Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

Myślę, że wiele osób, które planują ogród, a w wcześniejszym okresie zmagali się z kosztowną budową domu, najzwyczajniej w świecie nie stać na usługę kompleksową projekt + wykonawstwo. Poza tym powierzając wykonanie planu innym osobą, a tworzenie go samemu etapami może być źródłem satysfakcji. Jeśli chodzi o gotowe rozwiązania, to jak najbardziej uważam, że sprawdzają się jeśli chodzi o fragmenty ogrodu - rabatka, żywopłot itp. Jest to na pewno wygodne rozwiązanie dla osób zapracowanych i nie koniecznie marzących o zgłębianiu wiedzy ogrodowej (a jest takich osób sporo) Projekty wykonywane na odległość też się sprawdzają, mogą stać się właśnie takim szkieletem, na którym będziemy budowli nasz ogród. Są osoby, które nie mają żadnej wiedzy o ogrodnictwie i planowaniu przestrzennym i pomoc w postaci projektu, nawet takiego wykonanego na odległość, który umówmy się :) jest sporo tańszy to idealne rozwiązanie.

Projekty wykonywane na odległość nie są gotowcami, architekt bierze pod uwagę realną działkę i jej wymiary, elementy istniejące, takie jak zabudowa i infrastruktura. Projekt dostosowany jest do potrzeb inwestora jego działki i otoczenia. Nie każdy traktuje swój ogród w sposób "mistyczny". Ja chciałabym mieć po prostu ładny ogród, dobrze zaprojektowany z ciekawymi roślinami, przede wszystkim praktyczny i łatwy w pielęgnacji.

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Magnoliana myślę, ze nie chodzi o 'mistyczne' podejście inwestora do swojego ogrodu, ale o rzetelne podejście projektanta do swojej pracy - uważam, ze akurat ten zawód zoobowiązuje do pewnej odpowiedzialności -kształtujemy przestrzeń i trendy podobnie jak architekci. Dlatego tzw. 'odwalanie sztampy' prowadzi raz-do obniżenia wartości otaczającej nas przestrzeni zarówno w estetycznym jak i przyrodniczym sensie, dwa-do obniżenia wartości pracy całej grupy zawodowej (od razu pojawia się problem '2zł za m - wygórowana cena'). Druga sprawa: 'papier wszystko zniesie' - myślę, ze o to chodziło Arturowi, kiedy pisał, ze warto podjąć współpracę z projektantem-wykonawcą. Zaufaj mi - wiele widziałam projektów cudnie narysowanych, ale kompletnie nieprzystających do rzeczywistości i to zarówno pod względem praktycznym, jak i 'mistycznym - brak ducha miejsca'. Sama nawet tak zaczynałam-projektując grafikę na kartce, nie konkretną przestrzeń, więc wiem o czym piszę. Oczywiście, ze kompleksowe wykonanie ogrodu wiąże się ze sporym wydatkiem i łatwiej jest rozłozyc prace na lata. Dobry projektant-wykonawca będzie Ci słuzył radą na poszczególnych etapach, bo będzie mu również zależeć na jakości powstającego ogrodu, a jak ma Cię wspomagać jeśli nie ogarnia projektowanej przestrzeni (bo nidgy jej nie widział). Co do kosztów - tak jak wspominano wcześniej - koszt projektu/nadzoru/konsultacji w stosunku do ogółu kosztów ogrodu jest naprawdę niewielki. Jak to jest, ze płacimy krocie architektowi wnętrz za urządzenie wcale nie mistycznej lecz ładnej i funkcjonalnej przestrzeni, a tak ciężko jest wysupłać parę złoty dla architekta krajobrazu?

Jak to jest, ze płacimy krocie architektowi wnętrz za urządzenie wcale nie mistycznej lecz ładnej i funkcjonalnej przestrzeni, a tak ciężko jest wysupłać parę złoty dla architekta krajobrazu?

A jak się policzy bezsensownie wydane pieniądze na rośliny, które nie mogą w ogrodzie znaleźć dobrego miejsca i patrząc na ogród czuje się, że coś jest nie tak, brak mu spójności, charakteru, to wtedy się dochodzi do wniosku, że jednak trzeba było poprosić fachowca o wsparcie... (o sobie piszę:-)

pozdrawiam

Basia

Projekty wykonywane na odległość nie są gotowcami, architekt bierze pod uwagę realną działkę i jej wymiary, elementy istniejące, takie jak zabudowa i infrastruktura. Projekt dostosowany jest do potrzeb inwestora jego działki i otoczenia. Nie każdy traktuje swój ogród w sposób "mistyczny". Ja chciałabym mieć po prostu ładny ogród, dobrze zaprojektowany z ciekawymi roślinami, przede wszystkim praktyczny i łatwy w pielęgnacji.

@Magnoliana

I tu się z Tobą zgadzam...nie chodziło mi o projekty na odleglość, bo przecież świat poszedł do przodu i można wykorzystać to na różne sposoby. Każdy ma swoje potrzeby i oczekiwania.

Bardziej chodzi mi o GOTOWE projekty. Kupujesz już zrobiony wcześniej, bez konsultacji, z obrazka (bo ładnie wygląda) i dopasowujesz sobie do działki. :)

'Bardziej chodzi mi o GOTOWE projekty. Kupujesz już zrobiony wcześniej, bez konsultacji, z obrazka (bo ładnie wygląda) i dopasowujesz sobie do działki. '

Tak to równie dobrze można nie płacić, tylko wydrukować sobie zdjęcie z netu i pójść z tym do sklepu ogrodn.- tam Ci z grubsza rozszyfrują gatunki i gotowe. Albo obraz Moneta.

• 4 weeks później...
No tak, coś w tym jest. Bo taki "gotowiec" to chyba tylko tak naprawdę jakaś wskazówka, a nie projekt z prawdziwego zdarzenia. Ja bardzo lubię roślinki, ale jakbym miała zaprojektować sobie sama ogród, większą przestrzeń, to byłabym w kropce. Bo po pierwsze dobrać wszystko tak, żeby fajnie wyglądało. Po drugie, żeby to, co fajnie wygląda razem, miało takie same potrzeby: glebę, sloneczko i tym podobne szczegóły. Oj, wolałabym poprosić fachowca, albo faktycznie to moje "projektowanie" trwało by latami i pochłonęło wiele ofiar: finansowych i roslinkowych.

• 2 weeks później...
A ja bawię się w "szalonego wynalazcę" i poprostu chcę mieć swój własny ogród. Nawet jestem taka wredna, że denerwuje mnie wręcz jak ktoś zżyna moje koncepcje i pomysły. Dwa lata temu pochwaliłam się pomysłem na ogród w ściśle dobranych trzech kolorach z przeważającą siłą białego. Pomysł wpadł mi przy okazji rozmów z koleżanką o roślinach tarasowych. Jedna ze znajomych miała wszystkie doniczkowe biało kwitnące. Ja pomyślałam, że u mnie posadzę drzewa, krzewy, pnącza biało kwitnące i ożywię to dwoma innymi kolorami. Od tamtej pory często na forum widzę takie "odkrywcze" pomysły u innych. Fajnie niby, ponieważ to znaczy, że pomysł może się podobać...ale ja chciałam mieć ogród jedyny w swoim rodzaju. Pewnie taki będzie.. bo kompletny laik ze mnie i amator...i w sumie dlatego wolę bazować na tych trzech kolorach, żeby z braku doświadczenia nie zrobić bazaru w moim ogrodzie.:) Napewno nie skorzystam z gotowego projektu, ale z konsultacji z architektem krajobrazu...bardzo chętnie. :)

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

A ja kupiłam totalnie 'gotowy projekt ogrodu' i jestem bardzo zadowolona. Mam niewielki ogródek w zabudowie szeregowej, płaski, kawałek tarasiku. Szukałam przez jakiś czas projektanta itd. Zamówiłam konsultacje, był pan architekt krajobrazu, ale de facto jakoś takie to było mało konkretne, że w sumie zapłaciłam, pogadaliśmy, ale nadal nic nie wiedziałam...:(

Zastanawiałam sie też na tymi 'e-projektami', czyli że wysyłam zdjęcia, mapkę i dostaję projekt, ale doszłam do wniosku, że mogę dostać coś co niekoniecznie będzie mi odpowiadać, bo przecież zobaczę dopiero ostateczny efekt, a muszę go kupić.

Znalazłam za to fajną stronkę, gdzie są projekty do kupienia 'od ręki' i uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Poza tą stroną były jeszcze ze 3 inne, ale obrazek tam był taki malutki i kiepsko było widać co tam jest narysowane. Na tej stronie widok projektu jest duży, wszystko widać i są nazwy i zdjecia roślin proponowanych w projekcie.

Lubię zieleń bardzo, ale też bez przesady, że musi być to projekt tylko dla mnie itd. Przejrzałam wcześniej wiele różnych stron i mając jakieś tam porównanie uważam, że te projekty są naprawdę ciekawe. Nie przeszkadza mi bynajmniej, że ktoś będzie miał coś podobnego, zależy mi żeby to ładnie wyglądało i było proste w obsłudze. Cena jest do tego 3 razy niższa od projektu 'na zamówienie'. Dostaliśmy bardzo konkretne rysunki, wymiary, ilości roślin, jak to pielęgnować.

I nie cena jest tutaj najważniejsza, ale to, że miałam kilka projektów do wyboru i od razu widziałam jak to będzie w przybliżeniu wyglądać.

Do tego dostosowano mi ten projekt do mojej działki bo była trochę krótsza, ale za to szersza. Bardzo chciałam mieć też tam budleję, co również zostało uwzględnione w zmianach.

Na projekt czekałam 5 dni, ze względu na te zmiany, wszystko dostałam na maila. 'Zbudowaliśmy' to razem z mężem i naprawdę fajnie nam wyszło. Generalnie wszystko się zgadza i to mi się podoba. Rośliny rosną, są naprawdę fajnie dobrane i kolorystyka biało-różowo-fioletowa- ładnie do siebie pasuje.

Zanim kupiłam ten projekt, mogłam z tej strony ściągnąć przykładowy projekt bezpłatnie i zobaczyć co kupuję. Oczywiście przeszło mi przez myśl, że jest zdjęcie, to sobie podpatrzę i sama narysuję, ale cena jest na tyle przystępna, że zwyczajnie nie opłaca się kombinować, bo te rysunki są bardzo pomocne. Zadzwoniłam, wszystkiego się dowiedziałam i kupiłam.

Ogólnie rozwiązania typu 'gotowe' są moim zdaniem bardzo praktyczne i wcale nie zawsze 'sztampowe'. Wielu moich sąsiadów ma ogródki zrobione przez różne firmy i wiele z nich jest jak na mój gust bardzo podobnych i wcale nie są lepiej i ładniej zrobione niż mój. Może faktycznie, gdybym miała duży i skomplikowany ogród było by to trudniejsze, ale w tej sytuacji jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona.

Nawet jestem taka wredna' date=' że denerwuje mnie wręcz jak ktoś zżyna moje koncepcje i pomysły.(...) Ja pomyślałam, że u mnie posadzę drzewa, krzewy, pnącza biało kwitnące i ożywię to dwoma innymi kolorami.[/quote']

Całkowicie białe ogrody, albo bardzo biało-pastelowe, to w zasadzie klasyka, a nie odkrywczość :D

Wpisz sobie do google: Sissinghurst white garden

A ja kupiłam totalnie 'gotowy projekt ogrodu' i jestem bardzo zadowolona.

Jedni kupują zupkę w proszku i cała rodzina szczęśliwa (widziałem w telewizorze), a inni pichcą, smakują i doprawiają. Właściwie jak się wszystko w życiu uprości i skróci, to zostaje mnóstwo czasu - tylko na co?

Zastanawiające jest, że wybierając projekt domu bardzo często ludzie decydują sie na projekt indywidualny a przynajmniej na dosyć spore zmiany w gotowym. A projekt ogródu chcą kupić gotowy. O ile w przypadku domu zmiany polegają głównie na przestawieniu ściany i nie trzeba miec dużej wiedzy w tym temacie, o tyle przy ogrodzie jest tyle różnych czynników, które trzeba wziąć pod uwagę, że robić to na odległość wydaje się niemożliwe. Zagospodarowanie 1000m2 działki gdzie warunki np. glebowe czy wodne moga być różne w róznych miejscach wymaga przecież analiz.

1. Pewne rośliny dobrze rosną w określonych miejscach i dają tam super efekt.

2. Projektanci często powielają samych siebie lub kopiują co się da.

3. Reasumując. Na pewnym poziomie wiedzy, w głowie ogrodnika powstaje gotowiec, który jest modyfikowany tylko mniej lub bardziej do kolejnych działek.

Jedni kupują zupkę w proszku i cała rodzina szczęśliwa (widziałem w telewizorze), a inni pichcą, smakują i doprawiają. Właściwie jak się wszystko w życiu uprości i skróci, to zostaje mnóstwo czasu - tylko na co?

Zupełnie się nie zgadzam. I nie generalizuj ani nie porównuj proszę czegoś, czego nie widziałeś do 'zupki w proszku'. To, że kupi się gotowe rozwiązanie zamiast dostosowanego indywidualnie nie zawsze oznacza, że jest ono gorsze. I w tym przypadku jestem tego przykładem. A 'dosmaczyć i doprawić' mogę to w każdej chwili. Mnóstwo rzeczy w dzisiejszym świecie opiera się na gotowych rozwiązaniach i wiele z nich jest na bardzo wysokim poziomie. Nie muszę iść do krawca, żeby kupić ładny płaszcz...

A czas wolny jest zdecydowanie deficytowym luksusem w przypadku wielu młodych ludzi, więc każda wolna chwila więcej dla rodziny jest na wagę złota. Więc tak, dobre gotowe rozwiązania, które upraszczają życie i skracają pracę są jak najbardziej mile widziane.

A co do roślin, strasznie urozmaiconych wymagań glebowych itd. to mam wśród przyjaciół doktora botaniki i fizjologii roślin z tego co słyszałam nie ma co przesadzać.

Zawodowcy już się wypowiedzieli, że dobry ogród w ten sposób nie powstanie, więc na ten temat nic nie dodam, ale czytając to:

To, że kupi się gotowe rozwiązanie zamiast dostosowanego indywidualnie nie zawsze oznacza, że jest ono gorsze...... Mnóstwo rzeczy w dzisiejszym świecie opiera się na gotowych rozwiązaniach i wiele z nich jest na bardzo wysokim poziomie.

wyobraziłem sobie "ogród z rolki". Panowie w czystych kombinezonach rozwijają rolkę i ukazuje się zieloniutki trawnik, drzewka sprężyście się prostują, a krzaczki otrząsają się żeby przybrać regularny kształt. Na to wbiega szczęśliwa rodzina, tato podrzuca dzieci w powierze i wszyscy mają straszny "fun". A potem jeszcze pięć reklam i już można oglądać film...

Całkowicie białe ogrody, albo bardzo biało-pastelowe, to w zasadzie klasyka, a nie odkrywczość :D

Wpisz sobie do google: Sissinghurst white garden

Dzięki :) Skorzystałam z wyszukiwarki. Oczywiście masz rację :) chodziło mi raczej o to, że raptem dużo grono osób zaraża się jeden od drugiego (użyję Twojego określenia) koncepcją ogrodu klasycznego...to tak jak masa ludzi "choruje" na wnętrza prowansalskie i temu podobne a odbywa się to na zasadzie ... o to jest teraz cool, to ja też chcę to mieć , ja też, ja też... Rozumiesz. Nawet decydując się na ogród klasyczny zrobiłam to dlatego, że wydawał się najłatwiejszy do opanowania przez laika (może stąd to wrażenie odkrycia czegoś na nowo, uśmiałam się jak mi to uświadomiłaś :) ) , no i chciałam mieć coś innego niż wszyscy pozostali...

No dobra lecę...bo juz wsiąkłam w te Twoje klasyczne ogrody...piękne...nie sądziłam, że będzie to miało taki efekt...juz nie mogę się doczekać aż mi to wszystkow wyrośnie.

Pozdrawiam.

Hehe Trompe l'oeil to się troszkę naczekasz:) ogród przy Sissinghurst Castle to jakieś lata 1920-30 o ile dobrze pamiętam - miał czas sie rozrosnąc i ukształtować! żartuję oczywiście, miło spotkać człeka z ogrodową wyobraźnią - od razu wraca wiara w sens wykonywania naszego zawodu:)

Misiu Uszatku dzięki Ci za solidną porcję śmiechu z rana:)

Edytowane przez dorben

Zawodowcy już się wypowiedzieli, że dobry ogród w ten sposób nie powstanie, więc na ten temat nic nie dodam....

Jak widzę, niestety na konstruktywną dyskusję nie ma tutaj co liczyć, bo są tacy, którzy wiedzą wszystko i czy widzieli to o czym piszą czy nie, to bez znaczenia bo przecież na wszystkim znają się najlepiej...

Nowatorskie rozwiązania, zawsze były początkowo wyśmiewane, a potem mnóstwo ludzi z tego korzystało. Ale tak to już jest, zwłaszcza w naszym pięknym kraju, krytyka za wszelką cenę....