Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejny przykład: http://www.grudziadzcity.pl/dom-i-ogrod/uslugi/grudziadz-zakladanie-trawnikow-projektowanie-ogrodow.htm

I jedno ze zdjęć, gdzie na 100% firma trawnika nie zakładała, czyli ogrody traw w Kew Gardens :)

http://garwolin.olx.pl/projektowanie-i-realizacja-ogrodow-parkow-oczke-wodnych-systemow-nawadniajacych-itp-iid-18945081

Zdjęcie to ogród mchów przy świątyni Saihoji w Kyoto.

I przypominam najbardziej bezczelny przykład kradzieży zdjęć (bo nie zostały nawet kupione na flickr, tylko ukradzione): http://www.ogrodyprojekty.pl/

Ogród z miniaturowymi iglakami to projekt na konkurs brytyjskiego, królewskiego stowarzyszenia miłośników iglaków. Oczywiście zwycięzcą była zupełnie inna firma, oczywiście - angielska.

Edytowane przez Elfir

Kolejny przykład: http://www.grudziadzcity.pl/dom-i-ogrod/uslugi/grudziadz-zakladanie-trawnikow-projektowanie-ogrodow.htm

I jedno ze zdjęć, gdzie na 100% firma trawnika nie zakładała, czyli ogrody traw w Kew Gardens :)

Na jednym z tych zdjęc jest ogród robiony przez firmę mojej znajomej

Muszę dać jej znać

W tym wątku wcześniej podawałam namiary na firmę która kradła polskim firmom przykłady projektów - to już trzeba mieć nierówno pod sufitem, by zrobić coś takiego. Oczywiście musieli opublikować przeprosiny.

firmy ogrodnicze z serwisu olx.pl przodują w ilości kradzionych zdjęć. Większość z tych firm to wykonawcy trawników, którym zaczęło się wydawać, że zaprojektowanie ogrodu to pikuś.

Polskie firmy rzadko wstawiają profesjonalne zdjęcia dobrej jakości, dlatego są niezbyt atrakcyjne dla konkurencji. Poza tym te kradzione zagraniczne zdjęcia szybko wpadają mi w oko, bo albo są tam rośliny spoza naszego klimatu (jak ogromne cedry z "ogrodyprojekty"), albo mają nietypową jak na Polskę kompozycję - czyli dużo bylin i liściastych a mało iglaków.

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...

Witam ,

mimo, że nie brałem wcześniej udziału w dyskusjach pilnie je śledziłem, oczywiście nie wszytski, jest ich taki ogrom ;) i zastanawia mnie jedna rzecz.

Coraz więcej na rynku rozwiązań, jak ja to nazywam, "instant": gotowy projekt domu, domy z prefabrykatów, zupki "chińskie" z Radomia ;) Ostatnio przeczytałem również o gotowych projektach ogrodów ;| Jak Waszym zdaniem to się przyjmie?

Mam sporo wątpliwości szczezrze pisząc...jak można zaadoptować gotowy projekt ogrodu? Przecież na to potrzeba czasu, przemyśleń, dopracowania ze względu na otaczająca nas przestrzeń. Jakoś nie potrafię tego zaakceptować, że wszytsko zaczynamy robić najmniejszym kosztem. ;|

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Kuba

Myślę, że podobnie jak ogrody tak i domy nie powinny być kupowane jako gotowe. Ale niestety wielu budujących jest tak "wyeksplatowanych finansowo" budową domu, że decydują się na takie desperackie kroki. A projekty jak i w architekturze dzielą się na te lepsze i gorsze ... więc zależy od wyboru i szczęścia :)

Ja osobiście wolę projekty własne mieszkańców niż kupowane w ciemno gotowe ...

Witaj Kubo, Masz rację, że tak się ostatnio dzieję, że wszystko mamy szybko sprawnie i podane na tacy, jest to fakt i nie ma co dyskutować. Pytanie, czy to źle?.... Czy źle, że osoba - osoby, które znają się na swojej profesji, robią rzeczy, aby było nam łatwiej. Mając wiedzę, doświadczenie i gotowe rozwiązania, które sprawdziły się 1000 razy, próbują nam pomóc. Oczywiście indywidualizm jest ważny, ale czy na prawdę tak do końca nasze potrzeby są tak rożne?

W temacie projektów ogrodów, poszperałam trochę w necie i są strony które proponują kompromis. Projekt indywidualny, dopasowany do potrzeb działki i inwestora, ale wykonany na odległość. Projekty wykonuje osoba z kierunkowym wykształceniem .... Ja przyjmuje takie rozwiązania na plus, bo nic tak nie działa na rozwój rynku jak potrzeba klienta, a moim zdaniem klient często dziś chce mieć produkt: łatwo dostępny, tani, ale jednocześnie profesjonalny i spełniający jego indywidualne kryteria.

projekt ogrodu to sprawa wielowarstwowa- potrzeby użytkowników, warunki świetlne, glebowe, wilgotnościowe, korelacje z najbliższym otoczeniem ale także z okolicą w szerszym znaczeniu. Do tego gust klienta, jego upodobania, czasem inne żony niż męża, i jeszcze babci która czeka żeby podzielić się z dziećmi swoimi roślinami.... Sporo tego do pogodzenia. Nie bardzo wyobrażam sobie żeby były dostepne projekty w tysiącach wersji i propozycji. Oczywiście można przenosić jakieś elementy , fragmenty ogrodów, kompozycje z gotowców, jednak trzeba też poświęcić czas na dobre rozpoznanie i ocenę warunków naturalnych terenu jakimi się dysponuje, analizę otoczenia, oszacować samemu ilość czasu jaką się chce poświęcić pielęgnacji a jakiej wymaga ogród z projektu.

Zanim zaczeła się era domów z gotowców, bardzo wiele lat robiło się tylko domy' na miarę'- w branży ogrodniczej też muszą minąć lata zanim powstaną dobre gotowce.

Warto też porównać ceny za gotowce i projekty na miarę- na jednej ze stron z gotowcami ceny były może 20-30 % niższe niż zamawiane indywidualnie dla klienta.

W Polsce to chyba bardziej dyskusyjne jest to, czy zajmować się ogrodem samemu (w sensie aranżacji, nie pielęgnacji) czy poprosić o pomoc architekta krajobrazu, niż kwestia pochodzenia projektu, bo ciągle widzę komentarze, że ogród zaprojektowany przez architekta jest bez duszy, nijaki itp.

Wydaje mi się, że mimo wszystko łatwiej przeprowadzić adaptację projektu budynku do swoich potrzeb niż dopasować gotowy projekt ogrodu do konkretnej działki.

Przecież każda działka jest inna, budynek inaczej ulokowany, różne są potrzeby dodatkowej infrastruktury. Taki "gotowiec" tak czy siak będzie wymagał adaptacji, czasem może takich zmian, że niewiele zostanie z tego gotowca.

Ja, podobnie jak wielu, sądziłam, że uda mi się oryginalnie zaprojektowac mój ogród, ale się poddaję i jednak poproszę o pomoc architekta. Działka jest nieduża (1000 m), ale spełnia sporo funkcji i pomimo rozmyślania przez cała zimę, obłożenia się książkami, ciągle nie mam dobrego pomysłu na rozdzielenie zielenią tych różnorakich miejsc na mojej działce. Z całą pewnością nie skorzystam z projektu gotowego, bez wizji lokalnej i dłuuugiej rozmowy z projektantem się nie obejdzie.

pozdrawiam

Basia

Wydaje mi się, że mimo wszystko łatwiej przeprowadzić adaptację projektu budynku do swoich potrzeb niż dopasować gotowy projekt ogrodu do konkretnej działki.

Przecież każda działka jest inna, budynek inaczej ulokowany, różne są potrzeby dodatkowej infrastruktury. Taki "gotowiec" tak czy siak będzie wymagał adaptacji, czasem może takich zmian, że niewiele zostanie z tego gotowca.

Basia

Mam takie same odczucie, dlatego zastanawiam się czy w ogóle warto się w coś takiego angażaować? Czy nie lepiej od początku, powoli ale systematycznie obrabiać swój ogród.

Można ew. postarać się o jakieś elementy jak pisze magnolia, ale jak dla mnie to tyle ;)

Z innego forum zaczytałem ciekawy fragment:

"Tak jak juz pisalam najpiekniejsze ogrody powstaja latami.Jesli nie zalezy nam na zbytnim pospiechu lepiej rozlozyc jego realizacje na kilka sezonow./i latwiej nie tylko finansowo/Dzialanie w pospiechu stawia nas czesto w sytuacji koniecznego wyboru.Np.tworze w ogrodzie szkielet/gl.punkty z trwale ozdobnych dominujacych -gl.drzewa,krzewy/ a nastepnie uzupelniam kompozycje zdobywanymi ciekawymi bylinami,krzewinkami itd.bo sa one wystawiane sezonowo na szkolki w okresie swojej najwiekszej ozdobnosci./nie wszystkie jakie chcemy miec,przez caly sezon sa do kupienia/.Wiec projekt czesto jest koncepcja ulegajaca korekcie co do gatunku ,chocby ze wzgledu na kreatywnosc wlascicieli/czesto cos kupuja lub wskazuja w trakcie/ i tylko wystarczy im podpowiedziec gdzie to posadzic."

I być może to jest jakieś rozwiązanie? :)

Nie wyobrażam sobie wykonania dobrego projektu bez wizji na miejscu, nawet jeśli muszę jechać kilkadziesiąt km do klienta. Nie mówiąc już o gotowcach. Podstawowa różnica jest taka, ze w przypadku ogrodu mamy do czynienia z żywym tworzywem, gdzie wiele czynników ma kluczowe znaczenie: klimat, gleba, wystawa na słońce i wiatr - można pewnie znaleźć dwie działki o zblizonych wszystkich tych parametrach, natomiast dochodzi jeszcze kształt działki, styl budynku, preferencje użytkowników, powiązania widokowe indywidualne dla każdego miejsca..Dlatego jedyne 'gotowce' jakie mają szanse się sprawdzić to właśnie taki zestaw 'bez duszy' z wszędobylskich kolorowych berberysów, tawuł i tui, niestety dość popularny..Dlatego taki mały apel do projektantów stosujących praktyki projektów 'on-line cała Polska' i zestawów gotowych - co chcecie propagować - popartą wiedzą, ale osadzoną w realiach sztukę ogrodową czy mechanicznie powielane rzemiosło?

Gotowe projekty ogrodów są równie wartościowe co okulary kupione na bazarze bez konsultacji z okulistą (widziałem takie)

Nie wyobrażam sobie by mógl powstac dobry projekt ogrody bez szczególowego zapoznania się z terenem.

Zdarzało mi się projektować ogrody zimą, mimo że właściciele pokazywali mi zdjęcia działki zrobione w sezonie, wyniki analiz glebowych czy innych badań to zawsze pommo to oglądałem teren, grzebałem w ziemi, robiłem zdjęcia. I nie chodzi tylko o widoki, sąsiedztwa, glebę, wodę, nasłonecznienie, wiatr czy inne mierzalne sprawy, czesem trzeba znaleźć kontekst, klimat miejsca, jakąs inspirację którą daje okolica, architektura budyknu lub jego wnętrza.

I być może to jest jakieś rozwiązanie? :)

Cytat, który podajesz ma wiele sensu, ja właśnie po to chcę spotkac się z projektantem, żeby razem wypracowac projekt, który będzie takim szkieletem, pomoże mi posadzić rośliny tak, żeby stworzyć podstawy do ciekawych kompozycji i jednocześnie taki, który sama będę realizować.

Moje zwątpienie w to, że sama wszystko dobrze opracuję pojawiło się w momencie, gdy uświadomiłam sobie, że już trzy razy przesadzałam oliwnika i nadal nie jestem pewna, że to dobre miejsce...

pozdrawiam

Basia

A ja popełniłam gotowce na zlecenie firmy, która chciała wejść w ten segment rynku :D

Nie wiem czy jakikolwiek udało im się sprzedać, bo tez uważam, że ludzie wolą coś skrojonego do ich potrzeb i warunków. Chyba, że ktoś robi dom pod wynajem i dla niego ta opcja jest szybsza?

Czy gotowy projekt to hit? Czy kit?

Co nazywamy projektem? Zarys trawnika i kilka kółek udających rośliny? Zanim się przystąpi do projektu powinna być analiza. Czasami się zdarza, że na odległości 2-3m występują skrajne warunki ziemne w przy podobnym nasłonecznieniu.

Analiza zachowań glebowych w szczególnie na terenach trudnych (zalewowych) często rozciąga się do roku czasu. Rok czasu to bardzo "komfortowy" okres dla projektanta i inwestora.

Projekt ogrodu uwzględnia wszystkie przyłączą, czyli całą infrastrukturę.

Projekt ogrodu to zaplanowane podjazdy i ścieżki z dobranymi materiałami i z zaznaczeniem warstw podbudowy.

Proszę zwrócić uwagę, że od projektu zależy to jak będzie wyglądał ogród czy będzie on naszym wymarzonym miejscem czy powieleniem jakiś wzorców?

Dzięki projektowi unikniemy chaosu i zaoszczędzimy czas. Projekt pomoże nam wykonywać wszystko w odpowiedniej kolejności, bez zbędnego marnowania czasu i pieniędzy. Z projektu wyliczymy potrzebną ilość materiałów, czyli możemy sobie kalkulować i planować portfel.

Dzisiaj to żaden obciach wykonywać ogród w etapach sam tak radzę inwestorom gdyż chodzi tu o planowanie przestrzeni i otoczenia domu, dobry projekt - to dobrze ulokowane pieniądze. Czyli dobry projekt to ładny ogród, co się równa podniesienie wartości posesji.

Tak jak pisali również przedmówcy projekt powstaje na wcześniej przeanalizowanym terenie.

Co najważniejsze koszt projektu to 2-3% całej inwestycji - Takie poszukiwanie uproszczeń na etapie projektowania całego ogrodu (przestrzeni, pełnymi funkcjami) wiąże się z pomyłkami 2-3% decydują o 97% ulokowanych funduszy? Wszelkie pomyłki na etapie planowania przeniosą się na efekt.

Jeżeli ktoś planuje zamówić projekt przez internet polecam najpierw zebrać dokładne informacje na temat wykonawcy projektu a najlepiej przeanalizować wykonany projekt rzetelna firma nie boi się pokazywać swoich wykonanych prac.

Najlepszym rozwiązaniem na zaoszczędzenie na projekcie jest powierzenie prac w firmie, która za projektuje i wykona całość zlecenia. Często przy tak dużej inwestycji możemy utargować zniżkę od 30% - 80% na projekcie nie mówiąc o innych etapach prac.

zwykle masz rację Arurze że usługa kompleksowa , czyli projekt + wykonanie to optymalne rozwiązanie. Ale zdarzyło mi sie spotkać ludzi którym robiłam projekt do samodzielnej realizacji i którzy samodzielnie, etapami, przez kilka sezonów go realizowali i zrealizowali. Po drodze nauczyli sie wiele i urzadzanie ogrodu stało się dla nich ciekawym wyzwaniem. Dla takich klientów zawsze mam wielki szacunek, bo to nie jest najprostsza droga, i wymaga sporo konsekwencji i wysiłku. Ale za to zżywają się bardzo ze swoim ogrodem, 'czują' go

Magnolio, ucieszyło mnie to, co przed chwila napisałaś, bo ja właśnie o takim rozwiązaniu marzę, że z projektantem odkryjemy, jak urządzić mój ogród, ale prace wykonany sobie sami z mężem, w miarę sił i środków. Mam alergię na majstrów wszelkiej maści, czekam na ten cudny czas, kiedy ostatecznie skończą się prace wymagające zatrudniania fachowców i o ile za projekt ogrodu będę wdzięczna o tyle nie wyobrażam sobie, że ktoś będzie sadził rośliny w moim ogrodzie.

pozdrawiam

Basia