humidorek 02.10.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 A czy wariant 2 nie daje takiej korzyści, że bufor może być znacznie mniejszy? Tak wynikałoby z tego tekstu (akapit "Instalacja z pompą ciepła - układ z buforem wpiętym szeregowo")https://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/instalacja-pompy-ciepla-wymagania-dla-instalacji-z-pompa-ciepla-koszty-ogrzewania-aa-hShU-8YUq-eK2f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 02.10.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Niemożliwe! Na zewnątrz jest aktualnie z 80-90% wilgotności powietrza, Drewno po suszeniu komorowym ma 15 %. Nie będę się spierał, tyle pokazuje czujnik stihla, może przekłamuje. Jednakże biorąc pod uwagę że drewno suszone było w baaardzo przewiewnym miejscu i jednocześnie słonecznym oraz że polana są spękane po całości to zakładam że czujnik nie oszukuje o więcej niż parę pkt %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2019 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 A słyszał tu ktoś o wilgotności względnej, bezwzględnej i stanie "powietrznie suchym" ?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 02.10.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 A każdy, kto słyszał o higroskopijności, przed jesienią zwozi drewno do suchej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.10.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Ja w końcu docieplilem ostatni bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_m_ 03.10.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilania bufora i odbioru. Króćce przyłączeniowe mam w buforze niesymetrycznie. I teraz gdzie podłączyć zasilanie oraz odbiór. tak... czy tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 03.10.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 A każdy, kto słyszał o higroskopijności, przed jesienią zwozi drewno do suchej kotłowni. 10-15m3?? U mnie albo higroskopijność nie działa albo czujnik zepsuty bo drewno na dworze pod wiatą ciągle w okolicach 15% mimo że pada na dworze. Tak samo było w zeszłym roku przez cały sezon. Deski podłogowe po suszarni przychodziły 8% jeśli założyć że miałyby się wyrównać do powietrza w pomieszczeniu ok 50% to cała podłoga by mi spuchła. Wydaje mi się że z tą wilgotnością drewna i jego powietrznosuchością to nie jest takie proste i oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 03.10.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 @romano78 Fajnie kompaktowo zrobione , instalacja też. Zaciekawiło mnie pudełko z gniazdami dla pompek -skad toto ? jakiś gotowiec czy samoróbka ?Mnie ciągle wkurzają przewody od pompek łażące po rurach. Może ktoś ma jakiś patent ? Doklejać toto taśmą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 03.10.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 @seba_m wydaje mi się że lepszy będzie wariant 2, bo ciepła woda i tak pójdzie pod czapkę prądem konwekcyjnym. W wariancie 1 limitujesz sobie pojemność użytkową bufora tym że odbiór jest niżej. Najlepiej to spawacza zawołaj i niech Ci rurkę przyspawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_m_ 03.10.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 instaurativ bufor nowy na gwarancji, nie ma opcji spawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innyinwestor 03.10.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 @romano78 Fajnie kompaktowo zrobione , instalacja też. Zaciekawiło mnie pudełko z gniazdami dla pompek -skad toto ? jakiś gotowiec czy samoróbka ? Mnie ciągle wkurzają przewody od pompek łażące po rurach. Może ktoś ma jakiś patent ? Doklejać toto taśmą ? Nie widać zdjęcia jak kolega to obejrzał !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innyinwestor 03.10.2019 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Dobra w mobilnej wersji nie trybiło. Na kompie poszło. Faktycznie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 03.10.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 10-15m3?? U mnie albo higroskopijność nie działa albo czujnik zepsuty bo drewno na dworze pod wiatą ciągle w okolicach 15% mimo że pada na dworze. . Higroskopijność na pewno działa. Nie podejmuję się tłumaczenia zjawiska, bo jestem amatorem, ale w internecie można znaleźć naukowe opracowania. Ale na potrzeby problematyki palenia drewnem warto wiedzieć, że przy temp. bliskiej 0 i wilgotności powietrza 99% drewno w zależności od gatunku i wieku itd. osiągnie ok 30% wilgotność, i wówczas będzie w stanie równowagi higroskopijnej, czyli więcej nie zaabsorbuje. No chyba że wstawimy je do wody to dodatkowo jeszcze nasiąknie. W tym roku mieliśmy dobre warunki do suszenia drewna na zewnątrz więc była szansa że latem osiągnęło ono poniżej 15%. Jeżeli zostawimy je na zewnątrz to wilgotność z każdym dniem typowej jesiennej pogody będzie rosła, natomiast jeżeli schowamy je w kotłowni gdzie temp. wynosi ok 20 stopni a wilgotność powietrza 50% to wilgotność drewna jeszcze spadnie do max 9 %. Jest chyba różnica w paleniu drewnem o wilgotności 20% a drewnem o wilgotności 10 %. Sam możesz sprawdzić jaka jest różnicę. Zostaw z 10 kg drewna w kotłowni na 2-3 miesiące, w styczniu taką samą ilość przywieź z pod wiaty i sprawdź ile wody udało Ci się zagrzać w buforze, jak to drewno się rozpalało i jak ono dymiło. Albo zostaw zapałki pod wiatą na 2-3 miesiące i spróbuj je zapalić. Da się spalić drewno przywiezione prosto z lasu, a także z wilgotnością 30% 20% i 10%. A teraz co do pomiarów wilgotności to woda z drewnem związana jest w różny sposób. Jeżeli pozbędziemy się wody związanej w wyniki nasiąkliwości drewna to pozostanie: ok 65% wody w stanie wolnym znajdujących się przestrzeniach międzykomórkowych i kapilarach, woda związana ok 30 %, która jest zamknięta w komórkach (należy sezonować drewno aby dało się uwolnić tę wodę) i 5% w wiązanych chemicznych. Co jest w stanie zmierzyć przyrząd? I w końcu problem przechowywania drewna. Jeżeli zdecydowałeś się na palenie drewnem to chyba masz choć trochę miejsca w kotłowni na opał, choćby zapas na 2-3 miesiące, wówczas co miesiąc możesz uzupełniać zapas a przez 2 miesiące opał się dosuszy. Mój ojciec w kotłowni miał dwie nie izolowane rury na których układał drewno przed załadunkiem do kotła. A pozostała część, która się nie zmieści trzeba kombinować. Ja też mam za małą kotłownię na cały opał (ale 8 m3 wchodzi) dlatego kupuję też węgiel. Choć 2 lata temu nie miałem czasu, aby przygotować drewno to paliłem tylko węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.10.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 (edytowane) @romano78 Fajnie kompaktowo zrobione , instalacja też. Zaciekawiło mnie pudełko z gniazdami dla pompek -skad toto ? jakiś gotowiec czy samoróbka ? Mnie ciągle wkurzają przewody od pompek łażące po rurach. Może ktoś ma jakiś patent ? Doklejać toto taśmą ? Te gniazda 3 w rzędzie pojedyncze i czwarte podwójne to nie do pompek tylko do grzalek 3razy 3kw a kable puszczam w korytkach Edytowane 3 Października 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 03.10.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Panowie, planuję taki zbiornik:https://zbiornik-buforowy.eu/lmt-0300-0v.phpGrzał będę cały zład i tylko pobierał z wężownicy CWU bo ogrzewanie mam elektryczne.Producent twierdzi że muszę mieć naczynie wzbiorcze i to 50litrów !, bo innych nie ma..Woda niespecjalnie ściśliwa/rozprężna jest więc powątpiewam. Jak naleję pod korek to nie będzie co się rozprężać raczej. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.10.2019 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Niedobrze.FATALNIE!WCALE nie myślisz! (Pytanie było - czy dobrze myślę!)Zajrzyj do podręcznika fizyki! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 04.10.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Zajrzyj do podręcznika fizyki! Adam M. Podręcznika "już" nie mam, ale podpierałem się kilkoma pracami z netu...np : http://dydaktyka.fizyka.umk.pl/fizykaAiR/17_term_1.pdf http://bobo.fuw.edu.pl/~rjb/Termodynamika/ Gdzie jest wykres któy tą rozszarzalność pokazuje. Wynika z niego że od 0 do 100*C woda rozszerzy się o 5% około. Co przy 300ltr zbiorniku daje 15 litrów, prawda? Wiem że ciśnienie wzrośnie, ale nie umiem policzyć lub znależć wzoru liczącego to dokladnie. W każdym razie 50litrów na naczynie wyrównawcze to za dużo wg mnie. Zbiornik powinen wytrzymać 3 bary a przyrost 5% objętości nie powinien spowodować wzrostu ciśnienia o 100-200% prawda? umie ktoś to policzyć lub poratuje wzorem ? Edytowane 4 Października 2019 przez dpo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 04.10.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Chcesz zalać wodą zbiornik nie pozostawiając żadnego powietrza, szczelnie go zamknąć i potem tę wodę ogrzewać? Skoro jak sam zauważyłeś woda jest nieściśliwa, a objętościowo jej przybędzie to jak myślisz co się stanie? Gdzie się podzieje te 15 litrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2019 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 W zależności od tego - gdzie pęknie - będzie tego znacznie więcej jak 15 litrów... Przecież Ty usiłujesz zrobić z bufora rurę Perkinsa! :lol: To będzie bardzo widowiskowa, jak zadziała! Ale - odradzam! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 04.10.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Gdzieś się podziać wzrost ciśnienia musi - to wiem. Co nie zmienia faktu, że muszę wiedzieć ile powietrza trzeba mieć w zbiorniku aby mogło ono skompensować ten 5% przyrost objętości wody. Macie jakiś wzorek na to Panowie ? Ostatecznie zrobię wzbiorcze naczynie ale wolałbym go uniknąć jeśli to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts