Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielkość bufora dobieramy do powierzchni a nie do mocy kotła.

Czy do powierzchni, czy do zapotrzebowani na ciepło, jeden szwanc. Tylko drugi faktor, to z jakiej różnicę temperatur wody da się skorzystać. Przy grzaniu podłogówką można wyciągnąć więcej ciepła z takiego samego bufora niż przy małych grzejnikach. Przy kotle grzejącym bufor do 90 stopni masz więcej ciepła do wykorzystania niż gdy nagrzejesz go pompą ciepła czy solarami. No i jeszcze jedno, może ktoś specjalnie kupuje duży kocioł i duży bufor, bo chce palić w kotle raz na dwa, albo raz na trzy dni?

Edytowane przez gondoljerzy

może ktoś specjalnie kupuje duży kocioł i duży bufor, bo chce palić w kotle raz na dwa, albo raz na trzy dni?

Przy takiej powierzchni (135 m2) 800 l również starczy na 2-3 dni. Warunek jest jeden - ocieplony dom

PS.

Z punktu ekonomii wolałbym dobrze ocieplić dom (dach, podłogę) niż kupować olbrzymi kocioł (50 kW) do ładowania olbrzymiego bufora, olbrzymią ilością paliwa.

Witam

Znalazłem temat więc dołączam z zapytaniem. Znajomy podsunął pomysł założenia bufora ciepła do kopciucha. Prosiłbym Was o rady jak duży bufor (myślałem o 2000l) do tego wężownica do wody użytkowej. Kotłownia dość spora, spokojnie zmieści się wysoki zbiornik z pełnym osprzętem. Powierzchnia domu ok. 170m2, ocieplony styropian 15cm, okna PCV szczelne, drzwi wejściowe również szczelne. W całym domu klasyczne kaloryfery (w tym kilka szt. żeliwnych).

Obecnie woda użytkowa grzana w bojlerach 2x150l podłączonych do kopciucha z możliwością grzania prądem.

I przy okazji spytam jak kształtują się ceny usługi założenia takiego bufora?

Z góry dziękuję!

DUNIA.MD a czemu ty się ciągle upierasz na kocioł zagazowujący ? Handlujesz czymś takim ?

Mam taki i będę go chwalił wszem i wobec.

Bufor to bufor co za różnica czym grzany może być i węglem w kopciuchu.

Właśnie przez takich jak Ty jest ustawa antysmogowa. Gdyby ludzie umieli palić w piecach to może nie wpychali by nam na siłę (dotacje) gazu i innych wynalazków, które już dawno "umarły" za granicą.

Cenne są opinie ludzi którzy mówią o tym co mają i sprawdzili jak to działa ale nie znaczy że cała reszta jest zła.

Może nie pale idealnie ale nie palę śmieciami i pale tym do czego piec stworzono. A skoro mam taki i mi się sprawdza to nie mam powodu na siłę go wymieniać. Zepsuję się kiedyś to będę myślał o czymś innym może wtedy zagazowujący. Choć w sumie nie wiem za parę lat będę starszy. Przy drzewie jest trochę pracy siły trzeba a kupić gotowe to nie wiem czy to aż tak tani pomysł. Nie przeliczałem tego.

Każde paliwo można spalić czysto i efektywnie a kocioł nie jest tu nic winny.

Sprawdzam. Powiedz mi, jak spalić paliwo w kotle węglowym górno-dolnym. A takich jest jeszcze masa w domach.

Jak mi napiszesz o spalaniu kroczącym, to cię wyśmieję. Nikt nie ma w domu całodobowego etatowego palacza, co cały czas siedzi przy piecu.

to cię wyśmieję.

Wyśmiać to mogę cię ja za to że dokładasz do ekonomii spalania dodatkowy aspekt niezwiązany z tym zagadnieniem.

A takich jest jeszcze masa w domach.

Masa to może być górnego spalania z najgorszym co może być - dmuchawą. Dokładając do tego kotły miałowe które z punktu ekonomii spalania nie były głupim pomysłem opalanych obecnie drewnem lub węglem mamy co mamy.

Nikt nie ma w domu całodobowego etatowego palacza, co cały czas siedzi przy piecu.

Rozwiązanie jest proste i kosztuje 100 zł. 61410dcfe4f58c1a4a89fbd4efe45ab3.jpg

Jeśli dołożymy do tego rozpalanie od góry z prawidłowym doprowadzeniem powietrza wtórnego mamy już stało-palność powyżej 16 godzin. Najlepiej jednak byłoby zastosować w takich kotłach paliwo odgazowane jakim jest koks.

PS.

Żaden kocioł nie zwalnia z myślenia i okresowego dokładania paliwa.