Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość 80mariusz80
Właśnie wystąpiłem o skasowanie konta. Pozdrawiam i powodzenia. Ja już zakończyłem.

Dziękuję za towarzystwo : )

Ja też skasowałem profil. Niedawno odebrałem numer na dom. Po 7 latach od budowy oficjalnie jesteśmy zameldowani. Jeszcze mamy trochę pracy, głównie na zewnątrz,ale to małe piwo. Dom wybudowałem, troje pociech w nim wesoło baraszkuje, sad posadziłem - odchodzę z podniesionym czołem ;) A co najważniejsze - oddychamy pełną piersią, bez żadnych długów i kredytów. Opłacało się oszczędzać!

Trzymajcie się i życzę wszystkim budującym żeby pracy szły - nomen omen - jak po lodzie : )

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :) my jesteśmy w trakcie budowy domu z projektu w rododendronach 6 G2A - etap stanu surowego otwartego oraz wyboru okien i dachu, niedługo tez pora na instalacje elektryczną. Projekt zmienialiśmy skracając garaż o 0,5m (warunki zabudowy) i nieco zmieniając rozkład pomieszczeń na poddaszu (teraz bardziej jak w wersji 6 g2n), poniewaz ten oryginalny byl dosc malo funkcjonalny (tylko dwa pokoje na poddaszu!).

W kwestii dachowki jestesmy zdecydowani na kolor antracyt i zastanawiamy sie miedzy Creatonem (premion - barwiona w masie albo titania - niebarwiona w masie) oraz Koramic alegra 9 (niebarwiona w masie). Żadna z blach niestety nie ma tak ladnego antracytowego koloru a z czarna troche strach ze wzgledu na nagrzewanie... A Wy jakie dachowki wykorzystywaliscie na swoich dachach? Czy uwazacie ze jakas z firm jest lepsza jakosciowo? No i co z tym barwieniem w masie...? Widzialam na niektorych dachach w koszach (a u nas sa dwa), ze widac potem ten rudy kolor jesli ekipa dobrze nie zamaluje miejsc ciec. Ciekawa jestem jak wrazenia kogos, kto juz ma to za soba :)

Gość alienmc

u mnie na dachu dachówka Euronit (obecnie Creaton) model "eska", kolor grafit.

W galerii znajdziesz kilka zdjęć. Jak dla mnie - te trzy lata temu gdy się decydowałem na zakup - była

znacząca różnica między cementową a ceramiczną.

Teraz pewnie tak dużej różnicy nie ma.. poza tym - cementowe są również płaskie (z Creaton`a).

Dachówka jak dachówka - wygląda dobrze, jestem zadowolony z zakupu - ale to dopiero drugi rok :)

• 1 month później...
Gość alienmc

z okazji wiosny taras "zasadzony" - wybór padł na trzmielinę. Na brzegach w "wersji" opadających gałązek; dwie środkowe do przycinania na kule.

Trzmielina jest zimo zielona więc będzie kolorowo cały rok, do tego pięknie kwitnie ;)

Wszystkie drzewka szczepione na wysokości około 1,4 metra

Stan na dzisiaj:

20170519_200051_resized.jpg

docelowo mają przyjąć wielkość jak i szerokość:

trzmielina-szczepiona-na-pniu.jpg

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
Gość alienmc

jest i kuchnia, białe frony połysk lakierowany.

uchwyty frezowane (bez ramek alu); blat oraz boki Dąb sonoma.

Biała płyta indukcyjna (electorlux) oraz biały okap (Amica)

piekarnik i mikrofala czarne w słupku (Samsung)

Zlew narożny kolor antracyt- Blanco 9E

Na ścianie między blatem a wiszącymi szafkami (okapem) za chwile dojdzie czerwona cegła

(stara cegła naturalna, nie gipsowe płytki z Castoramy )

20170627_184201_resized_1.jpg

20170627_184125_resized_1 (1).jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam Forumowiczów,

dość dawno mnie tu nie było, ale postanowiłem zapytać tu na forum "Rodka" czy ktoś z was może zmieniał bramę garażową na okno tarasowe?

Po 6 latach mieszkania w "Rodku 6p" stwierdziłem, że garaż już mi nie jest potrzebny i chciałem wymienić bramę na okno tarasowe, lecz nie wiem jak to będzie wyglądało estetycznie i czy okno ma być dwu czy trzy skrzydłowe? Może ktoś co takiego już robił i ma jakieś fotki?

Pozdrawiam

• 4 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
Witam. Wybudowalismy Dom w rododendronach 6 ver 3;) Jedną ze zmian było pozbycie się pokoju na dole co powiększyło salon. Teraz cale czas się zastanawiamy jak go urządzić (gdzie kanapa, gdzie tv:(... ) Czy ktoś tak ma u siebie i jak się z tym uporal. Prosimy o zdjecia:)

Przechwytywanie.jpg

Edytowane przez Anita/Mateusz

• 2 years później...

Witam

Proszę o pomoc i ocenę zmian jakie planuję dokonać w projekcie w w rododendronach 6 (G2A)

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-6-g2a-m515596d13d627

Główne założenia co do domu:

- dach dwuspadowy z kalenica równoległą, wjazd na działkę od strony południowo-wschodniej

- kuchnia od ulicy

- na dole dodatkowy pokój

- połączenie wiatrołapu z garażem, bez przechodzenia przez kotłownie, pralnie.

- na górze 2 pokoje + 1 sypialnia z garderobą + 1 mały pokój do pracy + łazienka + pralnia.

Zmiany jakie widziałbym w tym projekcik, chociaż nie wiem czy to jeszcze będzie adaptacja czy już nowy projekt.

- przeniesie kotłowni na tył garażu do pomieszczenia gospodarczego 9, dzieki temu będę miał duży wiatrołap i garderobę

- likwidacja stopnia w wiatrołapie lub przeniesienie go do garażu

- powiększenie spiżarni kosztem szafy wnękowej w wiatrołapie oraz połączenie spiżarni z kominkiem.

- zmiana okna w kuchni na okno narożne

- całkowicie przeszklony wykusz

- likwidacja okna narożnego w salonie (przy wyjściu na taras) i powiększenie jego w kierunku pokoju

- jeżeli chodzi o piętro to zmiana ustawiania ścian tak aby z lewej strony były dwa takie same pokoje - czy jest możliwość zmienić położenie słupów które wypadną na srodku pokoi ?

- przy takim ustawieniu pokoi likwidacja komina, chyba ze da się go gdzieś przenieść.

dol.jpg

gora.jpg