Carrrlos 22.04.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Myślę, że ogrodzenie stanowi dziś raczej barierę psychologiczną, niż fizyczną, coś w rodzaju informacji "Teren prywatny". Poza tym, powinno skutecznie chronić nasze bawiące się dzieci przed otoczeniem (wybieganiem na ruchliwą ulicę), a otoczenie przed naszym grrrrroźnym psem. : To, z czego będzie zrobione jest kwestią zasobności portfela i gustu, a wiadomo, "o gustach....." Choć to nieracjonalne, to muszę powiedzieć, że po zrobieniu ogrodzenia poczułem się bezpieczniej. dokładnie tak samo uważam, ogrodzenie daje poczucie bezpieczeństwa, przynajmniej wiem, ze nikt nie stoi "pod oknem" i nie zagląda do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.04.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Jak Redakcja napisała - zaczęlismy od ogrodzenia. Z kilku powodów. Pierwszy, najbradziej istotny - teren budowy musi być zabezpieczony aby nikomu, nawet przypadkowo, nic się nie stało. Dokonaliśmy tego pomimo protestów wykonawców słysząc bzdety w stylu: "bo koparka się nie wyrobi", "bo transport nie wjedzie" itp. Jak dotąd wszyscy się wyrabiaja i nic z ogrodzeniem się nie stało. Drugi - działka przez długi czas stała pusta i była placem zabaw dla dzieci (grały tam w piłkę). Ogrodzenie dało jasny sygnał - "niestety plac zabaw zamknięty". Trzeci - zabezpieczeine przed kradzieżami i dewastacją. Wiem, że w zasadzie żadne, ale jakoś tak trudniej po prostu wejść na ogrodzoną działkę niż na nieogrodzoną. Oczywiście jak ktoś będzie chciał ukraść to to zrobi, ale ogrodzenie nie pozwala przejść przez działkę "przypadkowo" albo "zwyczajowo" i po prostu podnieść coś i zabrać. Osobiście polecam tak zrobić. Wybraliśmy zupełnie proste ogrodzenie z siatki zgrzewanej marki "Castorama" i słupków Beakerta. Sprawuje się jak dotąd świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.04.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 ogrodzenie to przeszkoda dla "ciekawskich", dlatego siatka 125cm, dla tych co się utrzymują z "cudzych" budów to żaden płot nie jest przeszkodą w przyszłości w ramach konkurencji międzysąsiedzkiej coś bardziej "reprezentacyjnego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 06.05.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 No cóż, na pewno nie zaczęliśmy od ogrodzenia... ale właśnie o nim myślimy (domek już stoi, na jesień planowana przeprowadzka). Z przodu będą kamienne (z piaskowca) słupki i sztachety drewniane, gęste i dość wysokie. Z pozostałych trzech stron siatka powlekana z podmurówką i obsadzone tujami.Rola płotu? To przede wszystkim poczucie intymności i bycia u siebie. Ale oczywiście także i względy pratyczne (pies nie ucieknie, dziecko się nie zgubi, złodziejom trudniej, nikt obcy po działce nie kręci, itp.). Płot jest częścią domu, dla mnie - nieodzowny, żebym czuła się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 06.05.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Myślę, że ogrodzenie stanowi dziś raczej barierę psychologiczną, niż fizyczną, coś w rodzaju informacji "Teren prywatny". Poza tym, powinno skutecznie chronić nasze bawiące się dzieci przed otoczeniem (wybieganiem na ruchliwą ulicę), a otoczenie przed naszym grrrrroźnym psem. : To, z czego będzie zrobione jest kwestią zasobności portfela i gustu, a wiadomo, "o gustach....." Choć to nieracjonalne, to muszę powiedzieć, że po zrobieniu ogrodzenia poczułem się bezpieczniej. I właśnie z tego powodu nie będę się grodzić wysokim płotem. Ogrodzenie to dla mnie w pewnym sensie ograniczenie przestrzeni. Przed domem już tylko łąka i las a ja bardzo lubię określenie...stan swobodnego posiadania. Nie mam już małych dzieci, które wybiegają na ulicę a psy tylko zaprzyjaźnione przychodzą pozdrawiam Edzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 06.05.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Za sielskim płotkiem czuję się swojsko, tak jak kiedyś na podwórku u babci Na widok ogrodzenia betonowego mam dla odmiany- silną i nieuleczalną alergię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.05.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Ogrodzenie jest ważne z kilku powodów.- na osiedlu jest sporo bezpańskich psów nie chcę żeby właziły do mnie- nie chcę aby różne przechodzące obszczymórki wchodziły do mnie i sie załatwiały- nie chce aby przechodnie zostawiali u mnie torby ze smieciami chciaz czasem znajdzie sie jakas fleja i przerzuci cos przez płot no ale jest tego zdecydowanie mniej niż bez ogrodzenia- nie chce aby ludziska robili sobie skróty przez moja działkę- nie chce aby ludziska wyprowadzali psy do mojego ogródka- nie chce aby zrywali moje jabłka, kwiaty, itp.- nie chcę jak wjade na swoja działke zamykąc na klucz samochodu bez ogrodzenia trzeba zamykać- nie chcę zamykac na klucz domu, garazu itp. bez ogrodzenia trzeba zamykać- nie chcę codziennie przed spaniem robić obchodu po ogrodzie i sprawdzać czy wszystko jest pochowane i pozamykane jak jest ogrodzenie to wiele rzeczy może sobie zostać na noc w ogrodzie i nic nie ginie- chcę sie u siebie czuć jak u siebie a nie jak na ulicyi wiele innych powodów przemawia za ogrodzeniemJeśli chodzi o rodzaj ogrodzenia to wystarczy siatka metalowa powlekana 1,5 miejscami 1,8m. Najlepsza jest siatka taka byle jaka miękka bo nie da się przejsć bo jest zbyt wiotka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 13.05.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Generalnie dobrze by było, żeby ogrodzenie pełniło jedynie rolę "sygnalizatora" , że od tego miejsca zaczyna się teren prywatny i wtedy nie musiało by byc wysokie, ale niestety w naszych polskich realiach musi również pełnic rolę "zapory" przed intruzami i to nie bardzo psychologicznej Szkoda tylko, że generalnie ogrodzenia są takie drogie (nie mam tu na mysli prowizorki robionej juz na początku budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 15.05.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Myślę, że ogrodzenie stanowi dziś raczej barierę psychologiczną, niż fizyczną, coś w rodzaju informacji "Teren prywatny". Poza tym, powinno skutecznie chronić nasze bawiące się dzieci przed otoczeniem (wybieganiem na ruchliwą ulicę), a otoczenie przed naszym grrrrroźnym psem. : To, z czego będzie zrobione jest kwestią zasobności portfela i gustu, a wiadomo, "o gustach....." Choć to nieracjonalne, to muszę powiedzieć, że po zrobieniu ogrodzenia poczułem się bezpieczniej. dokładnie tak samo uważam, ogrodzenie daje poczucie bezpieczeństwa, przynajmniej wiem, ze nikt nie stoi "pod oknem" i nie zagląda do środka Myślę dokładnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibra2 18.10.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ma przede wszystkim chronić gapiów i nas właścicieli że jak taki wlezie bo się zagapi i spadnie mu na głowę cegła to my niestey będziemy słono za to płacić no i te przepisy budowlane brrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meroving 21.12.2008 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 No to się trochę spóźnilem do tego wątku skoro wszyscy sobie poszli 3 lata temu. Niemniej chciałbym dorzucić spostrzezenie, że obowiązujące, nazistowskie prawo praktycznie uniemozliwia budowę ogrodzenia w charakterze ekranu przeciwwzrokowego. Jeśli komuś się marzy angielski ogród otoczony murem albo po prostu chciałby chycać po trawie na golaska to nic z tego. Rozporządzenia gminne nakazują "ażurowość" ogrodzeń co ma podobno na celu zapobiec degradacji krajobrazu. A moim skromnym zdaniem prosty w formie mur z cegły czy kamienia jest o wiele bardzej gustowny niz dozwolone behemoty z tralkowanego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.12.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A powieś se jakąś płachtę na te ażury i hycaj do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 No to się trochę spóźnilem do tego wątku skoro wszyscy sobie poszli 3 lata temu. Niemniej chciałbym dorzucić spostrzezenie, że obowiązujące, nazistowskie prawo praktycznie uniemozliwia budowę ogrodzenia w charakterze ekranu przeciwwzrokowego. Jeśli komuś się marzy angielski ogród otoczony murem albo po prostu chciałby chycać po trawie na golaska to nic z tego. Rozporządzenia gminne nakazują "ażurowość" ogrodzeń co ma podobno na celu zapobiec degradacji krajobrazu. A moim skromnym zdaniem prosty w formie mur z cegły czy kamienia jest o wiele bardzej gustowny niz dozwolone behemoty z tralkowanego betonu. Ciekawe, dlaczego nie stosują tego przepisu do ekranów dźwiękochronnych. Jak ktoś bedzie w Rzeszowie to zobaczy o czy mówię. Droga-ekran z 2-3 elemetnow-kilka metrów ściana domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.12.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 No to się trochę spóźnilem do tego wątku skoro wszyscy sobie poszli 3 lata temu. Niemniej chciałbym dorzucić spostrzezenie, że obowiązujące, nazistowskie prawo praktycznie uniemozliwia budowę ogrodzenia w charakterze ekranu przeciwwzrokowego. Jeśli komuś się marzy angielski ogród otoczony murem albo po prostu chciałby chycać po trawie na golaska to nic z tego. Rozporządzenia gminne nakazują "ażurowość" ogrodzeń co ma podobno na celu zapobiec degradacji krajobrazu. podobno do wysokosci 2,2m mozna wymurowac ogrodzenie pelne (nieazurowe), nie od drogi/ulicy, ale sasiada, i nie uzgadniac tego z nikim .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts