Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

Ja projektowałam wszystko sama, z gazetą specjalistyczną, podpatrywaniem cudzych ogródków i "muratorem". Trochę z oszczędności, trochę dzięki zamiłowaniu do roślinek, a trochę z przekory - ja nie dam rady?????

Efekt na razie jest no-no-no. Już widzę, że muszę ze 2-3 roslinki przesadzić, ale zrobię to własnoręcznie, tak jak wsadzałam każdy korzonek w ziemię (jakieś 150-180 szt).

Mam ogromną satysfakcję, że się udało. Nie wiem co powiem za 5 lat, jak toto sie rozrośnie, choć brałam taką możliwość pod uwagę przy planowaniu ogrodu.

Mam jedno spostrzeżenie. Podobno niektórzy projektanci, niby zainteresowani klientem pytają, ile czasu jesteśmy w stanie poświęcic ogrodowi w tygodniu? Czy palnujemy dzieci, psa? Dla mnie to bzdura. Dzieci planowac nie trzeba, na świat przychodzą bez pozwolenia :wink: Psa można nie mieć, ale jak są już dzieci, to wszystko może się zmienić. No i każdy chciałby mieć ogród taki, co to w nim nie trzeba robić za dużo, godzinę dwa razy w tygodniu. Prawda jest taka, że w sezonie, chcąc mieć zadbany ogródek, pracuje się prawie na okrągło. Nie chodzi o tylko o plewienie czy koszenie, ale też zasilanie, doglądanie, usuwanie chorych lub martwych okazów. Tu się nam coś spodoba i sadzimy takie samo, tu trzeba przyciąć gałęzie, tu osłonic przed zimą. Tu przyciąć boczne pędy na początku wegetacji, gdzie indziej zaraz po przekwitnięciu. I tak do października - listopada, byle odpocząć, a po dwóch miesiącach serce zjada tęsknota za przyrodą osłoniętą śnieżną kołderką.

Nie namawiam nikogo do rezygnacji z usług projektantów. To fajna i pozyteczna rzecz. Pamiętajmy tylko o tym, że ogród ma być nasz i nam sie podobać, bo od tego jak sobie o niego zadbamy, będzie zależał nasz widok z okien przez co najmniej kilkanaście najbliższych lat.

Ja planuje dosadzic jeszcze ze 2 magnolie, musowo! Bo ich jeszcze nie mam :wink: A dają wiosną cudne poczucie wolności i miłości.

powodzenia!

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Wam za ciekawe spostrzeżenia. :) Chyba najbardziej chciałabym, żeby ktoś zrobił mi taki ogólny pan ogrodu ze ścieżkami, podjazdem, itp, i ogólnymi wskazówkami: co gdzie kiedy, a sadzeniem chciałabym zająć się sama. :lol: Najchętniej opowiedziałabym komuś o swojej wizji (może to idee fix :roll: ), wymieniła rośliny, o których marzę i oczekiwała wskazówek, jak to zrealizować. Nie wiem jak się zabrać do projektowania, bo ziemia byle jaka, taras północno-zachodni, a od południa - brama i wjazd, bliskie sąsiedztwo lasu (podobno trzeba uważać z niektórymi roślinami :roll: ), a ja chciałabym jak najwięcej liściastych (czyli na pewno dużo czasu będę musiała poświęcić na pracę w ogrodzie). Ciekawe, czy możliwa jest taka współpraca z projektantem. Mąż upiera się, żeby dać zarobić studentowi (mamy na miejscowym uniwersytecie taki kierunek), ja się troche boję, że przedstawi wizję idealną, a nie realną.

Też chciałabym mieć magnolie, ale czy na północy przetrwają zimę? Ech, fajnie mieszkańcom południa...

I jeszcze jedno, być może naiwne pytanie: czy płaci się za metr realnej powierzchni do zagospodarowania/zaprojektowania, czy za metr działki? (U nas dość dużo miejsca zajmuje dom.)

• 1 month później...

Witam

Poszukuje firmy ktora zaprojektuje mi ogord. Lokalizacja SLASK mam juz nawet taka firme jak "eurogarden" tylko jak tak sobie przeszukiwalem na google to przypominial fakt jak tutaj koledzy i kolezanki walczyli z nie kompetentnymi firmami.

Zatem pytam?

1. czy powyzsza firma Eurogarden ma na naszym forum dobra opinie

2. Czy znacie panstwo jakies przyzwoite firmy w powyzszym temacie , jezeli tak prosze o namiary, rejon slask

3. Wasze prywatne opoinie i doswiadczenia w kontakcie z takimi firmami.

Moze jeszcze uscisle ze mnie intersuje tylko projekt kompleksowanego zagospodarowania mojej dzialki. Wykonastwem w miare mozliwosci chcialbym sie zajac sam.

Pozdr. Konrad

[/img]

Najlepszych fachowców spotkałam nie wśród projektantów terenów zielonych, ale w Ogrodzie Botanicznym, szkółkach i niezastąpionym i ulubionym, niegdysiejszym Zakładzie Zieleni Miejskiej. ZZM przekształciły się w spółki pracownicze i firmy prywatne, ale i szkółki i fachowcy tam najczęściej pozostali. Jeśli możesz, to radziałbym Ci poszukać w starej książce telefonicznej lub w Wydz. Administracyjnym UM, kontaktu do ZZM.

Zrobią i projekt za niewielkie pieniądze , a przede wszystkim zaoferują Ci dobre, klimatycznie przystosowane rośliny, ziemię lub substraty i stałą lub dorywczą opiekę nad nowym ogrodem.

Niestety, w pracy zbyt często spotykałam się z dziwnymi, efektownymi pomysłami projektantów, którzy wymyślali kosztowne, efektowne i często nietrafione założenia roślinne. W końcu ryzyko finansowe idzie z kieszeni zamawiającego...

Znajomi architekci z Wrocławia najczęściej zaczynali i kończyli swoje podróże zakupowe, własnie w dawnym ZZM przy Grabiszyńskiej i w szkółce przy Ogrodzie Botanicznym:-)

Witam

Poszukuje firmy ktora zaprojektuje mi ogord. Lokalizacja SLASK mam juz nawet taka firme jak "eurogarden" tylko jak tak sobie przeszukiwalem na google to przypominial fakt jak tutaj koledzy i kolezanki walczyli z nie kompetentnymi firmami.

Zatem pytam?

1. czy powyzsza firma Eurogarden ma na naszym forum dobra opinie

2. Czy znacie panstwo jakies przyzwoite firmy w powyzszym temacie , jezeli tak prosze o namiary, rejon slask

3. Wasze prywatne opoinie i doswiadczenia w kontakcie z takimi firmami.

Moze jeszcze uscisle ze mnie intersuje tylko projekt kompleksowanego zagospodarowania mojej dzialki. Wykonastwem w miare mozliwosci chcialbym sie zajac sam.

Pozdr. Konrad

[/img][img][/img]

Pogadaj z jatoja, Mirkiem, to jedynie sensowne osoby które wykazały sie znajomoscia tematu

:wink: Moze Ci cos podpowiedza

Podstawową sprawą jest określenie i sprecyzowanie swoich oczekiwań. A na ile spraw trzeba zwrócić uwagę, przeczytaj w wątku o projektowaniu ogrodu na odległość, zwłaszcza wspaniały post Joasi72. Jak zrobisz to wszystko, to tak jakbyś miał zaprojektowane :D

Podstawową sprawą jest określenie i sprecyzowanie swoich oczekiwań. A na ile spraw trzeba zwrócić uwagę, przeczytaj w wątku o projektowaniu ogrodu na odległość, zwłaszcza wspaniały post Joasi72. Jak zrobisz to wszystko, to tak jakbyś miał zaprojektowane :D

witam

nio przeczytalem, tylko Ja nie chce projektowac na odleglosci. A cena 3500zl jaka ktos tam zapalcil jest jak dlamnie kosmosme.

Tak ze uwazam pytanie nadal za akutalne ale dodam jeszcze jedno

dobra ksiazka o proejktowaniu ogordo? albo poradnik z netu??

bo cos czuje ze skonczy sie na tym ze sam bede musial sie tym zajac

pzodr.Konrad

witam

nio przeczytalem, tylko Ja nie chce projektowac na odleglosci. A cena 3500zl jaka ktos tam zapalcil jest jak dlamnie kosmosme.

Tak ze uwazam pytanie nadal za akutalne ale dodam jeszcze jedno

dobra ksiazka o proejktowaniu ogordo? albo poradnik z netu??

bo cos czuje ze skonczy sie na tym ze sam bede musial sie tym zajac

pzodr.Konrad

Wielka Ksiega Ogrodów Brooksa

- dobry plan zagospodarowania ogrodu powinien być podporządkowany architekturze budynku

- ogród przydomowy jest przedłużeniem przestrzeni mieszkania

- dobierając rośliny do ogrodu należy brać pod uwagę ich wymagania glebowe, oraz czy stanowisko na którym chcemy je posadzić jest dla nich odpowiednie.

- należy pamiętać że po latach zmianie ulega wielkość roślin a u niektórych gatunków także ich pokrój

- tworząc kompozycje roślinne niższe rośliny sadzimy z przodu a wyższe za nimi.

- rośliny tworzące szkielet kompozycji powinny mieć wielkość proporcjonalną do rozmiarów ogrodu

- zbyt duże drzewa w małym ogrodzie zajmą przestrzeń pozostałym rośliną , małe rośliny na dużej przestrzeni będą niewidoczne

- ogród powinien być atrakcyjny przez cały rok, możemy to uczynić poprzez odpowiedni dobór roślin iglastych z liściastymi, bardzo często 80-90 procent roślin w naszym ogrodzie to rośliny iglaste, ale one przecież nie kwitną i nie przebarwiają jesienią liści tak jak krzewy i drzewa liściaste

- systematyczna odpowiednio przeprowadzona pielęgnacja roślin poprawia ich wygląd

- ściółkowanie 5-8 cm warstwą kory ogranicza wzrost chwastów i parowanie wody z gleby oraz zwiększa estetykę ogrodu

- okrywanie niektórych gatunków roślin na zimę zmniejsza ryzyko przemarzania

Hmm a mozesz powiedziec jaka wizja przyswiecala projektantowi ze zrobil cos takiego? Jak projektowal to mowil czemu tak to widzi a nie inaczej, jakas koncepcja calosci byla?

Czemu z tylu sa 3 iglaki zielone i 2 zolte? Czemu akurat tak a nie inaczej rozmieszczone? Czemu w takich odleglosciach od siebie i w takiej tonacji kolorystycznej? Powinien to jakos umotywowac - ciekawa jestem jakie argumenty byly zeby ten kawłek zieleni wygladal tak a nie inaczej....

Bo dla mnie (przepraszam, ze krytykuje) to sa powtykane roslinki w ziemie niczym rodzynki w ciasto :-? Bo tak wyszlo...(wiem ze to jeszcze mlode rosliny ale nawet jak wyobraze sobie po x latach wrazenie mam to samo)

Ani tu nie widze koncepcji przestrzennej (na takim malutkim fragmencie tez mozna to zrobic!) ani kolorystycznej :-? Ani jakiegos pomysłu ..

Ot tak, powtykane zielonym do gory....

Witam,

Juz sprobuje odpowiedziec,

Cala sciana tylna z Brabantow juz byla posadzona jako zaslona/oslona brzydkich fragmentow ogrodzenia itp.

Ten ogrodek ma ok niecale 3 lata i to mysmy tak chcieli,kolorystyka zolta tez my chcielismy zeby troche ozywic sciany zielonego,nie wiem czy wyglada to jak powtykane wg.mnie nie... chcielismy cos takiego plus kawalek ladnego trawnika i stwierdzam ze jak sie zalosc zazieleni calkiem ladnie to wyglada...z czasem bedzie bardziej oczywiscie gesciej ale od tego sa nozyce...

Wazne ze nam sie podoba :wink:

PS:Kiedys juz poruszlem taki watek,ze ciagle tu sporo rozmow ale bardzo malo ludzi pokazuje swoje ogrodki/ogrody oprocz stalej grupy juz znanej nam :wink:

witam

dziekuje za odp.

W sumie ladna fotka mysile ze jak na lwasne sily to b.dobrze. Ja sobie juz zaczolem patrzec za podrecznikami itd... bo chyba sam sie bede musial tym zajac. Panowie z firmy ktora wyminielm w pierwszym poscie zazczyli sobie 4000zl netto. Nie rozumie tylko czemu netto ?? tzn ze co nie chca zeby im doplacic vat. Dziwni ludzie sa tym w kraju ceny netto podaja.

Bynajmniej 4tys zl to lekka przesada bo projekt domu jest taniszy. A przeciez Ja nie jesem ani zadne baron ani krol!!

Zatem czas odwiedzic bibioteke :-)

pozdr. dla wszystkich wlaczacych z szarosci dnia codziennego

Wazne ze nam sie podoba :wink:

I to Marku, powinno być mottem przewodnim !!!!

Osie widokowe, palety barw, piętra można sobie zostawić w spokoju.

My żyjemy w swoich ogrodach, a życzliwi projektanci mogą najwyżej coś kreatywnego, delikatnie zasugerować.

Gust osoby, która przebywa w swoim ogrodzie, jest najważniejszy, bo to ona ma czuć sie dobrze, być dumną ze swoich ogrodniczych dokonań, a nie ubierać się w gotową wizję projektanta, który wyłoży Ci parę regułek, które na stiudiach przyjął, jako aksjomaty.

Każdy ogród ma to do siebie, że żyją w nim i ludzie , i rośliny.

A te osatnie, pozwalają się przesadzać, gdy koncepcja lub gust właścicieli , zmieniają się.

I cóż z tego, że ktoś lubi "oklepane" iglaki?

Zapytam dalej, miliony kobiet noszą gotową konfekcję La Perli i czy fakt ten wpływa na "pospolitość i trywialność osoby"?

Nie sądzę :D

Dlatego nie musisz się tłumaczyć i przekonywać do swoich racji.

Spójrz na stare założenia ogrodowe, parkowe - nie wszystko tam "pod sznurek" i zgodnie z " jedyną właściwą ideą". Nie każdy ogród jest japońskim, nie każdy angielskim, ale każdy - INDYWIDUALNYM i kochanym jak właśne dziecię..

A, że ono komuś wydaje się głupie i szpetne ?

"Piekno jest w oczach patrzącego", a życzliwość...w duszy. :D

http://www.turist.ru/tour/templ/img/pic/versale_park_small.jpg

MARKU - ok, jak Wam sie podoba - to najwazniejsze, mi sie nie musi podobac to co Wam, a Wam to co mnie.

Druga rzecz - napisalam post troche prowokacyjnie - bylam ciekawa czym bylo umotywowane takie a nie inne nasadzenia.

Odpowiadajac - wybrnałes :wink: i mam nadzieje ze nie uraziłam i jestem sklonna po czesci zlagodzic "wyrok"

dziekuje rowniez ze podjales dyskusje i zechciales odpowiedziec...

Z tym ze mi cos takiego akurat nie pasuje (ale jak wyzej napisalam - pasowac nie musi)

Ale tak sobie pomyslalam ze chyba wolisz szczera opinie - mojego ( i tylko mojego ) zdania niz wazeliniarskie wypowiedzi i falszywe z mojej strony "och ach " skoro niekoniecznie tak uwazam.

Natomiast do hanki55 :evil:Zapytam dalej, miliony kobiet noszą gotową konfekcję La Perli i czy fakt ten wpływa na "pospolitość i trywialność osoby"?

Odpowiadam : NIE, nie wpływa , ale tez nie sprawia ze wszyscy ale to absolutnie wszyscy maja sie tym zachwycac. :o I w dodatku nie wyrazic swojego zdania

A Marek wstawiajac zdjecie swojego ogrodu - musial sie liczyc (i mam nadzieje jako rozsadny czlowiek - bral to pod uwage) ze wystawia swoj ogrod na opinie - zarowno te pozytywne jak i negatywne

Tak samo ja wstawiajac zdjecia domu czy mieszkania - licze sie z tym ze opinie moge byc rozne i 100 x wole szczerosc nawet jak ma byc glosem krytycznym niz wlazenie w pewna czesc ciala bez wazeliny :evil:

Natomiast nigdzie nie napisalam ze to co widze jest "szpetne i głupie" i WYPRASZAM SOBIE :evil: wkladanie w moje usta słów ktorych nie wypowiedziałam :evil: :evil: :evil: