aglig 28.12.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Te kilka prętów stali to nie majątek a naprawdę spękania pod oknami po wykończeniu domu ( tynkowaniu) mogą wkurzać. Zawalić się nie zawali. To czy będą spękania czy nie zależy od wielkości naprężeń i jakości użytego kleju oraz czasami drobnych błędów wykonawczych. XELLa nie zaleca ale już grupa Silikaty w swoich wytycznych wykonawczych zaleca http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.grupasilikaty.pl%2Fdownload.php%3Ffile%3D251 Edytowane 28 Grudnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Budowałam z Xelli, może nie będzie się rysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.12.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Nie ma znaczenia firma ani nawet materiał, jeśli nie ma spoiny pionowej to nie pomoże fakt, ze budowałaś z xelli. Pomoże ci to, że na zewnątrz będziesz mieć styropian lub wełne która zakryje pękniecia a w środku karton-gips który również zakryje pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.12.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 aglig, jak rozumiem u Ciebie się takie zarysowania pojawiły a masz tynk gipsowy. Tynk CW by Cię przed tym nie uchronił a było by Ci duzo trudniej usuwać pęknięcia a jak masz tynk gipsowy to tylko zaciągnąć na gładko, pomalowac i po remoncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 aglig - skoro projektant nie projektował zbrojenia, widocznie nie jest ono konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 28.12.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Elfir, producent taki jak np. Ytong zaleca stosowanie zbrojenia pod pierwszą i pod drugą warstwą bloczka. Zbrojenie warto też wykonać pod zwykłym porotermem, a to dlatego, że w miejscu okien nie ma nacisku na bloczki i mogą lekko pracować. Takie zbrojenie to nie majątek, a ma się pewność, że nie będzie pękać.Jak sama pisałaś: skoro projektant tego nie umieścił w projekcie to nie trzeba - ale dla swojego świętego spokoju można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 skoro projektant tego nie umieścił w projekcie to nie trzeba - ale dla swojego świętego spokoju można. Zbrojenie pod oknem to nie jest i nie musi być widzimisie projektanta czy konstruktora domu,to jest technologia budowy silikatem lub BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.12.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) aglig, jak rozumiem u Ciebie się takie zarysowania pojawiły a masz tynk gipsowy. Tynk CW by Cię przed tym nie uchronił a było by Ci duzo trudniej usuwać pęknięcia a jak masz tynk gipsowy to tylko zaciągnąć na gładko, pomalowac i po remoncie I po miesiącu masz znowu pęknięcia bo niestety ale naprężenia są nadal. A miękkość tynku gipsowego doprowadza mnie do szału. Po trzech latach mieszkania trzeba by zrobić remont bo tu zadrapanie tam dziurka, wystarczy lekko trącić. W pokojach dzieci dam chyba tapety bo musiałabym robić remont co miesiąc. I najgorsze jest to że już tego nie zmienię. Podłogę można zmienić , kupić inne meble czy też drzwi ale tynku nie wymienię. Ale ja nikogo nie namawiam na siłę do stosowania takiego czy innego rozwiązania, mówię tylko o własnych doświadczeniach i o tym czego bym nie zrobiła lub zrobiła po raz drugi. Takie zbrojenie zastosowałabym w jeszcze kilku innych miejscach ( oprócz po oknami) gdzie są szczególnie duże naprężenia. Do elfir mam silke E xelli 18 na pióro i wpust na kleju. Nie ma zarysowań pod wszystkimi oknami, ale pod kilkoma są. Takie zarysowania mam również nad dużymi nadprożami ( okno balkonowe, drzwi dwuskrzydłowe) . Projektant nie przewidział ale projekt budowlany to nie projekt wykonawczy, który ma więcej szczegółów wykonania. http://grupasilikaty.pl/img/9af37095.jpg Edytowane 28 Grudnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.12.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Kilkadziesiąt metrów pręta fi6 czy fi8 nie stanowi majątku, a w przyszłości zaoszczędza sporo kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2011 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ja już mam wybudowany dom.Aglig - piszesz, że projekt budowlany to nie projekt wykonawczy - to po co w ogóle projektuje się zbrojenie np. stropów czy wieńca? Skoro to nie jest projekt wykonawczy? W końcu "wszyscy wiedzą", że wieniec trzeba zbroić, to po co rysować druty? A ja mam rozrysowane zbrojenie wieńca i nadproży. Czyli zakładam, że całe zbrojenie, które jest konieczne, zostało w projekcie umieszczone. Jak będzie mi pękać, wystąpię do projektanta o odszkodowanie za błędy w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fraydi 02.01.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) WitamTrafiłem na ten temat z tematu głównego o silce i widzę ciekawe rzeczy. Do kilku osób pisałem PW ale i tu zapytam:Nie mieliście problemu ze majstrem/projektantem/kierbudem odnośnie tych 18cm?Bo mnie po rozmowach wkurzają tego typu stwierdzenia: "Policzyłem/obejrzałem wszystko ładnie wychodzi, ale mimo tego ja bym z tych 18cm nie budował" Jest to chyba strach przed nieznanym jak mi kilka osób na tym forum powiedziało. A może ktoś budował z 18cm w mazowieckim/warmińsko-mazurskim i można było by podjechać i obejrzeć na własne oczy? Edytowane 2 Stycznia 2012 przez fraydi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.01.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 I po miesiącu masz znowu pęknięcia bo niestety ale naprężenia są nadal. A miękkość tynku gipsowego doprowadza mnie do szału. Po trzech latach mieszkania trzeba by zrobić remont bo tu zadrapanie tam dziurka, wystarczy lekko trącić. W pokojach dzieci dam chyba tapety bo musiałabym robić remont co miesiąc. I najgorsze jest to że już tego nie zmienię. Podłogę można zmienić , kupić inne meble czy też drzwi ale tynku nie wymienię. Ale ja nikogo nie namawiam na siłę do stosowania takiego czy innego rozwiązania, mówię tylko o własnych doświadczeniach i o tym czego bym nie zrobiła lub zrobiła po raz drugi. Takie zbrojenie zastosowałabym w jeszcze kilku innych miejscach ( oprócz po oknami) gdzie są szczególnie duże naprężenia. Do elfir mam silke E xelli 18 na pióro i wpust na kleju. Nie ma zarysowań pod wszystkimi oknami, ale pod kilkoma są. Takie zarysowania mam również nad dużymi nadprożami ( okno balkonowe, drzwi dwuskrzydłowe) . Projektant nie przewidział ale projekt budowlany to nie projekt wykonawczy, który ma więcej szczegółów wykonania. http://grupasilikaty.pl/img/9af37095.jpg Problemy zarysowań spoin (newralgiczne miejsca, nieprawidłowe przewiązania) w silikatach pojawiają się głównie w murach ze spoinami cienkowarstowoymi, mury na spoinę tradycyjną "rysują" się w dużo mniejszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 10.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Mnie architekt sam powiedział-jeżeli parterówka z silki 18 robić albo z maksa na 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 16.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Słuchajcie, a może zamiast zbrojenia pod lub nad otworami okiennymi, to lepiej kazać wykonawcy wymurować np. dwa rzędy pod i dwa rzędy nad ze spoinami pionowymi. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jeśli już to muruj całość tradycyjnie (łącznie z bocznymi ściankami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.02.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Słuchajcie, a może zamiast zbrojenia pod lub nad otworami okiennymi, to lepiej kazać wykonawcy wymurować np. dwa rzędy pod i dwa rzędy nad ze spoinami pionowymi. Co o tym myślicie? Jak wymurują bloczki P+W z spoinami pionowymi to te spoiny się zarysują po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.02.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Mnie architekt sam powiedział-jeżeli parterówka z silki 18 robić albo z maksa na 19 Hmmm tak to wszystko tłumaczy, budynek bez nośnych wewnętrznych i z kratownicami zamiast więźby również? Może architek ma jakąś tajemną tabelkę do przeliczania konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.02.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 A jest jakiś problem z budynkiem bez ścian nośnych wewn i wiązarami na silikacie 18cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 A jest jakiś problem z budynkiem bez ścian nośnych wewn i wiązarami na silikacie 18cm ? Oczywiście ,że jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 A możesz wypowiedzieć się o tym trochę szerzej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts