Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy osiada mi podłoga

Recommended Posts

dom parterowy niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem został wybudowany i zamieszkały w 2003 roku na gruncie o wysokim poziomie wód gruntowych.Od roku na parterze osiada mi podłoga co uwidacznia sie na listwach przypodłogowych które zaczynaja wisieć nawet na 0.5 cm.Dotyczy to również futryn drzwiowych.Nie pękają ściany.Podłogi sa różne tj parkiet,panel,tarakota Nie tworzą się wybrzuszenia i gdyby nie listwy pod ścianami nic bym nie zauważył. Prosze może KTOŚ mi może podpoweidzeć co to może być i jak sobie z tym poradzić Dom ma dużą powierzchnię Jego wymiary po obrysie to ok21m dł i 10 m szer.Raz jeszcze proszę o porade Pozdrawiam i z góry dziękuje bo nie wiem czym to grozi :cry:

jak był zagęszczny grubt i ile i jaki masz styropian pod wylewką

następsta sa uzależnione od wielkości osiadania

w roku 2000 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi

następsta sa uzależnione od wielkości osiadania[/quote

w roku 200 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi

moze wody gruntowe wymywają wypełnienie?

Albo pod budynkiem jest jakiś wielki ciek wodny albo ktoś przegapił dokumenty i postawił na drenie melioracyjnym. Ja bym tego na razie nie ruszał tylko obserwował. Może jest jakaś metoda wypełnienia ciśnieniowego pod posadzkę np. wtysk masy betonowej przez scianę fundamentu pod chudziak. Nigdy co prawda nie słyszałem o czymś takim ale tak sobie dumam.....

w roku 2000 po wybudowaniu fundamentów zasypałem wszystko ziemią i ubijałem jeżdżąc cieżka ładowarka i lejąc woda. Stało tak samoczynnie osiadając do 2002r w roku 2002 wylałem posadzke betonową zaizolowałem ,położyłem 10 cm steropianu do podłóg znowu zaizolowałem i zrobiłem wylewke zbrojona siatką na tym sa dopiero podłogi

Pisząc ziemia masz na myśli taką zwykłą ziemię? Fundamenty należy zasypywać piachem albo innym kruszywem, ziemia z domieszkami organicznymi nie nadaje się do tego.

Witam.

U nas w maju zaczeło się dziać bardzo podobnie. Mamy domek parterowy, ściany nośne tyklo po obrysie. W ciagu kilku miesięcy podłoga obniżyła się o ok. 2-3cm. Geolog, którego wynajęliśmy stweirdził złe zagęszczenie gruntu pod posadzką. Wykonawca wsypał ok. 1m podsypki do wykpou i dopiero po wierzchu jeździł zagęszczarką. Ścianki działowe, które stoją na chudziaku popękały, drzwi i listwy wiszą w powietrzą. Geolog zalecił wykonanie iniekcji. Nawierciliśmy kilka otworów w domu i agregatem tynkarskim wepchnęliśmy pół tony gotowej wylewki. Mam nadzieję, że to już koniec osiadania, bo od tego czasu odechciało mi się mieszkać w domku i przybyło mi kilkanaście siwych włosów. Rurki miedziane CO na razie wytrzymały bo grzejniki są ciepłe. Doskonale wiem co to znaczy i bardzo współczuję. Najlepiej rzeczywiście poczekaj i obserwuj. Możesz wynająć też geologa tylko, że to wiąże się ze zrobieniem otworu poprzez wszystkie warstwy podłogi no i kwotą ok. 500,00.

następsta sa uzależnione od wielkości osiadania

Winnego już znalazłeś, rozwiązanie masz powyżej w poście AWIka

Witam.

U nas w maju zaczeło się dziać bardzo podobnie. Mamy domek parterowy, ściany nośne tyklo po obrysie. W ciagu kilku miesięcy podłoga obniżyła się o ok. 2-3cm. Geolog, którego wynajęliśmy stweirdził złe zagęszczenie gruntu pod posadzką. Wykonawca wsypał ok. 1m podsypki do wykpou i dopiero po wierzchu jeździł zagęszczarką. Ścianki działowe, które stoją na chudziaku popękały, drzwi i listwy wiszą w powietrzą. Geolog zalecił wykonanie iniekcji. Nawierciliśmy kilka otworów w domu i agregatem tynkarskim wepchnęliśmy pół tony gotowej wylewki. Mam nadzieję, że to już koniec osiadania, bo od tego czasu odechciało mi się mieszkać w domku i przybyło mi kilkanaście siwych włosów. Rurki miedziane CO na razie wytrzymały bo grzejniki są ciepłe. Doskonale wiem co to znaczy i bardzo współczuję. Najlepiej rzeczywiście poczekaj i obserwuj. Możesz wynająć też geologa tylko, że to wiąże się ze zrobieniem otworu poprzez wszystkie warstwy podłogi no i kwotą ok. 500,00.

Prosze podaj mi jak szybko od wylania podłóg zaczęło się osiadanie. Ile trzeba było zrobić otworów,czy są one małe i czy zaistniała konieczność wymiany podłogi.Skąd wiedziałeś ile należy wcisnąć tej wylewki.

dom parterowy niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem został wybudowany i zamieszkały w 2003 roku na gruncie o wysokim poziomie wód gruntowych.Od roku na parterze osiada mi podłoga co uwidacznia sie na listwach przypodłogowych które zaczynaja wisieć nawet na 0.5 cm.Dotyczy to również futryn drzwiowych.Nie pękają ściany.Podłogi sa różne tj parkiet,panel,tarakota Nie tworzą się wybrzuszenia i gdyby nie listwy pod ścianami nic bym nie zauważył. Prosze może KTOŚ mi może podpoweidzeć co to może być i jak sobie z tym poradzić Dom ma dużą powierzchnię Jego wymiary po obrysie to ok21m dł i 10 m szer.Raz jeszcze proszę o porade Pozdrawiam i z góry dziękuje bo nie wiem czym to grozi :cry:

Kupiłes brachu niesezonowany styropian i skurczył się w podłodze pod ciezarem wylewki. Proces powinien się zatrzymac. W czasie odawiania przesuniesz liswy pomalujesz i bedzie git.

Pozdrawiam

... W ciagu kilku miesięcy podłoga obniżyła się o ok. 2-3cm. Geolog, którego wynajęliśmy stweirdził złe zagęszczenie gruntu pod posadzką...

Prosze podaj mi jak szybko od wylania podłóg zaczęło się osiadanie. Ile trzeba było zrobić otworów,czy są one małe i czy zaistniała konieczność wymiany podłogi.Skąd wiedziałeś ile należy wcisnąć tej wylewki.

Stanisław22 - pękanie i osiadanie posadzki, to normalne zjawisko jakie zachodzi po wymianie gruntu rodzimego (ubitego zwanego czasem humusem ...) na niespoisty (piach)

piasek (w teorii) łatwo sie zagęszcza - gorzej w praktyce ...

na forum prawdopodobnmie jest wiele wiecej osób które maja pustke pod posadzką nie mających świadomości tego ...

to jeden z wielu postów na ten temat ...

temat: "pęka podbeton??"

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1316685&highlight=1316685

mam pytanie ... wymieniałes grunt rodzimy na piasek ?

i drugie pytanie ... czy drenaż wykonany jest fachowo ... czy aby nie nawadnia .... zamiast odwadniać ?

pzdr