Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego jesteście najbardziej zadowoleni po urządzeniu domu

duduś

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zadowolona jeste z:

- dużej działki

- dużego salonu

- w łazience z dużej wanny (może raczej długiej, ale wygodnie się w niej leży! :D )

- odseparowania prania od łazienki (wydzielona część w kotłowni), nie ma tyle wilgoci, nie kapie mi na głowę jak się kąpię, nie brudzi się tak bardzo łazienka, łatwiej utrzymac porządek (inaczej niż w bloku)

- małej wanny w pom. gospodarczym, gdzie można prać/myć różne brudne rzeczy albo wykąpać psa.

- białej baterii w łazience (koniec z widocznymi zaciekami od wody i pucowaniem srebrnych kranów, niestety do wanny już się nie dało kupić w rozsądnej cenie)

- kompozytowego zlewu w kuchni (precz ze stalowym - nareszcie!Taki sam problem jak ze srebrnymi kranami) i wylewki z wyciąganą końcówką - jest super do wysokich garnków albo jak mam zlew zastawiony, gdy chcę coś opłukać w wiadrze itp. Nigdy już nie wrócę do takiej zwykłej

- płyty ceramicznej - już nigdy nie chcę gazowej! Świetnie się to czyści ( zwłaszcza że jest bezramkowa, fazowana na brzegach jak lustro), szybko reaguje na zmianę stopnia grzania.

- szuflad innotech w kuchni (żałuję, że nie mam ich wszędzie!)

- ogrzewania podłogowego w kuchni, łazienkach i a zwłaszcza niewielkim przedpokoju, bo obyło się bez grzejnika (żaluję że nie mam w salonie)

- poddasza użytkowego (tak, niektórzy wybierają domy parterowe, ja lubię popatrzeć na 'moją' okolicę z góry, gdzie rozciąga się przestrzeń)

- więcej 'grzechów' nie pamiętam :D

za daw miesiące ostatecznie się wprowadzamy ale juz teraz jestem zadowolona z :

-elektrycnych rolet (dzięki Ci Panie za rozsadnego małża, bo szukajac oszczędności chialam mechaniczne)

-ustawnego aneksu kuchennego

-pralni w pomieszczeniu gospodarczym

-dużej łazienki

-cudnej okolicy 6 km od centrum miasta:)

• 2 months później...

Jeszcze nie mieszkam w swoim domu ale na pewno będę zadowolona z prywatnej łazienki z wejściem z sypialni oraz sporej garderoby równiez w sypialni.

I podobnie jak inni: z garazu z wejściem do domu przez wiatrołap, otwartej na salon i jadalnie kuchni ( miałam takie rozwiązanie w mieszkaniu). Teraz, na czas budowy, mieszkam w mieszkaniu gdzie kuchnia jest daleko od salonu i w dodatku zamknieta - robiąc obiad nie moge z nikim pogadac :cry: a zapachy i tak rozchodza sie po całym mieszkaniu.

Na ten momemt jestem na pewno zadowolona z tego ze przeprowadzam się z miasta, z bloku ( jaki by nie był-nowy z ochroną czy lata 70-te beton-moloch) :wink:

Mieszkam już rok i naprawdę co się u mnie sprawdza:

1. kominek z płaszczem wodnym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2. spiżarnia przy kuchni - zaliczyłam już i święta w tym domu i imieniny, 18-tkę córki, parapetówki i in. - bez tej spiżarni nie wyobrażam już sobie zorganizowania w kuchni;

3. głęboka szafa wnękowa w wiatrołapie,

4. wykorzystanie górnego holu -I piętro- na iejsce do pracy przy komputerze - hol mam duży i nie wiedziałam jak go wykorzystać, a teraz powstało swoiste biuro bez komputera w czyimś pokoju...

5.pralnia - mała ale poza łazienką-bez schnących ciuchów w łazience, suszących się gaci i skarpet, kiedy relaksuję się w moim "pokoju kąpielowym"/Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! :lol:

• 4 weeks później...
ostatnio dowiedziałam się że b. w góre pójdzie prąd - więc jestem b. zadowolona z dosyć dużych okien w domu- do ostatniej chwili , jak jeszcze jest szrówka moge nie zapalać śiwiateł w domu, do tego usytułowanie domu wzg. stron świata- i jest super oświetlony, okna 180/180 ,140/180 no i tarasowe - dobrze jest- okna oczywiście 5 komorowe

ostatnio dowiedziałam się że b. w góre pójdzie prąd - więc jestem b. zadowolona z dosyć dużych okien w domu- do ostatniej chwili , jak jeszcze jest szrówka moge nie zapalać śiwiateł w domu, do tego usytułowanie domu wzg. stron świata- i jest super oświetlony, okna 180/180 ,140/180 no i tarasowe - dobrze jest- okna oczywiście 5 komorowe[/quote

Jezu,Kali mieszkać Afryka :o :o :o

Jeszcze nie mieszkam ale mogę powiedzieć co już mi się podoba:

- piękna leśna działka i możliwość popracowania w ogródku na świeżym powietrzu. Zdecydowanie czuję się lepiej psychicznie po godzince czy dwóch podłubania w ogrodzie.

- jasne, tonące w słońcu poddasze ze skosami i całym tym przytulnym domowym klimatem.

- spiżarka i pralnia koło kuchni - zniknie problem rozstawianych desek do prasowania i suszarek z praniem.

Fajnie, że powstał ten wątek - pozwala dostrzec pozytywy w momencie gdy nawalają kolejni wykonawcy.

jj

...pralnia przy łazience dzieci

...własna łazienka przy sypialni

...spiżarnia przy kuchni

...sypialnia z wyjściem na ogród

...garderoby w każdej sypialni

...kominka vis a vis oddzielającego kuchnię od salonu

...garaż w bryle

...dużo przeszkleń

...i całkowitego parteru z wyraźnym oddzieleniem części prywatnej od gościnnej...

... i ...i kilka innych jeszcze by się znalazło...

ostatnio dowiedziałam się że b. w góre pójdzie prąd - więc jestem b. zadowolona z dosyć dużych okien w domu- do ostatniej chwili , jak jeszcze jest szrówka moge nie zapalać śiwiateł w domu, do tego usytułowanie domu wzg. stron świata- i jest super oświetlony, okna 180/180 ,140/180 no i tarasowe - dobrze jest- okna oczywiście 5 komorowe

Wow, powaliło mnie. Prąd drożeje więc duże okna żeby było jaśniej... hmmm. A ja myslałem że duże okna top straty energii? :-) oczywiście ja też mam duże okna od południa więc nie krytykuję pomysłu. pozdrawiam.

woland, piękna łazienka :wink:

Tak sobie czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że należy bardzo ostrożnie podchodzić to takich subiektywnych jakby nie było opinii.

Sporo rzeczy, które tu wymieniono, jako zalety, u mnie akurat uważam za wady :wink:

Poza tym niektórzy piszący w tym wątku, jeszcze nie mieszkają, a codzienne życie brutalnie weryfikuje nasze początkowe zachwyty.

Oczywiście, życzę wszystkim aby nigdy tak sie nie stało :wink:

Tak czy owak, należy zachować ostrożność w kierowaniu się opiniami zarówno w tym wątku, jak i "czego byś nie zrobił ponownie....."

pozdrawiam :)