Ana 1719509028 09.08.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam, my zastanawiamy się nad budową domu wg tego projektu, ale chcielibyśmy zobaczyć go w realu. A można wiedzieć skąd jesteś i gdzie widziałeś domy w realu?? Ja bym zmieniła w projekcie : w miejsce gabinetu wstawić kuchnie, natomiast w miejsce kuchni - jadalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 10.08.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 To się nam ojciec-założyciel zdenerwował. Wróci jeszcze i podyskutuje, czy dołączy do pozostałych budowniczych Seweryny, którzy zamilkli na wieki? Ci co zbudowali, rzadko, albo już wcale nie zaglądają na forum i nie ma się co na nich oburzać. Pozostali raczej nie wpisują nic do wątku, w którym autor wyraźnie zaznaczył, że chodzi mu tylko o opinie i wnioski właścicieli projektu. No a potencjalnych inwestorów aktualnie wielu nie ma. Dom jak na forumowe statystyki bardzo duży, budowa kosztuje niemało, rozłożysty, więc wymaga również dużej działki, no i jeszcze późniejsze koszty utrzymania. Wniosek - tylko dla najzasobniejszych. Plusy: duże powierzchnie, duże przeszklenia, ogólnie wyróżniająca się elewacja, wole oczka - kwiat sztuki dekarskiej, piękne zaplecze gospodarcze, duża sypialnia z łazienką i garderobą na parterze. Minusy: bardzo dużo metrów na komunikację, ciasne i nieustawne poddasze (podnoszenie ściany kolankowej moim zdaniem popsuje wygląd domu), wydzielono garderoby przy sypialniach, ale był to jedyny logiczny sposób zagospodarowania kątów pod skosami i wydaje mi się, że od pomieszczeń 3 i 7 dużo wygodniejsza byłaby zwykła szafa. Te garderoby, aby były funkcjonalne, będą wymagały umeblowania na wymiar no i jest jeszcze koszt wykończeń - regipsów, podłogi, oświetlenia. No i jeszcze detale takie - bardzo nie podoba mi się kształt toalety na parterze - niby spora a kiszkowata, jeszcze dłuższa spiżarnia - jak korytarzyk w pociągu, a zmieszczą się tylko płytkie półki. Aktualny trójkąt roboczy dla mnie byłby bardzo niewygodny, ale nie mam pomysłu na korzystną zmianę. Podoba mi się pomysł Any - nieco mniejsza kuchnia w miejsce gabinetu może być bez porównania wygodniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana 1719509028 11.08.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam, obecnie szukam domu , gdyż chciałabym go zobaczyć w realu :)Może ma ktoś namiary?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junior1981 25.09.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam my też na wiosnę ruszamy z budową Seweryna przerobiliśmy troszkę projekt ale nie ma to większego znaczenia dla wyglądu domu chcemy jak najwierniej odwzorować efekt tego domu z katalogu po prostu taki dom chcemy mieć, żona namówiła mnie na podniesienie ściany kolankowej ale tylko o 1 cegłę wiec myślę ze nie będzie to miało dużego znaczenia dla wyglądu tego domu nurtuje mnie parę spraw na przykład jak rozwiązać problem żaluzji wraz z moskitierami nie zauważyłem miejsca na nie w projekcie brak rynny nad balkonie nad wejściem do domu może być uciążliwe wiec coś było by trzeba tam zamontować jakie ściany proponujecie 2 czy 3 warstwowe nadmienię że liczę się z dużymi kosztami budowy tego domu ale mnie chodzi o to aby później nie poprawiać wydać raz ale porządnie jakie macie uwagi do fundamentu jak go dobrze docieplic i czym pozdrawiam i czekam na wasze uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 29.09.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 W końcu się ktoś odezwał w tym temacie.Ja podnoszę o dwa pustaki (60 cm ogółem), architekt przeprojektował więźbę aby dach nie sprawiał wrażena że jest za wysoko, po zmianach jest na tej samej wysokości jak przed. Chodziło też o to aby wygospodarować dość duże pomieszczenie nad garażem. Ściana berzie trójwarstwowa, fundamenty ocieplam 10 cm styroduru.Rynnę musisz dołożyć, a do tego gdzieś od frontu dodatkowo spust, między garażem a schodami, mój dekarz też to zauważył. Nie wiem czemu martwisz się o moskitiery i żaluzje, to sprawa firmy w której kupisz okna, któte mają spełniać twoje oczekiwania.A macie jakiś kosztorys, jeśli tak to chętnie się dowiem jak wam wyliczono, gdyby coś to możemy skontaktować się na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 30.09.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Dziś odebrałem kosztorys, co prawda taki tylko do banku ale jestem nim mile zaskoczony, myślałem że dom będzie mnie kosztował durzo wiecej. Kosztorys dla mnie i "ślepy" będę mniał za kilka dni, ale podobno nie będzie dośc dużych różnic. Zobaczymy. Jak już będzie ten kosztorys to jeszcze + 30% i może jakoś ogarnę tą budowę. . Jestem go cholernie ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junior1981 02.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 mam kosztorys z archipelagu jak by co to mogę ci podać koszty jakie oni wyliczyli gdzie stawiacie ten swój domek w jakiej części polski pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 02.10.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Odpowiedź poszła na priwa!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No to po bólach udało mi się podpisać umowy z wykonawcami. Nie wiem czemu jak mnieli podpisać umowy które im dałem to jakiegoś dystansu nabrali, ostatecznie podpisali ale gdybym nie nalegał to tak jak by zapomnieli o otrzymanym projekcie umowy do analizy i ewentualnych negocjacji. Czyżby poczuli respekt czy co??? Dzwoniłem do nich czy już się zapoznali i czy ustalili co i jak, dekarz to nawet do mnie zadzwonił i chciał się wycofać bo podobno takiej umowy to jeszcze z nikim nie podpisywał i się bał. Nie wiem czemu, ja go nie chcę oszukać i zakładam że on mnie też więc czego tu się bać kar umownych i innych rygorów???No dobra ale ostatecznie z murarzem za wszystkie prace murarskie ustaliłem 40 tys. zł a z dekarzem 47 tys zł. za wswzystko jak w 1 poście. Deko ten projekt zmieniłem dom poszerzony o 2 m od strony garażu i wydłużony garaż o 1m, ściana kolankowa podnisiona o 2 bliczki, i kotwy w ścianach, dach wysunięty nie co bardziej niż w oryginalnym projekcie co by nie robił wrażenia że jest za wysoko, w sumie dachu wyszło 443 m2. Niby nie mało ale dom też mały nie jest. Chłopy solidne, od lat w terenie robią mają bardzo dobrą renomę.Co zrobić jak się chałupy zachciało!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 To znaczy mam umowy i już nikt sie nie wciągnie z ceną, pewnie się i też nie opuści gdyby robocizna staniała no ale jak to mówią "srał ich pies" Zatem wiosną 2012 jak lody puszczą ruszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzenka_2006 14.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam, bardzo mi się spodobał projekt Seweryn, jednak chciałabym go zobaczyć w realu. Czy byłaby możliwość oglądnięcia domu. Jestem z okolic z Rzeszowa.Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 11.07.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 No to mam sewerynę w stanie surowym, .... a nawet troszkę dalej :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ani-a 06.11.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam. Przymierzam się do tego projektu. Pozostało mi tylko obejrzenie na żywo. A jak Twoja budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 02.12.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 OOOOOO. dawno mnie tu nie było!! Ale myślałem że wątek nikogo nie zainteresuje Dom stoi, . Na wiosnę wstawiamy okna i wykańczamy. Są już instalacje wewnątrz, tynki, posadzki, dach:eek:. Na razie podoba mi się ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris. 02.12.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Wczesną wiosną 2012r roku podjęliśmy z żoną decyzję o budowie wymarzonego domku. Długo szukaliśmy projektu jaki by nam się spodobał, aż w końcu żona znalazła … wybór padł oczywiście na SEWERYNĘ . Po zakupie projektu, zaczęliśmy zastanawiać się nad zmianami, bo nie byłbym sobą jakbym czegoś nie zrobił po swojemu . Zmiany obmyślone, na projekt naniesione, dokumenty o pozwolenie złożone i pozostaje znaleźć ekipę, która nasz domek wybuduje … i się zaczęło … nie sądziłem, że będzie z tym taki problem. Czy możecie polecić jakąś dobrą, rzetelną firmę, która by się podjęła budowy tego domu? Dom będziemy budować pod Warszawą, jak tylko zima odpuści na początku 2013r. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Kris. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris. 05.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Wow... nie rozpisujcie się tak , aż nie wiem kogo wybrać, tyle tych wykonawców, że chyba się do zimy nie zdecyduję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blond_japonka 11.09.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (edytowane) tak to wygląda mam nadzieję ze z dachem wyrobia sie chłopaki do końca wrzesnia . Wyszła nam super piwniczka pod tarasem i dołożyłam jeszcze jendo wole oko z tyłu. Podniosłam dom o jakieś 20 cm (pustak + cegła) Edytowane 11 Września 2013 przez blond_japonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 01.02.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Czy ktos budowal ten dom? Planujemy z zona postawic Seweryne. Nasza lista zmian jest dosc spora(lacznie ze scianami zewnetrznymi i dachem). Mimo wszytko interesuje nas jak innym szla budowa tego domku, jakie byly problemy i co mozna poradzic. Bardzo nas interesuja koszta poszczegolnych etapow by miec rozeznanie w kosztach. Jestesmy teraz na etapie wyboru architekta i zastanawiamy sie czy skorzystac a archipelagu ( adaptacja + uzyskanie wszytkiego do p.n.b.) czy tez moze kupic od nich projekt gotowy i z adaptacja i p.n.b. pojsc do lokalnego architekta, archipelag jest jednak dosc drogi. W dodatku planujemy budowac sie niedaleko Katowic wiec przydal by sie ktos na miejscu. Jak cos mozna tez pisac na maila: [email protected] Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 najlepiej popytać budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts