adam_mk 20.11.2016 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Bolczaczko Tak się łączy bufory, jak pomieszczenie jest niskie a priorytetem jest aby zawsze była CWU.Wtedy pomimo tego, że fizycznie stoją obok siebie, to logicznie - jeden nad drugim.Ale z grawitacją w tym układzie jest słabo. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 20.11.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Witam. Znaczy jeśli będzie jeden nad drugim=na stropie, w połączeniu szeregowym(drugi z wężownicą cwu),będzie optymalne wykorzystanie cwu? Grawitacja ma być w tym przypadku słaba,wystarczająca aby w razie "w" nie zagotować kotła,a ładować bufor możliwie wysoką temp. . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Narysowany jest tu tylko szkic połączenia.W realu - wymaga więcej rur na kilku poziomach.Połączenie z gatunku "trudnych".Odpuściłbym je. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 20.11.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Witam, czy wiecie może po co rozdziela się instalacje otwartą na część otwartą(kotły) i zamkniętą (grzejniki/nagrzewnice) ? I jak sterować pracą falownika pompy CO w instalacji otwartej tj. gdy zamykają się zawory przy nagrzewnicach trzeba zmniejszyć moc na pompie. Ale jak ? Przepływem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 20.11.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Panowie, to jak? z jakiego materiału moze być ta rura? będzie tam włozona raz na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 20.11.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Bolczaczko Tak się łączy bufory, jak pomieszczenie jest niskie a priorytetem jest aby zawsze była CWU... Adam M. Na forum o ogrzewaniu uprzejmy użytkownik podrzucił mi taki oto schemat Panie Adamie czy to rozwiązanie będzie lepsze od tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.11.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Tutaj ktoś ujął sporo materiału z tego forum http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 20.11.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Na forum o ogrzewaniu uprzejmy użytkownik podrzucił mi taki oto schemat [ATTACH=CONFIG]373780[/ATTACH] Wątek dotarł do takiego miejsca, że ki diabeł wie albo czort, kto co podrzuca ale obrazki czarcie znaczy czarne jak wungiel Którz będzie opiekunem strony "666"? pół żartem pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 20.11.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Wątek dotarł do takiego miejsca, że ki diabeł wie albo czort, kto co podrzuca ale obrazki czarcie znaczy czarne jak wungiel Którz będzie opiekunem strony "666"? pół żartem pozdro Ja jestem opiekunem telefonu służbowego w którym są dwa razy po 666 666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 20.11.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Okta Takie schematy tylko na śląsku wungiel jest wszędzie Ni się obejrzymy, a tu użytkownik z loginem "Mefisto" opiekun 666 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Bolczaczko Ten schemat też dobry... Zdecyduj się! Kolekcjonujesz schematy czy realizujesz jakiś cel? JAKI?! mariusz7924 Rura = dziura oblana metalem. Połączenie kocioł - bufor robiłbym wyłącznie w metalu. Stal (jak masz parę w ręcach) lub miedź (jak masz sporo kasy - bo łatwiej). Średnicę rur narzucają wyjścia/wejścia do/z kotła. Nie zawężać, jak planujesz obieg grawitacyjny na wypadek wyłączenia prądu (do pompy). Układy połączeń omówione kilka stron wstecz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) Okta Takie schematy tylko na śląsku wungiel jest wszędzie Ni się obejrzymy, a tu użytkownik z loginem "Mefisto" opiekun 666 pozdro oj tam oj się wężom w tyłki gapić .. panaceum choćby - http://dewocjonalia-roza.pl/images/1392228508_1_f1.jpg tak że wężom się w rzopy nie pozirać Ino bufory budować i podłączać. ten schemat działa u mnie - jedyne co bym zrobił ? to nie rura 1" obejścia - a 5/4 lub nominał 6/4 ponieważ moc cieplna kotła jest - inna niż ta któą sobie tam jakoś producent podał, a zawór grzybkowy 1" nie ma światła pełnego przekroju tożsamego z przekrojem rury 1". Edytowane 20 Listopada 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 20.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Bolczaczko Ten schemat też dobry... Zdecyduj się! Kolekcjonujesz schematy czy realizujesz jakiś cel? JAKI?! Adam M. Schematów nigdy za wiele Nie łatwo o dobre. Kończę elektrykę, zbliża się czas C.O. Do sprawy chcę podejść kompleksowo, gdy przyjdzie czas składania wszystkiego do "kupy" będzie i tak nadal wiele "???". Więc chcę jak najwięcej wiedzy pochłonąć. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 20.11.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 oj tam oj się wężom w tyłki gapić .. Ino bufory budować i podłączać. Nie inaczej, niech się plugastwo od forum z daleka trzyma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 21.11.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 adam_mkMyślałem o miedzi, ale wiem że rura miedziana wystająca z płyty w trakcie budowy to długo sobie nie powystaje.Zastanawiam się czy da się np przeciągnąć póżniej miedż jakoś w plastik jakiś. Czy po prostu rura z jakegoś tworzywasłabo mięknącego pod wpływem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 21.11.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 powystaje, powystaje na rurę miedzianą nałóż jakąś pcv od kanalizy fi 50 czy jaka tam będzie wygodnie. U mnie wystawały rurki od kanalizy 110, 50 pex i nic nie zostało uszkodzone. Poprostu zaznacz ekipie że to jest święta rurka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.11.2016 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 mariusz7924 Zdaje się, że to POWRÓT do kotła.W tym szczególnym przypadku zrobiłbym go w stali, to budowlańcy jej nie skrzywdzą.Można rozważyć PP stabi-glass. Temperaturę powrotu rzędu 60stC wytrzyma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 21.11.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ale ja nie o uszkodzeniu piszę.Tylko o kradzieży.A widziałem budowe po najściu złomiarzy... rurki wyrwane przy posadzce samej czy wyrwanych z tynku.Ukradli złomu za 100 złotych a narobili szkód na 20 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 21.11.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Tak Adamie, to ma być powrót do kotła. Miałby iść pod płytą, chciałbym żeby to grawitacyjnie chodziło między kotłem i buforem.Nie jestem pewien czy stalowa mnie tam, pod płytą przeżyje.Nie wiem jak spuszczę z niej wodę jeśli zajdzie taka potrzeba.Ale też niewiem czy może da się obie rury puścić górą i to by pracowało w grawitacji.Czyli, kociołek na poziomie zero.baniak, nogami na poziomie zero. Dół baniaka na poziomie góry kotła.strop na wysokości połowy wys. baniaka.Można by powiedzieć że poprowadzę rury w stropie nad kotłem do bufora który w połowie wystaje nad strop,a w połowie jest pod stropem.Pewnie tak do połowy to grawitacyjnie sobie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlubaczdomowy 21.11.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Witam forumowiczów Dość długo planuję montaż bufora u siebie w domu ale nie mogłem trafić na odpowiedni zbiorniczek. Wreszcie udało się i wpadł mi za stówkę w ręce zasobnik CWU Buderus PR1000 w izolacji gąbkowej gr. 12cm mniej więcej coś takiego: http://www.euroshopy.eu/buderus-logalux-pr1000/ W domu mam piwnice, parter i poddasze użytkowe. Parter i piwnica jest w podłogówce poddasze posiada grzejniki przewymiarowane pod kocioł kondensacyjny. Całość jest napędzana przez kocioł gazowy kondensacyjny i kocioł Cichewicz Ultima II ( z wbudowanym szamotowym palnikiem samoróbka ) przez wymiennik. CWU z solara 2xKS-2000 Hewalexa i zasobnik CWU 300L dwie wężownice dogrzewany z kotła gazowego. W planach montaż bufora około 1000L ,który: - zapewni sprawne działanie kotła Ultima - zapewni cwu w okresie zimowym z kotła Ultima jak i z kotła gazowego - zapewni cwu w okresie letnim z solarów i ewentualnie z kotła gazowego W planach także montaż naczynia wzbiorczego na strychu i otwarcie układu Wymiary zakupionego zasobnika po zdjęciu izolacji to: -średnica około 94cm a wysokość około 170cm poj. 1000L - zainstalowana jest wężownica (zapewne pójdzie na złom) -w denncicach wspawane są króćce dolotowe i powrotne chyba 5/4" -wychodzi, że króciec na gorze jest wspawany bezpośrednio do zbiornika a króciec poniżej jest zasilającym wężownicę nie wiem teraz czy ten króciec wspawany w dennice nada się jako króciec zasilający bufora -w dennicach są też króćce do odpowietrzania i spuszczania 1/2" Bufor planuję umieścić w pomieszczeniu o wysokości 2,2m w związku z tym może uda się nieco zwiększyć objętość bufora poprzez wspawanie paska blachy i zwiększenie jego wysokości (zależne to będzie ile izolacji na górę bufora trzeba dać) Stan zasobnika wydaje mi się niezły chociaż nie widziałem jak wygląda w środku:/ w planach weekendowych mam rozcięcie skurczybyka Plany co do bufora: -zasilanie bufora z kotła stałopalnego Cichewicz Ultima 2 -na dole wężownica solarna z CU fi 15 2x12,5 mb (podłączone będą dwa solary płaskie HEWALEX KS-2000 ) -wężownica CWU 2x25m cu 18 -ładowanie bufora na potrzeby CWU z kotła gazowego- nie wiem jak to zrealizować. Chodzi mi po głowie montaż dodatkowej wężownicy właśnie dla kotła gazowego. Mam nawet taką zdemontowaną ze zbiornika CWU 30L, który oryginalnie był zainstalowany w kotle gazowym stojącym termet. Tylko nie wiem w którym miejscu ją ewentualnie zainstalować. ta wężownica jest podobna do tej : Zastanawiam się też czy nie podpiąć kotła gazowego bezpośrednio do bufora bez żadnej wężownicy. Bufor planuję ustawić w narożniku pomieszczenia. Wszystko mam w planie zabudować płytą meblową i zasypać perlitem ewentualnie jakaś wełna lub styropian na ściany a może ta gąbka z ocieplenia?. W całym wątku jest wiele informacji o izolowaniu bufora i w zasadzie ilu wykonawców tyle koncepcji Ja na razie przyjąłem ,że 20 cm izolacji powinno wystarczyć. Choć pewnie będzie problem z zasypaniem perlitem góry bufora :/ ale może jakoś się "wdmucha" Edytowane 21 Listopada 2016 przez dlubaczdomowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts