Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrodu - wątek zbiorczy: czy warto? co zawiera? jak wykonać? ile kosztuje?

Czy masz projekt ogrodu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz projekt ogrodu?

• Mam projekt stworzony samodzielnie przeze mnie
    • Mam projekt stworzony przez projektanta, do samodzielnej realizacji
    • Mam projekt stworzony przez projektanta i realizowany przez firmę
      0
    • Tworzę ogród bez projektu

Recommended Posts

niz wlazenie w pewna czesc ciala bez wazeliny :evil:

Natomiast nigdzie nie napisalam ze to co widze jest "szpetne i głupie" i WYPRASZAM SOBIE :evil: wkladanie w moje usta słów ktorych nie wypowiedziałam :evil: :evil: :evil:

To zdecyduj, proszę co i w co, chcesz wkładać, bo załączone zdjęcie sugeruje kompetencje inne , niż projektanta terenów zielonych :D

A egocentryzm, raczej nie pomógł Ci zrozumieć intenecji ogólnego pisania o ocenności gustów. Posiadam coś co nazywano odwagą cywilną i gdybym chciała coś Ci powiedzieć, umiem to zrobić wprost.

Więc, proszę nie sądź, że wszystkie moje wypowiedzi dotyczą Ciebie- Zielonooka. Naprawdę, nie Ty jesteś tutaj najważniejsza - to jest forum ogrodnicze, a nie kącik adoracji , czy czat - room dla desperatów :p

[/b]

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

dziekuje za odp.

W sumie ladna fotka mysile ze jak na lwasne sily to b.dobrze. Ja sobie juz zaczolem patrzec za podrecznikami itd... bo chyba sam sie bede musial tym zajac. Panowie z firmy ktora wyminielm w pierwszym poscie zazczyli sobie 4000zl netto. Nie rozumie tylko czemu netto ?? tzn ze co nie chca zeby im doplacic vat. Dziwni ludzie sa tym w kraju ceny netto podaja.

Bynajmniej 4tys zl to lekka przesada bo projekt domu jest taniszy. A przeciez Ja nie jesem ani zadne baron ani krol!!

Zatem czas odwiedzic bibioteke :-)

pozdr. dla wszystkich wlaczacych z szarosci dnia codziennego

Panowie określili kwotę netto, bo ona jest mniejsza, niż kwota brutto :D

Poza tym, jeśli dom stanowi siedzibę firmy, to VAT sobie odliczysz.

Te 4 tyś. to nie jedyny zarobek, który bierze firma ( wiem ze swojego doświadczenia), jeśli realizuje swój projekt. Do tej kwoty dochodzą prowizje od dostawców roślin, kamienia, małej architektury. Są także upusty i rabaty, które dostaje biuro projektowe za kupowanie u danego dostawcy, o których Ty nie wiesz i raczej się nie dowiesz, bo w specyfikacji dostaniesz fakturę od projektanta, a nie ze szkółki, czy kamieniołomu.

Cóż, żyjemy w czasach gdzie malowanie twarzy powierza się specjaliście, nasadzenia w ogrodzie projektantowi, a o naszych gustach decyduje standaryzacja = normalność = średnia = przeciętna.

Dlatego też jeśli możesz i chcesz, próbuj - sam.

Jeśli czujesz potrzebę, skonsultuj tylko swoje wizje " ogrodowych pokoi" z dobrym projektantem.

Jesli będzie życzliwy, delikatnie zasugeruje zmiany, ale nie skrytykuje Cię pyszałkowato. Bo to Twój ogród, Twój pomysł i Twoja radość, nawet jeśli nie wszystko wyjdzie zgodnie z podręcznikową regułą. :D

Bo książka, powinna być INSPIRACJĄ, a nie przepisem - tak jak to w życiu bywa.

Czytamy, czytamy, a i tak robimy po swojemu, i to nie tylko w ogrodach, nieprawdaż? :D

[/b]

Panowie określili kwotę netto, bo ona jest mniejsza, niż kwota brutto :D

Poza tym, jeśli dom stanowi siedzibę firmy, to VAT sobie odliczysz.

Te 4 tyś. to nie jedyny zarobek, który bierze firma ( wiem ze swojego doświadczenia), jeśli realizuje swój projekt. Do tej kwoty dochodzą prowizje od dostawców roślin, kamienia, małej architektury. Są także upusty i rabaty, które dostaje biuro projektowe za kupowanie u danego dostawcy, o których Ty nie wiesz i raczej się nie dowiesz, bo w specyfikacji dostaniesz fakturę od projektanta, a nie ze szkółki, czy kamieniołomu.

Cóż, żyjemy w czasach gdzie malowanie twarzy powierza się specjaliście, nasadzenia w ogrodzie projektantowi, a o naszych gustach decyduje standaryzacja = normalność = średnia = przeciętna.

Dlatego też jeśli możesz i chcesz, próbuj - sam.

Jeśli czujesz potrzebę, skonsultuj tylko swoje wizje " ogrodowych pokoi" z dobrym projektantem.

Jesli będzie życzliwy, delikatnie zasugeruje zmiany, ale nie skrytykuje Cię pyszałkowato. Bo to Twój ogród, Twój pomysł i Twoja radość, nawet jeśli nie wszystko wyjdzie zgodnie z podręcznikową regułą. :D

Bo książka, powinna być INSPIRACJĄ, a nie przepisem - tak jak to w życiu bywa.

Czytamy, czytamy, a i tak robimy po swojemu, i to nie tylko w ogrodach, nieprawdaż? :D

[/b]

JA o tej kwocie netto wspomnialem bo b.czesto wszyscy podaje netto i mowiac szczerze nerwa mam na to. Ja nie dostane zadengo zwortu podatka itd... bo tylko mieszkam w PL

Wspominam o tym gdzy CI ktorzy chca zachecic klejenta taka "oferta" tak naprawde go odstraszaja bynajmniej w moim pryzpadku odrazu nerwa dostaje jak wczesniej najpisalem :D

Tak tez mam zamiar uczynic po waszych poradach. Jeden tylko bol ze nie znam zadnego chlopka ani pani od zielonego :-) No ale coz bede musial uskotecznic glebszy wywiad srodowiskowy moze sie gdzies ktos znajdzie.

pozdr. i do wszystkich producentow i sprzedawcow podawajcie ceny brutto rowniez, prosze

Co do cen podawanych netto - moge to zrozumieć bo rachunek na projekt chce może co 10-20 klient.

Kazdy woli płacic mniej jeśli może wybrać

Co do prezentowanego zdjęcia ogródka - jest to po prostu przykład słabo zaprojektowanej przestrzeni ( wiem że może sie podobac i to rozumiem)

i nie mówię tego że mi się nie podoba jako projektant ogrodów - myśle że powie to samo każdy plastyk, architekt wnetrz, architekt czy ktokolwiek kto zastanowi się nad kompozycją przestrzeni.

Co do cen podawanych netto - moge to zrozumieć bo rachunek na projekt chce może co 10-20 klient.

Kazdy woli płacic mniej jeśli może wybrać

Co do prezentowanego zdjęcia ogródka - jest to po prostu przykład słabo zaprojektowanej przestrzeni ( wiem że może sie podobac i to rozumiem)

i nie mówię tego że mi się nie podoba jako projektant ogrodów - myśle że powie to samo każdy plastyk, architekt wnetrz, architekt czy ktokolwiek kto zastanowi się nad kompozycją przestrzeni.

Mowiac szczerze przy firmie malo kotra nie wystawiaj pelnje faktury vat!!

Tylko pojedyncze jednostki leca w czarna strefe bo moga na to sobie pozowlic. Ja mowie o powaznje firmie ktora dziala na calym PL

Przy jednej osobie cene netto odczytalm bym janso nie jest glupi :D

"Piekno jest w oczach patrzącego", a życzliwość...w duszy. :D

to jest forum ogrodnicze, a nie kącik adoracji , czy czat - room dla desperatów :p

nooo zes poleciala ta zyczliwoscia ... az sie wzruszyłam

a czytac umiem ze zrozumieniem, i nie boj sie wiem co jest do mnie a co nie... I jezeli odwaga w twoim wykonaniu to obrazanie kogos na forum to..ja nie skomentuje ;)

gwoli przypomnienia - tak, to forum ogrodnicze a nie kacik dla klaskania niewazne w jakiej kwestii , tudziez sprzedawcow z allegro (zadaje sie ze Murator twoj spam w tym temacie chyba usunal - jaka szkoda :( )

I koncze dyskusje - nie ten watek, nie to forum zeby przepychanki slowne uprawiac... i blagam...wiesz o co... nudne to juz jest :roll:

Przepraszam zalozyciela watku - ja sie wiecej tu nie wypowiadam....i nie zasmiecam

pozdrawiam

Witam,

Jak widze moje zdejcie (slabo skomponowanego ogrodka) wywolalo malutka burze... :wink:

Bede szczery, doceniam slowa krytyki ale coz zadna nie byla poparta jakimis zdjeciami jak powinno byc albo co jak mysle najlepiej zdjeciami wlascicieli w/w swoich ogrodow ...

PS: Jak moge polecic to sprobuj podjechac do WPKiW w Chorzowie...

PS: Czekam wiec na te zdjecia ....

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

Julian Tuwim

Piekne :D , mam nadzieje ze się Pani do tego zastosuje

(ps. ten link ze spamem do allegro Pani autorstwa widziałem - dla mnie to dyskwalifikacja)

Ps. Mi sie akurat ogródek Pana MAREKS podoba - malutki tylko troszke :wink:

Ja, na ten przykład znalazłem projektanta ogrodów świeżo po studiach.

Zaczyna robotę w tym fachu i myślę, że zależy jej na dobrym starcie.

Pieniądze śmieszne ( 500 zł a jak dla mnie 350 zł bo to znajoma moja), działka 1800 m2 minus dom.

Jedno jest pewne ONA zaprojektuje ogród lepiej niż ja.

Może nie będzie to dzieło sztuki ( chociaż kto wie ) poparte wielkim doświadczeniem ale po przeprowadzonych rozmowach czuję, że będzie próbować dopasować się do moich oczekiwań wizualnych i finansowych.

Jak zrobi ten projekt to postaram się go tu wkleić celem oceny.

Zender,

może spróbuj poszukać studentów ostatniego roku architektury krajobrazu do tego zadania.

Powodzenia,

Umówiłam się z trzecim projektantem. Może ten dojedzie, bo dwóch poprzednich się nie odezwało :roll: . Może zniechęcam ich tym, że chciałabym tylko projekt. Każdy z tych trzech podawał cenę za projekt od 500 zł wzwyż. Przy mojej działce 1000m to wzwyż raczej niewiele.