Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie jest tak, że sa jakies odgórne zasady ustalania ceny. Każdy projektant moze wycieniac to w różny sposób. Znam nawet takich, co wyceniali od szt. rosliny (wtedy projektowali niezły busz :)

Ja mam przyjete 0,50 zł za m2 działki (a więc z budynkiem) za najprostszy projekt (bez nawadniania, projektów budowlanych, elektrycznych), chyba, ze działka jest duża, albo ograniczony jest zakres projektu (np. tylko fragment działki), to do negocjacji.

Ja mam przyjete 0,50 zł za m2 działki (a więc z budynkiem) za najprostszy projekt (bez nawadniania, projektów budowlanych, elektrycznych), chyba, ze działka jest duża, albo ograniczony jest zakres projektu (np. tylko fragment działki), to do negocjacji.

Elfir ale zestawienie roślin jest w cenie?

Chciałabym jeszcze wiedzieć czy zajmujesz się tylko projektowaniem ogrodów czy również je zakładasz?

Ja zajmuję się projektowaniem hobbystycznie, po godzinach. Jakoś nie udaje mi sie wyżyc jeszcze z tego :) A szkoda, bo w koncu po to skonczyłam kierunkowe studia.

Nie mam firmy wykonawczej, ale współpracuje z wykonawcami.

Nie wyobrażam sobie projektu bez listy roślin :)

Ja, na podstawie oględzin działki i rozmowy z klientem robię 2-3 koncepcje, z których klient wybiera sobie najbardziej mu pasującą, lub pasujace elementy. Na tej podstawie robię projekt techniczny (z listą roślin). Jeśli w ogrodzie występują nietypowe elementy - rozrysowuję je bardziej szczegółowo.

Wszystko zależy, co rozumiesz przez "działasz dalej"? Jak juz pisałam , nie mam firmy wykonawczej, aby ogród klientowi założyć. Ale jak najbardziej służę radą podczas realizacji czy nadzorem projektanta.

Jednakże w cenie, którą określiłam, jest tylko wykonanie projektu.

W zasadzie tak blisko Poznania, to ci każda poznańska firma zrobi, nie ma problemu. Kwestią bedą tylko pieniadze, które chcesz na ogród wydać.

Nie wiem w jak dużym zakresie planujesz urzadzenie ogrodu, czy będa konieczne specjalistyczne prace.

ogród może założyć duża firma ogrodnicza - szybko i "pod klucz", ale moze tez firma dwuosobowa, wolniej, ale i taniej.

• 2 weeks później...
Jeśli jest ktoś ze Śląska zainteresowany małą firmą ogrodniczą to zapraszam do kontaktu :)nie robie projektów, tzn profesjonalnych, ale mniejsze ogrody, lub tez ich części potrafie zagospodarować. Jak już ktoś napisał, że lepiej wybrać mniejszą firme i mieć wolniej zrobiony ogród niż płacić grubą kase za ogród który zrobi duża firma która skasuje ogromną kase. pozdrawiam SUNNY GARDEN :)

• 1 month później...

dzieki, ale troche drogo, szukam dalej

Jak zwykle punkt widzenia zależy od…

A mnie się wydaje, ze mam ceny poniżej średniej warszawskiej. Standardowy ogród to ok. 600m2. czyli 1200zl, no może 1000 zł, za projekt (w tym wizyty u klienta i spalona benzyna).

Interesuje mnie pogląd drugiej strony (klienta) – co ta znaczy satysfakcjonująca cena za projekt ogrodu?