Bogusław_58 05.11.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Duży bufor na 7 tysi jak najbardziej. Będzie grzał "stratą" i wnętrzem przez np podłogę. Koledzy opisywali, że 1000 l przy minus 10*C starcza na dobę dla domu dobrze ocieplonego 100 m2. Bufor był tam grzany do 95*C co dzieńMożna więc przypuszczać ze starczy na 7 dni + - np 2 dni w jedną lub w drugą.Jeśli bufor był grzany co dzień, to woda użytkowa grzana przez bufor była zawsze dobrze ciepła. Jeśli bufor będzie grzany raz na tydzień, to taka sztuczka może szwankować w ostatnich dniach przed następnym napaleniem. Wtedy trzeba mieć jakieś wyjcie uzupełniające ten feler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) bufor ładuje się pięknie ładnie .. problem jest z temperaturą powrotu do kotła .. po za tym bufor uwarstwia się ładnie mam dwa termometry jeden pod drugim na środku bufora, oraz na powrocie do kotła trzeci przylgowy elektroniczny aby mierzyć też i w innych miejscach. Do meritum jak chodzi pompa kotłowa ..to robi spore podciśnienie i woda w grzejnikach stopniowo ubywa, łącznie z naczyniem wyrównawczym z grzejników. Po wyłączeniu pompy kotłowej - częściowo wraca do normy układ. Wg mnie pompa obiegu kotła powinna być na zasilaniu, ale "nie chciałem" się żreć z wykonawcą o te sprawy, w końcu nie jedną instalację wykonywał, bufora niestety nie montował ale mniejsza o większość. Wg mnie zawór termostatyczny otwiera się za późno .. 72 st.. piec podchodzi pod 100st pompa załącza się przy ~65-70 zależy jak się ustawi na pokrętle. Tyle że jest ona na powrocie do kotła. Pompa zasilająca grzejniki jest na zasilaniu .. i jak obie pracują, to pompa grzejnikowa to słychać "kawitację" że podciąga powietrze .. coś gdzieś jest pogrzebane .. Myślę zrobić obejście zaworu termostatycznego .. bodaj 1" rurą .. lub 5/4 .. lub nominałem 6/4 i dać zawór kulowy uchylić go tyci tyci .. aby zwiększyć przepływ szczególnie kiedy mocno się pali. Edytowane 7 Listopada 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 05.11.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Chodzi bardziej o zasadność stosowania aż tak dużego bufora.Równie dobrze moze to być tylko cztery tyś. litrów.Kociołek będzie pewnie max 30Kw. więc nie nabije wielkiego bufora na max. jednym załadunkiem.ale np. mam możliwość palić co dziennie.Czasem dwa razy dziennie.a czasem se na tydzien odpuścić.chciałbym raptem kilkoma metrami solarka zebrać troszke słońca i nie martwić sięZe np o czternastej to już kipieć będzie ze zbiorniczka 200l.różnica w kosztach pomiędzy buforem 3tyś. litrów a 6 tyś. litrów jest niewielka.A ja chciałbym mieć możliwość ładowania baniaczka czym popadnie. i wtedy kiedy mogę.Nie biorę pod uwagę że ma mi starczyć np. na trzy dni. to akurat względnakwestia.Prędzej czy pózniej i tak trzeba palić.Może kiedyś postawię np. wiatrak z prądnicą. i grzałki do bufora.Bufor wysoki na np. pięć metrów pozwala na podpięcie solara w grawitacji, takiego który złapie zawsze to co słoneczko da.Może kiedyś pompa ciepła będzie tańsza. taka z kolektorem poziomym, działka prawie hektar, troszke podmokła,więc w nocnej taryfie bez modulacji mocą, małe różnice temperatur więc duża pojemność bufora wskazana. COP fajny powinien wyjść.Być może szukam tylko jakiegoś uzasadnienia na siłe. Wiem że jak już dom wybuduję to juz nie będzie łatwo wsadzić tam takiego dużego bufora.Co zrobilibyście w moim przypadku? Edytowane 5 Listopada 2016 przez mariusz7924 dopisek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Mając zbiornik 1000 l, to trzeba go ładować co dzień. Jeśli zbiornik ma 4000l wystarczy raz na 3-4 dni. No ale co dzień też można go ładować. Duży może więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 05.11.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Chodzi bardziej o zasadność stosowania aż tak dużego bufora. U mnie zaczynam od 1250l a jak potwierdzę założenia to po 2 latach dokładam 2700l i to na zewnątrz budynku więc dawaj czadu Jak dla mnie 7k litrów w sam raz na palenie raz na tydzień ale jak u Ciebie to nie wiem? Ile metrów do ogrzania?.. jakie zapotrzebowanie?... ... Adam mógłbyś dodać kilka słów na temat rozwiązania z ociepleniem wełna/perlit/i co tam jeszcze? ... w ostateczności zapodać linka do początku dyskusji jeśli taka była w tym wątku? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Mając 7 tysi można do kotłowni chodzić co dzień, lub np co 3 dzień i palić nawet "z zamkniętymi " oczami czym się chce lub raz na tydzień, gdy się wyładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Ma ktoś pomysł co z tym moim układem jest nie halo ? Pompki się gryzą - tj pompa kotłowa robi podciśnienie... Edytowane 5 Listopada 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.11.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ma ktoś pomysł co z tym moim układem jest nie halo ? Pompki się gryzą - tj pompa kotłowa robi podciśnienie... Ja się tylko odniosę do tego zaworu termostatycznego ktoś gdzieś wyżej wklejal linka na temat zaworu termostatycznego na powrót z przed paru lat między innymi ja tam pisałem o swoich spostrzeniach na temat tego zaworu najwidoczniej chyba nie czytałeś tak w skrócie miałem identyczny jak ty chyba na drugi dzień go zdemontowałem naszczescie udało mi się go zwrócić od tamtego czasu nie mam u siebie żadnego podmieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 05.11.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Witam Przymierzam się do budowy buforka - mam zamówiony zbiornik 1400l - 90cm 2,2m wysoki za 450 zł Czytam i czytam i jestem jak na razie na 252 stronie - wciąga jak kryminał, tylko żonka krzywo patrzy co jak tam wymyślam - ale to efekt uboczny. Mam układ zamknięty i chcę go przerobić na otwarty jak zaleca Adam M, choć mam dostęp do zbiornika przeponowego 150l za 99 zł. Ale tu problem. Bo w piwnicy mam piec na paliwo stałe, nad nim parter i piętro, a na pietrze niedaleko sufitu w najwyższym punkcie instalacji piec gazowy dwu funkcyjny. Jak otworzę układ i dam zbiornik wyrównawczy ponad piecem gazowym (tu oszukanie go elektronicznie że ma ciśnienie, choć nie wiem bo ma wskaźnik analogowy - wskazówkę), to ciśnienie statyczne na piecu gazowym będzie bardzo małe - około 1m słupa wody - to czy ten piec gazowy ruszy? Jest ktoś z pomorskiego co robił sam bufor? - chetnie pogadam co i jak Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza63 05.11.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 witam Mariusz jak masz miejsce i ambicje na duży bufor to go rób ,wspawaj powrót z bufora co 1000 l i ciesz się dobrze wydaną kasą , i będziesz chciał zagrzejesz 1000 albo 5000 i , bufor kupiony na dzisiaj po jakimś czasie jest zawsze za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 05.11.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Fajnie się czyta na str. np. 200- którejś tam "ciężko to ogarnąć, aż 260 stron"marcza63-miejsce jest bo dom jeszcze na papierze,i nie chodzi o ambicje. szczerze mówiąc to liczyłem na argumenty które pomogą podjąć decyzję.kilka lat temu, jak czytałem ten temat to była gdzieś dyskusja odnośnie wielkości bufora. Teraz nie mogę znależć. A że mam już pozwolenie na budowe, to próbuję naraz ogarnąć kilka tematów. dużo widać wpisów "zrobiłbym, ale dom już stoi i nie da rady"Chciałbym jak najwięcej takich sytuacji uniknąć. Edytowane 5 Listopada 2016 przez mariusz7924 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 05.11.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Ma ktoś pomysł co z tym moim układem jest nie halo ? Pompki się gryzą - tj pompa kotłowa robi podciśnienie... Z tego co widze to pompka kotłowa jest po prawej str od trójnika a powinna byc po lewej aby w kotle tworzyc obieg, wtedy bedzie działac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 05.11.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Fajnie się czyta tylko tylko w wielu postach z 2011 brak rysunków i zdjęć i tak główkuje nad ustawieniem tych wężownic ale możne jak dojadę do końca to gdzieś się objawią szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 05.11.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 מרכבה wydaje mi się że pompa ładująca bufor powinna być bliżej kotła by ciągła z zaworu 3d a tak jak teraz jest to próbuje ciągnąć z bufora. Tak mi się wydaje, lub tak jak już było pisane coś z tym zaworem jest nie tak neokuba22 uprzedziłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza63 05.11.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 witam Mariusz jakie argumenty ,czytałeś wątek ten co ma 1000l chętnie zrobiłby 2000 l ten co ma 2 bedzie robił 4 , itd , ucz się na błędach innych , duży zbiornik możesz kupić bo niechodliwy dużo taniej , instalację bufora wykonasz raz ( żadnych póżniejszych przeróbek i dokładania buforów ) robisz stopniowanie co 1000l powrotem i cieszysz się gorącą wodą , ja mam buforek 750 l i muszę codziennie dygać do kotłowni i rozpalać , ( te 750 to i tak jest bajka z porównaniem jak paliłem kotłem ,sama smoła i smród ) jakbym mógł i miał miejsce ( kotłownia ma 2 m wysokości ) to stałby tam 5000l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Zawór działa prawidłowo, to z bufora pompka próbuje wyciągać wodę, druga od grzejników też .. i robi się podciśnienie ..nie mój pomysł, zaufałem hydraulikowi i bida jak czopka .. pytałem panie czy aby nie na zasilaniu przed zaworem ...zawór prócz tego że ma refleks szachisty podwodnego, to jest ok,. Edytowane 5 Listopada 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2016 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Problem ocieplenia, ogólnie, termoizolowania jest nie nowy.Przetestowano już ocieplenia poziome, pionowe, skośne, pod nogami, nad głową i na różne zakresy temperatur.Informacji na ten temat jest bez liku. Wystarczy poczytać i zastosować coś, co "wlezie" do akurat TEGO domu, miejsca... Termoizolacja POWINNA odcinać PRZEWODNICTWO, KONWEKCJĘ i PROMIENIOWANIE. Wata zwykle nie odcina konwekcji.BIAŁY styropian nie odcina promieniowania i jest na niskie temperatury.Wiele substancji (drewno) nie odcina a tylko spowalnia przewodnictwo cieplne. Folia aluminiowa (choć płyta szklana kryta srebrem jest lepsza) jest dobrym lustrem.Ale...Wsadźcie lusterko do wiadra z betonem, potem łeb i spróbujcie się przejrzeć w nim!!!Nie zadziała!!!Bo lustro działa w środowisku przeźroczystym dla promieniowania, jakie odbija. Wie ktoś dlaczego zbiorniki ciekłego tlenu (no gazów) zasypywane są perlitem?- Bo to szkło, piasek "pusty w środku" z którego da się zrobić termoizolację BEZSPOINOWĄ.Praktycznie - nie przewodzi ciepła.Drobinki nie pozwalają na konwekcję, to powietrze pozostaje w nich w bezruchu.Szkło nie przepuszcza promieniowania podczerwonego. Silnie je tłumi.Elektrociepłownie też budują sobie bufory, ale tamte to maja po 300 ton i więcej!I też stosują do ocieplenia perlit... No, ale jak kto WOLI MIEĆ śliczny kubraczek na baniak nawet zapinany na guziczki czy suwaczek - to niech sobie taki sprawi. A wystarczy karton-gips na stelażu uszczelniony pianką na przepustach i zasypać.Widziałem artystów od karton-gipsów co wręcz piłeczki a nie tylko koła czy łuczki czy rurki z płaskich płyt robili w ramach wystroju wnętrz...(JA TEGO NIE UMIEM, ALE WIEM, ŻE SIĘ DA!)Wcale nie musi to być pudło jak trumna... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 05.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 מרכבה wydaje mi się że pompa ładująca bufor powinna być bliżej kotła by ciągła z zaworu 3d a tak jak teraz jest to próbuje ciągnąć z bufora. Tak mi się wydaje, lub tak jak już było pisane coś z tym zaworem jest nie tak neokuba22 uprzedziłeś mnie Ale ty to lepiej wyjasniles, Ma ktos tez takie zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 mariusz7924 Tobie na początku potrzebna jest KONCEPCJA WYKORZYSTANIA TAKIEGO BUFORA.Z niej wyniknie jego wielkość optymalna. Poddaję do przemyślenia:Średnio dom (150m2 po podłogach) dobrze zrobiony potrzebuje w mrozy 100kWh ciepła na dobę.Licząc zyski bytowe, gości, psa, kota, nasłonecznienie przez okna - tona wystarcza na dobę mrozów.Ale jak planujesz wsparcie silami MATKI NATURY to...Oferuje ona zwykle albo WSZYSTKO albo NIC...No i trzeba by brać jak daje i korzystać jak skąpi. Wyobraź sobie, ze znajdziesz gdzieś w PIONOWYM USTAWIENIU kawałek miejsca około 10m2.(3 x 3 = 9m2 na ten przykład)Natura dosyła niezależnie od pory roku i temperatury zaokiennej 1000W.m2 energii w promieniowaniu.Dla 10m2 i czasu 10 godzin to daje te 100kWh bo to 10 h x 10kW.Tyle, że jak dzień jest tak długi to aż tyle nie potrzeba - czyli solar za duży...Ale zimą?Bywa, że 4 godziny słoneczko świeci bo ranki i wieczory mgliste.Wtedy solar za mały jest... tylko 40kWh daje do baniaczka.Ale...100m2 solara zimą da w 4 godziny 400kWh energii.Latem zaś w 10 godzin całą MEGAWATOGODZINĘ! I to kompletnie GRATIS. Piszesz, żeś rolnik...To se wymyśl CO zrobisz z naddatkiem ciepła latem - suszarnia jakaś, sauna, basen czy diabli wiedzą co.Wtedy zimą spokojnie Natura da co potrzebne jak masz gdzie to schować. Nawet 10 ton nie jest za dużo.Solarek "tymi ręcami" robiony sprawności 99% mieć nie będzie, ale grosze ze złomu robiony kosztuje to nie ,musi.Obiegowe 75-80% to tez dość. Najwyżej ze dwa metry większy zrobisz i bilans się zgodzi.Tyle, ze to i bufor, i solar i ciepłociągu kawałek...Te wężownice w tym przedsięwzięciu to już tylko dodatek, bonus.Zwierzaka jakiego w ciepłej wodzie codziennie możesz kąpać i CWU starczy. I coś jeszcze...Baniak nie musi być w domu...Kurnik, obórkę czy chlewik odpowiednio do stron świata ustawiony z dotacji postaw a w nim wydziel miejsce na baniaki.Wyrwij kasę na innowacje i ograniczanie co2, bo dają.Do napędu pomp wsadź na dach parę modułów PV, bo tez dopłacają.Kwitów do wypełnienia w diabły i trochę.Już wolałbym "tymi recami" to poskładać, ale może masz kogo kumatego w kwitach? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza63 05.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 witam dziwne te zasilanie z rury mieszającej do zbiornika wyrównawczego , pompka jest jak najbardziej ok ale trójnik ,do rury mieszającej nie w tym miejscu powinien być między pompką a buforem , teraz wygląda to tak że woda z powrotu bufora zamiast do kotła zasówa przez rurę podmieszania i jakąś rurę zasilającą do zbiornika wyrównawczego , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts