Rinti 05.02.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Seweryn- co do automatycznej zapalarki to nie jestem pewna, a jeśli chodzi o paliwa: eko-groszek, pellety, zboża oraz ma dodatkowy ruszt na spalanie wszystkiego. My też na początku byliśmy za Kostrzewą, ale sąsiad ma Linga i jest z niego zadowolony. Więc na 99% kupimy Linga (Klimosz). Co do schodów to my chcemy mieć z jesionu - ma ładne słoje, bejcowane na ciemniejszy kolor. tomekgr niestety w twoim albumie jest tylko jedno zdjęcie, ja za chwilę postaram się wkleić nasz dach garażu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 05.02.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Zdjęcia już weszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkaczy 05.02.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Co do wywiewki to przypadkowo przenieslismy ja na inna sciane - rzeczywiscie niezly "bug" architekta z ta piekna rurka przy oknie )) Bez komentarza, duzo trzeba poprawiac, ale pewnie tylko nowi impresjowicze na tym skorzystaja i sie zrobi IMPRESJA FAQ na tej stronie. Tomekgr- cos nie ma zdjec poza jednym...( A ladna masz okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 05.02.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Kochani!!! Wracając jeszcze raz do niezbyt przyjemnego tematu niedociągnięć w projekcie cytujemy kolejną odpowiedź biura projektowego tym razem Krajobrazy: Szanowni Państwo, nie mieliśmy do tej pory żadnych sygnałów od naszych klientów odnośnie jakichkolwiek trudności z realizacją IMPRESJI. Jeżeli dostaniemy konkretne pytania (wraz z ewentualnymi zdjęciami), to na pełno w szybkim czasie do nich się ustosunkujemy i postaramy się udzielić wyczerpujących odpowiedzi. Z poważaniem: arch. Tomasz Włodarczyk KRAJOBRAZY autorskie studio architektury t./fax: +48 71 7835875 [email protected] http://www.krajobrazy.com.pl W związku z tym że my jestesmy dopiero na etapie gromadzenia dokumentów (dlatego nie możemy za bardzo pyszczyć ) , może ktoś z bardziej zaawansowanych w budowie Impresjonistów zechciałby zgłosić jakieś uwagi na temat tego projektu. Byc może pomoże to kolejnym realizującym budowę tego domku. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 05.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Okolica piękna-ale to pierwsze zdjęcie to widok z bloku naprzeciwko - ja widzę ten blok.Takie są uroki centrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rinti 06.02.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Wiecie co, mimo tych wszystkich trudności (i z pierwszą ekipą, z którą też musieliśmy się pożegnać i z kikoma technicznymi brakami w projecie) własny domek to naprawdę wielka radość i jak się decydowaliśmy na takie przedsięwzięcie to było to nasze największe marzenie - i tak też pozostanie. Jak już będziecie mieli pokryte dachy to zobaczycie jak to będzie wszystko cieszyć I tym optymistycznym akcentem...: nasz domek:) http://foto.onet.pl/3jt89,wg8wk2082b4b,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkaczy 06.02.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Pewnie ze radosc, ja juz nie moge doczekac sie prac technicznych, na ktore ostrze zeby od najmlodszych lat mieszkania w blokowisku na 2x3 metrach^2. Zobaczymy co mi wyjdzie, pewnie wszystko mi sie nie uda, ale chociaz jest jakas przestrzen do robienia... Rinti, onet to zawsze tak zwleka z pokazaniem zdjec?? bo nic nie ma na linku...( _pozdrawiamy K&B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Małe pokoje, co przy braku jakiejkolwiek osobnej garderoby robi się uciążliwe.W okolicach sieni nie ma gdzie ustawić szafy na kurtki/płaszcze, bo to maleńkie coś przy kuchni to bardziej nadaje się na składzik na miotły i środki czystosci.Drzwi łazienki ustawiono nieszczęsliwie na wprost salonu - kibel to atrakcyjny widok, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkaczy 06.02.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Małe pokoje, co przy braku jakiejkolwiek osobnej garderoby robi się uciążliwe. Rozumiem, ze wolalbys miec duze pokoje z garderobami, i malutki salon? Jakis kompromis musi byc, na tej przestrzeni ciezko cos zrobic inaczej. A pewnie ze moglbybyc (sa takie projekty) jeszcze wiekszy domek, ale cos za cos. W okolicach sieni nie ma gdzie ustawić szafy na kurtki/płaszcze, bo to maleńkie coś przy kuchni to bardziej nadaje się na składzik na miotły i środki czystosci. Tu sie zgodze ze wiatrolap malutki, co zrobic... mozna cos przerobic od biedy zeby byl dluzszy. Drzwi łazienki ustawiono nieszczęsliwie na wprost salonu - kibel to atrakcyjny widok, czy co? Mi sie wydaje ze akurat w miare bedzie to zasloniete schodami w jakims stopniu, poza tym czy drzwi Tobie przeszkadzaja? Co za roznica jakie drzwi widzisz, czy lazienkowe czy pokojowe. Stworzyc idealny domek to nie lada sztuka, chyba za 2 czy 3 razem sie udaje, i to w projekcie indywidualnym, a nie za 1,8 tys zlotych? _pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rinti 06.02.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Drogi Elfir - chyba nie budujesz tego domu, ponieważ: 1. garderoba jest i to spora na piętrze z osobnym wejściem2. pokoje są przytulne, a można (tak jak my) połączyć na dole 2 pokoje i zrobić jeden duży, który teraz ma 21 m2.3. my zrobiliśmy sobie jeszcze garderobę na dole wyszła nam szer. 1,80 m na dł 90 cm, kosztem mniejszego holu, szafa wnękowa wygląda super i jest bardzo funkcjonalna4. jak masz zamknięte drzwi łazienki to nie widać kibla - tylko ładne drzwi!5. spiżarka nie jest za duża, ale po co nam duża spiżarka, jak oprócz tego mamy ponad 10 m zabudowy kuchennej:)6. W wiatrołapie wystarczy tylko wieszak na 2 kurtki i pufka do wkładanie butów - i to wystarczy:)7. Jak byśmy chcieli mieć wszystko większe, to wybralibyśmy dom 300m2. http://foto.onet.pl/3jt89,wg8wk2082b4b,u.html?V=1 - spróbujcie teraz Ogólnie domek jest bardzo przytulny, ma bardzo ładną bryłę i przede wszystkim jest bardzo funkcjonalny. Nasz salon na dole, połaczony z jadalnią i kuchnią ma ponad 50m2:) W razie jeszcze jakichkolwiek uwag służę pomocą w wyjaśnianiu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkaczy 06.02.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Rinti, piekna dachoweczka, z ciekawosci zapytam ile wyniosl (okolo) koszt dachu z robocizna, bez wiezby (tylko dachowka, gasiory, okna, folia jesli byla, (k)laty i robocizna). Ladna okolica, fajnie macie! Jaki robicie taras i wejscie do domku, kostka czy beton i plytki? _pozdrowieniaBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rinti 06.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Taras chcemy mieć betonowy + kafelki, schody też betonowe. Teraz jesteśmy na etapie wybierania tynkarza i posadzkarza. Ile w waszych regionach biorą za m2??? Koszty dachu przesłałam Wam na PW. Okolica jest rzeczywiście ładna - cisza spokój z zarazem niedaleko od miasta - ale bkaczy, Wy też macie bardzo ładnie:) tomekgr - chyba masz taką dachówkę jak my - wienerberger koramic? A może Roben? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 06.02.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Elfir możesz mieć oczywiście swoje zdanie na temat tego projektu,ale nie zgodzę się z ani jednym Twoim zarzutem,ponieważ: - w wiatrołapie spokojnie mieści się szafka na buty i jakieś wieszaki na ścianie czy coś podobnego - wnęka na szafę nie jest wcale taka mała i spokojnie zmieszczą się rzeczy,które akurat się nosi (nie będę trzymała w niej kurtek na zimę i na lato, bo to nie ma sensu) - mamy połączone 2 pokoje na dole i dzięki temu powstał naprawdę duży pokój,którego część przeznaczymy na garderobę i jeszcze dzięki temu mamy większą łazienkę,bo nie ma drugich drzwi - zgadzam się z Rinti - garderoba u góry jest duża(to po co mi więcej ????? no chyba,że ktoś ma niezliczoną liczbę ciuchów,butów itp.) - drzwi od łazienki naprzeciwko salonu??? i widać kibelek????? pozostawiam bez komentarza!!!!!!!!!!!!!!!!! - i ostatnie,spiżarka w kuchni wystarczająca proszę o inne zarzuty Elfir polecam przejrzenie dokładne projektu i naszych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 1. garderoba jest i to spora na piętrze z osobnym wejściem 2. pokoje są przytulne, a można (tak jak my) połączyć na dole 2 pokoje i zrobić jeden duży, który teraz ma 21 m2. 3. my zrobiliśmy sobie jeszcze garderobę na dole wyszła nam szer. 1,80 m na dł 90 cm, kosztem mniejszego holu, szafa wnękowa wygląda super i jest bardzo funkcjonalna 4. jak masz zamknięte drzwi łazienki to nie widać kibla - tylko ładne drzwi! 5. spiżarka nie jest za duża, ale po co nam duża spiżarka, jak oprócz tego mamy ponad 10 m zabudowy kuchennej:) 6. W wiatrołapie wystarczy tylko wieszak na 2 kurtki i pufka do wkładanie butów - i to wystarczy:) 7. Jak byśmy chcieli mieć wszystko większe, to wybralibyśmy dom 300m2. Oczywiście nie buduje tego domu. Autor watku prosi o opinie i to napisałam subiektywne odczucia. 1. Na załączonych obrazkach wyglądało to na dom parterowy. Nie mam pojecia jak rozplanowane jest piętro. 2. Odnosząc sie do domu parterowego - połączenie pokoi byłoby niemożliwe, jeśli ktoś miałby dziecko. 4. Drzwi do ubikacji na widoku są bardzo krępujace, bo najczęściej nie są równocześnie zapacho- i dzwiękoszczelne Jak dla mnie to krępujące wchodzić do kibla przy gościach i zastanawiać się czy coś słyszeli. 5. o spiżarce nic nie pisałam, tylko o tej niby małej szafce w korytarzyku do kuchni, co ma garderobe udawać. Nie oczekuję, że ktoś będzie ze mną polemizował. Zwłaszcza jak już kupił projekt i go realizuje - będzie swojego wyboru bronił do ostatniej kropli krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Kasia 07.02.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witamy wszystkich po krótkiej przerwie. Trochę nas nie było a tu proszę jaka dyskusja rozgorzała. Przyznac muszę szczerze choc wstyd niesamowity, że jakimś dziwnym trafem do tej pory nie zauważyliśmy problemu z dachem nad garażem, może dlatego że nasi budolańcy też go nie widzieli. Długo nie czekając, zadzwoniiśmy do autora projektu, i cóż? Oczywiście jak już ktoś wyżej nadmienił problemu niby nie ma. Ponoć nikt wcześniej nie zgłaszał problemu???!!! No cóż widać musimy poradzić sobie sami. Szkoda tylko że za czyjeć niedoróbstwo musieliśmy zapłacić . W każdym razie, jak pewnie widzieliście na zdjęciach ( http://foto.onet.pl/diz13,0dbv0kvvii92,dmgcs,u.html?D=1 ), postawiliśmy boczną ścianę garażu do równego poziomu, zakończyliśmy wieńcem. Postanowiliśmy podnieść ściankę kolankową o dwa bloczki na całym obwodzie. I aby nie budować kolejnej skoczni narciarskiej (daszek troszkę ja przypomina ), zmienimy trochę kąt krokwi KK3 i KN2. Bedziemy chcieli doprowadzic do takiego efektu: http://foto.onet.pl/diz13,0dbv0kvvii92,dmgcs,u.html?D=1#dmhem Co z tego wyjdzie i jak bedzie wygladało w rzeczywistosci, czas pokaże Z budową chcemy ruszyć na nowo w połowie tego miesiąca. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkaczy 07.02.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Marcinie i Kasiu! Swietny pomysl z tym daszkiem o innym kącie, mysle, ze jesli ta sciana z daszkiem nie jest bardzo widoczna od drogi to zmiana jest malo dostrzegalna, a chroni bryle dachu przed udziwnieniem. Kąty sa troszke inne, ale wyglada to ok, moim zdaniem. Fajne pomysl, trzeba to dopisac do listy mozliwych zmian w projekcie i dodac do forum watek cos a'la "zmiany i pomysly". Ja pod swoim daszkiem to pewnie klimatyzator postawie, sciane mam od polnocy, przyda sie wiec daszek )) _pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 07.02.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Marcinie i Kasiu brawo! Daszek na projekcie super! Z niecierpliwościa czekamy na zdjęcia więźby i ukończonego dachu. Napiszcie prosimy - ile Was kosztowało przerobienie projektu i jeśli możecie to poprosimy również o namiary na Gościa, który Wam to robił. Pozdrawiamy, życzymy szybkich postępów i czekamy na następne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate1234 08.02.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 z tym dachem ta zmiana na korzyść - super Mam prośbę napiszcie w czym robicie ogrzewanie w miedzi czy w plastiku bo ja mam tak rózne opinie że już chyba głupieję a i wpadłam na pomysł że przy drzwiach tarasowych nie daje kaloryfera tylko na szerokości 1m od drzwi tarasowych położę płytki i podłogówkę co wy na to proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Kasia 08.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Apropos zmiany dachu nad garażem. Super że Wam się podoba, miejmy nadzieję że nie będziemy żałować tej przeróbki. Prawde mówiąc "projekt zmiany" jest całkowicie naszym pomysłem i wykonaniem. Skonsultowaliśmy go tylko z naszym kierownikiem budowy i cieślą. No i ponoć nie powinno być z tym żadnych problemów. Po drugie nie wyobrażam sobie jak moglibyśmy płacić dodatkowo komuś za zmianę projektu, za który już raz zapłaciliśmy. Jeśli będzie taka konieczność, że projekt będzie musiał byc zmieniony, to zgłosimy się do Krajobrazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 08.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Po drugie nie wyobrażam sobie jak moglibyśmy płacić dodatkowo komuś za zmianę projektu, za który już raz zapłaciliśmy. Jeśli będzie taka konieczność, że projekt będzie musiał byc zmieniony, to zgłosimy się do Krajobrazów. Każdy musi niestety zapłacić jeszcze za adaptacje projektu domu do warunków danej działki, więc płacenie Was niestety ni ominie. Jeżeli będziecie chcieli dodatkowo wprowadzić jakieś zmiany w projekcie to nietety architekt sobie za to skasuje. Im więcej zmian tym większa zapłata. Krajobrazy Wam pewnie tego nie zrobią. Chyba, że wytkniecie im błąd w projekcie i zarządacie jego usunięcia w taki sposób jak Wam odpowiada. A nóż zadziała ...... Można też nie nanosić zmian w projekcie a wybudować po swojemu. Nie wiem tylko czy nie będzie później problemów przy odbiorze budynku. Ja płaciłem za adaptację 2000 zł. Naniesienie domu na mapę do celów projektowych + kilka zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts