romano78 21.02.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Witam Mam pytanie odnośnie układu zamkniętego a bufor ciepła? Jak to się z sobą ma? Ja mam w zamkniętym i dwa zawory bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC 21.02.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 A jak jest z ciśnieniem? I czym zasilacz bufor? Bo tyle wody jednak przy znacznej różnicy temperatur dużą zmianę objętości da. Czy może nie aż taką i jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.02.2019 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Przyjmij 6% objętości zładu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 22.02.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 WitamUruchomiłem całkiem niedawno swoją instalację z kociołkiem elektrycznym (made by adam_mk) 3 x 3 x 1400W i buforem ciepła 1700 l z 50mb CU 22 do CWU (made by adam_mk). Układ zamknięty, łączna pojemność układu ok 1900 l, naczynie przeponowe 100l. Taryfa G12w. Na chwilę obecną sterowanie zegarem aby grzało buforek w tanich godzinach a podłogówkę wygrzewało przez cały czas. System sobie spokojnie hula,na chwilę obecną wykorzystuję 3x 1400W. Jednak nadchodzi czas na uzbrojenie go w sterowanie. Zastanawiam się jak najoptymalniej sterować całym systemem. Mam tu na myśli możliwość płynnego wykorzystania mocy w celu utrzymania optymalnej temperatury w domu. Muszę się oddać pełniejszej lekturze wątku, bo jak dotychczas czytałem wyrywkowo to co było mi niezbędne na daną chwilę. Pozdrawiam wszystkich buforowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 22.02.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 @ciasteczkaW wersji ekonomicznej możesz zastosować zawór trójdrogowy termostatyczny. Jednak do płynnego sterowania to już trzeba zawór trójdrogowy z siłownikiem + sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.02.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Masz jakieś fotki wezownica w jednym kawałku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 22.02.2019 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Witam serdecznie, pytanie trochę z innej beczki. Na czym najlepiej jest postawić bufor by odizolować go "termicznie" od betonu (załóżmy że będą 4 nóżki pod zbiornikiem, 900L) ? Mam wybetonowaną (zazbrojoną) stopę pod bufor i nie do końca mi się widzi by nóżki baniaka stały bezpośrednio na tym betonie. Ściany wokół wykleiłem ekranem zagrzejnikowym (ekranem do zbiornika) + na to wełna 15 cm. Jakieś sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 23.02.2019 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Mam tu na myśli możliwość płynnego wykorzystania mocy w celu utrzymania optymalnej temperatury w domu.. Potrzebujesz: Zawór mieszający 3D z siłownikiem. Czujnik pogodowy. Termostat pokojowy. Moduł pogodowy np.UMS-4PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.02.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Witam serdecznie, pytanie trochę z innej beczki. Na czym najlepiej jest postawić bufor by odizolować go "termicznie" od betonu (załóżmy że będą 4 nóżki pod zbiornikiem, 900L) ? Mam wybetonowaną (zazbrojoną) stopę pod bufor i nie do końca mi się widzi by nóżki baniaka stały bezpośrednio na tym betonie. Ściany wokół wykleiłem ekranem zagrzejnikowym (ekranem do zbiornika) + na to wełna 15 cm. Jakieś sugestie ? moje stoją na 5-6cm klockach dębowych, pod nimi gres/posadzka/styro/chudziak, przestrzeń pod dennicą dolną płaską wokół nóżek wypełniona wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2019 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Witam serdecznie, pytanie trochę z innej beczki. Na czym najlepiej jest postawić bufor by odizolować go "termicznie" od betonu (załóżmy że będą 4 nóżki pod zbiornikiem, 900L) ? Mam wybetonowaną (zazbrojoną) stopę pod bufor i nie do końca mi się widzi by nóżki baniaka stały bezpośrednio na tym betonie. Ściany wokół wykleiłem ekranem zagrzejnikowym (ekranem do zbiornika) + na to wełna 15 cm. Jakieś sugestie ? Najlepiej... wodą. Samo się robi w zbiorniku z warstwowym gromadzeniem ciepła. Najniższa warstwa w baniaku, poniżej wylotów, to właśnie termoizolacja zładu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Najlepiej... wodą. Samo się robi w zbiorniku z warstwowym gromadzeniem ciepła. Najniższa warstwa w baniaku, poniżej wylotów, to właśnie termoizolacja zładu. Tylko lambda trochę nędzna, bo 0,6 w porównaniu do 0,04 podłej wełny to przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2019 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 POZIOMO CZY PIONOWO?!!! :lol: Przemyślałes to? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 POZIOMO CZY PIONOWO?!!! Podasz tabele fizyczne, co rozróżniają lambdę jednorodnej substancji w zależności od kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 23.02.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Czyli klocki dębowe, jeszcze jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2019 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Płat styroduru. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2019 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Podasz tabele fizyczne, co rozróżniają lambdę jednorodnej substancji w zależności od kierunku? Potrafisz zagrzać szklankę wody "od góry"? Lambdę znasz... CZEMU się nie da? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Potrafisz zagrzać szklankę wody "od góry"? Lambdę znasz... CZEMU się nie da? Oczywiście, że się da. Nawet bez mieszania - tyle, że samym przewodzeniem dłużej to będzie trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Oczywiście, że się da. Nawet bez mieszania - tyle, że samym przewodzeniem dłużej to będzie trwało. No to masz odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2019 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Kaizen Ciekawi mnie jak chcesz porównywać lambdę ciała stałego i płynu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ciekawi mnie jak chcesz porównywać lambdę ciała stałego i płynu. Po co mam porównywać? Jak chcesz, to porównaj do powietrza. I co z tego, że powietrze ma lepszą lambdę od wełny? Jakoś nikt w dzisiejszych czasach nie używa ani wody, ani pustki powietrznej do izolacji, bo konwekcja pozbawia to sensu. No to masz odpowiedź... Na jakie pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts