Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

I zapomniałam o głównym temacie .... Ja od ponad roku czyta, czytam, czytam i czytam...... I rysuję . Mam "ambicję" zrobić ogród sama. Ponieważ na działce były już nasadzenia to muszę się do nich dostosować ( świerki, sosny, brzozy, drzewa i krzewy owocowe, leszczyna). W zeszłym roku zrobiliśmy "wycinkę" tej głuszy a raczej "przecinkę" lub prześwietlenie no a w tym resztę chcę przynajmniej zasiać w sierpniu trawkę i posadzić bylinki..... :( Może się uda??? I jeszcze jedno ... Z dwóch stro płoty mam ugór i chaszcze. Czy posiać tam jakąś mieszankę roślinek lokalnych ( za chwilę będą nasionka), a może coś taniego i płożącego????? :)

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ella, a próbowałaś czegoś takiego jak wzcesną wiosną do chłopa. Zgrabić mu wszystko z klepiska w stodole i równiótko u siebie porozsiewać. :lol: 8)

Życzę powodzenia. :wink:

:o Chyba wcześniej musiałabym go śledzieć na etapie sianokosów, żeby sobie nie przywlec jakiegoś świństwa...

• 5 months później...
Interesuje mnie projekt ogrodu do samodzielnego wykonania (działka 1800 m.). Ile to może kosztować? Może ktoś ma doswiadczenia?

Dobrze wykonany projekt zawsze umożliwia samodzielne wykonanie.

Ale zdarza sie że pod nazwą "projekt ogrodu" otrzymac można zaledwie koncepcję, idee ogrodu - ale właśnie cena pozwala odróznić jedno od drugiego. Jeżeli ktośvtwierdzi że projekt ogrodu 1800 m kw. zrobi za 300- czy 500 zł to z pewnościa nie będzie to projekt.

Z mojego doswiadczenia wynika że taki projekt może kosztować od 2000- 4000 w zależności od stopnia skomplikowania - faktycznie górnej granicy cenowej nie ma jeżeli w ogrodzie mają pojawić sie jakieś "ekstrawagancje"

• 2 weeks później...
Ja ostatnio też szukałem osoby która pomoże mi w zaprojektowaniu ogrogu ok 2500 m2, i znalazłem, zapłaciłem za 9 stron wizualizacji 240 zł w tym kompletny kosztorys.

:o :o o rany!!!! :o :o Co to w ogole za stawka????? :o ja poprosze namiary w takim razie :p

Ja równiez z zainteresowaniem bedę tutaj zagladać . Zwłaszcza, ze remontując stary dom - nie moge nic zmienić w proporcjach działki :( A ta jest wybitnie "nieustawna" i mała - razem z domem i stodołą to 800 m2. Od północy przy wejściu wąski i nieco nieregularny pas ziemi - do tego długość domu po długości działki .

Od południa podobnie - tylko nieco szerzej . Na działce jest stodoła i stara studnia z której mozna korzystać , ale też chciałabym ją wkomponować w ogród . Może ktoś "podrzuci" na forum zdjęcia róznych ogródków ? Zawsze to jakaś inspiracja :) Zwłaszcza dla tych , którzy o fachowym czyli drogim projekcie raczej moga zapomnieć ...

No i jezeli to mozliwe również prosze o "namiary" na wymienionego projektanta :)

Pozdrawiam .

Interesuje mnie projekt ogrodu do samodzielnego wykonania (działka 1800 m.). Ile to może kosztować? Może ktoś ma doswiadczenia?
Wysłałam tydzień temu zapytanie do firmy z Warszawy o koszt zaprojektowania 1070m i odpisali mi, ze 1500 zł inni przyjmują ok 1 zł za m2 ogrodu.Cudne ogrody ma http://www.platanogrody.pl, ja sie zakochałam od 1 wejrzenia :p a i właścicieli przesympatyczny.Jedyny minus, to ze jest z Warszawy, a ja z 3 miasta :cry: i obawiam sie, ze to mi nabije strasznie koszty :evil:

Wysłałam tydzień temu zapytanie do firmy z Warszawy o koszt zaprojektowania 1070m i odpisali mi, ze 1500 zł inni przyjmują ok 1 zł za m2 ogrodu.Cudne ogrody ma http://www.platanogrody.pl, ja sie zakochałam od 1 wejrzenia :p a i właścicieli przesympatyczny.Jedyny minus, to ze jest z Warszawy, a ja z 3 miasta :cry: i obawiam sie, ze to mi nabije strasznie koszty :evil:
Nie doodałam, ze ta cena, to nie wycena Platana.

Ja równiez z zainteresowaniem bedę tutaj zagladać . Zwłaszcza, ze remontując stary dom - nie moge nic zmienić w proporcjach działki :( A ta jest wybitnie "nieustawna" i mała - razem z domem i stodołą to 800 m2. Od północy przy wejściu wąski i nieco nieregularny pas ziemi - do tego długość domu po długości działki .

Od południa podobnie - tylko nieco szerzej . Na działce jest stodoła i stara studnia z której mozna korzystać , ale też chciałabym ją wkomponować w ogród . Może ktoś "podrzuci" na forum zdjęcia róznych ogródków ? Zawsze to jakaś inspiracja :) Zwłaszcza dla tych , którzy o fachowym czyli drogim projekcie raczej moga zapomnieć ...

No i jezeli to mozliwe również prosze o "namiary" na wymienionego projektanta :)

Pozdrawiam .

Jest taka grupa z bardzo fajnymi ludzmi pl.rec.ogrody i tam o ile dobrze pamietam JerzyN sam zrobił piękny staw i ładnie wkomponował studnię

Gosiu@ a mozesz mi napisac jaka firma robila Ci te wycene????
Jasne z Warszawy i nazywa sie http://www.ogrody.wirtua.net mam nadzieje ze dobrze wkleiłam skrót.Strone tez maja fajna.

koszt zaprojektowania ogrodu (wizualizacja+projekt techniczny+spis roslinnosci i ich wysokosci) w przyblizeniu wynosi ok 1 500 zl.

Pozdrawiam i czekam na ewentualne pytania

Roman Bloch

(0) 506 648 205

To cała wiadomość jaka dostałam :p