Kasia_de 02.01.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam mam kilka pytań, bo do takiej budowy się przymierzam 1. jak z instalacjami- robicie bruzdy? jak głębokie? ściana stoi? 2. ile ocieplenia? 3. jakie tynki - jaka grubość? 4. jaki strop? 5. czy znacie producenta rolet okiennych, takich ze "schowaną" skrzynką , które pasowałyby do takiej grubości ściany? 6. a ścianki działowe jaką mają u was grubość? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.01.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 polecam lekture wszystkie odpowiedzi powinnas znalezc chociaz czytania sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 02.01.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 dzięki, przeczytałam to kiedyś całe ale tam większość buduje z grubszych bloczków... chciałabym konkretnych informacji od odób, które mają "18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.01.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 1 - na gips (docelowo tynk przykryje), puszki wiercone, zadnych problemów a ma wisieć ?? 2. -15 cm3. - cementowo-wapienne 4. - monolit5. - skrzynka bedzie wchodzic w ocieplenie6. - 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 02.01.2007 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 dzięki MArcin Ściana nie musi wisieć chodzi o to czy jeszcze stoi po tych wierceniach i bruzdowaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 02.01.2007 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Ad. rolet Czyli mogę mieć dowolne te rolety a skrzynka czy kaseta (jak zwał tak zwał ) się zmieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.01.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Nie rób żadnych bruzd,lepiej tak jak Marcin napisał tynki cem-wap,które przykryją kable.Też tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 02.01.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam, 1. dopiero na wiosnę 2. 15cm styropian 3. cementowo-wapienne 4. monolityczny 15cm 5. nie robię rolet, no ewentualnie później jedną namurową na drzwi tarasowe, jeśli okaże się potrzebna 6. 8 cm też silikaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Zewnętrzne 18 cm, nośna wewnętrzna 24 cm.Ad.1. Elektrycy pracowicie ryli bruzdy, bo tynk zdaniem tynkarzy miał mieć 5 mm. Wyszedł im ciut grubszy - 2 - 3 cm, więc całe to rycie nie miało sensu. Niemniej ściany zniosły to spokojnie, podobnie jak bruzdy pod wodę itp. Ryli też w działówkach (8 cm) pod kable i puszki (fakt, że gdzie niegdzie wyszło na wylot i trzeba było zagipsować), a działówki stoją spokojnie.Ad.2. 8+8 cm styropianu lambda (to taki lepsiejszy czyli cieplejszy)Ad. 3. Gipsowe z agregatu (teoria 5mm, praktyka zupełnie inna)Ad.4. monolitAd.5. nic nie wiemAd.6. 8 cmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 02.01.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam mam kilka pytań, bo do takiej budowy się przymierzam 1. jak z instalacjami- robicie bruzdy? jak głębokie? ściana stoi? 2. ile ocieplenia? 3. jakie tynki - jaka grubość? 4. jaki strop? 5. czy znacie producenta rolet okiennych, takich ze "schowaną" skrzynką , które pasowałyby do takiej grubości ściany? 6. a ścianki działowe jaką mają u was grubość? Pozdrawiam U mnie również-zewnętrzne 18 cm, wewnętrzne nośne 24 cm, działowe 8 cm ad 1 i ad 6 Wszystko (elektryka,woda,podejścia pod zlew itp) robione było w bruzdach. Ściany 18 i 24 cm zniosły to dzielnie, bez najmniejszego problemu. Z perspektywy czasy dalibyśmy działówki grubsze niż 8 cm- pomimo uprzedzania ekip parę razy zdarzyło im się przebić na wylot. Poza tym innych efektów ubocznych nie stwierdzono ad 2 15 cm styropianu ad 3 Gipsowe z agregatu. Mają około 7-10 mm grubości. ad 4 Terriva. Oryginalnie był lany, ale zmieniliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 27.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 podnoszę temat - i trzy pytania pomocnicze: 1) Czy są jakieś tematy na które trzeba zwrócić szczególną uwagę budując ścianę z silikatu 180mm ? (Ja mam takie w projekcie zewnętrzne i wewnętrzne nośne) 2) Czy mieliście jakieś problemy podczas budowy lub wykańczania / urządzania - typu kołkowanie styropianu, wykonanie nadproży, wieszanie szafek w kuchni itp... ? 3) Jakiego silikatu używaliście/jaki lepiej się sprawdzi N18 (z pięcioma otworami 15Mpa) czy NP18 (z jednym otworem 20Mpa) ? Acha - wiecie o istnieniu dzienników budowy kogoś kto budował takim materiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Ja mam stan surowy z 18-tkiInstalacje kanalizacji i wody poprowadzę po wierzchu i zakrywam płytą g-kNie planuję rolet maskowanych pod ociepleniemOcieplenie 20 cm grafitowym styropianem - buduje dom 3 litrowyściany nośne z 18-tki, działowe z 12 i 8Tynki chyba będą różne - cementowo-wapienne i gipsoweStrop mam Terivę (ale mógłby być każdy inny)Mam silikat 15MPa - zgodnie z projektem Problemy - problem z kupnem gotowych nadproży w tej szerokości (trzeba było szukać po różnych hurtowaniach po całej Wielkopolsce). Jeśli decydujesz się na wylewane na miejscu, problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.12.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Mam silikaty od kilku lat i nie narzekam. Ale jedna ważna sprawa, jeśli budujecie na klej to koniecznie zalecam zbrojenie pod oknami.http://www.ytong-silka.pl/pl/img/ytong_wyk_zbrojenie11-170x133.jpgO tym nie można zapomnieć.I jeszcze jedno tynki tylko cementowo-wapienne. Ja mam gipsowe i pluje sobie w brodę, ale w czasie kiedy budowałam zrobienie tynków cem-wap z agregatu graniczyło z cudem a ręcznie nikt sie nie chciał tknąć. ( budowlańcy przebierali w inwestorach a nie na odwrót) Edytowane 28 Grudnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.12.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Możesz bardziej rozwinąć dlaczego musi byc to zbrojenie pod oknami? W dokumentacji nic nie mam o takim zbrojeniu i nic tez wcześniej o nim nie słyszałam.To samo z tynkami. Ja właśnie planuje robic gipsowe. Dlaczego powinny byc tylko CW? W innej kwestii to u mnie kierownik zabronił "chowania" np. pionów kanalizacyjnych fi 110 w ścianie, czyli robienia bruzd. Musza byc na wierzchu i potem zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.12.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ja chciałam robić na zaprawę ale w projekcie mam napisane, że ma być na klej. Pytałam projektanta i nie zgodził się na zmianę z kleju na zaprawę bo powiedział, że sposób łączenia jest istotny i wpływa na wytrzymałość całej ściany a klej jest mocniejszy, więc muszę robić na klej. Jeszcze zapytam kierbuda ale przypuszczam, ze zda się na to co jest w projekcie i na co pozwoli (lub nie) projektant. Jak rozumiem kwestia wytrzymałości tynku nie ma znaczenia czy się go kładzie na silikatach czy na betonie komórkowym czy na ceramice? Bo myslałam, że na silikatach, zwłaszcza grubości 18cm robienie tynków gipsowych jest niewłaściwe a to odnosi sie do ogólnej przewagi tynku CW nad gipsowym, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Hm, czyli Mówisz, że mozna tez murować na "zwykła" zaprawe cementową tyle tylko by była cienka, czyli nanoszona "grzebieniem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.12.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 O tynkach napisałam dlatego, że można w internecie znaleść takie bzdury, że jeśli silikaty to tylko tynk gipsowy i tylko wełna mineralna, żeby w pełni wykorzystać "oddychanie" ścian. Z czego ja osobiście się śmieje.Gipsowe zrobiłam z musu bo w czasie boomu budowlanego nikt mi innych nie chciał zrobić a jak już to podawali cenę z kosmosu. Różne rzeczy można w domu zrobić i wymienić ale niestety tynków już tak łatwo nie da się zmienić.Przy silce (szczególnie bloczkach na pióro i wpust) żaden murarz nie będzie się bawił w smarowanie boków, dlatego tak ważne są zbrojenia pod oknami, niewiele kosztują a mogą ustrzec przed rysami i spękaniami na tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.12.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Jak ma wyglądać to zazbrojenie pod oknem? Ułożenie kilku, np. 2, prętów? Jakie fi? 6mm? Grubsze się napewno nie zmieszczą, choć i 6mm mogą być za grube, bo przecież zaprawa klejowa jest cieńsza niż 6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.12.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Mozna zastosować gotowe zbrojenie xelli http://www.ytong-silka.pl/pl/img/ytong_wyk_zbrojenia-1-170x111.jpglub też dać dwa pręty żebrowane 8 mm w zagłebieniu ( bruździe)http://www.ytong-silka.pl/pl/img/ytong_wyk_zbrojenie-4-170x141.jpg Co ważne xella zaleca to zbrojenie tylko to ytonga, ale z własnego doświadczenia wiem, że w przypadku innego materiału układanego na klej bez łączeń pionowych ( przy bloczkach na pióro i wpust) warto to dać. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 +ja zastanawiałam się nad tym zbrojeniem, ale nie ma go w projekcie, majster i kierbud też stwierdzili, że niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts