SAVAGE7 12.01.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 interesuje mnie taki stojący pod zlewozmywakiem w granicach 500zł. macie jakieć propozycje? doradźcie coś. na co zwracać uwagę ( firma, gwarancja?) czy ogrzewacze posiadają regulację temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.01.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jeśli masz na myśli elektryczny to niezła jest firma Hakl (podwójne grzałki zajmuje to tyle co +/-ryza papieru i możesz powiesić na ścianie), ale do kuchni musisz dać min. 9 kW ( a co za tym idzie siła ).Przepływ regulowany jest strumieniem wody.No i kosztuje coś w tych granicach.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 12.01.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 a jakiej firmy jest najlepszy, najmniej awaryjny, i inne naj, na których się nie znam, ale może ktoś się znA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.01.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 ... najlepiej pójść do najbliższego dużego pkt. naprawy AGD i zapytać co najrzadziej naprawiają ...J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Mi się najbardziej podobają Clage ogrzewacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 12.01.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 z tego co czytałem na forum, wynika, że mając CO prądem, w tym CWO, to lepiej montować ogrzewacze przepływowe??? niż bojlery??? choć z drugiej strony cieoła woda w bojlerze kiedyś się kończy , co zmusza uzytkowników do oszczędności.ciepła woda w podgrzewaczy nie kończy się nigdy, więc wszyscy leją bez opamiętania. u znajomego tak goście lali, ze woda w studni się skończyła. kupił więc bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Prezentowałem kiedyś taką tezę, ale są problemy techniczne najmocniejszy podgrzewacz potrzebuje 3x39A. A gdybyś chciał więcej niż jeden? Ile wtedy tych kilowatów trzeba by zamawiać tym bardziej że max na dom to 3x63A. Mi zakład energetyczny odmówił powyżej 3x32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 12.01.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 czyli zostajemy z bojlerem:)na ile powinien być litrów, aby nie zabrakło na prysznic dla 4 osób? no i trzeba go grzać >72st c aby legionella się nie wychodowała. czyli trzeba pozakładac baterie termostatyczne aby się nie poparzyć, kosztowna impreza:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.01.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jak bedziesz miał duży bojlernawet 200l, to i tak jakieś dorastające dziecię Ci wszystko wychlapie i bedziesz bardzo długo czekał, aż się ponownie podgrzeje. Dlatego mam 50l z grzałką 2kW i wystarcza. Jak mi wychlapią to szybciej mam ponownie nagrzaną. Kombinuję w przyszłości dać przed ten bojler dodatkowy elektryczny podgrzewacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.01.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Podgrzewacze przepływowe warto zamontować zasadniczo w 2 przypadkach :1. Łazienka/kuchnia jest oddalona od reszty odbiorników, które można obsługiwać z pojemnościówki ( 200-300 l ).2.Łazienka jest gościnna i rzadko używana.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 12.01.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Nie będę pisał która firma lepsza czy gorsza - mam dwustopniowy Bosch ( ale to to samo co AEG ) 24/18 kwh i nie narzekam - jedyne co radze to żeby był elektroniczny a nie mechaniczny .Przy elektronicznym nie kombinujesz z odkręcaniem na maxa wody i potem z regulowaniem jej temperatury.Tylko elektronik. Ja w domu mam 2 ale nie mogę ich równolegle uzywac - juz sie przyzwyczailismy , że jak ktoś używa jeden to nie mozna załaczyc drugiego bo ten namydlony sie wścieka jak mu zacvzyna sie robic chłodno ppod prysznicem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 12.01.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Ja mam bojler 80 l. na dwie osoby, tyle że dwutaryfowy licznik, więc grzanie w określonych godzinach. Jest problem, bo nawet o 11-tej w nocy nie ma wystarczającej ilości ciepłej wody. Muszę więc albo zmienić bojler, albo zamontować dodatkowo ogrzewacze przepływowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Przepływowe podgrzewacze (takie sensowne) wymagają dużej mocy chwilowej. Np. 24 kW pobiera prąd ok. 35A. Jak to się ma do mocy zapotrzebowanej i przydzielonej przez ZE, to odpowiedzieć sobie musi każdy sam.Mniejsze, takie 3 - 5 kW to można zamontować do opłukania talerzyka. A i one nie są wygodne, bo to 1-fazowe i też ciągną prąd bez opamiętania. Taki 5 kW pobiera ok. 22A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 12.01.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Ja używałam kilka lat ogrzewacza firmy Siemens z dwustopniowa skala ogrzewania, był bez awaryjny i ale miał jedną wadę pobierał bardzo dużo pradu. Obecnie mam do wyboru ogrzewacz lub bojler w sezonie grzewczym i przy korzystaniu z drugiego rozwiązania zużycie prądu zmniejszyło sie o połowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 14.01.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 No właśnie ja tez się zastanawiam jak zrobic u siebie...będę miała ogrzewanie gazowe z kminkiem -wodne , jedną łazienkę mam nad samym gospodarczym to samo sugeruje by tam nie dawać przepływowych podgrzewaczy a na dole zamontować zasobnik powiedzmy 80l i powinno wystarczyć. Ale mam problem bo mam jeszcze jedna łazienkę na dole która jest znacznie oddalona od gospodarczego i zastanawiam sie c mam zrobic z tym fantem? Może lepiej na dole dać tylko przepływówkę? ale znów jak będzie porzeraczem prądu to cała rodzinka będzie sie kąpać na górze? Albo inaczej ...pociągnać rurki z gos. z ciepłą wodą i dodatkowo zamontować podgrzewacze? czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.01.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Dobre podgrzewacze przepływowe produkuje Kospel zarowno nad jak i podumywalkowe. Wiszące na ścianie a nie stojące SAVAGE7. W tej cenie z pewnością znajdziesz jakiś model. Aha! Siemens zamawia elektronikę do niektórych swoich modeli właśnie w Kospelu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts