Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IGLAKI - sadzenie i przesadzanie

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musiałem przesadzić kilkanaście tui kolumnowych. Mają po kilka lat i wysokość ponad 2 metry. Starałem się wykopać je z jak największą bryłą korzeniową i zasiliłem je też nową ziemią.

Wiem że podstawa teraz to regularne podlewanie. Ale mam pytanie kiedy je podsypać nawozem. Czy można już czy też trochę poczekać (a jeśli tak to ile) ?.

Pozdrowienia.;)

• 1 year później...
Wszystko zleży jak bardzo został zredukowany układ korzeniowy. Oczywiście ukorzeniacze oraz i mikoryza pomogą roślinie odbudować układ korzeniowy i przyswoić się do nowych warunków. Biorąc pod uwagę że jest dobry okres nasadzenie a korzeni jest pod dostatkiem jałowiec raczej bez problemów powinien się przyjąć.

Wszystko zleży jak bardzo został zredukowany układ korzeniowy. Oczywiście ukorzeniacze oraz i mikoryza pomogą roślinie odbudować układ korzeniowy i przyswoić się do nowych warunków. Biorąc pod uwagę że jest dobry okres nasadzenie a korzeni jest pod dostatkiem jałowiec raczej bez problemów powinien się przyjąć.

Tak naprawdę trzeba zacząć uwać na niego dopiero gdy nadejdą upały w lecie. Nie przesuszyć. Pierwszy rok najważniejszy.

Wszystko zależy od tego z jaką starannością został wykopany, a nastepnie posadzony. Latem to on już będzie miał kilka trudnych momentów za sobą: mroźne zimowe wiatry, słońce przy zamarźniętej glebie, być może wczesną, upalną i suchą wiosnę...

Nie przelać to podstawa - nadgorliwość bywa gorsza od niedbalstwa - podlać trzeba przy sadzeniu, bardzo obficie a następnie tylko kontrolować czy ziemia nie wyschła za bardzo.