Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę domu i oczyszczalni.

greg98

Recommended Posts

Witam,

Pytanie jest niby proste, ale nie bardzo wiem jak sobie poradzić.

Przed uzyskaniem pozwolenia na budowę domu otrzymałem pozwolenie na budowę przydomowej czyszczalni ścieków- normalnym trybem (wzizt, projekt itd). Otrzymane pozwolenie dołączyłem (jak zresztą wszystkie projekty branżowe itp.) do projektu budowlanego i otrzymałem pozwolenie na budowę domu.

Pytanie brzmi:

Czy aby wybudować oczyszczalnię muszę złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu prac budowlanych, założyć osobny dziennik budowy, nająć kier. budowy itd. ?

Grzegorz

Nie bardzo o to co napisaliście pytałem.

Ja mam pozwolenie i nie bardzo mnie interesuje, jak się zmieni w tej kwestii prawo. Mam pozwolenie i jest ono podpięte do "ogólnego" projektu domu na które z kolei zostało wydane pozwolenie na budowę. Pytanie- czy pozwolenie na budowę domu z tym podpiętym pozwoleniem na budowę oczyszczalni, obejmuje także wykonanie oczyszczalni, czy też nie ma to związku i trzeba budować oczyszczalnię osobnym trybem ?

Imho wydanie pozwolenia na budowę domu, gdzie do projektu dołączono pozwolenie na bud. oczyszczalni jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na ten sposób pozbywania się ścieków. Jaka jest opinia forumowiczów ?

Grzegorz

Decyzja - pozwolenie na budowę jest dokumentem, który precyzyjnie określa jakiego zakresu dotyczy. Jeżeli napisano, ze dotyczy budowy domu, to nie dotyczy oczyszczalni scieków. Jeżeli napisano: ...budowy domu wraz z oczyszczalnią ścieków wtedy dotyczy oczyszczalni.

Już od pewnego czasu na budowę przydomowej oczyszczalni nie jest wymagane pozwolenie wodno-prawne, ale niektóre gminy nie wymagają również pozwolenia na budowę przydomowych oczyszcalni. Może w Twojej gminie pozwolenie na budowę nie jest wymaganę. A jeżeli obecnie jest wymagane, to tylko do 11 lipca oczym pisałem powyżej.

Aha- i rozumiem, że jak ktoś buduje dom i dostaje pozwolenie to w pozwoleniu zapisane jest " pozwolenie na budowę domu i przyłącza kanalizacyjnego" tudzież "szamba" ?

Jedzie mi tu czołg ?

Czyli jak ktoś buduje sam dom, to go nigdy nie będzie mógł odebrać, bo musi oprócz tego dostac pozwolenie na szambo/przyłącze kanalizacyjne ?

Może wypowie się ktoś, kto ma pozwolenie- czy budował szambo na podstawie TYLKO pozwolenia na budowę domu (projekt szamba podłączony do projektu domu), czy też składał osobny projekt szamba i /uwaga/ uzyskał osobne pozwolenie na jego budowę?

Na mój rozum, to jest tak, że zanim sie wogóle uzyska pozwolenie na budowę domu, to trzeba uzgodnić odbiór ścieków (ja tak mam, choć nie dołączałem projektu szamba, tylko pozwolenie na budowę oczyszczalni, które z kolei uzyskałem osobnym projektem), bo inaczej nie dostanie się pozwolenia na postawienie domu.

Czekam na wypowiedzi- kto w pozwoleniu na budowę ma zapis "...na budowę domu i zbiornika (szamba)", a może ktoś załatwiał to jeszcze inaczej.

Grzegorz

PS

Pozwolenie wodno prawne, to zupełnie inna para kaloszy i nie bardzo widzę sens przytaczania tutaj takowego- ja po prostu mam projekt, czyli niejako mnie to nie dotyczy.

Grzegorz

On 2003-05-21 13:52, greg98 wrote:

(ja tak mam, choć nie dołączałem projektu szamba, tylko pozwolenie na budowę oczyszczalni, które z kolei uzyskałem osobnym projektem)

Jeżeli uzyskałeś pozwolenie na budowę oczyszczalni, to nie bardzo rozumię, w jakim celu potrzebne Ci jest drugie, czy tamto Ci nie odpowiada?

Oczywiście na budowę zbiornika bezodpływowego (szamba) bardzo często dla gminy wystarczy, że szambo jest naniesione na planie zagospodarowania terenu w oparciu o który została wydana decyzja pozwolenia na budowę. W opisie technicznym do projektu budowlanego zapewne jest informacja, że ścieki będą odprowadzone do zbiornika bezodpływowego (przynajmniej powinna być). W takim przypadku można uznać, że decyzja pozwolenia na budowę dotyczy szamba również. Jednak jeżeli występują przyłącza lub oczyszczalnia ścieków według aktualnych przepisów na ich budowę należy uzyskać pozwolenie na budowę. Chociaż są gminy, które nie zawsze to egzekwują.

Pozwolenie wodno prawne, to zupełnie inna para kaloszy i nie bardzo widzę sens przytaczania tutaj takowego- ja po prostu mam projekt, czyli niejako mnie to nie dotyczy.

Grzegorz

Otóż jest sens. Aby uzyskać pozwolenie na budowę oczyszczalni ścieków, należy wcześniej uzyskać pozwolenie wodnoprawne. Od niedawna z tego obowiązku zostali zwolnieni inwestorzy, którzy budują przydomowe oczyszczalnie ścieków, pod warunkiem, że ilość ścieków nie przekracza 5 m3 na dobę.

• 2 weeks później...

Witam,

dobrze to rozumie,

Otóż jest sens. Aby uzyskać pozwolenie na budowę oczyszczalni ścieków, należy wcześniej uzyskać pozwolenie wodnoprawne. Od niedawna z tego obowiązku zostali zwolnieni inwestorzy, którzy budują przydomowe oczyszczalnie ścieków, pod warunkiem, że ilość ścieków nie przekracza 5 m3 na dobę.

ze do 5m3/dobe po 11 lipca nie bedzie potrzebne zezwolenie na oczyszczalnie przydomowa?

Jak dobrze pamietam to statystyka mowi, ze czlowiek srednio zuzywa 150l/dobe. Wobec tego jest ta ilosc wystarczajaca dla ponad 30 osob. :o A kto taka rodzine ma pod jednym dachem ;) Wiec budujmy smialo oczyszczalnie!!!

Pozdrawiam

Lukasz

greg98

Oto dokładny cytat z mojej Decyzji z dnia 05.05.2003:

"...Na podstawie art...(itd) zatwierdzam projekt budowlany i wydaję pozwolenie na budowę inwestycji pn.:

DOM MIESZKALNY JEDNORODZINNY

SZCZELNY OSADNIK ŚCIEKÓW

przy ul...(itd)

W zatwierdzonym przez Urząd projekcie mam zarówno projekt domu, jak i szamba.

Więc wychodzi na to, że jeśli nie mam w pozwoleniu wyraźnego sformułowania iż pozwolenie dotyczy domu i oczyszczalni, to powinienem wybudować oczyszczalnię osobnym trybem.

Sanipro- pozwolenie wodno-prawne nie jest mi do niczego potrzebne, bo mam zatwierdzony projekt oczyszczalni. Ot i wszystko- nie ten etap.

Troche to głupie- nie uważacie? Zakładać dziennik budowy, wpisy będą dwa- rozpoczęcie wykonania oczyszczalni i (po tygodniu) zakończenie.

Dziękuje za wypowiedzi.

Grzegorz

Osadnik minimum 3 m. od budynku,

Większy problem to drenaż rozsączający(jeśli akurat taką oczyszczalnię zastosujesz) odległość najbliżej nitki rozsaczającej od granicy działki min. 2m., od ujecia wody(studnia) min. 30 m. Jeżeli masz wodociąg to wtedy jest super bo ten warunek najtrudniej obejść na małej działce (30 m. od studni). I jeszcze wazna rzecz . Jeśli masz sąsiada a nie macie wodociągu to zanim złożysz wniosek o warunki zagospodarowania terenu zobacz gdzie on ma studnię bo może się okazać,że Twój drenaż beędzie oddalony od Twojej studni przepisowo(min. 30 m.) ale od jego ujęcia wody nie. Ja zmieściłem oczyszczalnie dla 5 osób na działce o wymiarach 20x40 m.

Myślę, że urząd nie wydaje pozwolenia na budowę, ponieważ zostało wydanie wcześniej.

Na mój rozum, to jest tak, że zanim sie wogóle uzyska pozwolenie na budowę domu, to trzeba uzgodnić odbiór ścieków (ja tak mam, choć nie dołączałem projektu szamba, tylko pozwolenie na budowę oczyszczalni, które z kolei uzyskałem osobnym projektem), bo inaczej nie dostanie się pozwolenia na postawienie domu.

Masz więc pozwolenie

- na budowę domu

- na budowę szamba

- na budowę oczyszczalni.

Nie widzę sensu domagać się następnego pozwolenia na budowę oczyszczalni. Według mnie teraz możesz wybierać, to jest budować oczyszczalnę lub budować szambo. Na obydwa obiekty przecież masz pozwolenie.