boguslaw 12.10.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ja daję Tuskowi 5 za strażaka-piromana To rzeczywiście było niezłe. Chociaż też bardzo demagogiczne. W końcu to nie Kaczyński sprowokował gremialne korupcyjne zachowania wszelkich elit, również własnych. Ilość administracji wraz z wejściem do UE rosła i będzie rosła, gdyż właśnier UE to mistrzostwo śiwata biurokracji. W miarę rozszerzania integracji ilość administracji będzie nadal szybko rosła. By zatrzymać ludzi w strukturach rządu, który nie pozwala swoim brać łapówek, trzeba pracowników administracji rządowej bardzo dobrze opłacać. Z drugiej strony niekompetencja również może być przyczyną wzrostu zatrudnienia......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 12.10.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 To nieprawdopodobne z jaką łatwością J.Kaczyński patrząc prosto w oczy mówi że białe jest czarne a czarne jest białe. Skąd się tacy ludzie biorą?? z PiS-u Fajna ta Szczypińska... http://bi.gazeta.pl/im/4/4142/z4142214X.jpg Chyba, żeby to wrzucić do topicu - Tylko dla mężczyzn? no nie rób AŻ TAKIEGO świństwa dziewczynom jest wątek o UFO, tam wrzuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewakk 12.10.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Każdy argument Tuska to był tylko pozór prawdy. quote] Konkretnie Boguś, to nie stara matura - lania wody nie przyjmuję. Każdy argument.... podałem przykład demagogia extremalna, rozmawiajmy mtom na przykładach, czy z powodu rzadów Pana Premiera zdrożały jabłka czy chleb??? Czy pielęgniarki mniej zarabiają?? CZy Tusk kocha Polskę (czemu jeden z największych śmiechów na trybunach????)..... CZy Polska słowami Komorowskiego ma wyglądać jak Warszawa??? Skupmy się na Tusku, bez typowego odbijania piłki na drugą stronę?? Prosze chocby odpowiedź na te jabłka Naprawdę chcecie głosowac na takiego demagoga?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 12.10.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ja daję Tuskowi 5 za strażaka-piromana To rzeczywiście było niezłe. Chociaż też bardzo demagogiczne. W końcu to nie Kaczyński sprowokował gremialne korupcyjne zachowania wszelkich elit, również własnych. Bogusław, czy mógłbyś łaskawie przestać chrzanić? Ilość administracji wraz z wejściem do UE rosła i będzie rosła, gdyż właśnier UE to mistrzostwo śiwata biurokracji. W miarę rozszerzania integracji ilość administracji będzie nadal szybko rosła. Głupoty pleciesz. Mistrzami w biurokracji byliśmy za PRL-u i zostało nam to w latach 90-tych. Natomiast to co wyczynia Kaczyński z bratem, to przebija nawet Bizancjum Kwasa. Wiedz, że w Polsce na UEurzędnika przypada najmniej środków unijnych do rozdysponowania. Jest to pewien sprytny miernik i o czymś świadczy, panie przedsiębiorco prywatny, prawda? By zatrzymać ludzi w strukturach rządu, który nie pozwala swoim brać łapówek, trzeba pracowników administracji rządowej bardzo dobrze opłacać. Z drugiej strony niekompetencja również może być przyczyną wzrostu zatrudnienia......... Sugerujesz, że ten wzrost nakładów na bliźniacze urzędy wynika z konieczności podwyższenia pensji urzędnikom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.10.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 No, ale jeżeli rządzący myślą tak jak nasz Boguś, że należy uniemożliwić im inwestowanie w kraju kapitału, to nie ma się co dziwić Tak napisałem? Poszukaj szybciutko..... W demagogii jesteś jedynie echem Tuska. A triumfalizm jest grubo przedwczesny. Uruchomionych mechanizmów samooczyszczaniapanstwa już się nie zatrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 12.10.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 jest wątek o UFO, tam wrzuć Może wrzucić na bloga Dorna - ma zamiar niedługo napisać list do złodziei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.10.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Prosze chocby odpowiedź na te jabłka O ile pamietam pytanie było: o ile zdrożało 6 produktów, w tym były i jabłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 12.10.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 No, ale jeżeli rządzący myślą tak jak nasz Boguś, że należy uniemożliwić im inwestowanie w kraju kapitału, to nie ma się co dziwić Tak napisałem? Poszukaj szybciutko..... W demagogii jesteś jedynie echem Tuska. Tak, Ty to napisałeś. Tusk proponował zwolnienie z PIT-u powracającej emigracji oraz wolność w zainwestowaniu zarobionych pieniędzy. Przecież to ekonomiczna bzdura, bomba inflacyjna i zaproszenie do prania dowolnie wielkich brudnych pieniędzy........ Już widzę jak się będziesz zaraz wił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.10.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 O ile pamietam pytanie było: o ile zdrożało 6 produktów, w tym były i jabłka. Kurs złotego stale rośnie Winien PIS? Realna wartość nabywcza złotego wzrosła. Winien PIS? Chleb podrożał w całej Unii Europejskiej, była susza, był nieurodzaj na zboża. Winien PIS? Pasza podrożała, więc podrożał drób. Winien PIS? Mamy dobry zbyt na zachodzie, dlaczego producenci mieliby sprzedawać za półdarmo swoje wyrobuy w kraju. Winien PIS? Były przymrozki, które wycięły ogromny procent kwiatostanow drzew owocowych. Winien PIS? Malucha na chodzie mozna kupić za 300.- PLN Winien PIS? Mieszkania podrożały, gdyż pojawili się masowo kupcy z UE, którzy zachwiali rynkiem nieruchomości Winien PIS? 50% gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania przestrzennego. Winien PIS? Z powodu boomu budowlanego podrożały materiały budowlane a brak budowlańcow spowodował gwałtowny wzrost robocizny. Winien PIS? Lekarze chcą skokowego wzrostu płac i strajkują. Winien PIS? Presje płacowe w budżetowce mogą rozwalić kolejne budżety. Winien PIS? Presje płacowe mogą powstrzymać wzrost gospodarczy. Winien PIS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.10.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 No, ale jeżeli rządzący myślą tak jak nasz Boguś, że należy uniemożliwić im inwestowanie w I to jest to samo co ja napisałem Naucz się synu czytać...... I nie manipuluj prymitywnie... Tusk proponował zwolnienie z PIT-u powracającej emigracji oraz wolność w zainwestowaniu zarobionych pieniędzy. Przecież to ekonomiczna bzdura, bomba inflacyjna i zaproszenie do prania dowolnie wielkich brudnych pieniędzy..... Jest tu gdzieś uniemożliwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.10.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Źle klepnąłem... Kurs złotego stale rośnie Winien PIS? Realna wartość nabywcza złotego wzrosła. Winien PIS? Chleb podrożał w całej Unii Europejskiej, była susza, był nieurodzaj na zboża. Winien PIS? Pasza podrożała, więc podrożał drób. Winien PIS? Mamy dobry zbyt na zachodzie, dlaczego producenci mieliby sprzedawać za półdarmo swoje wyrobuy w kraju. Winien PIS? Były przymrozki, które wycięły ogromny procent kwiatostanow drzew owocowych. Winien PIS? Malucha na chodzie mozna kupić za 300.- PLN Winien PIS? Mieszkania podrożały, gdyż pojawili się masowo kupcy z UE, którzy zachwiali rynkiem nieruchomości Winien PIS? 50% gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania przestrzennego. Winien PIS? Z powodu boomu budowlanego podrożały materiały budowlane a brak budowlańcow spowodował gwałtowny wzrost robocizny. Winien PIS? Lekarze chcą skokowego wzrostu płac i strajkują. Winien PIS? Presje płacowe w budżetowce mogą rozwalić kolejne budżety. Winien PIS? Presje płacowe mogą powstrzymać wzrost gospodarczy. Winien PIS? Teraz lepiej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 12.10.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Źle klepnąłem... Kurs złotego stale rośnie Winien PIS? Realna wartość nabywcza złotego wzrosła. Winien PIS? Chleb podrożał w całej Unii Europejskiej, była susza, był nieurodzaj na zboża. Winien PIS? Pasza podrożała, więc podrożał drób. Winien PIS? Mamy dobry zbyt na zachodzie, dlaczego producenci mieliby sprzedawać za półdarmo swoje wyrobuy w kraju. Winien PIS? Były przymrozki, które wycięły ogromny procent kwiatostanow drzew owocowych. Winien PIS? Malucha na chodzie mozna kupić za 300.- PLN Winien PIS? Mieszkania podrożały, gdyż pojawili się masowo kupcy z UE, którzy zachwiali rynkiem nieruchomości Winien PIS? 50% gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania przestrzennego. Winien PIS? Z powodu boomu budowlanego podrożały materiały budowlane a brak budowlańcow spowodował gwałtowny wzrost robocizny. Winien PIS? Lekarze chcą skokowego wzrostu płac i strajkują. Winien PIS? Presje płacowe w budżetowce mogą rozwalić kolejne budżety. Winien PIS? Presje płacowe mogą powstrzymać wzrost gospodarczy. Winien PIS? Teraz lepiej.... Istnieje Bogusław :winien PiS P.S. Nie jestem kibolem, ani wykształciuchem,(mam Herb) studiowałem za "komusze" pieniądze, czyli za swoje. Proszę....rozgrzeszcie mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.10.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Jeśli przyjedzie z Zachodu Józek i przywiezie ze sobą dajmy na to1 mln funtów i puści je w obieg bez podatku dochodowego to co to jest?Inflacja. Jeśli takich Józków, którymi się ktoś posłuży będzie 100.000to będzie duża inflacja A potem...Ceny szybko zbliżą się do europejskich.Kto na tym zyska? Józek z zagranicy.Kto na tym straci?Józek z Koprzywnicy. Jest to wolny rynek?Nic podobnego. taki protekcjonizm, czyli wpuszczanie kapitału z zewnątrz za wszelką cenę już przerabialiśmy kilka razy... Zaczęło się od firm polonijnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.10.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 O ile pamietam pytanie było: o ile zdrożało 6 produktów, w tym były i jabłka. Kurs złotego stale rośnie Winien PIS? Realna wartość nabywcza złotego wzrosła. Winien PIS? Chleb podrożał w całej Unii Europejskiej, była susza, był nieurodzaj na zboża. Winien PIS? Pasza podrożała, więc podrożał drób. Winien PIS? Mamy dobry zbyt na zachodzie, dlaczego producenci mieliby sprzedawać za półdarmo swoje wyrobuy w kraju. Winien PIS? Były przymrozki, które wycięły ogromny procent kwiatostanow drzew owocowych. Winien PIS? Malucha na chodzie mozna kupić za 300.- PLN Winien PIS? Mieszkania podrożały, gdyż pojawili się masowo kupcy z UE, którzy zachwiali rynkiem nieruchomości Winien PIS? 50% gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania przestrzennego. Winien PIS? Z powodu boomu budowlanego podrożały materiały budowlane a brak budowlańcow spowodował gwałtowny wzrost robocizny. Winien PIS? Lekarze chcą skokowego wzrostu płac i strajkują. Winien PIS? Presje płacowe w budżetowce mogą rozwalić kolejne budżety. Winien PIS? Presje płacowe mogą powstrzymać wzrost gospodarczy. Winien PIS? Bogusławie, odpowiadasz trochę nie na temat. Odpowiedziałem Lewakkowi na pytanie, które miało zupełnie inny sens, kiedy zadawał je Tusk Kaczyńskiemu. Odpowiem Ci na Twoje pytania. Kurs złotego stale rośnie Taka sytuacja jest dobra dla importerów, a bardzo zła dla eksporterów. A deficyt w HZ rośnie. Realna wartość nabywcza złotego wzrosła. Jesli za 1 zł mogłem kupić 1 kg chleba dwa lata temu, a teraz 0,5 kg to o jakim wzroście piszesz? Dla bardzo wielu osób cena chleba jest jedną najważniejszych cen. Tu na Mazurach często obserwuję w sklepie bardzo dramatyczne wręcz decyzje zakupowe. Chleb podrożał w całej Unii Europejskiej, była susza, był nieurodzaj na zboża Są rezerwy rządowe. W przypadku gwałtownego wzrostu cen, uwolnienie takich rezerw powoduje spadek cen, tylko trzeba działac szybko. 20 lat pracowałem w piekarni więc na ten temat trochę wiem. Pasza podrożała, więc podrożał drób Podobna sytuacja jak z chlebem. Zboże w znaczym stopniu decyduje o cenie paszy. Pozostałe składniki w większości są i mportowane: np. soja. Mamy dobry zbyt na zachodzie, dlaczego producenci mieliby sprzedawać za półdarmo swoje wyrobuy w kraju. Kiedy wartość złotówki maleje eksport staje się mniej opłacalny, bo producent faktycznie dostaje mniej. Były przymrozki, które wycięły ogromny procent kwiatostanow drzew owocowych. Tu oddaję Ci rację, przyrody jeszcze nie udało się pokonać, ale nie w całej Europie i nie na całym świecie. Można zachęcić importerów do sprowadzania tanich owoców, zwłaszcza , że złotówka jest silna, a więc towar tani. Malucha na chodzie mozna kupić za 300.- PLN Chciałbyś jeździć takim szrotem? Ja nie. Mieszkania podrożały, gdyż pojawili się masowo kupcy z UE, którzy zachwiali rynkiem nieruchomości Gdyby zwiększona była podaż mieszkań, przez rozsądne działania, ułatwienia, tańsze kredyty wzrost cen mieszkan w drugim obiegu byłby niezauważalny. To w końcu ten dowcip, który zacytował Tusk był prawdziwy niestety. 3 mln mieszkań, czy mieszkania po 3 miliony.? 50% gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania przestrzennego. Moje pytanie: DLACZEGO? Odpowiedz proszę. Z powodu boomu budowlanego podrożały materiały budowlane a brak budowlańcow spowodował gwałtowny wzrost robocizny. Boom budowlany w znacznej mierze spowodowany był bardzo łagodną zimą. Sezon budowlany trwał praktycznie cały czas. A, że fachowców brak? Wyjechali, bo potencjalni inwestorzy nie mieli tanich kredytów. Patrz kilka linijek powyżej. Lekarze chcą skokowego wzrostu płac i strajkują. Bogusławie, jesteś lekarzem, czy uważasz, że w państwowej służbie zdrowia, lekarz po długich, trudnych studiach, praktycznie uczący się cały czas, pracujący na etacie w szpitalu, plus dyżury, przychodnia powinien zadowolic się 1200 na rękę? A może Ty jako zarabiający prywatnie "odpalisz" młodszym kolegom ze swojej pensji na jakiś fundusz pomocowy, albo zasponsorujesz choć jednego młodego, zdolnego lekarza? Presje płacowe w budżetowce mogą rozwalić kolejne budżety. Nauczyciel po studiach ma niecałe 900 zł na rękę. Po 30 latach pracy dwa razy tyle. Dużo prawda. A byle urzednik w ministerstwie, a ministerstw nam przybyło, sporo więcej. Presje płacowe mogą powstrzymać wzrost gospodarczy. Wzrost gospodarczyw Polsce moga powstrzymać dwie rzeczy. Krach gospodarczy na świecie i brak inwestycji. To, że przez ostatnich kilka lat było dość dobrze, to nie jest zasługa ani PiSu, ani poprzednich ekip to światowy boom. PiS był przy władzy przez 2 lata. Odpowiedz proszę na wszystkie pytania które postawiłes. Być może popełniłem gdzieś błąd, ale napisz, co PiS zrobił by było lepiej w każdej poruszonej przez Ciebie sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 12.10.2007 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Przez grzeczność poczekam na odpowiedź Bogusława.Jednocześnie nie zgadzam sie z Tobą Tomaszu, bo:Ilu jest eksporterów? skoro nasz rynek jest tak chłonny?Przybyłeś na Mazury i nie wiesz ile dostają rolnicy za np.litr mleka?Dlaczego nie skupuje sie zboza?Kiedyś pieczywo było dobre, chleb był smaczny.Teraz zboże nie spełnia "wymogów" to nie mamy zbytu.Tak jak smaczne jabłko przelatujące kratke 75X75 mm.Itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.10.2007 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Przez grzeczność poczekam na odpowiedź Bogusława. Jednocześnie nie zgadzam sie z Tobą Tomaszu, bo: Ilu jest eksporterów? skoro nasz rynek jest tak chłonny? Przybyłeś na Mazury i nie wiesz ile dostają rolnicy za np.litr mleka? Dlaczego nie skupuje sie zboza? Kiedyś pieczywo było dobre, chleb był smaczny. Teraz zboże nie spełnia "wymogów" to nie mamy zbytu. Tak jak smaczne jabłko przelatujące kratke 75X75 mm. Itd. Krzysztofik, odpowiem na ile potrafię. Chodzi o to, by bilans HZ był zrównoważony. Przy mocnej złotówce i słabym $ i € eksporter dostaje mniej niż się spodziewa, natomiast importer płaci mniej, więc jemu sie opłaca, a Polska sprowadza bardzo dużo surowców. Ropa, gaz, gotowe paliwa itp. I tej mocnej złotówki na stacjach paliwowych nie widzę. Dziś tankowałem ON i 136 zł pooooszło. Jesli chodzi o cene skupu 1 l mleka to szczerze przyznaję nie wiem ile dostaje rolnik, ale widzę, że ci którzy maja większe stada nie moga narzekać. Inwestycje idą pełną parą, samochody takie, że moja "knedliczka" rocznik 1999 to wstyd. Oczywiscie z 3 krów niesposób wyżyć. Dlaczego nie skupuje się zboża, dlaczego nie uwalnia się rezerw rządowych to pytanie nie do mnie. Pieczywo. Jak napisałem 20 lat pracowałem w piekarni. Byłem kierownikiem i technologiem. Wprawdzie piekarni produkujacej specjalne bezglutenowe pieczywo, ale na temat normalnego tez coś wiem. Kiedy kupowałem "komturię " piekarnia w pobliskiej wsi produkowała wspaniałe pieczywo. z każdym rokiem jakość spadała i obecnie to co robi nie nadaje się do pieczenia. Dlaczego? Przyczyn jest kilka. Konkurencja szarej strefy, upraszczanie technologii i skracanie procesu produkcyjnego - byle więcej i taniej. Mam obawy, że w niedługim czasie przy obniżaniu cen wiele piekarń padnie, bo nie będzie ich stać na modernizację, zakup nowych maszyn. Temat rzeka. Moim rozwiązaniem jest budowa własnego pieca do bieczenia chleba. Dziś znalazłem zduna. Szukałem 2 lata. Może jeszcze w tym roku wybuduje. Jeśli temat jakości i ceny pieczywa Cię interesuje, to mogę założyć nowy wątek. A cenę jabłek w skupie znam. Wisiały we wsi ogłoszenia. 65 gr/kg W tym roku na moich jabłonkach było jabłek zaledwie kilka. W zeszłym roku, przy cenie 40 gr/kg skradziono mi większość jabłek. To co zostało nie wystarczyło nawet na szarlotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.10.2007 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 I jeszcze jedno. Aby mieć 100 krów trzeba mieć odpowiednio duże gospodarstwo. Do ceny mleka w skupie trzeba dodać dopłaty unijne do łąk i pastwisk, a to nie sa grosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Nie będę się rozpisywał, gdyż idę zaraz do pracy a tematy możemy rozszerzaći wałkować w nieskończoność, tu w tym wątku świata nie poprawimy, gdyż zupełnie od nas to nie zależy.Procesy gospodarcze są długotrwałe a zewnętrzne uwarunkowania coraz bardziej istotne w miarę postępujacej globalizacji. Ja widzę to tak: pierwsza dekada transformacji powinna być dekadą silnego nowego państwa, państwa, które wygenerowało nowe elity polityczne i odrzuciło starą nomenklaturę, państwa tworzącego nowe i modyfikującego stare struktury,państwa, które robi wszystko by wygenerować, własną, nową klasę średnią,państwa ,które otwiera się na śiwat juz jako struktura młoda, lecz kompletna pod każdym względemDruga dekada natomiast, dekada wejścia do UE, powinna być dekadą szybko postępującej liberalizacji we wszystkich dziedzinach życia i przesuwaniem władzy państwa w kierunku samorządów, przy koncentracji władzy państwa na głównych zadaniach konstytucyjnych.Wówczas to, ilość urzędników szczebla centralnego nie musiałaby rosnąć. To co się stało bylo dokładnym odwróceniem optymalnego dla wszystkich Polaków scenariusza przemian.Jak było wszyscy wiemy. Uwłaszczyla się była nomenklatura. Każdy, kto przywiózł do Polski parę dolców, witany był jak zbawca, poprzez odpowiednią propagandę. Za bezcen kupowano perełki naszego przemysłu, następnie je zamykając....Na początku trochę nieśmiało, następnie wszyscy kolejni przy żłobie gremialnie, w poczuciu bezkarności i powszechności procederu, coraz bezczelniej zaczęli wydłubywać ostatnie rodzynki z naszego zakalca.Po nas choćby potop.... Śmierć frajerom!---------------------------------------------------------- I dlatego optymalnym połączeniem po poprzednich wyborach było połączenie sił dążących do wzmacniania państwa w niektórych jego dziedzinach, głównie mam tu na myśli zdegenerowany wymiar sprawiedliwości z będącym z nimi w równowadze nurtem liberalnym w szeroko pojętej gospodarce zawarcie niezbędnego kompromisu w sprawach narodowych. Dotychczasową pełną uległość i otwarcie wobec zewnętrznego kapitału, oraz słabe artykułowanie interesu narodowego jako bezpośredniego skutku przyjętej postawy wobec tegoż kapitału zastąpiło doprecyzowanie interesu narodowego, które jedynie przez kontrast z poprzednią postawą wydaje się być zbyt antyeuropejskie, antywspółnotowe. Inni jakoś potrafili świetnie o siebie zadbać. Mam jednak cichą nadzieję, że kompromis państwowo-liberalny jednak powstanie, gdyż leży to w naszym współnym interesie. Źle czułbym się w kraju, w którym liczy się tylko mamona i kariera....Posiadanie, poziom konsumpcji nie może być jedynym wyznacznikiem wartości człowieka a silne więzi w ramach małych ojczyzn mogą powstac wyłącznie na bazie poczucia wspólnoty, w tym narodowej.Wolę być lokatorem w skromniejszym, własnym mieszkanku niż sublokatorem w cudzym...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 13.10.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 To ja zapytam o te słynne już koncesje, które rękoma Glapińskiego wprowadził rząd Olszewskiego. Generalnie nie zgadzam się z Tobą Bogusławie. Rozwój Polski miał następować w sposób zrównoważony. Tymczasem w rankingach wolności gospodarczej lecimy na łeb. Nie wyobrażam sobie, żeby po okresie budowy, ty to nazywasz silnego, ja - etatystycznego państwa, rząd był w stanie się samoograniczyć i przekazać władzę w dół do samorządów. Uogólniając, jeżeli jak twierdzisz w swojej wyliczance, PiS nie ponosi odpowiedzialności za sytuację gospodarczą, to nie ma także prawa przypisywać sobie sukcesów. A to nagminnie czyni Kaczyński. Co dobre to my, co złego to łoni - to jest dopiero manipulacja, tyle że nie prymitywna, a wyrafinowana. Na koniec krótkie pytanie - czyżbyś sugerował, że to UE nakazał braciom zwiększać nakłady na biurokrację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Kurs złotego stale rośnie Taka sytuacja jest dobra dla importerów, a bardzo zła dla eksporterów. A deficyt w HZ rośnie. I będzie rósł nadal. Gdy zbliżymy się do 2 PLN/1 €, wejdziemy do strefy euro.Konkurencyjność naszej gospodarki bez silnych inwestycji będzie stale spadać Realna wartość nabywcza złotego wzrosła. Jesli za 1 zł mogłem kupić 1 kg chleba dwa lata temu, a teraz 0,5 kg to o jakim wzroście piszesz? Dla bardzo wielu osób cena chleba jest jedną najważniejszych cen. Tu na Mazurach często obserwuję w sklepie bardzo dramatyczne wręcz decyzje zakupowe. Takie są dane GUS. Relatywnie tanieją wszelkie dobra konsumpcyjne.Zmienia sie struktura wydatków.Chleb podrożał w całej Unii Europejskiej, była susza, był nieurodzaj na zboża Są rezerwy rządowe. W przypadku gwałtownego wzrostu cen, uwolnienie takich rezerw powoduje spadek cen, tylko trzeba działac szybko. 20 lat pracowałem w piekarni więc na ten temat trochę wiem. Jest to działanie krótkofalowe, w sytuacji obecnej koniunktury całkowicie nieskuteczne. Poza tegorocznym mniejszym urodzajem, tak czy inaczej nastąpi niebawem w całej Unii, a i w Polsce również przesunięcie ogromnych areałów w kierunku upraw pod kątem produkcji biopaliw i ich wyłączenie z produkcji zbóż konsumpcyjnych.Był protest we Włoszech w związku z gwałtownym wzrostem ceny makaronu ich podstawowego produktuPasza podrożała, więc podrożał drób Podobna sytuacja jak z chlebem. Zboże w znaczym stopniu decyduje o cenie paszy. Pozostałe składniki w większości są i mportowane: np. soja. Import, eksport, produkcja, poziom cen są poza jakimkolwiek wpływem rządu.Jak wyżej, ceny te będą nadal rosnąć. Ruchy cenowe na wolnym rynku są poza jakimkolwiek wpływem rządu.Argumentowanie, że podczas czyichś rządow wzrosły ceny , to argumenty z czasów gospodarki centralnie planowanej.Mamy dobry zbyt na zachodzie, dlaczego producenci mieliby sprzedawać za półdarmo swoje wyrobuy w kraju. Kiedy wartość złotówki maleje eksport staje się mniej opłacalny, bo producent faktycznie dostaje mniej. A jednak eksport stale rośnie, i to mimo rosyjskiego embarga.Wniosek: jest nadal opłacalny, a sprzedaż w kraju jakby mniej.Były przymrozki, które wycięły ogromny procent kwiatostanów drzew owocowych. Tu oddaję Ci rację, przyrody jeszcze nie udało się pokonać, ale nie w całej Europie i nie na całym świecie. A jednak wzrost cen czyni produkcję sadowniczą bardziej opłacalną. Plantatorzy się cieszą. Na wszchodzie po raz pierwszy od szeregu lat zarobili na aronii, u mnie na południu punkty skupu jabłek - spadów pojawiaja sie jak grzyby po deszczu. To co jednych kłuje w oczy, dla innych jest zbawienne.Nie można winic ekipy rządowrej za wzrost cen na wolnym światowym rynku.Można zachęcić importerów do sprowadzania tanich owoców, zwłaszcza , że złotówka jest silna, a więc towar tani. Sprowadzą towar w swoim czasie bez specjalnej zachęty. Groch by tyle nie kosztował, gdyby tyle nie wędrował....Malucha na chodzie mozna kupić za 300.- PLN Chciałbyś jeździć takim szrotem? Ja nie.Są rzeczy, ktore podrożały, są takie które realtywnie potaniały. Jak to na wolnym rynku..... Teraz mozesz kupić taki szrot, przejechać Polskę i wywalić go na śmietnik, a kiedyś bylo to nieosiągalne marzenie większości. ludzie bili sie o taki złom, by na bazie jego numerów zrobić sobie składaka.Panta rhei... Mieszkania podrożały, gdyż pojawili się masowo kupcy z UE, którzy zachwiali rynkiem nieruchomości Gdyby zwiększona była podaż mieszkań, przez rozsądne działania, ułatwienia, tańsze kredyty wzrost cen mieszkan w drugim obiegu byłby niezauważalny. Tu też rynek reguluje ceny. Rząd uprościł prawo budowlane, przymuszał gminy do uchwalania planów zagospodarowania przestrzennego, utrzymał niski VAT, ustalił definicje budownictwa społecznego. Przygotował podwaliny pod duży skok w tej dziedzinie a i tak rękami tylko krajowych budowlańców duży skok jest niemożliwy do wykonania. Jest tu bariera nie do przejscia.Kredytów udzielają banki. I udzielają masowo. To w końcu ten dowcip, który zacytował Tusk był prawdziwy niestety. 3 mln mieszkań, czy mieszkania po 3 miliony.?Jak są kupcy, czemu nie? 50% gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania przestrzennego. Moje pytanie: DLACZEGO? Odpowiedz proszę. O to spytaj samorządowców.. Jaki mają w tym interes.Możliwości jest sporo: np. najpierw ruch we własności, później dopiero plan. Z powodu boomu budowlanego podrożały materiały budowlane a brak budowlańcow spowodował gwałtowny wzrost robocizny. Boom budowlany w znacznej mierze spowodowany był bardzo łagodną zimą. Sezon budowlany trwał praktycznie cały czas. A, że fachowców brak? Wyjechali, bo potencjalni inwestorzy nie mieli tanich kredytów. Patrz kilka linijek powyżej. A jednak była destabilizacja nie do przewidzenia. Rząd nie jest producentem materiałów budowlanych. Niektórych materiałów już jest na rynku za dużo. Fachowców brak, gdyż poprzednie liberalne ekipy na dzień dobry wykończyly szkolnictwo zawodowe a w budownictwie trwała dekoninktura.Ale wracają z powrotem do Polski, i będzie to ruch zawsze dwukierunkowy.Lekarze chcą skokowego wzrostu płac i strajkują. Bogusławie, jesteś lekarzem, czy uważasz, że w państwowej służbie zdrowia, lekarz po długich, trudnych studiach, praktycznie uczący się cały czas, pracujący na etacie w szpitalu, plus dyżury, przychodnia powinien zadowolic się 1200 na rękę?Lekarze zarabiają zdecydowanie za mało, od zawsze.I nie tylko lekarze. Lecz skoku płacowego z 2.000 na 7.000 nie dokona żaden rząd na świecie. System był i jest dziurawy i jest w nim za mało pieniędzy. Gdyby tandem Sośnierz- Religa mieli więcej czasu = dodatkowe ubezpieczalniedla bogatszych, problem byłbu stopniowo łagodzony.A może Ty jako zarabiający prywatnie "odpalisz" młodszym kolegom ze swojej pensji na jakiś fundusz pomocowy, albo zasponsorujesz choć jednego młodego, zdolnego lekarza? Presje płacowe w budżetowce mogą rozwalić kolejne budżety. Nauczyciel po studiach ma niecałe 900 zł na rękę. Po 30 latach pracy dwa razy tyle. Dużo prawda. A byle urzednik w ministerstwie, a ministerstw nam przybyło, sporo więcej. Jeśli się trąbi o wzroście gospodarczym, wówczas każdy chce być jego beneficjentem. Każdy. Presja płacowa będzie ze wszech stron.Kolejny rząd będzie musiał się z tym problemen szybko uporać.Niezależnie od tego wydatki na edukacje muszą szybko rosnąć, a szkól wobec nowego wyżu demograficznego moze być za mało....Presje płacowe mogą powstrzymać wzrost gospodarczy. Wzrost gospodarczyw Polsce moga powstrzymać dwie rzeczy. Krach gospodarczy na świecie i brak inwestycji. To, że przez ostatnich kilka lat było dość dobrze, to nie jest zasługa ani PiSu, ani poprzednich ekip to światowy boom. Krach gospodarczy wisi na światem jak miecz Damoklesa. Kiedyś z całą pewnością pierdyknie ... Wzrost jest choć nie światowy, lecz w niektórych regionach i niekoniecznie długotrwały. Jesteśmy społeczeństwem na dorobku. Wzrost minie, a podwyższone, stale rosnące pensje pozostaną.Ktoś będzie musiał je wypłacać. Liberalny jarmark pierwszej dekady zakłócił i tak już nieprawidłowe proporcje w statusie społecznym i materialnym całych grup zawodowych. PiS był przy władzy przez 2 lata. Odpowiedz proszę na wszystkie pytania które postawiłes. Być może popełniłem gdzieś błąd, ale napisz, co PiS zrobił by było lepiej w każdej poruszonej przez Ciebie sprawie.Nie może działać dobrze gospodarka liberalna bez rzetelnnie działających wszystkich struktur władzy. Szczególnie protekcjonizm wszelkiej maści i jego siostra korupcja, wyrządzają gospodarce liberalnej niepowetowane szkody, gdyż powodują one zaistnienie w skali kraju dziesiątek milionow nieoptymalnych złych lub bardzo złych decyzji. Złodziej, cwaniaczek, kombinator, oszust, wydrwigrosz, nie może czuć się bezkarny.To się powoli zmienia.Ktoś stworzył świadomie taką patologię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts