Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bolczaczko

Tak się łączy bufory, jak pomieszczenie jest niskie a priorytetem jest aby zawsze była CWU.

Wtedy pomimo tego, że fizycznie stoją obok siebie, to logicznie - jeden nad drugim.

Ale z grawitacją w tym układzie jest słabo.

Adam M.

Witam.

Znaczy jeśli będzie jeden nad drugim=na stropie, w połączeniu szeregowym(drugi z wężownicą cwu),będzie optymalne wykorzystanie cwu?:confused:

Grawitacja ma być w tym przypadku słaba,wystarczająca aby w razie "w" nie zagotować kotła,a ładować bufor możliwie wysoką temp. :p.

Pozdrawiam.

Narysowany jest tu tylko szkic połączenia.

W realu - wymaga więcej rur na kilku poziomach.

Połączenie z gatunku "trudnych".

Odpuściłbym je.

Adam M.

Witam,

czy wiecie może po co rozdziela się instalacje otwartą na część otwartą(kotły) i zamkniętą (grzejniki/nagrzewnice) ?

I jak sterować pracą falownika pompy CO w instalacji otwartej tj. gdy zamykają się zawory przy nagrzewnicach trzeba zmniejszyć moc na pompie. Ale jak ? Przepływem ?

Bolczaczko

Tak się łączy bufory, jak pomieszczenie jest niskie a priorytetem jest aby zawsze była CWU...

Adam M.

Na forum o ogrzewaniu uprzejmy użytkownik podrzucił mi taki oto schemat BuforOgrzewanie.jpg

Panie Adamie czy to rozwiązanie będzie lepsze od tego schemat bufor2.jpg .

Na forum o ogrzewaniu uprzejmy użytkownik podrzucił mi taki oto schemat [ATTACH=CONFIG]373780[/ATTACH]

Wątek dotarł do takiego miejsca, że ki diabeł wie albo czort, kto co podrzuca ale obrazki czarcie znaczy czarne jak wungiel :D Którz będzie opiekunem strony "666"?

:D pół żartem pozdro :D

Wątek dotarł do takiego miejsca, że ki diabeł wie albo czort, kto co podrzuca ale obrazki czarcie znaczy czarne jak wungiel :D Którz będzie opiekunem strony "666"?

:D pół żartem pozdro :D

Ja jestem opiekunem telefonu służbowego w którym są dwa razy po 666 666 :sleep:

Bolczaczko

Ten schemat też dobry...

Zdecyduj się!

Kolekcjonujesz schematy czy realizujesz jakiś cel?

JAKI?!

mariusz7924

Rura = dziura oblana metalem.

:lol:

Połączenie kocioł - bufor robiłbym wyłącznie w metalu.

Stal (jak masz parę w ręcach) lub miedź (jak masz sporo kasy - bo łatwiej).

Średnicę rur narzucają wyjścia/wejścia do/z kotła.

Nie zawężać, jak planujesz obieg grawitacyjny na wypadek wyłączenia prądu (do pompy).

Układy połączeń omówione kilka stron wstecz.

Adam M.

Okta

Takie schematy tylko na śląsku :D wungiel jest wszędzie ;)

Ni się obejrzymy, a tu użytkownik z loginem "Mefisto" opiekun 666 :D

pozdro

oj tam oj :) się wężom w tyłki gapić .. panaceum choćby - http://dewocjonalia-roza.pl/images/1392228508_1_f1.jpg

tak że wężom się w rzopy nie pozirać;)

Ino bufory budować i podłączać.

ten schemat działa u mnie - jedyne co bym zrobił ? to nie rura 1" obejścia - a 5/4 lub nominał 6/4 ponieważ moc cieplna kotła jest - inna niż ta któą sobie tam jakoś producent podał, a zawór grzybkowy 1" nie ma światła pełnego przekroju tożsamego z przekrojem rury 1".

Merkava systema.jpg

Edytowane przez מרכבה
Bolczaczko

Ten schemat też dobry...

Zdecyduj się!

Kolekcjonujesz schematy czy realizujesz jakiś cel?

JAKI?!

Adam M.

Schematów nigdy za wiele :) Nie łatwo o dobre.

Kończę elektrykę, zbliża się czas C.O.

Do sprawy chcę podejść kompleksowo, gdy przyjdzie czas składania wszystkiego do "kupy" będzie i tak nadal wiele "???".

Więc chcę jak najwięcej wiedzy pochłonąć.

Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

adam_mk

Myślałem o miedzi, ale wiem że rura miedziana wystająca z płyty w trakcie budowy to długo sobie nie powystaje.

Zastanawiam się czy da się np przeciągnąć póżniej miedż jakoś w plastik jakiś. Czy po prostu rura z jakegoś tworzywa

słabo mięknącego pod wpływem temperatury.

powystaje, powystaje na rurę miedzianą nałóż jakąś pcv od kanalizy fi 50 czy jaka tam będzie wygodnie. U mnie wystawały rurki od kanalizy 110, 50 pex i nic nie zostało uszkodzone. Poprostu zaznacz ekipie że to jest święta rurka;)

mariusz7924

Zdaje się, że to POWRÓT do kotła.

W tym szczególnym przypadku zrobiłbym go w stali, to budowlańcy jej nie skrzywdzą.

Można rozważyć PP stabi-glass. Temperaturę powrotu rzędu 60stC wytrzyma.

Adam M.

Ale ja nie o uszkodzeniu piszę.

Tylko o kradzieży.

A widziałem budowe po najściu złomiarzy... rurki wyrwane przy posadzce samej czy wyrwanych z tynku.

Ukradli złomu za 100 złotych a narobili szkód na 20 tysi.

Tak Adamie, to ma być powrót do kotła.

Miałby iść pod płytą, chciałbym żeby to grawitacyjnie chodziło między kotłem i buforem.

Nie jestem pewien czy stalowa mnie tam, pod płytą przeżyje.

Nie wiem jak spuszczę z niej wodę jeśli zajdzie taka potrzeba.

Ale też niewiem czy może da się obie rury puścić górą i to by pracowało w grawitacji.

Czyli, kociołek na poziomie zero.

baniak, nogami na poziomie zero. Dół baniaka na poziomie góry kotła.

strop na wysokości połowy wys. baniaka.

Można by powiedzieć że poprowadzę rury w stropie nad kotłem do bufora który w połowie wystaje nad strop,

a w połowie jest pod stropem.

Pewnie tak do połowy to grawitacyjnie sobie pójdzie.

Witam forumowiczów

Dość długo planuję montaż bufora u siebie w domu ale nie mogłem trafić na odpowiedni zbiorniczek.

Wreszcie udało się i wpadł mi za stówkę w ręce zasobnik CWU Buderus PR1000 w izolacji gąbkowej gr. 12cm mniej więcej coś takiego:

http://www.euroshopy.eu/buderus-logalux-pr1000/

W domu mam piwnice, parter i poddasze użytkowe. Parter i piwnica jest w podłogówce poddasze posiada grzejniki przewymiarowane pod kocioł kondensacyjny.

Całość jest napędzana przez kocioł gazowy kondensacyjny i kocioł Cichewicz Ultima II ( z wbudowanym szamotowym palnikiem samoróbka ) przez wymiennik.

CWU z solara 2xKS-2000 Hewalexa i zasobnik CWU 300L dwie wężownice dogrzewany z kotła gazowego.

W planach montaż bufora około 1000L ,który:

- zapewni sprawne działanie kotła Ultima

- zapewni cwu w okresie zimowym z kotła Ultima jak i z kotła gazowego

- zapewni cwu w okresie letnim z solarów i ewentualnie z kotła gazowego

W planach także montaż naczynia wzbiorczego na strychu i otwarcie układu

Wymiary zakupionego zasobnika po zdjęciu izolacji to:

-średnica około 94cm a wysokość około 170cm poj. 1000L

- zainstalowana jest wężownica (zapewne pójdzie na złom)

-w denncicach wspawane są króćce dolotowe i powrotne chyba 5/4"

-wychodzi, że króciec na gorze jest wspawany bezpośrednio do zbiornika a króciec poniżej jest zasilającym wężownicę

nie wiem teraz czy ten króciec wspawany w dennice nada się jako króciec zasilający bufora

unnamed.jpg

-w dennicach są też króćce do odpowietrzania i spuszczania 1/2"

Bufor planuję umieścić w pomieszczeniu o wysokości 2,2m w związku z tym może uda się nieco zwiększyć objętość bufora poprzez wspawanie paska blachy i zwiększenie jego wysokości (zależne to będzie ile izolacji na górę bufora trzeba dać)

Stan zasobnika wydaje mi się niezły chociaż nie widziałem jak wygląda w środku:/ w planach weekendowych mam rozcięcie skurczybyka :)

Plany co do bufora:

-zasilanie bufora z kotła stałopalnego Cichewicz Ultima 2

-na dole wężownica solarna z CU fi 15 2x12,5 mb (podłączone będą dwa solary płaskie HEWALEX KS-2000 )

-wężownica CWU 2x25m cu 18

-ładowanie bufora na potrzeby CWU z kotła gazowego- nie wiem jak to zrealizować. Chodzi mi po głowie montaż dodatkowej wężownicy właśnie dla kotła gazowego. Mam nawet taką zdemontowaną ze zbiornika CWU 30L, który oryginalnie był zainstalowany w kotle gazowym stojącym termet. Tylko nie wiem w którym miejscu ją ewentualnie zainstalować.

ta wężownica jest podobna do tej :

Obraz 357.jpg

Zastanawiam się też czy nie podpiąć kotła gazowego bezpośrednio do bufora bez żadnej wężownicy.

Bufor planuję ustawić w narożniku pomieszczenia. Wszystko mam w planie zabudować płytą meblową i zasypać perlitem ewentualnie jakaś wełna lub styropian na ściany a może ta gąbka z ocieplenia?. W całym wątku jest wiele informacji o izolowaniu bufora i w zasadzie ilu wykonawców tyle koncepcji :) Ja na razie przyjąłem ,że 20 cm izolacji powinno wystarczyć. Choć pewnie będzie problem z zasypaniem perlitem góry bufora :/ ale może jakoś się "wdmucha"

Edytowane przez dlubaczdomowy