jerzy33 08.05.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Jakie są wasze doświadczenia w wycinaniu drzew?U mnie jeżeli się nie zgodzą to jedyna możliwość to postawienie domu dosyć blisko drogi co mi nie pasuje. Jeżeli odsunąłbym dom dalej od drogi to drzewa będą mi rosnąć dosłownie za oknem.Na mapie ich jeszcze nie mam. A może jest szansa na dogadanie się z geodetą? Jeżeli by mi nie naniósł na mapie, to próbowałbym je później na spokojnie wycinać. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z geodetami w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roan 09.05.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 jeśli są to drzewa owocowe to mozesz spokojnie wycinać. my dwa tygodnie temu wykarczowaliśmy działkę niemal do zera. zostało tylko jedno drzewo - modrzew, na jego wycięcie niestety trzeba uzyskać zezwolenie. występuje sie o nie do Urzędu Miasta lub Gminy, wskazując, iż w zamian za nie posadzisz inne drzewa, np. tuje itp. tyle wiem w tym temacie. pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roan 09.05.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 jeśli są to drzewa owocowe to mozesz spokojnie wycinać. my dwa tygodnie temu wykarczowaliśmy działkę niemal do zera. zostało tylko jedno drzewo - modrzew, na jego wycięcie niestety trzeba uzyskać zezwolenie. występuje sie o nie do Urzędu Miasta lub Gminy, wskazując, iż w zamian za nie posadzisz inne drzewa, np. tuje itp. tyle wiem w tym temacie. pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roan 09.05.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 jeśli są to drzewa owocowe to mozesz spokojnie wycinać. my dwa tygodnie temu wykarczowaliśmy działkę niemal do zera. zostało tylko jedno drzewo - modrzew, na jego wycięcie niestety trzeba uzyskać zezwolenie. występuje sie o nie do Urzędu Miasta lub Gminy, wskazując, iż w zamian za nie posadzisz inne drzewa, np. tuje itp. tyle wiem w tym temacie. pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy33 09.05.2003 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Niestety nie są to drzewa owocowe i są starsze niż 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 09.05.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 No to albo je wytniesz i będziesz miał kaca moralnego, że zrobiłeś krzywdę Matce Ziemi i stracha, że Cie ktoś podkabluje, albo zwróć się do Urzędu. Czy naprawdę nie da rady postawić domu wśród drzew? Inni by wiele dali by mieć przynajmniej jedno drzewko na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy33 09.05.2003 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Mam sporo drzew. Dodam że w pewnych miejscach planuję dosadzenie dodatkowych. Ale w innych to drzew jest za dużo. Jak jeszcze urosną to będą przeszkadzać sobie nawzajem a także przyszłym fundamentom. A tak to będę wiedział jakich mam sąsiadów.Nie wiem czy wystąpienie o zgodę na wycinkę to dobry pomysł. Urząd może mieć swój punkt widzenia na to które drzewa należy wyciąć. Zona boi się, że w tych krzakach ktoś siedzi po nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 10.05.2003 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Na temat wycinki drzew było już kilka uwag.Poszukaj na dalszych stronach "prawo i pieniądze" - wątki:"jak to jest z wycinką drzew" i "wycinanie drzew inaczej".Znajdziesz tam kilka wskazówek.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 mam pytanie mam na dzialce potezne drzewo orzecha wloskiego czy taki orzech to drzewo owocowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy33 12.05.2003 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Chyba nie jest to drzewo owocowe w znaczeniu jego wycinania.Kara za wycięcie odmiany ozdobnej orzecha (takim wydaje mi się Orzech Włoski) są zależne od długości obwodu pnia. Ale dla osób indywidualnych jest zniżka (płacisz tylko 10 procent)Przykładowo za pień 110 cm kara wynosi 73260zł. Jako osoba indywidualna zapłacisz 7326zł. Ale podobno mają wejść nowe stawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 14.05.2003 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Idziesz do Urzędu Gminy, umawiasz się z Inspektorem na wizje, on mierzy obwód roślinki, pisze w protokole że drzewo zagraża budynkowi itd. (sam coś proponuje ), koszt pozwolenia i znaczków niecałe 100 zł i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 14.05.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 witam ja ciolem wszystkie drzewa ktore napoptkalem na mojej drodze okolo 50 szt i niekogo si enie pytalem bo sami wiecie jak jest czym wiecej szumu tym trudniej ciac drzewka pozdrawiam aha padly mi 2 pily spalinowe i okolo 12 lancuchow tak mocno bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 14.05.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 witam ja ciolem wszystkie drzewa ktore napoptkalem na mojej drodze okolo 50 szt i niekogo si enie pytalem bo sami wiecie jak jest czym wiecej szumu tym trudniej ciac drzewka pozdrawiam aha padly mi 2 pily spalinowe i okolo 12 lancuchow tak mocno bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Jesteś z siebie pewnie bardzo DUMNY - to wyczyn wart miana "prawdziwego mężczyzny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.05.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 wydaje mi się że z dobrze zaargumentowanym podatniem o wycięcie drzew nie powinno być problememów w uzyskaniu zgody - ja także mam kilka przejść w sprawie uzyskania zgody - w zeszłym roku pisałem do WKZ z prośbą o pozwolenie na rozpoczęcie remontu w moim domku - i nie było większych problemów snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 a co z tym orzechem? ja go nie chce i dla mnei orzechy to owoce wiec jak to jest? zna sie ktos a tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pingwin z Lublina 18.05.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Jesli są kłopoty z drzewkiem, a nie goni czas, sprawe za nas zalatwi ROUNDUP (tylko ten niebieski, oryginalny). Przy ziemi robi się kilka oteworów wiertłem skrzydełkowym, w to w/w środek i na drugi rok - orzech suchecki. Suche drzewo wycina się bez problemu. Można nawet zgłosić do Ochrony Środowiska, że przeszkadza. Tylko te otwory trzeba ziemią obsypać, żeby nie było świadka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 18.05.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Przez wiele lat niektóre urzędy przy wydawaniu pozwolenia na wycinkę traktowały orzechy włoskie jak drzewa nieowocowe. Rok temu uzyskałem wyjaśnienie urzędnika z wydziału ochrony środowiska, że była to ich błędna interpretacja i orzech włoski jest traktowany jak inne drzewa owocowe.Ale lepiej zapytać w urzędzie - powinni to potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 19.08.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 a co z tym orzechem? ja go nie chce i dla mnei orzechy to owoce wiec jak to jest? zna sie ktos a tym? Wg encyklopedii PWN tom3 str. 432: "Owocowe drzewa i krzewy, (...). Spośród licznych d. i k.o. w Polsce uprawia się gł.: jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, orzechy włoskie, leszczynę (...)". Takie same informacje zawarte są w encyklopedii internetowej wiem.onet.pl: http://wiem.onet.pl/wiem/0027b8.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 20.08.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 a co z tym orzechem? ja go nie chce i dla mnei orzechy to owoce wiec jak to jest? zna sie ktos a tym? No to sprawa wygląda tak: Jak orzech jest na twojej działce to jest traktowany jak drzewo owocowe - czyli tniesz i się nie pytasz. Ale jak taki orzeszek rośnie na terenie należącym do miasta to już cała procedura musi być przeprowadzona. Informacje z pierwszej ręki z mojego urzędu (częstochowa) - za miesiąc ruszam z wycinką 35 drzew na mojej działce. RYDZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts