Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SILKA E - Przewody elektryczne

Recommended Posts

Jak prowadzi się w tej cegle przewody skoro od góry na ścianie zrobiony jest wieniec a na nim leży murłata?

Zaletą tej cegły ma być otwór pod elektrykę, którą po przeprowadzeniu do góry wiedziemy np. strychem. Tymczasem tę wspaniałą wizję "zatkał" mi rozlany na ścianie wieniec.

Więc jak to jest? Kto z Was ma to już za sobą i jak to rozwiązał ?

A może ja czegoś nie zrozumiałem?

Pozdrawiam

Jak masz cienki tynk to masz problem.

Te kanały to pic na wodę, przyznają to nawet ludzie z Xella.

Dlaczego?

1. W praktyce trudno zapewnić drożność tych kanałów.

2. Wciąganie kabla do kanału, który jest na głębokości 12 cm (Silka24) oznacza

zakręt 90 stopni i praktycznie jest niewykonalne

3. Kanały są pionowe a najdłuższe odcinki kabla lecą w poziomie

Jak murujesz Silką 24 to możesz zrobić bruzdy choć uważam, że najracjonalniej

położyć tradycyjny tynk cem-wap o gr 1,5-2 cm.

Jak masz Silkę 18 tak jak ja, to pozostaje tylko instalacja podtynkowa.

Żeby te kanału spełniły swoją rolę, musisz pilnowac ich przelotów w trakcie budowy. Udrażniac co chwila kijem od szczotki, raz zapomnisz i masz kanał z głowy. W poziomie rozprowadzasz elektryke w peszlach w wylewce lub w steropianie w podłodze, nastepnie nawiercasz sie w takie kanały i wrzucasz kabel w pewnym miejscu zakładasz gniazdko albo włacznik światła. Jak otwór nie wyjdzie w wybranym miejscu to rzeźbisz. Przejście przez wieniec to już własnym pomysłem.

• 10 years później...

Czyli lepiej kupić pełną silkę niż z otworami. Z tego co wiem zaletą silki jest dobra izolacja akustyczna (54db), niska cena, wytrzymałość, niska nasiąkliwość i podobno duża akumulacyjność cieplna tylko jak się to ma do niskiej izolacji cieplnej? Słucham opinii że ściany potrafią długo oddawać ciepło ale czemu jak jest skoro mają niską izolację cieplną (pytam z ciekawości).

Z tego co czytam niska izolacja cieplna nie jest w tym wypadku istotna bo przy Silka 24 i zastosowaniu ocieplenia styropian 18 cm współczynnik przenikania ciepła wynosi k=0,19. Więc chyba się na silkę zdecyduję.

Edytowane przez dedert