Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego jesteście najbardziej zadowoleni po urządzeniu domu

duduś

Recommended Posts

z tego że mimo oporu wewnętrznego i tysiąca wątpliwości dom stanął.

Z kafli na calutkim dole. Z tego, że są w zmazy - tylko ten kto to myje wie czy są czyste czy nie. Z szarej fugi :lol: :lol: :lol:

Przeżyłam parapetówkę- Sylwestra i jeszcze bardziej kocham kafle.

Z desek na górze. Co na nie spojrzę to mi się ciepło na duszy robi. Są piękne i w nogi ciepło bez podłogówki.

Z kominka. W końcu ludzkość przeżyła parę tysięcy lat w norach z ogniem. I to jej wystarczało. Kominek zamknięty - dla mnie wystarczająco kominkowy, a mam tylko robotę z rozpaleniem - potem to już sam żyje własnym życiem, a mnie interesuje tylko czy ŁADNIE się pali. Estetycznie znaczy się.

Z blatu przy umywalce. Mam jedną łązienkę bez niego i już wiem, ze zawsze będzie mi się chciało zmienić poziom i pobiegac po schodach by wejść do tej, gdzie blat jest.

Z prysznica bez brodzika. HURRA!!! Ten brodzik to kompletny niewypał jeśli chodzi o wynalazki. :wink:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z kominka ,relaks super 8) :D

Z wyspy w kuchni .Jest bardzo wygodna i

Z dużego garażu w bryle domu z przejściem do domu .

:D plus regały na przydasie, 8) :D(bardzo potrzebne) :wink: i

Z miejscem na drewno do kominka,że nie musze donosić z dworu w czasie mrozu.(To co jest przy kominku wystarcza na 2do 4dni):cry:

:D Pom gospodarczego na warsztacik przydomowy8m2 :D

Z automatu przy bramie na pilota :wink:

Z cetr.odkurzacza :D

I że mam duuuużo świeżego powietrza, :D :D :D :D

I mam zawsze gdzie zaparkować :D :D :wink:

Pozdr. :D :D

• 2 weeks później...

no i jeszcze sypialnia na dole domu obok łazienka - rewelka- z wyjściem na taras ( który będzie w tym roku)

-okna dachowe z firmy Fakro ( duże) - mają naprawdę świetny współxczynnik ciepła - do dzisiaj śnieg" leży" na oknach a to ponoć znaczy że dobrze izolują ( ale nie wiem czy to jest wykładnik)

-okna z zewnątrz ciemne( żadko myję) a w środku jednak białe

- rolety zew. ( izolacja od wiatru , hałasu no i kurzu)

Przeczytałam wiekszość waszych postów i bardzo wam zazdroszczę , że umiecie sie cieszyc z tego co wybudowaliście. Mnie niestety w moim nowym domu prawie nic sie nie podoba , widze same wady. Nie wiem nawet czy będę potrafiła w nim zamieszkac . No cóż . Miał byc Mercedes a wyszedł Ford.

Też tak miałam na poczatku :roll:

Z czasem to się zmieni. Uwierz :wink:

Droga Tuusko,

nie martw się, nie tylko uda ci się naprawic "COS" ale dopiero teraz wnętrza nabiorą charakteru - jak pojawią się podłogi, kolory, meble, dodatki. A nawet jeśli sam układ pomieszczeń ci nie odpowiada, to mozna dodac jakies elementy, które te wnętrza zupełnie zmienią - może jakieś fajne mini-scianki, kolumny (np.z cegieł lub z kamienia lub z drewna), murowane kwietniki itp. Zerknij do wątku "Inspiracje z Hameryki" (chyba 4 strony wcześniej). Tam jest mnóóóstwo pomysłów i na pewno coś sobie wybierzesz i zobaczysz, ze w Twoim domku też będzie cudownie :) Jestem z Tobą. I tak jak Kuleczka napisała, myślę że wielu osobom może się niepodobac, to jak w rezultacie "wyszedł" ich dom, bo projekt na papierze to jedno, a rzeczywistosc to drugie....ale się nie poddawaj. To nie układ wnętrz i sciany przesądzają o przytulności miejsca, tylko własnie wystrój!!!!!

• 1 month później...
  • 2 months później...

Może i ja dorzuce w tym temacie :D

1. OGRZEWANIE PODŁOGOWE- super rozwiązanie, komfortowo się czuję chodząc boso po podłodze, wychodząc z wanny czy przygotowując posiłki w kuchni. Gdybym budowała jeszcze raz to na pewno bym z tego nie zrezygnowała, mimo, ze nie jest to rozwiązanie tanie

2. KOMINEK Z PŁASZCZEM WODNYM - po pół godzinie wszystkie kaloryfery są ciepłe. U mnie nie ma problemu z tzw. obsługą, bo mam 3 mężczyzn w domu

3. BIDET- jak przypomnę sobie te kombinacje zanim go miałam to doceniam go jeszcze bardziej. Szkoda tylko, że jak sie chce usiąść przodem to trzeba rozbierać sie od pasa w dół

4.DWIE UMYWALKI - w łazience małżeńskiej. Rano nie przeszkadzamy sobie nawzajem. Mirek sie goli, a ja robię oko

5. SZAFY WNĘKOWE I GARDEROBA -chyba nie musze pisać o zaletach

6. ROZMIESZCZENIE POMIESZCZEŃ W DOMU- sypialnia na dole, pokoje synów na górze. Nie muszę biegać po schodach, wszystko mam pod ręką. Chłopcy za to mają swoje królestwo na poddaszu, a jak kiedyś opuszczą dom rodzinny, to góra będzie zamknięta i tylko lekko ogrzewana

7. DUŻY WIATROŁAP - kilka osób jednocześnie może tam przebywać nie trącając się nawzajem

8. ODKURZACZ CENTRALNY -! To duże ułatwienie w sprzątaniu. Dokładnie odkurza wszelki pył i nie muszę słuchać pracy silnika. Ma natomiast jedną wadę. Zbyt długi wąż. Mój jest 9 metrowy i przenoszenie go po schodach wymaga pewnej wprawy. Producenci tych odkurzaczy powinni wprowadzić węże krótsze z możliwością łączenia. Idealnie pasowałby mi wąż 3 i 6 m. Gdybm chciała poodurzać małe pomiesczenie w zupełności wystarczyłby ten 3m, a przy sprzątaniu większego 6 m albo 9 m.

No i te szufelki przy podłodze to bombowe rozwiązanie. Wcale nie trzeba węża wyciągać a nawet się schylać

9. ZSYP - bardzo wygodne rozwiązanie w domkach pietrowych lub z poddaszem. Chłopcy wrzucają brudne rzeczy w łazience i trafiają one wprost do kosza w pralni na parterze.

Myślę, ze w trakcie mieszakania dostrzegę jeszzce inne pozytywy i negatywy. Będę sukcesywnie zapisywała :D

Ja już się nie mogę doczekać wieczorów na tarasie z widokiem na zachód słońca i las. Na razie kupiliśmy działkę, załatwiamy papierologię i planujemy. Ale za każdym razem jak jedziemy na naszą działeczkę, jesteśmy nią bardziej zachwyceni i mamy nowe pomysły na urządzenie domu i ogrodu.

A ja się cieszę,że mam domek i własne miejsce parkingowe przez 24 godz/dobe. I jeszcze się cieszę, że mam drzewka, kwiatki, ulubione świerki serbskie i pieska na podwórku. Aha jeszcze mam przystojnego sąsiada.

:lol: :lol: :lol: Mój domek jeszcze nie wykończony, ale podoba mi sie to, co jest, ogródek otoczenie, moje parapety, dachówka i...... trzech (3!!!!!!) przystojnych sąsiadów naprzeciwko...... :D :D :lol: :lol: :lol: