Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty ! (refleksyjne)

Piotr Jan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kodi podzielam Twój optymizm - chyba z racji łączącego nas młodego wieku. Tyle tylko, że Twój dom już stoi a ja kończę spłacać kredyt za działkę. A jak go spłacę to odrazu zaciągam nowy, jeszcze większy od poprzedniego - i do dzieła. Ryzyko istnieje ale wierzcie mi pracy na tym świecie jest najwięcej. Jak nie ta to inna, najwyżej bank udzieli karencji. Nie będę przemieniał się w fachowca na budowie bo wyliczyłem że to mi się nie opłaca. Lepiej zająć się tym w czym jest się dobrym.

Proponuję pozostawić jeszcze trochę miejsca na marzenia, ot np. taki 11 metrowy jacht i wakacje na Malediwach. :wink:

Pzdr.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Tomasz B dnia 2003-05-15 01:56 ]

Podzielam optymizm i zdanie Kodiego - my też a ściślej mój mąż z pomocą rodziny i przyjaciół zaczęliśmy budowę i już wiemy że np. fundamenty - 100m bieżących 100cm głębokie kosztowały nas 5tyś a nie 8 czy 9tys. tylko dlatego, że robione samodzielnie i wcale nie gorszej jakości niż te wylewane z gruszki. Wszystko zgodnie z normami i ściśle według receptur. Jeśli się chce zaoszczędzić to można i wcale nie będzie to kosztem jakości pracy czy materiału.

podoba mi sie watek

sam bede za dwa lata budowal

jedna uwaga:

cena za m2 to czysta abstrakcja

moim zdaniem jedyny wskaznik majacy jako taki sens to np cena stanu surowego zamknietego czy nie zamknietego

zawsze z jakims opisem i podaniem jaki duzy jest ogolnie dom

ja mam nadzieje zbudowac wlasnymi silami domek za jakies 100 tys

pozdrowienia

witajcie :mad: Od jakiegos czasu czytam forum i wszystkie publikacje dotyczace budowy domu. Zaczynam :mad: budowac , no moze nie calkiem za tydzien kupuje dzialke. Pamietacie to uczucie gdy macie juz jakos ulozona strategie budowy, nagle dostajecie jakas informacje i ....trach wszystko sie wali a zostaje duzy bol glowy- dostaje szalu. Chce juz zaczac i miec to wszystko z glowy. Ciekawe ze co wypowiedz na forum to inna recepta na sukces. ps. z tymi kosztami to juz zupelne warjactwo. pozdrawiam

1krokwbudowie,

trzymaj się planu i raz podjętej deyzji, ale po głębokiej analizie, bo zwariujesz od rad tych co wiedzą zawsze lepiej a nigdy nie budowali tylko gdzieś tam słyszeli !!!

Twoje deyzje są najlepsze! Bo są Twoje!

To Ty wiesz jak ma wyglądać Twój dom.

CZ.

On 2003-05-15 20:58, 1krokwbudowie wrote:

witajcie :mad: Od jakiegos czasu czytam forum i wszystkie publikacje dotyczace budowy domu. Zaczynam :mad: budowac , no moze nie calkiem za tydzien kupuje dzialke. Pamietacie to uczucie gdy macie juz jakos ulozona strategie budowy, nagle dostajecie jakas informacje i ....trach wszystko sie wali a zostaje duzy bol glowy- dostaje szalu. Chce juz zaczac i miec to wszystko z glowy. Ciekawe ze co wypowiedz na forum to inna recepta na sukces. ps. z tymi kosztami to juz zupelne warjactwo. pozdrawiam

Oczywiście że co opinia to inna recepta na sukces - przecież każdy buduje inny dom w innych warunkach i na innej działce.

Pozdrawiam

mam jedno pytanie

jak to jest z tymi rachunkami , za materialy itd?

jest jakis przepis ktory mowi, ze mamy obowiazek je przechowywac?

co nam grozi jesli np ....zgubilismy rachunek?( za powiedzmy pustaki, albo okna?)

anonimowy, można zbudowac domek bez garazu jakies 100-120m2 max najtanszym kosztem, BK, styropian, blacha itp. wez pod uwage koszty adaptacji dzialki, projekty przyłączy oraz ich wykonanie itp. bo to jest dosc drogie, ja buduje ap41 z archiprojektu i do kazdej z prac zatrudniam sam ekipe oraz sam wybieram i negocjuje ceny materialow dom bez piwnicy sciama 3 warstwowa z welna z maxa, dachowka ceramiczna creatona, reszta bez luxusow, dom do wprowadzenia z ogrodzeniem, kostka i dzialka(60000) powinien sie zamknac w 350000zł, jestem na etapie fundamentow, chce sie wprowadzic w tym roku gora na wiosne za rok.

Ja to w związku z kosztami budowy mam wzloty optymizmu i upadki do wielkiej chandry włącznie :smile: Ostatnio podliczyłam wszystkie wydatki, bo wydawało mi się, że były strasznie duże, ale zgodnie z zapewnieniami kierownika, mieścimy się poniżej kosztorysu. Więc kolejny wzlot, do następnej chandry...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jolana dnia 2003-05-18 10:47 ]

Moja spowieź. Na dziś mam 886,68zł za m*2. W tym: działka (bez działki koszt metra to 756,25zł) fundament bez piwnicy, ściany Wineberger 44, strop winebergr, dach blacha Linbad, z 6 oknami dachowymi. Okna OKNOPLAST Kraków P2, 2 - bramy zwykłe Hermann, Drzwi gerda (120kg), co jeszcze, 75 tynków wewnętrznych 80% tynków zewnętrznych ( wszystkie zwykłe mineralne), instalacja elektryczna. Dużo sam robię

Żyję jeszcze tylko dzieki temu, że się łudzę, że w 1300zł się zmieszczę.

wiec mam rozumiec, ez w 100 tys sie nei zmieszcze?

a co do tych rachunkow, to myslalem, ez trzeba miec jakby przyszla jakas kontrole np sie pytac skad mam pustaki itd

to chyba jakos musze sie wykazac, nie?

albo tak mi sie tylk wydaje i na nic nie musze miec rachunkow?

zebyscie mie nie gadali anonim to najwie sie:

wredniak

sory ale logowac mi sie nie chce za kazdym razem

Oczywiście na budowie jest tyle nieplanowanych wydatków, które pochłaniają dość znaczne koszty, o których nie ma mowy w kosztorysach itp. Np. gwoździe idzie ich taka ilość to tylko jeden z przykłądów. Chyba nie ma możliwości dokładnego oszcowania kosztów przed rozpoczęciem budowy.

Ale cóż jak się rozpoczęło budowę trzeba ją dokończyć i koniec.

Pozdrawiam

Z moich obserwacji wynka jeszcze jedno. Nie da się do końca porównać kosztów budowy. Dam przykład: jeden sąsiad fundamenty wylewał nasępująco -kopara wykopała rów, gruchy wlały ponad 30m3 betonu ( obwód domu jakieś 45m); inny sasiad uwierzył wykonawcy zaszalował taaakie ławy wlał ponad 70m3 ( obwód ok 70m). Na moje 65m obwodu wlałem 24,5m3. Tym sposobem okazało się że mój kierownik zarobił na siebie na etapie ławy!!! :smile: