Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też się pochwalę. Wczoraj kupiłem astra nowobelgijskiego. Kwiaty ma niebieskie, ale w odróżnieniu od tych wszystkich które mam, są pełne i robią wrażenie większych.

W zewszłym roku odkryłem astra nowobelgiskiego jasno-różowego z długimi płatkami. Była to ostania zdychająca sztuka w sklepie. Posadziłem. A on w tym roku rozrósł się i kwitnie potężnie:)

Dzienników Mymykowych nie czytałem, pewnie kiedyś zajrzę.

Kiedyś pisałem bloga. O dziwo był bardzo poczytny. Jednak blog zabiera dużo czasu. Dosłownie kradnie człowiekowi życie.

Obejrzałem fotki z Leroy. Jak z ruskiego filmu:) Może pierwotnie były adresowane do do naszch wschodnich braci:)

Mymyk, no właśnie dobrze to ujęłaś "chłopa nie mam, mam mężczyznę". Gdybyś miała chłopa, to on by rządził, a tak u Ciebie nawet tego tv nie ma kto w chacie postawić we właściwym miejscu.

Posadziłem wiele drzew. Zrobiłem sobie ogród. Siadam tam w ciszy i jest mi dobrze. Myślę sobie tam tak :"Gdyby te laski z forum były mądre, to by pisały co ostanio posadziły. A tu same teorie dla jeszcze większych teoretyczek"

Bywam w Twoim Krakowie. Pijam kawę w Zaułku św Tomasza. Można by sobie tam razem pogawiędzić o kwiatach, a Ty mnie poniżasz. Po co?

Mymyk Cię poniżyła? A w którym to fragmencie swoich wypowiedzi?

Chyba że w świecie chłopów, co mieszkają w chatach i maja laski określenie "poniżać" oznacza coś innego niż to się bezradnym kobietkom wydaje...

Rządzące chłopy, laski poniżające merytorycznymi argumentami - rewelacyjny materiał dla Środy!!:rotfl:Do tego jakieś nacjonalistyczno-ksenofobiczne wtręty o ruskich (NB lubimy jak nas za Odrą nazywają polaczkami, co?)... Proponuję zakończyć dyskusję, gdyż jest :offtopic:

Sądzę, że czytający są w stanie wyrobić sobie własne zdanie na podstawie zamieszczonych dotąd wypowiedzi ;)

Edytowane przez Mymyk_KSK

Te zdjęcia są na serio. Sami sprawdźcie, jakie ludzie cudeńka robią z k-g, halogenków, tynków strukturalnych i stylonowych firanek.

Trochę tego było też w wątku "szczyty kiczu" na podforum "wnętrza" :)

Myślę, że gdyby Darcy czy Kasiorek zobaczyły te zdjęcia doznałyby wstrząsu i potrzebowały głębokiej terapii.

Rządzące chłopy, laski poniżające merytorycznymi argumentami - rewelacyjny materiał dla Środy!!:rotfl:Do tego jakieś nacjonalistyczno-ksenofobiczne wtręty o ruskich (NB lubimy jak nas za Odrą nazywają polaczkami, co?)... Proponuję zakończyć dyskusję, gdyż jest :offtopic:

Sądzę, że czytający są w stanie wyrobić sobie własne zdanie na podstawie zamieszczonych dotąd wypowiedzi ;)

Mymyk ma rację, jak zwykle z resztą.

:)

Szukam projektanta ogrodu okolice Wyszkow-Ostrow Mazowiecka na poczatek chce sam projekt zawierajacy takie dane: rzuty, przekroje, rysunki małej architektury, spis roślin, projekt nawierzchni, oświetlenia (elektryka), wody, kosztorys, szczegółowy wykaz prac do wykonania i tzw. wskazówki pielęgnacyjne.

Zainteresowanym projektem i/lub aranżacją ogrodu z woj. lubelskiego nieskromnie pozwolę sobie zareklamować swoją osobę:) A na poniżeszej stronie do obejrzenia klika projektów i realizacji.

www.quercus-ogrody.com.pl

ps. a co do dyskusji, chyba najwyższa pora skończyć OT:)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Zainteresowanym projektem i/lub aranżacją ogrodu z woj. lubelskiego nieskromnie pozwolę sobie zareklamować swoją osobę:) A na poniżeszej stronie do obejrzenia klika projektów i realizacji.

www.quercus-ogrody.com.pl

ps. a co do dyskusji, chyba najwyższa pora skończyć OT:)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Mnie się podoba, bo dużo kamieni:) Skrzywienie zawodowe.

Kładłeś piskowiec czy żółte oflisy granitowe?

A co do dyskusji. Moim zdaniem, babeczki miały trudne dni, to się napuszyły nieco:)

Piaskowiec, bardzo lubię ten kamień, tylko szkoda, że bez impregnacji szybko traci swoje walory.

Kostka granitowa też jest ok, robimy czasem z niego obwódki wokół rabat, typowym brukarstwem się nie zajmuję.

A co do projektowania ogrodów, zasadniczo się z Tobą zgadzam, "nasz klient nasz pan". Moi klienci najczęściej życzą sobie aby ogród był ładny, funkcjonalny i łatwy w utrzymaniu. Nie ma się co silić na wodotryski bo można przekombinować. Ale czasami też trzeba coś "nieprzemyślanego" wyperswadować.

pozdro:)

Nie znam nikogo, kto powiedziałby ze wolałby ogród pracochłonny. Ogród łatwy w utrzymaniu to sztandarowe hasło klientów.

Jednak' bezproblemowośc ' ogrodu ma różne natężenia- u jednych znaczy to że zamierzają wychodzić co sobotę do kosiarki i sekatora, u innych że oczekują że ogród od jesieni kiedy zagrabią liście do lata kiedy coś podleją nie będzie wymagał nic wiecej.

I to jest fajne w tej pracy- każdy przypadek jest inny.

Edytowane przez magnolia

Jaki, to zawsze fajnie kogos takiego spotkać, bo jest pewność że ogród po roku nie będzie zapuszczony. więc oby jak najwiecej takich jak Ty. Ja w sezonie po pracy jestem mocno w stresie po wizytach u klientów czy nadzorach. Mój mąż odkrył że trzeba mnie wtedy nie wpuszczać do domu. Wystarczy 30-40 minut pielenia czy cięcia żywopłotu i robię się miłą żoneczką.