dkozlows 03.01.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam wszystkich, aktualnie posiadam dach pokryty ondurą, dach ma już jakieś 10lat ale schodzi z niego farba (łuszczy się) , szczególnie od strony północnej ale od południowej też schodzi choć w mniejszym stopniu, no i oczywiście pojawił się mech (strona północna). Czy może mi ktoś poradzić czym można pomalować ondurę tak aby był spokój chociaż na następne 5 lat ? Jakie środki zastosować przy malowaniu, jakieś sprawdzone farby, preparaty, firmy , czy impregnować, wogóle co zrobić aby farba nie schodziła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Zastosowany przez Ciebie materiał pokryciowy to prowizoryczne pokrycie tymczasowe. 10 lat to już sukces! Pokrycie nadaje się do wymiany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 03.01.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 No to fajnie, hmmm... tylko to pokrycie odziedziczyłem wraz z domem, nie bardzo chciałbym teraz inwestować w nowe pokrycie (brak funduszy), czy mimo wszystko jest jakaś dobra farba która przedłuży życie tej ondury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 03.01.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Zastosowany przez Ciebie materiał pokryciowy to prowizoryczne pokrycie tymczasowe. 10 lat to już sukces! Pokrycie nadaje się do wymiany. Pozdrawiam. Jeśli "bodźcem" do wymiany ma być tylko utrata koloru, to się zgodzę. Natomiast jeśli miałeś na myśli trwałość pokrycia i jego walory użytkowe to jesteś w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 03.01.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 No to fajnie, hmmm... tylko to pokrycie odziedziczyłem wraz z domem, nie bardzo chciałbym teraz inwestować w nowe pokrycie (brak funduszy), czy mimo wszystko jest jakaś dobra farba która przedłuży życie tej ondury ? jest taka farba plus podkład , producent ma siedzibę w Krakowie.Jutro znajdę adres i telefon,nie wiem co warte są te specyfiki w każdym razie polecane przez przedstawiciela onduliny. I na koniec faktycznie nie jest to szczególnie dobre poszycie dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 03.01.2007 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Byłbym bardzo wdzięczny, w takim razie czekam na jakiś namiar. Serdeczne dzięki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.01.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Może uda Ci się nabić kontrłaty i łaty i na to blachodachówkę, a tę Ondurę zostawić pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Zastosowany przez Ciebie materiał pokryciowy to prowizoryczne pokrycie tymczasowe. 10 lat to już sukces! Pokrycie nadaje się do wymiany. Pozdrawiam. Jeśli "bodźcem" do wymiany ma być tylko utrata koloru, to się zgodzę. Natomiast jeśli miałeś na myśli trwałość pokrycia i jego walory użytkowe to jesteś w błędzie. Skoro uważasz, że impregnowana i barwiona celuloza to dobry materiał pokryciowy o wysokich walorach użytkowych (niby jakich) i trwałości (niby jakiej) to gratuluję dobrego samopoczucia. Będę jednak stanowczo obstawał przy swojej opinii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 04.01.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Skoro uważasz, że impregnowana i barwiona celuloza to dobry materiał pokryciowy o wysokich walorach użytkowych (niby jakich) i trwałości (niby jakiej) to gratuluję dobrego samopoczucia. Będę jednak stanowczo obstawał przy swojej opinii. Pozdrawiam. Miałem na myśli: trwałość=wysoki walor użytkowy Trwałość stwierdzona w rzeczywistości, a nie zasłyszane od brata cioci znajomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 04.01.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Może jeszcze raz powiem o co mi chodziło, w tej chwili nie chce narazie zmieniać tej ondury (brak kasiory), chciałbym ją pomalować bo zaczeła łuszczyć się farba, oczywiście chciałbym to zrobić jak najlepiej i stąd moje pytanie czy ktoś ma doświadczenie jaką farbą, podkładem to potraktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.01.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Do pokrycia jest wiele produktów do dachów. Jako zamknięcie nawierzchniowe są zasadniczo ok. Problem może być z przyczepnością do podłoża bo widocznie jest zwietrzałe. Dobry preparat o dobrej przyczepności nie musi się trzymać sypkiego, luźnego podłoża. 1) umyć agregatem wodnym2) niech obeschnie ile się da, jeśli widać będzie , że gdzie piło wodę3) miejscowo w tych miejscach zagruntować preparatem gruntującym ROZPUSZCZALNIKOWYM typu tzw "Tiefengrund"4) użyć farbę silikonową do dachu firmy Cedar z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.01.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Nie bardzo kumam co to znaczy łuszczy się farba ?? Płyty Onduline nie są fabrycznie malowane Czy poprzedni właściciel pomalował dach ??? Może zamieść jakieś fotki jak to wygląda. Też jestem zaintersowany bo mam to na dachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 04.01.2007 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Konkretnie to jest to ondura, ale różnica między nimi chyba nie jest wielka, zdjęcia moge zrobić ale dopiero w sobote...postaram się zamieścić. 4) użyć farbę silikonową do dachu firmy Cedar z Poznania A może powiedzieć którą konkretnie z ich strony http://www.cedar.com.pl/prod.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 04.01.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Znalazłem telefon do tej krakowskiej firmy 12 2891000 ale chyba niestety przestali produkować te farby, w każdym razie zadzwoń ,może coś doradzą na jakich komponentach była robiona ta farba ewentualnie czy może ktoś inny robi ją w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 04.01.2007 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 No niestety zaprzestali produkcji tych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 04.01.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Zadzwoniłem jeszczce do producenta onduliny, tam miły Pan powiedział mi że skoro firma WIRSBUD zaprzestała produkcji tej farby to jedyne co zostaje to zastosowanie jakiejś farby wodnorozcieńczalnej winylowo-akrylowej. Tu się troszkę zdziwiłem bo farba WIRSBUD FAST RENO - ROOF była opisana jako farba produkowana na bazie żywic akrylowych oraz dyspersji styrenowo - akrylowej z wszczepionymi łańcuchami silikonu. Wydaje mi się że to nie to samo winyl a silikon. Czy ktoś może polecić jakąś dobrą farbę winylowo-akrylową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2007 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Krisker napisał: "Miałem na myśli: trwałość=wysoki walor użytkowy Trwałość stwierdzona w rzeczywistości, a nie zasłyszane od brata cioci znajomego ;)" Ja zadałem konkretne pytania: jaki walor użytkowy? Jaka trwałość?No i brak konkretnej odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkozlows 06.01.2007 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 A tak skupiając się na temacie... to czy ktoś jednak może wie coś o jakiejś dobrej farbie winylowo-akrylowej wodnorozcieńczalnej nadającej się do pomalowania dachu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 06.01.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Ja zadałem konkretne pytania: jaki walor użytkowy? Jaka trwałość? No i brak konkretnej odpowiedzi. Pozdrawiam. Napisałeś autorytatywnie: "Zastosowany przez Ciebie materiał pokryciowy to prowizoryczne pokrycie tymczasowe. 10 lat to już sukces! Pokrycie nadaje się do wymiany." Pokrycie o którym piszę ma już 11 lat i poza odbarwieniem nadal dobrze się trzyma. Nigdzie nie cieknie, nie ma dziur ani nie widać większych śladów działania czasu i warunków atmosferycznych. Na pewno nie wymaga wymiany ze względów użytkowych. Jak na "prowizoryczne pokrycie tymczasowe" ma się znakomicie. I dla mnie EOT, bo nie nasz dyskusja nie dotyczy głównego tematu (sorki dkozlows) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.01.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Staram się wypowiadać autorytatywnie na tematy, na których się znam. Z Twojej wypowiedzi już jasno wynika, że walory estetyczne się skończyły, a że po jedenastu latach nie cieknie to już sukces bo ile się nie mylę to firmy produkujące to cudo dawały 10 lat gwarancji.A wracając do tematu uważam, że pomalowanie jakąś farbą odsunie zasadniczy problem na rok no może dwa lata gdyż nie mamy wiedzy jaka jest przyczepność powierzchni tego pokrycia (malujemy impregnowaną tekturę). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts