Stanisław22 30.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 dom parterowy niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem został wybudowany i zamieszkały w 2003 roku na gruncie o wysokim poziomie wód gruntowych.Od roku na parterze osiada mi podłoga co uwidacznia sie na listwach przypodłogowych które zaczynaja wisieć nawet na 0.5 cm.Dotyczy to również futryn drzwiowych.Nie pękają ściany.Podłogi sa różne tj parkiet,panel,tarakota Nie tworzą się wybrzuszenia i gdyby nie listwy pod ścianami nic bym nie zauważył. Prosze może KTOŚ mi może podpoweidzeć co to może być i jak sobie z tym poradzić Dom ma dużą powierzchnię Jego wymiary po obrysie to ok21m dł i 10 m szer.Raz jeszcze proszę o porade Pozdrawiam i z góry dziękuje bo nie wiem czym to grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.11.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jak był zagęszczny grubt i ile i jaki masz styropian pod wylewką następsta sa uzależnione od wielkości osiadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.11.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Teraz to jak chcesz to naprawic to jedynie musisz wszysko zerwac zagescic grunt i ponownie robic wylewki. Niestety zle zagesciles grunt i teraz msz problem i to duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.11.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Nie no nie róbcie jaj. Rada: zerwać wszystko i zagęszczać jest niepoważna. Nie lepiej to poczekać ? Może już skończyło osiadać. A może pójdzie jeszcze z centymetr przez 2-3 lata i ustanie. Po co teraz pruć podłogi jak nic nie pęka. CZEKAJ. Nic innego ci teraz nie pozostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanisław22 30.11.2006 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jak był zagęszczny grubt i ile i jaki masz styropian pod wylewką następsta sa uzależnione od wielkości osiadania w roku 2000 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.11.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jak był zagęszczny grubt i ile i jaki masz styropian pod wylewką następsta sa uzależnione od wielkości osiadania[/quote w roku 200 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi moze wody gruntowe wymywają wypełnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanisław22 30.11.2006 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 wokół budynku jest drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 30.11.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Albo pod budynkiem jest jakiś wielki ciek wodny albo ktoś przegapił dokumenty i postawił na drenie melioracyjnym. Ja bym tego na razie nie ruszał tylko obserwował. Może jest jakaś metoda wypełnienia ciśnieniowego pod posadzkę np. wtysk masy betonowej przez scianę fundamentu pod chudziak. Nigdy co prawda nie słyszałem o czymś takim ale tak sobie dumam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 01.12.2006 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Myślę,że to jest wina styropianu.Albo dałeś niewłaściwy,albo kupiłeś oszukany.Nie jesteś pierwszy z tym przypadkiem.Listwy,albo cokól można obniżyć.Jeżeli nic pozatym się nie dzieje to spoko.A rady typu "zerwać wszystko"zostawcie dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.12.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Może EPS 70 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 01.12.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 a moze to dlatego ze podlogi w domkach trolli sie z reguly zapadaja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanisław22 01.12.2006 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 dzięki WAM wszystkim za rady ,czekam nadal może ktos ma podobny problem i moze zechce napisać jak to się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanisław22 03.12.2006 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 raz jeszcze proszę może ktoś ma podobne problemy i czy coś gorszego się nie stało jak tylko konieczność obniżenia listew i drzwi pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 03.12.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 coś gorszego się nie stało jak tylko konieczność obniżenia . Gorzej może być jak osiadanie podłogi uszkodzi instalacje znajdujące się pod nią a zapewne takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 04.12.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 w roku 2000 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi Pisząc ziemia masz na myśli taką zwykłą ziemię? Fundamenty należy zasypywać piachem albo innym kruszywem, ziemia z domieszkami organicznymi nie nadaje się do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 04.12.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witam.U nas w maju zaczeło się dziać bardzo podobnie. Mamy domek parterowy, ściany nośne tyklo po obrysie. W ciagu kilku miesięcy podłoga obniżyła się o ok. 2-3cm. Geolog, którego wynajęliśmy stweirdził złe zagęszczenie gruntu pod posadzką. Wykonawca wsypał ok. 1m podsypki do wykpou i dopiero po wierzchu jeździł zagęszczarką. Ścianki działowe, które stoją na chudziaku popękały, drzwi i listwy wiszą w powietrzą. Geolog zalecił wykonanie iniekcji. Nawierciliśmy kilka otworów w domu i agregatem tynkarskim wepchnęliśmy pół tony gotowej wylewki. Mam nadzieję, że to już koniec osiadania, bo od tego czasu odechciało mi się mieszkać w domku i przybyło mi kilkanaście siwych włosów. Rurki miedziane CO na razie wytrzymały bo grzejniki są ciepłe. Doskonale wiem co to znaczy i bardzo współczuję. Najlepiej rzeczywiście poczekaj i obserwuj. Możesz wynająć też geologa tylko, że to wiąże się ze zrobieniem otworu poprzez wszystkie warstwy podłogi no i kwotą ok. 500,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.12.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 jak był zagęszczny grubt i ile i jaki masz styropian pod wylewką następsta sa uzależnione od wielkości osiadania w roku 2000 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi Winnego już znalazłeś, rozwiązanie masz powyżej w poście AWIka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanisław22 04.12.2006 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witam. U nas w maju zaczeło się dziać bardzo podobnie. Mamy domek parterowy, ściany nośne tyklo po obrysie. W ciagu kilku miesięcy podłoga obniżyła się o ok. 2-3cm. Geolog, którego wynajęliśmy stweirdził złe zagęszczenie gruntu pod posadzką. Wykonawca wsypał ok. 1m podsypki do wykpou i dopiero po wierzchu jeździł zagęszczarką. Ścianki działowe, które stoją na chudziaku popękały, drzwi i listwy wiszą w powietrzą. Geolog zalecił wykonanie iniekcji. Nawierciliśmy kilka otworów w domu i agregatem tynkarskim wepchnęliśmy pół tony gotowej wylewki. Mam nadzieję, że to już koniec osiadania, bo od tego czasu odechciało mi się mieszkać w domku i przybyło mi kilkanaście siwych włosów. Rurki miedziane CO na razie wytrzymały bo grzejniki są ciepłe. Doskonale wiem co to znaczy i bardzo współczuję. Najlepiej rzeczywiście poczekaj i obserwuj. Możesz wynająć też geologa tylko, że to wiąże się ze zrobieniem otworu poprzez wszystkie warstwy podłogi no i kwotą ok. 500,00. Prosze podaj mi jak szybko od wylania podłóg zaczęło się osiadanie. Ile trzeba było zrobić otworów,czy są one małe i czy zaistniała konieczność wymiany podłogi.Skąd wiedziałeś ile należy wcisnąć tej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.12.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 dom parterowy niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem został wybudowany i zamieszkały w 2003 roku na gruncie o wysokim poziomie wód gruntowych.Od roku na parterze osiada mi podłoga co uwidacznia sie na listwach przypodłogowych które zaczynaja wisieć nawet na 0.5 cm.Dotyczy to również futryn drzwiowych.Nie pękają ściany.Podłogi sa różne tj parkiet,panel,tarakota Nie tworzą się wybrzuszenia i gdyby nie listwy pod ścianami nic bym nie zauważył. Prosze może KTOŚ mi może podpoweidzeć co to może być i jak sobie z tym poradzić Dom ma dużą powierzchnię Jego wymiary po obrysie to ok21m dł i 10 m szer.Raz jeszcze proszę o porade Pozdrawiam i z góry dziękuje bo nie wiem czym to grozi Kupiłes brachu niesezonowany styropian i skurczył się w podłodze pod ciezarem wylewki. Proces powinien się zatrzymac. W czasie odawiania przesuniesz liswy pomalujesz i bedzie git. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 ... W ciagu kilku miesięcy podłoga obniżyła się o ok. 2-3cm. Geolog, którego wynajęliśmy stweirdził złe zagęszczenie gruntu pod posadzką... Prosze podaj mi jak szybko od wylania podłóg zaczęło się osiadanie. Ile trzeba było zrobić otworów,czy są one małe i czy zaistniała konieczność wymiany podłogi.Skąd wiedziałeś ile należy wcisnąć tej wylewki. Stanisław22 - pękanie i osiadanie posadzki, to normalne zjawisko jakie zachodzi po wymianie gruntu rodzimego (ubitego zwanego czasem humusem ...) na niespoisty (piach) piasek (w teorii) łatwo sie zagęszcza - gorzej w praktyce ... na forum prawdopodobnmie jest wiele wiecej osób które maja pustke pod posadzką nie mających świadomości tego ... to jeden z wielu postów na ten temat ... temat: "pęka podbeton??" http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1316685&highlight=1316685 mam pytanie ... wymieniałes grunt rodzimy na piasek ? i drugie pytanie ... czy drenaż wykonany jest fachowo ... czy aby nie nawadnia .... zamiast odwadniać ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts