Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przynależność do grupy

babajaga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

HIV zabija długo, a nawet jeśli ograniczy się do nosicielstwa - wiąże się właściwie ze śmiercią społeczną. Do tego w tym przypadku dotyczy dużej grupy osób. Nie jestem zwolenniczką surowych kar, ale nie widzę też powodu by posługiwać się efemizmami.

Tylko nosicielem mozna byc przez dlugie lata , a jest nadzieja ze AIDS nie bedzie wkrotce choroba smiertelna.

Czy zarazone osoby skazane sa na smierc spoleczna zalezy tylko od nas.

Stereotypy gloszone przez Nefer : "same sobie winne " , "to naturalna selekcja" rzeczywiscie przyczyniaja sie do tego ze jest to realne.

aids sam w sobie nie jest juz uznawany za chorobe smiertelna tylko przewlekla... na rynku jest okolo 20 roznych lekow blokujacych rozwoj wirusa... ale to jakby taki techniczny szczegol...

tak sie zastanawiam... dlaczego pomimo ogolnie przyjetych zasad, ciagle znajduja sie tacy ktorzy robia inaczej i tak jak w tym przypadku - na swoja szkode?

czy naprawde tak trudno zrezygnowac z 'ciastka' ???

czy to ambicja czy glupota?

tak sie zastanawiam... dlaczego pomimo ogolnie przyjetych zasad, ciagle znajduja sie tacy ktorzy robia inaczej i tak jak w tym przypadku - na swoja szkode?

a dlaczego Cię tak bardzo obchodzą powody dla których jedni ludzie idą do łóżka z innymi?? :o codziennie w tym kraju odbywa się kilka milionów aktów płciowych bardziej i mniej przypadkowych. Co w tym niezwykłego ???? Co Cię tak bulwersuje? Tak - z ciastka jest trudno zrezygnować - przypominam, że on nie miał wytatuowane na czole NOSICIEL :-?

a dlaczego Cię tak bardzo obchodzą powody dla których jedni ludzie idą do łóżka z innymi?? :o codziennie w tym kraju odbywa się kilka milionów aktów płciowych bardziej i mniej przypadkowych. Co w tym niezwykłego ???? Co Cię tak bulwersuje? Tak - z ciastka jest trudno zrezygnować - przypominam, że on nie miał wytatuowane na czole NOSICIEL :-?

Aggi ma zupełna racje i zgadzam sie z nia.Ale w tym wszystkim zastanawia mnie jeszcze fakt ,że są takie chwile w których człowiek" miętki" jest.Trzeba sobie jasno postawić pytanką ...dlaczego idziemy do łóżka ?z kim idziemy ?i jakie mogą być z tego konsekwencje?i wreszcie z jakiej to grupy nazwe to ogólnie społecznej idziemy do łóżka?.Chodzi mi np o takie zestawienie:

mąż -żona ,obcy- obca,znajowy -znajoma,mąż -kochanka i na odwrót,itd.W kazdy z tych przykładów wspomniane ciasteczko bedzie miało inny wymiar.

NS

w tym wszystkim zastanawia mnie jeszcze fakt ,że są takie chwile w których człowiek" miętki" jest.Trzeba sobie jasno postawić pytanką ...dlaczego idziemy do łóżka ?z kim idziemy ?i jakie mogą być z tego konsekwencje?i wreszcie z jakiej to grupy nazwe to ogólnie społecznej idziemy do łóżka?.Chodzi mi np o takie zestawienie:

mąż -żona ,obcy- obca,znajowy -znajoma,mąż -kochanka i na odwrót,itd.W kazdy z tych przykładów wspomniane ciasteczko bedzie miało inny wymiar.

NS

słusznie i takie pytanie powinien sobie postawić każdy z nas w swoim systemie wartości, na swoim poziomie odpowiedzialności i dojrzałości. Nie ma uniwesalnych odpowiedzi - ciasteczka maja różny wymiar jak powiedział NS.

A zastanawianie się nad decyzjami tych kobiet w taki sposób jak to ma miejsce tutaj jest tylko kiepskim sposobem na udowodnienie sobie i innym, że "my" jesteśmy lepsi, że "my" myślimy właściwie i nie wpakowalibyśmy się w taką kabałę... czy aby na pewno???

a dlaczego Cię tak bardzo obchodzą powody dla których jedni ludzie idą do łóżka z innymi??

dlaczego jedni ludzie idą do łóżka z innymi to akurat oczywiste, prawda? mnie natomiast interesuje co sklania kogos do podjecia w efekcie blednej decyzji w sytuacji kiedy zasady gry i ryzyko z nia zwiazane sa powszechnie znane...

znajac przyczyne moze unikniemy podobnej sytuacji w przyszlosci.

codziennie w tym kraju odbywa się kilka milionów aktów płciowych bardziej i mniej przypadkowych. Co w tym niezwykłego ????

ano nic, tyle ze ignoroanie pewnych zasad w kontaktach 'bardziej przypadkowych' moze prowadzic do przykrych skutkow.

czy chcialabyc byc jedna z tych zarazonych kobiet?

nie?

dlaczego?

co bys powiedziala swojej corce zeby ja przed tym uchronic? hm...?

o co bys powiedziala jakby byla jedna z zarazonych? hm...?

Tak - z ciastka jest trudno zrezygnować

jak tak twierdzisz...

mnie natomiast interesuje co sklania kogos do podjecia w efekcie blednej decyzji w sytuacji kiedy zasady gry i ryzyko z nia zwiazane sa powszechnie znane...

znajac przyczyne moze unikniemy podobnej sytuacji w przyszlosci.

a czym Twoim zdaniem ta sytuacja tak bardzo odbiegała od tysięcy innych sytuacji, kiedy 2 ludzi nie związanych ze sobą decyduje się na sex?

ignoroanie pewnych zasad w kontaktach 'bardziej przypadkowych' moze prowadzic do przykrych skutkow.

co bys powiedziala swojej corce zeby ja przed tym uchronic? hm...?

o co bys powiedziala jakby byla jedna z zarazonych? hm...?

to rozmawiajmy o bezpiecznym seksie jako madrej zasadzie w ogóle, a nie zajmujmy się moralizatorskim opluwaniem i zadufanym ocenianiem tych dziewczyn, które juz i tak cierpią.

Tak - z ciastka jest trudno zrezygnować

jak tak twierdzisz...

tak twierdzę :lol:

a czym Twoim zdaniem ta sytuacja tak bardzo odbiegała od tysięcy innych sytuacji, kiedy 2 ludzi nie związanych ze sobą decyduje się na sex?

a czy Twoim zdaniem tysiace innych sytuacji, kiedy 2 ludzi nie związanych ze sobą decyduje się na sex konczy sie tak jak ta sytuacja?

to rozmawiajmy o bezpiecznym seksie jako madrej zasadzie w ogóle, a nie zajmujmy się moralizatorskim opluwaniem i zadufanym ocenianiem tych dziewczyn, które juz i tak cierpią.

ciesze sie ze zaczynasz analizowac problem

cisza1

nie odpowiedziałas na pierwsze pytanie :lol:

nie analizuję problemu - więc twoja radośc jest przedwczesna - apeluje tylko o to aby zajadli krytycy ofiar Simona M. znaleźli gdzie indziej punkt przyłożenia dla swoich racji.

Na jaki temat zamierzasz ze mna dalej polemizowac, bo mam wrażenie, że zaczynasz gonic własny ogon...

Czy można je oceniać ? Tak, można. Szczególnie dorabianie teorii o braku

nazywasz TO miłością ???????????// To chyba ironia ....A może te panny chciały poznać inną kulturę ? ALbo poparwić stosunki posko- kameruńskie czy nigeryjskie czy jakie tam.... WYRZYG .

a jesli chcialy poznac "inna kulture" :D albo przespac sie z murzynem to co?

Zlinczuj je moze.

I prosze Cie nie oceniaj tak innych , czesto to robisz , a tak naprawde nigdy nie wiemy co powoduje ludzmi i dlaczego zachowuja sie tak a nie inaczej .

To , ze zapalca wysoka cene za przypadkowy sex to inna sprawa , ale na pewno nie moja i nie Twoja

A ja nie chcę, żeby to było normalne. Te tysiące sytuacji. Ci ludzie, którzy może mają naiwne żony/mężów a o których mówi się, że nie mogli zrezygnować. Dobrze, nie mogli ale nie każcie mi tego akceptować. I nie chcę, żeby to było akceptowane ogólnie. Lepiej osądzać, niż aprobować. dezaprobata ludzi zjawiska nie wyeliminuje, ale brak aprobaty chociaż części każe pomyśleć "to zachowanie nie jest akceptowane". Ludzie to w dużej części tchórze, jak mają postąpić wbrew, to nie postąpią. Dlatego nie będę współczuć i nie będę akceptować.

I mam w nosie ich pobudki, one miały rodziny a teraz inni przez nie cierpią. Tego nie zauważacie? Nefer ma rację.

A ja nie chcę, żeby to było normalne. Te tysiące sytuacji. Ci ludzie, którzy może mają naiwne żony/mężów a o których mówi się, że nie mogli zrezygnować. Dobrze, nie mogli ale nie każcie mi tego akceptować.

Przeczytalam caly wewatek , ale nie zauwazylam , zeby Aggi napisala, ze akceptuje czy nie takie sytuacje.

I nie zmusza tez do takiej akceptacji nikogo.

Zwyczajnie- nie ocenia i nie potepia , nie chwali .

Zastanawia sie tylko glosno .

A ja nie chcę, żeby to było normalne. Te tysiące sytuacji. Ci ludzie, którzy może mają naiwne żony/mężów a o których mówi się, że nie mogli zrezygnować. Dobrze, nie mogli ale nie każcie mi tego akceptować. I nie chcę, żeby to było akceptowane ogólnie. Lepiej osądzać, niż aprobować. dezaprobata ludzi zjawiska nie wyeliminuje, ale brak aprobaty chociaż części każe pomyśleć "to zachowanie nie jest akceptowane". Ludzie to w dużej części tchórze, jak mają postąpić wbrew, to nie postąpią. Dlatego nie będę współczuć i nie będę akceptować.

I mam w nosie ich pobudki, one miały rodziny a teraz inni przez nie cierpią. Tego nie zauważacie? Nefer ma rację.

Otoz nie. Dezaprobowac i potepiac mozna , a w zasadzie powinno sie takie zachowanie ale nie ludzi.

Poza tym nalezy pamietac ze nosicielem HIV mozna zostac w zupelnie innych okolicznosciach niz niemoralny "skok w bok" i seks bez gumki z nieznanym murzynem.

Czy można je oceniać ? Tak, można. Szczególnie dorabianie teorii o braku

nazywasz TO miłością ???????????// To chyba ironia ....A może te panny chciały poznać inną kulturę ? ALbo poparwić stosunki posko- kameruńskie czy nigeryjskie czy jakie tam.... WYRZYG .

a jesli chcialy poznac "inna kulture" :D albo przespac sie z murzynem to co?

Zlinczuj je moze.

I prosze Cie nie oceniaj tak innych , czesto to robisz , a tak naprawde nigdy nie wiemy co powoduje ludzmi i dlaczego zachowuja sie tak a nie inaczej .

To , ze zapalca wysoka cene za przypadkowy sex to inna sprawa , ale na pewno nie moja i nie Twoja

Rrmiczku, no tak mam - oceniam, bo wyrabiam sobie opinię !!! Po prostu nie lubię DORABIANIATEORII. Jeśli słyszę, że panna zrezygnowała z prezerwatywy, bo chciała być POPRAWNA POLITYCZNIE to troszkę mnie roznosi....bo to jakiś MATRIX , nie uważasz ?

SEx z czarnym kolegą - proszę uprzejmie ! Ledwo dukający po polsku wyzwoliciel uciśnionych już im pokazał co potrafi. Trzeba czasem używać mózgu - prawda ?

Nie potrafię się pochylić jak nad skrzywdzonym łabądkiem - nad panną, która dorabia takie teorie....sorry. Bardzo szkoda mi ich rodzin - to oni głownie zapłaca za ich głupotę.

Chciała spróbować ? No to spróbowała. Mogła spytać o wyniki testów, a skoro nie spytała... to była poprawna politycznie :):) Czy przyjaźń polsko-kameruńska była tego warta ? nie wiem. nie mam takich problemów, bo na tyle blisko nie zaprzyjaźniam się z obcymi facetami różnej maści.

BYć może jestem obciążona, bo z bliska poznałam środowisko "czarnych braci" i kręcących się wokół nich Polek zafascynowanych innym odcieniem skóry - zadziwiające, że potrafią się zakohać nie będąc w stanie skomunikować się z delikwentem. Wcale im to nie przeszkadza :) Wystarczy mówić: darling, aj low ju, hany itp :):) Bardzo to zabawne...

O wiele bardziej mi szkoda panów, którzy mieli przyjemność z tymi paniami PO czarnym koledze. Ciekawe ilu ich było....I nie rozstrząsam tu ich rozwiązłości a jedynie zastanawiam się czy "sprzedały" chorobę dalej...

Temat samego kolegi jest dla mnie zamknięty - to psychol choć zdaje sie być dobrze zmotywowany... i metodyczny ... i z takimi przypadkami trzeba się liczyć - przed a nie po.

Polecam tekst z Wyborczej

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3846291.html

...Kiedyś bałam się Simona, a dzisiaj? Dzisiaj się boję społeczeństwa.

Mam nadzieje , ze takich jak Nefer i EZS nie ma w spoleczenstwie zbyt wielu.

Tak jak myśłałam, normalne kobiety, dziewczyny,

zakochane, zauroczone, może przeżywające pierwszą miłość.

Ta ich poprawność polityczna została poniekąd wymuszona zachowaniem doświadczonego w manipulowaniu ludźmi faceta :-?

Żal mi tych dziewczyn, bo wiem, że istnieja takie osoby, przy których nie umiemy zachowywać się racjonalnie, mistrzowie perswazji i manipulacji.

Takim właśnie wydaje się być Simon.

Miały pecha, że na niego trafiły.