrozków na pewno nie będzie.

Przydołować na dworze (nallepiej w cieniu), tzn. obsypać korzenie ziemią.

..

To nie lepiej już je posadzić i np zrobić kopczyk, nad korzeniem?

Oczywiście, że lepiej posadzić. Kopczyk o którym piszesz, to teraz niby w jakim celu :-? . Obowiązkowo dobrze podlać. Posadzone rośliny, które chcesz sadzić nie zmarzną Ci. Najwyżej wyschną jak będziesz z nimi „cudował" :)

Tylko w takim razie po co pytasz w jaki sposób przechować do czasu lepszej pogody :-?

..

Przydołować na dworze (nallepiej w cieniu), tzn. obsypać korzenie ziemią.

..

To nie lepiej już je posadzić i np zrobić kopczyk, nad korzeniem?

Oczywiście, że lepiej posadzić. Kopczyk o którym piszesz, to teraz niby w jakim celu :-? . Obowiązkowo dobrze podlać. Posadzone rośliny, które chcesz sadzić nie zmarzną Ci. Najwyżej wyschną jak będziesz z nimi „cudował" :)

Tylko w takim razie po co pytasz w jaki sposób przechować do czasu lepszej pogody :-?

..

Gdyż sądziłem, że te przymrozki poranne mogą im zaszkodzić, ale jeśli nie, to rzeczywiście nie ma tematu. Dzięki za odpowiedzi.

• 3 months później...

Posadziłem 3 iglaki - Daglezje z doniczek - spore drzewa w przyszłości. Odległości pomiędzy nimi i od ścian budynku 4m. Jedno drzewko musiałem posadzić bliżej ściany - 3m.

Wczoraj wykopałem dołki na około 2 sztychy szpadla, dosłownie sucha skała (woj. pomorskie) ... nalałem tam wody w nadzieji, że się rozmiękczy i trochę rozmoczy ziemię. Patrzę rano, a tam może tylko 3cm tej wody zeszło... :) Podłoże gliniaste, próbowałem jeszcze dołki pogłębić. Wsypałem do każdego dołka 50L ziemi pod iglaki, wstawiłem plastikową rurkę do dna, żeby łatwiej podlewać w okolice korzenia w przyszłości. Drzewka trzeba mocno podlewać, ale co się stanie, jeśli one "siedzą" w takim szczelnym korku ? Jeśli najeję tam za dużo wody to ona tak szybko nie wyparuje, ani nie rozsączy się w tej glinie, a korzenie mogą zacząć gnić...

Skąd wiedzieć ile podlewać ???

No ja myślę że taka donica z gliny jest niezła bylebyś tylko nie przelał korzeni bo zgniją pomyśl o tych co mają piaszczysta plaże na działce- tu woda przelatuje jak przez sitko. Lej z umiarem. jak rośliny podrosną to same rozwala te glinę korzeniami.

Donice kop głębokie do każdej dobra ziemia i masz super.

• 1 month później...

Cześć

O co chodzi :wink: - powoli kończymy walkę z ziemią dookoła domu po budowie. Teraz jest ( na glinie ) rozsypana ziemia piaszczysta tak żeby zmienić warunki głównie wodne po deszczach :lol: :roll:

Chcieliśmy posadzic iglaki i teraz jeszcze nie ma trawy.

Można sadzić jak już będzie np. trawa i w tej trawie je sadzić ... ?

Bo słyszałem, że trawa zagłuszy rosnące iglaczki ...

Nie wiem sam, ogrodnictwo mi na razie obce jest ... :roll:

poradźcie proszę, pozdrawiam, majki

PS. Aha jeszcze jedno - podobno trudno kosić trawę pomiędzy posadzonymi iglakami - prawda ? :roll:

Jakie iglaki masz na myśli?

Mój poprzednik posadził dużo świerków bezpośrednio w trawie. W części ogrodu rosną tak do dziś. Jednak nie licz na to, że twoja rola skończy się po ich wsadzeniu - trzeba będzie je regularnie i często obkaszać (przynajmniej do wyrośnięcia ponad trawy i chwasty :wink: ), bo inaczej zielsko je zagłuszy. Tak było u mnie: były właściciel działki posadził mnóstwo 15cm sadzonek. Działkę kupiłem po ok. 3 latach od tego sadzenia i pierwszą moją atrakcją było zwiedzanie nowej posiadłości na kolanach z sierpem w dłoni - świerki nadal były 15cm, tylko było ich znacznie mniej :-? .

Moja rada - w miejscu nasadzeń pozbądź się trawy (chemicznie czy mechanicznie), następnie wsadź iglaki (i nie tylko :wink: ) a ziemię wokół nich wyściółkuj.

...a w ogóle to najlepiej przyjedź do mnie - wytłumaczę ci na obrazkach :wink: :lol:

Gdy posadziłam iglaki i takie inne to przez dwa lata wokół nich usuwałam trawę coby roślinkom nie zabierała pożywienia. Obecnie gdy są już dosyć duże dałam sobie spokój. Iglaki rosną w trawie, oczywiście trawa wokół nich jest podkaszana. Trawę dosyć mocno podlewam i myślę że iglaki nie mają szkody.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...