Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Uruchomiłem całkiem niedawno swoją instalację z kociołkiem elektrycznym (made by adam_mk) 3 x 3 x 1400W i buforem ciepła 1700 l z 50mb CU 22 do CWU (made by adam_mk). Układ zamknięty, łączna pojemność układu ok 1900 l, naczynie przeponowe 100l. Taryfa G12w. Na chwilę obecną sterowanie zegarem aby grzało buforek w tanich godzinach a podłogówkę wygrzewało przez cały czas. System sobie spokojnie hula,na chwilę obecną wykorzystuję 3x 1400W. Jednak nadchodzi czas na uzbrojenie go w sterowanie. Zastanawiam się jak najoptymalniej sterować całym systemem. Mam tu na myśli możliwość płynnego wykorzystania mocy w celu utrzymania optymalnej temperatury w domu. Muszę się oddać pełniejszej lekturze wątku, bo jak dotychczas czytałem wyrywkowo to co było mi niezbędne na daną chwilę. Pozdrawiam wszystkich buforowiczów.

Witam serdecznie, pytanie trochę z innej beczki. Na czym najlepiej jest postawić bufor by odizolować go "termicznie" od betonu (załóżmy że będą 4 nóżki pod zbiornikiem, 900L) ? Mam wybetonowaną (zazbrojoną) stopę pod bufor i nie do końca mi się widzi by nóżki baniaka stały bezpośrednio na tym betonie. Ściany wokół wykleiłem ekranem zagrzejnikowym (ekranem do zbiornika) + na to wełna 15 cm.

Jakieś sugestie ?

Witam serdecznie, pytanie trochę z innej beczki. Na czym najlepiej jest postawić bufor by odizolować go "termicznie" od betonu (załóżmy że będą 4 nóżki pod zbiornikiem, 900L) ? Mam wybetonowaną (zazbrojoną) stopę pod bufor i nie do końca mi się widzi by nóżki baniaka stały bezpośrednio na tym betonie. Ściany wokół wykleiłem ekranem zagrzejnikowym (ekranem do zbiornika) + na to wełna 15 cm.

Jakieś sugestie ?

moje stoją na 5-6cm klockach dębowych, pod nimi gres/posadzka/styro/chudziak, przestrzeń pod dennicą dolną płaską wokół nóżek wypełniona wełną

Jakieś sugestie ?

Najlepiej... wodą.

Samo się robi w zbiorniku z warstwowym gromadzeniem ciepła.

Najniższa warstwa w baniaku, poniżej wylotów, to właśnie termoizolacja zładu.

Adam M.

Ciekawi mnie jak chcesz porównywać lambdę ciała stałego i płynu.

Po co mam porównywać? Jak chcesz, to porównaj do powietrza. I co z tego, że powietrze ma lepszą lambdę od wełny? Jakoś nikt w dzisiejszych czasach nie używa ani wody, ani pustki powietrznej do izolacji, bo konwekcja pozbawia to sensu.

No to masz odpowiedź...

Na jakie pytanie?