Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kominek? Ktora wersje wybrac?

Jola_K

Recommended Posts

Witam

prosze o opinie, ktora wersja wnetrza z kominkiem jest lepsza?

WERSJA NR 1

kominek przy wyjsciu na taras

http://img183.imageshack.us/img183/447/parterkominek1ss5.gif

WERSJA NR 2

kominek wewnatrz salonu, przy scianie za ktora jest lazienka

http://img185.imageshack.us/img185/6789/parterkominek2ue5.gif

Jest jeszcze mozliwa wersja 3, czyli kominek w rogu salonu tuz przy schodach, ale tej opcji raczej nie biore po uwage, bo to oznacza ze nie mam gdzie postawic/powiesic telewizora :-?

Dziekuje

zasugerowano mi ze kominek bedzie przeslanial wykusz.... ktory jest ozdoba salonu

stad moje pytanie, bo ja tego wczesniej nie zauwazylam :-?

dodam ze chce zwykly kominek pelniacy role ozdobna, by zapalic w nim raz od czasu, nie bedzie z plaszczem wodnym - bez funkcji grzewczych, no moze z rozprowadzeniem ciepla....

Dla mnie też wersja pierwsza. Taki przytulny, kameralny kącik. Zimą za oknem ogród w zimowej scenerii, a przy kominku cieplutko i nastrojowo.

W wersji drugiej, gdyby postawić przed kominkiem fotele, siedziałoby się w ciągu komunikacyjnym i atmosfera przytulności znika.

Pozdrawiam.

dokladnie tak caly czas myslalam.. az do momentu kiedy powiedziano mi ze kominek zasloni okno :-? i zglupialam

faktycznie troche bedzie wystawac...

Zdecydowanie kominek tam gdzie TV, czyli wersja nr 3. Jeżeli wsadzisz kominek przy wyjściu na taras, to będziesz musiała dac bardzo wysoki komin, co będzie dziwnie wyglądało.

jest podobny projekt z ta lokalizacja:

http://www.mtmstyl.pl/projects/rzuty/bachus_rz1L.gif

salon jest mniejszy (nie ma jednego okna od str ogrodu)

a wiec gdzie telewizor? nie moze byc na wprost okna, bo smiesznie to bedzie wygladcl, a w tym samym kaciku co kominek... hmmm tez nie bardzo, czar intymnosci w kaciku kominkowym pryska.. :-?

a wiec gdzie telewizor? nie moze byc na wprost okna, bo smiesznie to bedzie wygladcl, a w tym samym kaciku co kominek... hmmm tez nie bardzo, czar intymnosci w kaciku kominkowym pryska.. :-?

Jeśli dla kominka wersja nr3 to telewizor na ścianie przylegającej do łazienki :)

Jeśli kominek ma dogrzewać dom, to zdecydowanie funkcję tę najlepiej spełni stojąc centralnie, łatwiejsze będzie też rozprowadzenie ciepła na górze. Przy oknie odda dużo ciepła na zewnątrz właśnie przez szyby, a jeszcze więcej przez ścianę, w której będzie komin (ona ogrzewać będzie zimą taras - chyba że masz w planie zabudować go na oranżerię). Komin usytuowany centralnie albo tylko wewnątrz domu będzie nieźle sam grzał (wiem, bo już tego doświadczam od ponad miesiąca), a jak do tego dojdzie niewielki system rozprowadzenia, będzie cieplutko bez włączania pieca.

Dochodzi jeszcze sprawa wyczystki komina. W pierwszej wersji raczej nie da się jej pewnie zrobić "na plecach" kominka, bo wyziębiałaby ona komin. Pozostaje czyszczenie od strony salonu. W dwóch pozostałych wersjach można drzwiczki wyczystki umieścić albo w WC, albo w garażu, i to wygląda trochę rozsądniej.

Ja nie zdecydowałam się na kominek w salonie w ogóle, jest w holu, naprzeciwko drzwi wejściowych (jak się wchodzi z podwórza, to ogień wita na progu), ale u mnie kominek to "kotłownia", bo to płaszczydło. Drewno trzeba donosić często-gęsto, wynosić popiół. Nie jest to takie uciążliwe i brudne, jak sobie myślałam, ale jednak paprze się trochę. Wyczystkę mam w WC. Komin na górze, jak pisałam, przyjemnie cieplutki, można przy nim plecki wygrzewać. Jak mam czas przysiąść przy kominku, to naprzeciwko postawiłam wygodne siedzisko, na którym czasem nawet mi się przyśnie.

I jeszcze jedna rzecz. U mojej kuzynki jest kominek bez płaszcza i bez rozprowadzenia powietrza (tyle że komin jest właśnie wewnętrzny), świetnie ogrzewają nim domek, jeśli nie ma dużych mrozów (w bardzo zimne dni włącza się olejowy piec). Tylko że to ciepło, które u mnie przejmuje w dużej mierze płaszcz, u nich wychodzi "miejscowo" i przy samym kominku trudno wysiedzieć. Sugeruję tylko, że może jednak lepiej trochę dalej ulokować bazę obserwacyjną. :D

a mi pasuje centralne usytuowanie kominka - czyli na scianie przylegajacej do lazienki - ale pod warunkiem ze sciane mozna lekko przesunac i ustawic pod katem - tak zeby byla prostopadla do drzwi tarasowych - wtedy kominek stalby "twarza" do tego kacika z kanapami .

Z tym ze nie wiem jakie to ma konsekwencje dla lazienki :roll:

dzieki stander, uwaga o wyczystce jest bardzo trafiona, nie zastanawialam sie nad tym "szczegołem"! :roll:

temat sie komplikuje

rozprowadzenie ciepla to opcja, jeszcze nie wiem czy bedzie, jestem pewna ze bedziemy w nim palic zadko....

(tak na marginesie, jeszcze 2 miesiace temu chcialam zinterowane ogrzewanie z trzech zrodel, dzis obstaje przy jednym, a ten kominek to dodatek...)

Zochna, obie sciany lazienkowe ta i rownolegla do niej, to sciany nosne, nie da sie ich przeprojektowac niestety - zdaje sie ze przenosza najwieksze obciazenia (moze sie da ale czy sie oplaca?)

chyba ze sie wysunie kominek a tyl zabuduje...... ale wtedy powstanie korytarz za kominkiem....

Wersja 3. Zdecydowanie. Brak problemów z kominem (bo tam już są inne, najwyżej dojdzie dodatkowy kanał) i wyczystką. Nie grzejesz ogrodu tylko dom.

Telewizor albo tam gdzie kominek w wersji 1(lepiej)aalbo może zostać tam gdzie jest - wystarczy mieć szafkę z możliwościa zamknięcia. Jak palisz w kominku to możesz zamknąć telewizor w niej i nie ma problemu z "nastrojem".

Dylematy na etapie projektu? Czy już stan surowy?