Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wg mnie nalezy wydzielic przynajmniej trzy strefy: sypialna, caly dom oraz najblizsze otoczenie domu. I zgodnie z tym umiescic czujki. Jesli chcesz zrobic tez maly BMS to te same czujki mozna wykorzystac w systemie alarmowym oraz np do zalaczania pompki obiegowej cwu, oswietlenia lub wentylacji.

jesli czesto wyjezdzasz na noc warto zainstalowac centralke wspolpracujaca z systemem GSM/GPRS.

Czujki ruchu na podczerwien. Mozna zainstalowac modul do telefonu w celu laczenia sie z policja w przypadku uruchomienia alarmu lub z dodowlnymi numerami telefonow poprzez dialer z nagrana wiadomoscia. Syrene alarmowa wewnatrzi na zewnatrz. Mozna rowniez podlaczyc czujki dymu.

Podzial na strefy jest bardzo istotny jesli sa to pomieszczenia rozbudowane.

Dzięki za sugestie.Nie braliśmy pod uwagę podziału na strefy, ale to chyba dobry pomysł.Na parterze jest tylko salon, kuchnia i łazienka, sypialnie na poddaszu, trzeba będzie się nad tym zastanowić! Czy warto zakładać jeszcze inne czujki niż ruchu i dymu?

Mamy zamiar podł

do: Tom Soyer

W jaki sposób można wykorzystać te same czujki co w systemie alarmowym do zalaczania pompki obiegowej cwu, oswietlenia lub wentylacji?

Czy podłączam je równolegle do innych instalacji sterujących tamtymi urządzeniami? Czy steruję tymi urządzeniami poprzez system alarmowy i jego wyjścia przekaźnikowe? Podaj mi więcej informacji na ten temat? Np. co powoduje załączenie pompki obiegowej? pls pls

mieczotronix

- super nick!

wykorzystanie czujki poza centralka umozliwiaja wysokiej klasy centralki alarmowe. ale jesli ktos mysli jednoczesnie o systemie alarmowym i nawet o skromnym BMSie to radze wykorzystac jakis sterownik PLC (nawet easy) i zawrzec system alarmowy w tymze BMS (sterowniku) wtedy sygnal z czujki moze byc sygnalem wykonawczym dla najrozniejszych urzadzen, oczywiscie poprzez przekazniki i styczniki. W takim prostym plc mozna tez zaprogramowac np kilka timerow oraz czujki zblizeniowe garazu/bramy i zamek kodowy (kontrola dostepu).

Dosyć dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch alarmów równolegle tzn.głośniego dla zmylenia złodzieji (jeśli uda im się go obejść) może być on nawet prosty i łatwy do wyłączenia (specjalnie) i drugiego cichego tzn. centralki która po uruchomieniu automatycznie wybiera numery telefonów wcześniej zaprogramowane...ale ja tak naprawde się na tym raczej nieznam, ale mam kolege który jest elektronikiem i zakłada min. alarmy do domów i jest w tym dobry...On sam mógłby Ci zasugerować jakieś rozwiązanie i ewentualnie założyć alarm...Oczywiście jeżeli mieszkasz w Warszawie lub okolicach...

Jeśli budujesz dom to przed tynkowaniem wnętrz trzeba ułożyć kabelki do sygnalizacji alarmowej.

Od miejsca gdzie będzie centralka alarmowa do każdej czujki, sygnalizatora, czy klawiatury ułożyć osobny kabelek typu YTDY8x0,5.

Umożliwi to w przyszłości swobode w doborze stref i typów aparatury.

Nadajnik dla monitoringu powinien być zainstalowany wysoko (poddasze, strych) i jednocześnie blisko centralki.

Oba te urządzenia powinny być zasilane napięciem 230V~ z wydzielonego obwodu.

Wybór urządzeń (centralka, czujki i.t.p.) może być dokonany później, w zależności od potrzeb i funduszy.

ZbiR

Izka. To nie żart. Uważam że instalacja alarmowa to zbędny i nie potrzebny wydatek. Właśnie wczoraj nie przespałem pół nocy. Gość obok zainstalował alarm w lokalu. Brakło prądu i się włączył (nie wiem jak to działa i dlaczego). Wyło i wyło. Nie było nawet do kogo zadzonić. Po 0,5 godz. przyjechała policja - przypadkiem przejeżdżali. Widziałem ich akcję : poświecili latarką po elewecji i odjechali. Jak ktoś był w środku to mógł kraść dalej. Najlepiej załóż dobre okna z szybami P4 , zamki antywłamaniowe i ubezpiecz dom.

Pozdrawiam Waldek.

Tom soyer -

Ja myślę o Satel Ca-64 - z tego co wiem to ma dosyć spore możliwości programowania. Ale muszę przeczyatć instrukcję i zobaczyć co się ta, a co nie.

A czy możesz podać jakieś namiary na te sterowniki PLC? Marki, producenci, keywords itepe? Z tego co się orientuję to "Easy" to jakiś taki bardziej zaawansowany timer - na pierwszy rzut oka wydaje mis się, że nie jest to nawet namiastka BMS (building management system - tak?)

ZbiR -

Mam taki dylemat. Skrzynka bezpiecznikowa jest zaraz przy wejściu do domu - w dość "oczywistym" punkcie. Wydaje mi się raczej idiotyczne zawarcie w niej bezpiecznika od instalacji alarmowej. Czy jest sens zrobić ten bezpiecznik gdzie indziej, w pobliżu centralki? Jak to się robi w praktyce?

Izka, zwróć uwagę na sposób położenia kabli od intalacji alarmowej. Podam swój przykład: kable zostały przybite do ściany plastikowymi uchwytami, przyszli tynkarze ( tynki gipsowe,maszynowe) i powiedzieli, że za bardzo wystają. Wezwałem ponownie ekipę od instalacji alarmowej. Przykleili płasko, na gips. Tynkarze rozpoczeli swoja pracę z jednodniowym opóźnieniem.

U mnie jest dosc zaawansowana centrala firmy Bonelli z mozliwoscia sterowania kilkoma urzedzeniami. Ostatnio odkrylam w instrukcji dosc ciekawa sprawe. W przypadku gdy zlodziej pojawi sie zaraz po wejsciu i kaze ci rozbroic system, ja moge wbic mu kod z potajemnym wezwaniem policji. Czy wasze centralki tez tak maja???Warto na to zwrocic uwage.

Ja w przyszlosci bede rowniez mogla zdalnie sterowac sobie ta centralka, ale nie wiem jesczze czym, choc mysle jedynie o zasuwie na drzwi, ktora na moj rozkaz z telefonu moglaby otworzyc komus drzwi, gdy mnie akurat nie ma w domu. Co o tym myslicie?

Mieczotronix :

Każda, nawet najtańsza centralka alarmowa ma własne żródło napięcia - akumulator (12V) z ładownicą przyłączaną do 230~V.

Nie należy się więc obawiać wyłączenia napięcia 230V.

Natomiast kupując centralkę (która zwykle mieści się w jednej skrzynce z akumulatorem i ładownicą) warto zastanowić się nad pojemnością akumulatora.

Mniejszy (około 7Ah) może wystarczyć na 2-4 godziny.

Większy (około 17Ah) to zwykle 15-24 godziny.

ZbiR

Alex :

Prawie wszystkie lepsze centralki mają funkcje kodu "pod przymusem".

Standardowo jest to liczba o jeden numer większa od kodu normalnego. N.p. zamiast 1212 1213.

Przy podaniu takiego kodu można wejść do budynku, sygnalizacja nie pobudza się, tylko zostaje wysłane powiadomienie do monitoringu radiowe lub telefoniczne.

Ale bandyci o tym wiedzą i mogą np celowo wybrać numer o jeden mniejszy. I jeśli wejdą dadzą Ci kopa.

ZbiR

Jeśli macie pieniądze, instalujcie systemy oparte na kontaktronach i czujkach zbicia szyb lub czujkach inercyjnych. Zamontowanie takich systemów, to same zalety (może poza ceną :sad: ). Można swobodnie poruszać się po domu przy włączonym systemie, można spać przy uchylonych oknach, można mieć w domu dowolną ilość dowolnych zwierząt, brak fałszywych alarmów, itd. Nie trzeba przy tym wydzielać osobnych stref - system działa obwodowo wykrywając naruszenie przegrody mechanicznej (okno, drzwi). Oczywiście do takiego systemu warto zastosować czujki dymu i gazu. System alarmowy zawsze z głośnym alarmem (oczywiście poza napadowym). To działa na psychikę intruza. Powiadomienie telefoniczne o wystąpieniu alarmu - taki sobie pomysł. Policja nie reaguje na takie powiadomienia, a dzwonienie na naszą komórkę może doprowadzić tylko do zawału serca. Nie wyobrażam sobie za każdym razem jak zadzwoni powiadomienie jechać przez pół miasta z pracy do domu, bo zanim dojadę, to już i tak jest po fakcie. Uważam, że jedynie monitoring radiowy (i ew. telefoniczny) i patrol interwencyjny spełnia swoje zadanie.

Każdy nowoczesny system posiada funkcję "kod przymusu". W systemach DSC programuje się dowolne kody przymusu, w Rokonecie (systemy Orbit) jest to liczba o jeden większa od każdego kodu. UWAGA! przed instalacją systemu należy zaznaczyć instalatorowi, że chcemy mieć aktywną taką funkcję! Nie w każdym systemie można taką funkcję uruchomić bez zastosowania dodatkowych modułów.

Wyjścia programowalne można wykorzystać np. do sterowania napędów bram garażowej i wjazdowej (nie trzeba szukać pilota - bramę można otworzyć z dowolnej klawiatury)lub zapalania oświetlenia zewnętrznego.

Ważną sprawą jest również czas pracy systemu z zasilania awaryjnego i sposób reakcji na brak prądu - często pomijany aspekt, a bardzo istotny!

On 2003-05-10 15:13, mieczotronix wrote:

Tom soyer -

Ja myślę o Satel Ca-64 - z tego co wiem to ma dosyć spore możliwości programowania. Ale muszę przeczyatć instrukcję i zobaczyć co się ta, a co nie.

A czy możesz podać jakieś namiary na te sterowniki PLC? Marki, producenci, keywords itepe? Z tego co się orientuję to "Easy" to jakiś taki bardziej zaawansowany timer - na pierwszy rzut oka wydaje mis się, że nie jest to nawet namiastka BMS (building management system - tak?)

PLC

1.SAIA - dla mnie na pierwszym miejscu bo ma wspaniale narzedzie do programowania

http://www.sabur.com.pl/

http://www.saia-burgess.com/e/products/pcd/

2.siemens - drogi, poza tym saia robi takze sterowniki w formacie siemensa

3.JohnsonControls - to raczej rozwiazanie do duzych budynkow ale sterowniki sa dedykowane to zastosowa w BMS, te powyzej wyrosly aby sprostac oczekiwaniom przemyslowym. JCI robi fajne czujniki, silowniki itp.

http://www.jci.com/

http://www.automatyka.pl/txtSite/firmy/959526.htm

Easy to bardzo prosty uklad ale mozna go zaadoptowac do niektorych czynosci. ale wtedy i tak trzeba dokupic pare rzeczy np zamek z klawiatura , i moze sie okazac ze koszty beda porownywalne.

Ja polecam sterowniki SAIA. uruchomilem na nim sporo ukladow (wezly cieplne, kotlownie, chlodnie, piekarnie, BMSy z klimatyzacja, oswietleniem i ogrzewaniem, i co prawda niewiele ale takze systemy dozorowo-alarmowe)

Jeśli chodzi o instalację alarmową to podstawowa sprawą jest podłaczenie jej do monitoringu z szybką interwencją ochriniarską. Do tego kilka nalepek na ogrodzeniu i oknach "obiekt monitorowany..." załatwia sprawę. Oczywiście sprawę złodziejstwa "łobuzów spod budki z piwem". Pisałem już o tym dość dokładnie na podobnym wątku niestety nie potrafię podać linku. Od strony technicznej uważam, że okna powinny być wyposażone w czujniki reagujace już na rozszczelnienie okna a nie dopiero na otwarcie. Okucia okienne w położeniu "rozszczelnienie/mikrowentylacja" są dziecinnie łatwe do otwarcia. Czujniki kontaktronowe nie reagują na rozszczelnienie okna. Jeśli na konsolce alarmowej będzie sygnalizacja, że okno jest rozszczelnione to centralka nam o tym przypomni i nie zapomnimy pozamykać okien przed wyjściem z domu.

Pozdrawiam