Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

A z czym się nie zgadzasz?

Z tym że nie wystarcza tylko woda. Oprócz wody musi byc swiatło i to nie mało jeżeli trawnik ma byc gęsty i musi być własciwa gleba - na zbitej glinie korzenie traw mają tak malo powietrza ze trawa sie nie rozrasta. Są oczywiście gatunki traw rosnące na pieszczsytej glebie ale to nie są gatunki typowo trawnikowe.

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co ty wypisujesz?

światło jest potrzebne?niewiedziałem tego :lol:

jak sprzedajesz trawniki z rolki to cie rozumiem dlaczego tak twierdzisz że trawnik to bardzo skomplikowana sprawa

Skoro piszesz że wystarczy woda i jest trawnik to byc może nie wiedziełeś :lol:

Sienie trawy w cieniu jest bez sensu ( momo że bedziesz lał mnóstwo wody ) - zapewniam cię - jeżeli tego nie wiedziełes to już wiesz :wink:

A trawy z rolki nie sprzedaje - ale zaryzykuje stwierdzenie ze zrobiłem w zyciu więcej trawnikow niż Ty więc mam powody by mówić że nie jest to taki banał jak sie sądzi

jatoja - trzymaj się, strasznie na ciebie naskakują. Ale wiem, że masz rację, choć forumowicze trzymają fason, bo jednych to bawi (znaczy się planowanie ogrodu), inni boją się, że to pieniądze, które można zaoszczędzić (wydane na fachowy projekt ogrodu i ewentualne wykonawstwo). Każdy odpowiada za siebie. Ja osobiście cieszę się, że mam koleżankę, która 'po znajomosci" zrobi mi projekt ogrodu (za "Bóg zapłać" i dobrą kawę). Raz urządzałam ogród (prawie 20 lat temu). Działka 800m2 ale domek maciupki. I nie były to jakieś hortensje czy fontanny tylko zwyczajnie - kwiaty, krzewy, warzywnik, trawnik. Przez 5 lat przesadzałam, bo okazało się, że w złym miejscu. Poza tym jakoś nie mam wyobraźni przestrzennej. A tyle jest odmian różnych krzewów i drzew - nie sposób o wszystkich wiedzieć. Taka pomoc fachowca potrafi byc nieoceniona!!!

A co sądzicie o programach komputerowych do projektowania ogrodów? Ostatnio zaopatrzyłem się w program do projektowania i wizualizacji budynków - rewelacja! Jutro sobota - rano zdobędę program do wizualizacji ogrodów tej samej firmy. Jeśli jest tak samo rewelacyjny to problem projektowania mam z głowy. Ustawiam kierunki geograficzne i miasto w którym się znajduję - zapuszczam symulację i widzę cienie jakie robi poruszające się słońce w ustalonym dniu i w określonym czasie. Gdybym sam pisał program ogrodniczy, co za problem zasymulować czas, wzrost, czasy kwitnienia, zrzucanie liści w czasie. Co za problem uwzględnić oddziaływanie oświetlenia, sąsiedztwo innych roślin. Zasadniczo są do tego narzędzia z dobrych gier komputerowych - zamiast nawalanki symulujemy roślinki. Fotka roślinki z kilku stron w określonym stadium... automatyczna digitalizacja...a co tam - wzorki matematyczne na sposób wyrastania gałązek i listków, kwitnienie, kształt listków - ustalamy parametry ... zapuszczam i patrzymy co wyrośnie ... nie ma z tek strony światła mniej pędów wypuszcza .. listki się odwracają ...oj ruszyła mózgownica :-)

• 4 weeks później...

Program okazał się nic nie warty. Ten reklamowany w Muratorze jest lepszy.

Trawa - do obsiania mam 49 a. Fachmani wyliczyli 200kg, słownie dwieście kilogramów. Cena średnia zaproponowana 10 zł za kilogram. 2000 za nasionka - nieźle. Szukam dalej. Ciekawostka - na opakowaniach podany jest skład. Różne mieszanki - różne gatunki i proporcje. Szukam hurtowni gdzie kupie pojedyncze gatunki z wora i sam zrobię mieszankę.

Koniczyna - widziałem w ubiegłym roku trawę w wiejskim sadzie. Rewelacja! Gość który pokazywał mi ten sad mówił że to robota tej koniczyny - tylko trzeba w odpowiednim momencie ją podciąć, podobno dwa razy w roku zwykłą kosą. Trawnik naturalny, praktycznie nic przy nim nikt nie robi. pomiędzy źdźbłami trawy mikroskopijne koniczynki. Gdzieś kiedyś słyszałem że koniczyna w trawniku to chwast ?

Drzewka owocowe - Przypadkiem zdradziłem się rodzinie że planuje posadzić na działce 50 drzewek owocowych - wszystkie możliwe gatunki jabłek gruszek, śliwek i wszystko co spotkam gdziekolwiek kupie po sztuce - dwie i posądzę byle gdzie. Rozpętała się wojna! Po co ci tyle drzew. co z tym będziesz robił, kto to będzie zbierał, polowe zeżrą robale, a reszta zgnije... a mnie się wydaje, że jeśli już mam sadzić drzewa to niech przynajmniej będzie z nich jakiś pożytek, a co ? dzieciakowi będę dawał szyszki do posmakowania? Niech tam se robale żrą, może nie wyżra wszystkiego.

Program okazał się nic nie warty. Ten reklamowany w Muratorze jest lepszy.

Trawa - do obsiania mam 49 a. Fachmani wyliczyli 200kg, słownie dwieście kilogramów. Cena średnia zaproponowana 10 zł za kilogram. 2000 za nasionka - nieźle. Szukam dalej. Ciekawostka - na opakowaniach podany jest skład. Różne mieszanki - różne gatunki i proporcje. Szukam hurtowni gdzie kupie pojedyncze gatunki z wora i sam zrobię mieszankę.

Koniczyna - widziałem w ubiegłym roku trawę w wiejskim sadzie. Rewelacja! Gość który pokazywał mi ten sad mówił że to robota tej koniczyny - tylko trzeba w odpowiednim momencie ją podciąć, podobno dwa razy w roku zwykłą kosą. Trawnik naturalny, praktycznie nic przy nim nikt nie robi. pomiędzy źdźbłami trawy mikroskopijne koniczynki. Gdzieś kiedyś słyszałem że koniczyna w trawniku to chwast ?

Drzewka owocowe - Przypadkiem zdradziłem się rodzinie że planuje posadzić na działce 50 drzewek owocowych - wszystkie możliwe gatunki jabłek gruszek, śliwek i wszystko co spotkam gdziekolwiek kupie po sztuce - dwie i posądzę byle gdzie. Rozpętała się wojna! Po co ci tyle drzew. co z tym będziesz robił, kto to będzie zbierał, polowe zeżrą robale, a reszta zgnije... a mnie się wydaje, że jeśli już mam sadzić drzewa to niech przynajmniej będzie z nich jakiś pożytek, a co ? dzieciakowi będę dawał szyszki do posmakowania? Niech tam se robale żrą, może nie wyżra wszystkiego.

Przetestowałem kilka programów i tylko 3D landscape professional - był wart cokolwiek - co nie znaczy ze jest idealny...

Trawa - Ach Ci fachmani... :wink: z norm wynika że na 5000 m wystarczy 125 kg - ja co prawda też daje zawsze trochę więcej ale aż 200???

Mieszankę nasion chcesz sam skomponować czy spisać skład % z opakowania z trawą?

Bo jak chcesz tworzyć sam to przemysl to dobrze - to nie jest takie łatwe

Drzewka - Przy 50 drzewkach bedziesz miał trochę roboty z cięciem, pielęgnacją ...

A myslałeś o gatunkach i ozdobnych i owocowych - np: dereń jadalny, leszczyna...

Witam,

widzę że tu sami specjalisci od ogrodów ;-). Mam więc od razu interes :D

Otóż mam działkę 3000 m2 pięknej ziemi 3 klasy. Niestety jeszcze rok temu rosla na niej kapusta (szczęśliwie zebrana) więc mam do zagospodarowania ogromny kawał ziemi. Dom wraz z przyległościami zajmnie okolo 400 m2. A co z resztą? Ma to być ogród jak najmniej klopotliwy a do tego wyglądający ładnie przez cały rok. Od jednej strony chciałabym żywopłot, który zasłoni mnie od sąsiadów. Zależy mi na tym żeby dobrać roślinki szybko rosnące i takie przy których nie trzeba dużo obcinać, zapezpieczać, grabić itp. Większą część działki pewnie będzie pokrywał trawnik (łąka). Mam tylko problem jak to zrobić żeby o wygladało dobrze. Czy zwykle mieszanki trawy wystarczą? A może lepiej koniczyna? Baaardzo prosze o porady co z tym łysym polem zrobić...

pozdrawiam

Witaj,jatoja

pozwolę sobie i ja podpiąć sie z pytaniem:

chcę zrobić łąkę kwietną.

Taką wsiową-kolorową np.mak, chaber, rumianek Tylko domyślam się,że nie wszystko wszędzie dobrze rośnie

glebę tubylczą mam suchą glinę,kl.IIIb,działka bardzo nasłoneczniona

jakie mieszanki/dodatki będą dobre?

czy taka łąka jest "samoodnawialna"?

Pozdrawiam.Aga

Witam,

widzę że tu sami specjalisci od ogrodów ;-). Mam więc od razu interes :D

Otóż mam działkę 3000 m2 pięknej ziemi 3 klasy. Niestety jeszcze rok temu rosla na niej kapusta (szczęśliwie zebrana) więc mam do zagospodarowania ogromny kawał ziemi. Dom wraz z przyległościami zajmnie okolo 400 m2. A co z resztą? Ma to być ogród jak najmniej klopotliwy a do tego wyglądający ładnie przez cały rok. Od jednej strony chciałabym żywopłot, który zasłoni mnie od sąsiadów. Zależy mi na tym żeby dobrać roślinki szybko rosnące i takie przy których nie trzeba dużo obcinać, zapezpieczać, grabić itp. Większą część działki pewnie będzie pokrywał trawnik (łąka). Mam tylko problem jak to zrobić żeby o wygladało dobrze. Czy zwykle mieszanki trawy wystarczą? A może lepiej koniczyna? Baaardzo prosze o porady co z tym łysym polem zrobić...

pozdrawiam

Aga.. na taki żywopłot na III klasie ziemi ładny cały rok i nie wymagający wydaje sie idealna dzika róża (R. rugosa) - dorasta do 1-1,5 m wysokości, jeżeli chcesz wyższy żywopłot to może klon ginnala lub głóg.

Jezlei chcesz tak duzy trawnik lub łąkę to proponuje kupic mieszankę traw w ktorej składzie wysoki % kostrzewy czerwonej i wiechliny łąkowej.

Witaj,jatoja

pozwolę sobie i ja podpiąć sie z pytaniem:

chcę zrobić łąkę kwietną.

Taką wsiową-kolorową np.mak, chaber, rumianek Tylko domyślam się,że nie wszystko wszędzie dobrze rośnie

glebę tubylczą mam suchą glinę,kl.IIIb,działka bardzo nasłoneczniona

jakie mieszanki/dodatki będą dobre?

czy taka łąka jest "samoodnawialna"?

Pozdrawiam.Aga

Aga_kraków...wysiej mieszankę traw na gleby suche i możesz dosiać nasiona "łaki kwietnej" - czasem do kupienia w sklepach ogrodniczych.

Inne rozwiązanie ( jeżeli mamy czas ) to chodzić na spacery po okolicznych łąkach i zbierać nasiona z roślin które kwitły i wysiać je następnej wiosny.

Jezeli rośliny łąkowe są dobrze dobrane do siedliska - (sucholubne na łąkach suchych ...itd...) to łaka będzie sie sama odnawiała