Jola_K 10.12.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Witam prosze o opinie, ktora wersja wnetrza z kominkiem jest lepsza? WERSJA NR 1 kominek przy wyjsciu na taras http://img183.imageshack.us/img183/447/parterkominek1ss5.gif WERSJA NR 2 kominek wewnatrz salonu, przy scianie za ktora jest lazienka http://img185.imageshack.us/img185/6789/parterkominek2ue5.gif Jest jeszcze mozliwa wersja 3, czyli kominek w rogu salonu tuz przy schodach, ale tej opcji raczej nie biore po uwage, bo to oznacza ze nie mam gdzie postawic/powiesic telewizora Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaPrzemek 10.12.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Hej, jak dla mnie wersja pierwsza jest lepsza. Uważam, że jak się ma kominek to warto czasami przy nim posiedzieć i popatrzeć na ogień. W tej drugiej wersji jakos tak samotnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.12.2006 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 zasugerowano mi ze kominek bedzie przeslanial wykusz.... ktory jest ozdoba salonu stad moje pytanie, bo ja tego wczesniej nie zauwazylam dodam ze chce zwykly kominek pelniacy role ozdobna, by zapalic w nim raz od czasu, nie bedzie z plaszczem wodnym - bez funkcji grzewczych, no moze z rozprowadzeniem ciepla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 10.12.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Dla mnie też wersja pierwsza. Taki przytulny, kameralny kącik. Zimą za oknem ogród w zimowej scenerii, a przy kominku cieplutko i nastrojowo. W wersji drugiej, gdyby postawić przed kominkiem fotele, siedziałoby się w ciągu komunikacyjnym i atmosfera przytulności znika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.12.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Jak rozprowadzenie ciepła to najlepiej wersja druga, druga podoba mi się bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 wersja trecia,a TV tam gdzie kominek w wersjji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.12.2006 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Dla mnie też wersja pierwsza. Taki przytulny, kameralny kącik. Zimą za oknem ogród w zimowej scenerii, a przy kominku cieplutko i nastrojowo. W wersji drugiej, gdyby postawić przed kominkiem fotele, siedziałoby się w ciągu komunikacyjnym i atmosfera przytulności znika. Pozdrawiam. dokladnie tak caly czas myslalam.. az do momentu kiedy powiedziano mi ze kominek zasloni okno i zglupialam faktycznie troche bedzie wystawac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.12.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Zdecydowanie kominek tam gdzie TV, czyli wersja nr 3. Jeżeli wsadzisz kominek przy wyjściu na taras, to będziesz musiała dac bardzo wysoki komin, co będzie dziwnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.12.2006 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Zdecydowanie kominek tam gdzie TV, czyli wersja nr 3. Jeżeli wsadzisz kominek przy wyjściu na taras, to będziesz musiała dac bardzo wysoki komin, co będzie dziwnie wyglądało. jest podobny projekt z ta lokalizacja: http://www.mtmstyl.pl/projects/rzuty/bachus_rz1L.gif salon jest mniejszy (nie ma jednego okna od str ogrodu) a wiec gdzie telewizor? nie moze byc na wprost okna, bo smiesznie to bedzie wygladcl, a w tym samym kaciku co kominek... hmmm tez nie bardzo, czar intymnosci w kaciku kominkowym pryska.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 lepszy... ...ale forteian będziesz mieć? ...bo jak nie to TV tak jak mowiłem do projektu1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.12.2006 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 lepszy... ...ale forteian będziesz mieć? ...bo jak nie to TV tak jak mowiłem do projektu1... nie bede miec fortepianu... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 10.12.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Dla mnie zdecydowanie wersja trzecia .Kominek narożny . Ściana jest chyba na tyle długa że i duży TV się na niej zmieści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 10.12.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 a wiec gdzie telewizor? nie moze byc na wprost okna, bo smiesznie to bedzie wygladcl, a w tym samym kaciku co kominek... hmmm tez nie bardzo, czar intymnosci w kaciku kominkowym pryska.. Jeśli dla kominka wersja nr3 to telewizor na ścianie przylegającej do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 10.12.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Jeśli kominek ma dogrzewać dom, to zdecydowanie funkcję tę najlepiej spełni stojąc centralnie, łatwiejsze będzie też rozprowadzenie ciepła na górze. Przy oknie odda dużo ciepła na zewnątrz właśnie przez szyby, a jeszcze więcej przez ścianę, w której będzie komin (ona ogrzewać będzie zimą taras - chyba że masz w planie zabudować go na oranżerię). Komin usytuowany centralnie albo tylko wewnątrz domu będzie nieźle sam grzał (wiem, bo już tego doświadczam od ponad miesiąca), a jak do tego dojdzie niewielki system rozprowadzenia, będzie cieplutko bez włączania pieca. Dochodzi jeszcze sprawa wyczystki komina. W pierwszej wersji raczej nie da się jej pewnie zrobić "na plecach" kominka, bo wyziębiałaby ona komin. Pozostaje czyszczenie od strony salonu. W dwóch pozostałych wersjach można drzwiczki wyczystki umieścić albo w WC, albo w garażu, i to wygląda trochę rozsądniej. Ja nie zdecydowałam się na kominek w salonie w ogóle, jest w holu, naprzeciwko drzwi wejściowych (jak się wchodzi z podwórza, to ogień wita na progu), ale u mnie kominek to "kotłownia", bo to płaszczydło. Drewno trzeba donosić często-gęsto, wynosić popiół. Nie jest to takie uciążliwe i brudne, jak sobie myślałam, ale jednak paprze się trochę. Wyczystkę mam w WC. Komin na górze, jak pisałam, przyjemnie cieplutki, można przy nim plecki wygrzewać. Jak mam czas przysiąść przy kominku, to naprzeciwko postawiłam wygodne siedzisko, na którym czasem nawet mi się przyśnie. I jeszcze jedna rzecz. U mojej kuzynki jest kominek bez płaszcza i bez rozprowadzenia powietrza (tyle że komin jest właśnie wewnętrzny), świetnie ogrzewają nim domek, jeśli nie ma dużych mrozów (w bardzo zimne dni włącza się olejowy piec). Tylko że to ciepło, które u mnie przejmuje w dużej mierze płaszcz, u nich wychodzi "miejscowo" i przy samym kominku trudno wysiedzieć. Sugeruję tylko, że może jednak lepiej trochę dalej ulokować bazę obserwacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 10.12.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 a mi pasuje centralne usytuowanie kominka - czyli na scianie przylegajacej do lazienki - ale pod warunkiem ze sciane mozna lekko przesunac i ustawic pod katem - tak zeby byla prostopadla do drzwi tarasowych - wtedy kominek stalby "twarza" do tego kacika z kanapami . Z tym ze nie wiem jakie to ma konsekwencje dla lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.12.2006 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 dzieki stander, uwaga o wyczystce jest bardzo trafiona, nie zastanawialam sie nad tym "szczegołem"! temat sie komplikuje rozprowadzenie ciepla to opcja, jeszcze nie wiem czy bedzie, jestem pewna ze bedziemy w nim palic zadko.... (tak na marginesie, jeszcze 2 miesiace temu chcialam zinterowane ogrzewanie z trzech zrodel, dzis obstaje przy jednym, a ten kominek to dodatek...) Zochna, obie sciany lazienkowe ta i rownolegla do niej, to sciany nosne, nie da sie ich przeprojektowac niestety - zdaje sie ze przenosza najwieksze obciazenia (moze sie da ale czy sie oplaca?) chyba ze sie wysunie kominek a tyl zabuduje...... ale wtedy powstanie korytarz za kominkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 12.12.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 dla mnie też wersja 2 ....oby nie 1...będziesz ogrzewać ścianę zewnętrzną (jak mówili przedmówcy)...a tak to będzie ciepło w wc.....i okna byłyby zdominowane przez ten kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 12.12.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Wersja 3. Zdecydowanie. Brak problemów z kominem (bo tam już są inne, najwyżej dojdzie dodatkowy kanał) i wyczystką. Nie grzejesz ogrodu tylko dom. Telewizor albo tam gdzie kominek w wersji 1(lepiej)aalbo może zostać tam gdzie jest - wystarczy mieć szafkę z możliwościa zamknięcia. Jak palisz w kominku to możesz zamknąć telewizor w niej i nie ma problemu z "nastrojem". Dylematy na etapie projektu? Czy już stan surowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.12.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Wersja pierwsza jest najgorsza. Ten kominek zaburzyłby proporcje i urodę całego wykuszu. Ja bym się skłaniała do 3 wersji. W sumie 2 też niezła. Kominek byłby widoczny z każdego miejsca w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.12.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 a ja wybralabym wer 2wstawilabym tam wklad "trojstronny" i ogien byloby widac naprawde z kazdego miejsca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts