Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś zbudował/buduje dom z silikatów 18cm?

Recommended Posts

Te kilka prętów stali to nie majątek a naprawdę spękania pod oknami po wykończeniu domu ( tynkowaniu) mogą wkurzać. Zawalić się nie zawali. To czy będą spękania czy nie zależy od wielkości naprężeń i jakości użytego kleju oraz czasami drobnych błędów wykonawczych.

XELLa nie zaleca ale już grupa Silikaty w swoich wytycznych wykonawczych zaleca http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.grupasilikaty.pl%2Fdownload.php%3Ffile%3D251

jUlotx5G-SEn0LH_pFMlThI_dM1b3yy5cAq5Q2Q0_nqOcdMbhgeOhixnUzyoZQ1Jreh-JOdbrP6HTm14bjQ3XA8ENxgPNQzCdWPXTVBv0FEUnSQcG55jH9q5

Edytowane przez aglig

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma znaczenia firma ani nawet materiał, jeśli nie ma spoiny pionowej to nie pomoże fakt, ze budowałaś z xelli. Pomoże ci to, że na zewnątrz będziesz mieć styropian lub wełne która zakryje pękniecia a w środku karton-gips który również zakryje pęknięcia.

Elfir, producent taki jak np. Ytong zaleca stosowanie zbrojenia pod pierwszą i pod drugą warstwą bloczka. Zbrojenie warto też wykonać pod zwykłym porotermem, a to dlatego, że w miejscu okien nie ma nacisku na bloczki i mogą lekko pracować. Takie zbrojenie to nie majątek, a ma się pewność, że nie będzie pękać.

Jak sama pisałaś: skoro projektant tego nie umieścił w projekcie to nie trzeba - ale dla swojego świętego spokoju można.

Gość Arturo72
skoro projektant tego nie umieścił w projekcie to nie trzeba - ale dla swojego świętego spokoju można.

Zbrojenie pod oknem to nie jest i nie musi być widzimisie projektanta czy konstruktora domu,to jest technologia budowy silikatem lub BK.

aglig, jak rozumiem u Ciebie się takie zarysowania pojawiły a masz tynk gipsowy. Tynk CW by Cię przed tym nie uchronił a było by Ci duzo trudniej usuwać pęknięcia a jak masz tynk gipsowy to tylko zaciągnąć na gładko, pomalowac i po remoncie

I po miesiącu masz znowu pęknięcia bo niestety ale naprężenia są nadal. A miękkość tynku gipsowego doprowadza mnie do szału. Po trzech latach mieszkania trzeba by zrobić remont bo tu zadrapanie tam dziurka, wystarczy lekko trącić. W pokojach dzieci dam chyba tapety bo musiałabym robić remont co miesiąc.

I najgorsze jest to że już tego nie zmienię. Podłogę można zmienić , kupić inne meble czy też drzwi ale tynku nie wymienię.

Ale ja nikogo nie namawiam na siłę do stosowania takiego czy innego rozwiązania, mówię tylko o własnych doświadczeniach i o tym czego bym nie zrobiła lub zrobiła po raz drugi.

Takie zbrojenie zastosowałabym w jeszcze kilku innych miejscach ( oprócz po oknami) gdzie są szczególnie duże naprężenia. Do elfir mam silke E xelli 18 na pióro i wpust na kleju. Nie ma zarysowań pod wszystkimi oknami, ale pod kilkoma są. Takie zarysowania mam również nad dużymi nadprożami ( okno balkonowe, drzwi dwuskrzydłowe) . Projektant nie przewidział ale projekt budowlany to nie projekt wykonawczy, który ma więcej szczegółów wykonania.

http://grupasilikaty.pl/img/9af37095.jpg

Edytowane przez aglig

Ja już mam wybudowany dom.

Aglig - piszesz, że projekt budowlany to nie projekt wykonawczy - to po co w ogóle projektuje się zbrojenie np. stropów czy wieńca? Skoro to nie jest projekt wykonawczy? W końcu "wszyscy wiedzą", że wieniec trzeba zbroić, to po co rysować druty? A ja mam rozrysowane zbrojenie wieńca i nadproży. Czyli zakładam, że całe zbrojenie, które jest konieczne, zostało w projekcie umieszczone.

Jak będzie mi pękać, wystąpię do projektanta o odszkodowanie za błędy w projekcie.

Witam

Trafiłem na ten temat z tematu głównego o silce i widzę ciekawe rzeczy. Do kilku osób pisałem PW ale i tu zapytam:

Nie mieliście problemu ze majstrem/projektantem/kierbudem odnośnie tych 18cm?

Bo mnie po rozmowach wkurzają tego typu stwierdzenia: "Policzyłem/obejrzałem wszystko ładnie wychodzi, ale mimo tego ja bym z tych 18cm nie budował" Jest to chyba strach przed nieznanym jak mi kilka osób na tym forum powiedziało.

A może ktoś budował z 18cm w mazowieckim/warmińsko-mazurskim i można było by podjechać i obejrzeć na własne oczy?

Edytowane przez fraydi

I po miesiącu masz znowu pęknięcia bo niestety ale naprężenia są nadal. A miękkość tynku gipsowego doprowadza mnie do szału. Po trzech latach mieszkania trzeba by zrobić remont bo tu zadrapanie tam dziurka, wystarczy lekko trącić. W pokojach dzieci dam chyba tapety bo musiałabym robić remont co miesiąc.

I najgorsze jest to że już tego nie zmienię. Podłogę można zmienić , kupić inne meble czy też drzwi ale tynku nie wymienię.

Ale ja nikogo nie namawiam na siłę do stosowania takiego czy innego rozwiązania, mówię tylko o własnych doświadczeniach i o tym czego bym nie zrobiła lub zrobiła po raz drugi.

Takie zbrojenie zastosowałabym w jeszcze kilku innych miejscach ( oprócz po oknami) gdzie są szczególnie duże naprężenia. Do elfir mam silke E xelli 18 na pióro i wpust na kleju. Nie ma zarysowań pod wszystkimi oknami, ale pod kilkoma są. Takie zarysowania mam również nad dużymi nadprożami ( okno balkonowe, drzwi dwuskrzydłowe) . Projektant nie przewidział ale projekt budowlany to nie projekt wykonawczy, który ma więcej szczegółów wykonania.

http://grupasilikaty.pl/img/9af37095.jpg

Problemy zarysowań spoin (newralgiczne miejsca, nieprawidłowe przewiązania) w silikatach pojawiają się głównie w murach ze spoinami cienkowarstowoymi, mury na spoinę tradycyjną "rysują" się w dużo mniejszym stopniu.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...