Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Ja dzisiaj uruchomiłem kotłownie grawitacja działa już przy 40 stopniach pompke załączyłem na chwilke i z 80 spadło momentalnie na 40stopni tak więc pompka przy piecu nie będzie miała co robic rury 6/4 cala.

A próbowałeś nagrzać cały bufor do jakiejś "sensownej" temperatury? Na grawitacji raczej ciężko będzie zagrzać dół bufora ;) Jeśli więc myślisz o ładowaniu go do pełna to tej pompki jeszcze nie skreślaj. Za pompką najlepiej jest zamontować zawór/zasuwę którym można regulować szybkość przepływu.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam . Mam zrobienie oceplenie bufora z waty w granulacie plus na dole wate z rolki. I tak jest już 4 sezony kilka razy ocieplenie było ruszana i tak się zastanawiam czy nie poprawić tego lub zrobić od nowa lepiej tylko jak ? CO zastosować mam owalny zbiornik jest w rogu i z dwoch stron jest ścian i tylko 15 cm . Widzę że ładujecie powyżej 100 C czy to nie jest jakoś niebezpieczne ja mam układ otwarty i ładuje do 95 C może nie raz 100 C i jak naladuje do 95 C cały trzyma mi do dwóch dni mam podłogowe ogrzewanie 100 %

neokuba22 z grzejnikami trzyma Ci 3 do 4 dni ??

Jak już masz wszystko na gotowo i działa prawidłowo to obuduj płytą GK i zasyp perlitem.

Witam.

Mam 1000 l. z wężownicą cwu,miedź 15 mm. 50 m.,niestety z braku czasu jeszcze nie zamontowany. :o

Koszt ok. 3500 PLN.,z nierdzewki karbowanej znacznie taniej,solidna firma,jedyny minus długie terminy.;)

Namiary

http://www.p2ar.pl/oferta/zbiorniki-buforowe/

Pozdrawiam.

To Wy tutaj takie cuda, łączenia na luty srebrne itp.

A w przytoczonym linku złączki skręcane na KLEJ.

Nie potępiam.

Ciekaw jestem Waszego zdania.

Skoro zbiorniki spawa i bierze za to pieniądz, znaczy przetestował i działa.

Załóżmy, że tak jest.

Ma prawo działać?

Złączka skręcana?

Witam . Mam zrobienie oceplenie bufora z waty w granulacie plus na dole wate z rolki. I tak jest już 4 sezony kilka razy ocieplenie było ruszana i tak się zastanawiam czy nie poprawić tego lub zrobić od nowa lepiej tylko jak ? CO zastosować mam owalny zbiornik jest w rogu i z dwoch stron jest ścian i tylko 15 cm . Widzę że ładujecie powyżej 100 C czy to nie jest jakoś niebezpieczne ja mam układ otwarty i ładuje do 95 C może nie raz 100 C i jak naladuje do 95 C cały trzyma mi do dwóch dni mam podłogowe ogrzewanie 100 %

neokuba22 z grzejnikami trzyma Ci 3 do 4 dni ??

Przecież nie da się na podstawie tego czy ktoś pali co 2 czy co 5 dni określić czy ocieplenie jest dobre. Jeśli chcesz to sprawdzić to zagrzej bufor i nie pobieraj z niego ciepła przez kilka dni. Na podstawie spadku temperatury będziesz mógł określić czy jest dobrze ocieplony. Mój jest ocieplony 25 cm wełny (10 cm Ursy 0,033 i 15 cm Ursy 0,035). W lecie na ciepłą wodę paliłem co 7 -8 dni. Mierzyłem pirometrem temperatury ocieplenia - dużo "ucieka" na łączeniach wełny (mimo bardzo dokładnego połączenia) a najwięcej przez rury, które mam jeszcze nie zabudowane. Przy nagrzaniu do 95*C gdy wchodziłem do garażu było czuć ciepło w porównaniu do reszty piwnic, przy temperaturze bufora 70*C ciepła raczej nie odczuwałem.

Co do zaworów zwrotnych, o których wcześniej było pisane, to mam 2 klapówki na zasilaniu i powrocie z założonymi obciążnikami na klapce, jednak i tak nie trzymają. Jest to bardzo wolny przepływ, bo woda w rurze jest o jakieś 20*C zimniejsza niż w buforze, ale powoli ciepło wybiera, więc zakręcam zawsze zawór kulowy.

A próbowałeś nagrzać cały bufor do jakiejś "sensownej" temperatury? Na grawitacji raczej ciężko będzie zagrzać dół bufora ;) Jeśli więc myślisz o ładowaniu go do pełna to tej pompki jeszcze nie skreślaj. Za pompką najlepiej jest zamontować zawór/zasuwę którym można regulować szybkość przepływu.

Właśnie myślałem o tym dzisiaj aby zmniejszyć przeplyw pompce i nie muszę nic dokładać bo przed pompką jest przecież zawor kulowy wystarczy to trochę przymknąć

no niby da sie zawot ter na powrocie a jedna pompa tylko u gory, jednak bez pompy nie ma podmieszania, wydawało mi sie ze poszedłes całkowicie w prostote, bo planujesz ładowanie grawitacyjne

Gdy ładuje grawitacyjnej to pomieszanie nie jest potrzebne a gdy zalaczy się pompka to podmieszanie mam.

'

Tak sobie mysle na podstawie twojego pomysłu, tylko nie dawac zaworu 3dr, Ladowac graw. a gdy powrót osiagnie np 50st to załacza sie pompka i dobija bufor na max. Tanio a dobrze. Teraz chcac dobic wysoko bufor pod koniec ładowania musze delikatnie grzac aby nie wyjsc zabardzo ponad 110 ale dłuzej aby dół bufora podciagnac, urok grawitacji

Witam. Jak to policzyć:

Kocioł zagrzał wodę w 1000l-buforze z 14 do 50 st.C w 3 godziny.

Z jaką średnią mocą [kWh] pracował kocioł? :confused:

Jeżeli do podgrzania 1000l wody o 60*C potrzeba 70kWh to aby podgrzać o 50-14=36*C potrzeba 42kWh. Jeśli proces trwał 3h to pomijając straty na ociepleniu zbiornika i rurach można przyjąć 14kW.

...Ladowac graw. a gdy powrót osiagnie np 50st to załacza sie pompka i dobija bufor na max. Tanio a dobrze...

Z tym, że jak włączy się pompa to przepływ nagle wzrośnie kilka razy to deltaT na kotle zmaleje kilkukrotnie i zacznie dostarczać w górne warstwy bufora przykładowo 60-65*C zamiast 85-95*C co spowoduje zmniejszenie temp. w górnych warstwach i zacznie "przewalać" zład po raz kolejny :(

Ja przyjąłem inną strategię a mianowicie zawór termostatyczny 3D pilnujący powrotu oraz wyregulowanie przepływu przez kocioł. W ten sposób przewala się zład tylko raz a wyregulowanie przepływu ilościowego przez kocioł daje mi w miarę stała temperaturę na wejściu do bufora a najlepiej jak najbliżej 95*C.

pozdro

a gdybys nie wyregulowal przeplywu to tez ci bedzie przewalac zład, czyli wystarczy jakas mala pompka (najlepiej z płynna reg) albo zaworek i gotowe

Tak już było to brane pod uwagę, aby pompa w zależności od deltaT dopasowywala przeplyw tak aby na zasilanie kotła pilnować "jakiejs" temperatury przykładowo 95*C. Taką rolę tez spełniał by zawór regulujący przepływ.

Rozwiązania droższe niestety.

Skoro jest już miarkownik, ktorego można ustawić tak aby pilnował tych 90-95*C +/- kilka stopni to jedyne co trzeba raz wyregulować to aby przy maksymalnej możliwej do uzyskania mocy na kotle nie zagotować wody. To z kolei czy będzie ładowany bufor dokładnie 95*C nie ma większego znaczenia ważne aby miarkownik utrzymywał ją w miarę na stałym poziomie przez 90% czasu ładowania. Pozostałe 10% to sytuacje rozpalania, odkładania do kotla etc.

pozdro

Jutro zabieram się za docieplanie bufora bede docieplał wełną i folia ze sreberkiem z jednej strony ,ze dwie może trzy warstwy , wełna 5cm więcej chyba nie upcham bo mało miejsca,i mam pytanie za 100punktów sreberkiem oczywiście do środka czyli w strone bufora ?

20161104_205949.jpg

Edytowane przez romano78

Jutro zabieram się za docieplanie bufora bede docieplał wełną i folia ze sreberkiem z jednej strony ,ze dwie może trzy warstwy , wełna 5cm więcej chyba nie upcham bo mało miejsca,i mam pytanie za 100punktów sreberkiem oczywiście do środka czyli w strone bufora ?

Hehe :D Jurto dokładnie będę robił to co Ty. OCIEPLAŁ :D Ja owijam najpierw 10cm zwykłą wełną a potem 2cm tą ze sreberkiem zbrojonym, aby nie pyliło - to na zewnątrz.

pozdro

Edytowane przez Okta

NAPRAWDĘ nie da się zrobić tego DOBRZE?!

Musicie - watą?

Ale...

To Wasze jest, to owińcie nawet gazetą czy cynfolią po czekoladzie...

Adam M.

Wstępnie owijam wełną potem może będzie obudowa i zasypie perlitem ale problem jest taki ze mam bardzo mało miejsca od strony dwóch ścian mogę dac Max 20cm z trzeciej strony ogranicza mnie okno dam więcej to się nie otworzy. A ty Adam co byś proponował jedynie w trzech narożnikach mogę dac więcej pewnie ok.40cm.

.Jeśli bym dał cienka warstwe wełny z folią,obudował i zasypał perlitem tak że srednia grubośc perlitu w koło wyszła by pewnie ok 30cm ponieważ w 3miejscach wyjdzie ok.20 a w narożach nawet ze 40cm to będzie ok. czy jest jakieś lepsze ocieplenie.

Edytowane przez romano78

Gdzieś w tym wątku była dyskusja na temat zasadności stosowania dużego bufora.

nie mogę znależć tej części dyskusji.

kilka lat temu czytałem ten wątek i byłem zdania że im większy bufor tym lepiej. Nie każdy mógł np wstawić coś dużego do stojącej już kotłowni czy domu.

Kilka dni temu dostałem w końcu pozwolenie na budowę- po kilku latach starań-

i wertowanie wielu tematów na raz się zaczęło. Biorąc pod uwagę możliwości ogrzewania mojego domu, jakby samoczynnie wyłania się

ogrzewanie kotłem na drewno lub-i- węglem. A że dom będzie stał na płycie fund. To z automatu niemalże ogrzewanie niskotemperaturowe.

A to z kolei prawie od razu prowadzi w stronę bufora.

Jako że dom jeszcze tylko na papierze, to mam możliwość wprowadzania wielu zmian.

Mam możliwosć postawienia w domu bufora np. 7 tyś. litrów, i obudowanie go ścianami.

Nawet miejsce miałby już wybrane. Konczyłby się na wysokości jętek na poddaszu.

O ile do tej pory, czytając jak Adam mk dawał do zrozumienia że im większy tym lepszy, byłemprzekonany że im większy tym lepszy, o tyle już nie jestem przekonany czy robię dobrze chcąc tam taki buforek wsadzić.

Chciałbym móc palić w kociołku nie wtedy kiedy muszę tylko wtedy kiedy chcę lub mam czas.

chciałbym tam podłączyć solarki, żeby czerpać od słoneczka troszkę tego co ono nam daje.

Jako że jestem rolnikiem i mieszkam na wsi, myślałem nawet nad kotłem na słomę, ale takim stojącym poza domem. Np. na dworze.

Czy ktoś z Was, mając możliwość włożenia do domu takiego dużego bufora, zrobiłby to?

Czy skończyło by się na np policzeniu zapotrzebowania na dobe i montowaniu takiego buforka żeby na tę dobę starczył?