wojtek l 11.01.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 martajochnawydaje mi sie ze ten architekt to chce kase z ciebie zedrżeć .my juz jestesmy po adaptacji projektu i wraz z załatwieniem WZi PnBORAZ KILKA ZMIAN W PPROJEKCIE WYNIOSłO NAS TO 3tyś. Co prawda nasze zmiany nie są jakies duże ale z wymienionych przez Ciebie powazna zmiana jest tylko poszerzenie garażu i wyprostowanie tego narożnika w salonie.kwestie okien to żadne zmiany jaki również likwidacja garderoby i poszeżenie o nią kuchni(usuniecie sciany działowej czy też jej przesuniecie)polecam strone moja budowa tam jest juz kilka dzienników z budowy opałka i widziałem tam również zmianyo które pytasz miedzy innymi wyptostowanie rogu salonu http://www.szyszkowo.mojabudowa.pl pozdrawiam wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 11.01.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzieki Wojtek za szybko odp na moje pytania Na strone blogu budowlanego szyszkowo juz zajrzalam i zapytalam wiec czekam na odpowiedz Widzisz, tak jest czasem z architektami - nadazyla sie okazja i chca zedrzec z ludzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 11.01.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Olo, z jakich okolic jestes?Jesli jest to dolnoslaskie to prosilabym o namiary do architekta, sprawdzonego oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 11.01.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 my z Rzeszowa wiec chyba troche zadaleko.napisz do szyszki link Ci wkleiłem ona predzej ci powie jakiego rZedu kosztami beda te zmiany o które CI chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 12.01.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Witam wszystkich i mam nadzieję , że wątek o Opałku w końcu mocnjej ruszy.i Moje zmiany w Opałku 2- zwiększenie szerokości garażu do 5,9 m wewnątrz- poszerzenie kuchni kosztem garderoby- wydłużenie ściany od ogrodu o 0,5 m Ma już umówionych murarzy na maj-czerwiec (moim zdaniem solidnych i stosunkowo niedrogich). Wykonują stan surowy otwarty do więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszs 15.01.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam wszystkich. 1 kwietnia zamierzamy ruszyć z budową. Zrobiłem wstępną kalkulacje zapotrzebowania materiału.Obliczyłem, że na OPAŁKA 2G (garaż poszerzony do 6m) będę potrzebował materiału na 170m2 ścian nośnych (łącznie z wewnętrznymi) Mam pytanie do tych którzy już postawili ściany.Ile materiału potrzeba na ściany nośne. Proszę o podanie ilości metrów kwadratowych lub ilości i wymiarów pustaków. Mile widzie będą również informacje na temat ilości innych materiałów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Dla mnie ten projekt wykluczają:1. WC widoczne z salonu - ogromnie krępujace.2. Duza ilośc instalacji - porozrzucane po całym domu kuchnie, łazienki, toalety, kotłownie. Gdzie jest wywiewka kanalizacji z WC na parterze?3. W kuchni moze stać tylko kuchnia elektryczna, bo inaczej trzeba prowadzić rurę wyciągu znad kuchenki nad drzwiami do kuchni do przewodów kominowych.4. Kominek w przejściu - nie mozna przy nim ustawić wypoczynku.5. Ogromny hol z wielką klatka schodową - trzeba ogrzewać a walorow użytkowych żadnych. Przy tak wielkim holu WC jest wręcz klaustrofobicznie małe i niewygodne.6. Daleko z kuchni na taras7. W pokojach mało miejsca na szafy, garderoba pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Maczuga 10.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam!Ponieważ sama buduję dom opałek a ostatni komentarz jest bardzo krytyczny czuję się w obowiązku stanąć w obronie tego domu. Wiele słów krytyki, ktore padlo jest mocno przesadzone- hol w cale nie jest duży, lazienke na dole mozna swobodnie powiekszyć co też uczyniliśmy i nie uważam, żeby wejscie do niej było tak bardzo widoczne z salonu. Pokoje na górze sa dość przestronne, a że są skosy to już urok tych domów. Z wyciagiem nie ma problemu pzreciez są pochłaniacze pary nie potrzebujące wyciągu. wywiewka z wc na dole idzie w ściane razem z pionem kanalizacyjnym do łazienki na gorze a ptem na dach. Kominek nie jest w przejściu tylko rozłożony po środku sciany łączacej kuchnię z salonem. Poza tym nie każdy buduje ten dom tylko z myślą o wypoczynku przed kominkiem. Kuchnia nie jest blisko tarasu ale za to blisko części jadalnej-dla wielu jest to ok. Pozdrawiam i zachęcam do budowy domu a przynajmniej zobaczenia go zanim padnie tyle słów krytyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maczus 13.02.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam, Właśnie znalazłem to forum. Podoba mi się projekt Opałek 2G. Zasatanawiamy się nad budową tego domu u siebie na działce, ale niestety mamy bardzo nieustawna działkę w kształcie trapezu z wąskim wjazdem bo tylko 15 metrów. Wiem, że dużo jest chętnych aby pooglądać wasze domy w rzeczywistości, ale może znadzie się jakaś dobra dusza i pozwoli na wizję lokalną. Bardzo by nam na tym zależało. Jesteśmy wstanie pojechać nawet 300 km od Katowic aby go zobaczyć. Liczę na waszą pomoc.Podaję meila do kontaktu [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 13.02.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witajcie, Chcialabym sie dowiedziec troche nt kosztow budowy opalka.Czy ktos zrobil wycene dachu lacznie z materialem i robocizna?Bardzo duzo ludzi twierdzi ze ten dach to ogromna inwestycja w tym projekcie jednak nie zmienie zdania, to wlasnie urok tego domku. Jaka dachowke polecacie?Jaki material polecacie na sciany?? W sumie jeszcze nie zakupilismy projektu poniewaz ciagle mam nadzieje ze autorzy wypuszcza ulepszona wersje brata blizniaka Oplaka 2g, niedawno pojawil sie podobny domek Zwirek D....no ale duzo mu brakuje do Opalka 2G a zaczynamy na wiosne 2009. Powazniejsze zmiany jakie wprowadzamy to wyprostowanie naroznika w salonie oraz ostatnio modny wykusz w jadalni, pod koniec roku chcemy zakupic projekt wiec kto wie, moze jeszcze cos sie zmieni Przegladalismy juz setki projektow bardzo podobnych do Oplaka (Libra, Prometeusz, Manuela itp ) ale zawsze cos dyskwalifikuje dany projekt i wracamy do Opalka 2G Pozdrawiam fanow projektu 3mam kciuki za opalkowe budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Maczuga 15.02.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam!Co do kosztów dachu to mogę podać kwotę, którą my wydaliśmy, jest to w przybliżeniu ok 28 tys. Mamy dachówke braasa, ktora wyniosła nas 15 tys. No ale ceny drewna poszły w górę i robocizny też (przynjamniej u nas na Podkarpaciu) więc dziś może to być już wiecej. Polecam wszystkim stronę http://www.mojabudowa.pl gdzie jest bardzo dużo na temat budowy domku opałek. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 18.02.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Gosiu, blogi Szyszki i innych Opalkowiczow odwiedzam z mezem prawie co dzien i tylko czekamy na nowe zdjecia z realizacji Prawie co dzien pojawiaja sie nowi budujacy Opalka co nas niezmiernie cieszy. Pewna jestes ze koszt dachu was wyniosl ok 28 tys z dachowka, robocizna i wiezba?My jestesmy z dolnoslaskiego, maz ostatnio rozmawial z dekarzem z podkarpackiego i on stwierdzil zeby liczyc sie z kosztami dachu rzedu ok 50 tys zl i wlasnie polecal na dachowke braasa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 18.02.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam Ja też zamówiłem Brass-a Cissar podwójne S ( dachówka + cały osprzęt dachu + folia dachowa + rynny metalowe Ruuki ) = 22 000 zł ( z 7 % VAT ) Więżba + łaty+ kontrłaty ( wszystko z impregnacją ) + 2,5 m sześć desek = 10 000 netto Pozdrawiam w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Maczuga 18.02.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam!Dachówka braas cisar (romańska) 15 tys, drzewo ok 8 tys, okna dachowe ok 5 tys (ale inne rozmiary niż w projekcie 5 szt.) robocizna za cały stan surowy 20 tys ( nie wiem dokladnie ile z tej sumy stanowi dach pewnie ok 4 tys), rynny siba stalowe prawie 3 tys. , blacha na wykończenia do dachówki ok 1 tys. Jesli dach zliczymy tak jak wyżej tj z oknami, rynnami itp to rzeczywiscie wychodzi więcej ok 36 tys. Ja we wczesniejszym wpiście na tym forum liczyłam tylko drewno dachówke i robociznę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 03.03.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Juz dawno nikt nie zagladal na strone Opalkowiczow Mam prosbe, czy moglibyscie napisac ile ekipy budowlane zycza sobie za wybudowanie stanu surowego Opalka 2g wraz z dachem, region tez mile widziany. Czy uwazacie ze szukanie ekipy do budowy domu, ktora rozpocznie sie w 2009r na wiosne jest rozsadne teraz??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 14.03.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 RADEKodezwij się czekamy na nowe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 19.03.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 No i mamy pierwsza wycene Opalka 2G w Boleslawcu, dolnoslaskie, cena to 55 tys za robocizne stanu surowego z dachem. W sumie nie wiem dokladnie czy to cena na ten rok czy przyszly, hmm.....dodam ze budujemy na wiosne 2009; rodzice poinformowali mnie smsem i wieczorem dowiem sie dokladnie co i jak. Jak u was to wyglada?Czy to sporo? Czekam na komentarzePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Maczuga 25.03.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 No to my mamy szczęście, ze za stan surowy zapłacilismy 20 tys. ale na podkarpaciu jest taniej a poza tym to taka mała firma budowlana i nie szło im tak szybko jak chcieliśmy...pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radkoz 05.04.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 RADEK odezwij się czekamy na nowe zdjęcia Witam wszystkich po śnie zimowym... Fakt, dawno nie dodawałem nowych zdjęć, bo i niewiele się działo... Generalnie brak czasu, ale powoli sie zbieramy i bedzie niebawem coś widać. Aktualnie przymierzamy sie do dachu (Rupp Ceramika, Sirius, antracyt) i zbieramy wycenki na okna (tu jeszcz nie wiemy co dokladnie) i bramę (Normstahl). Prace rusza za jakies 3 tyg. pewnie... Jak kto ma pytania, niech pyta... Jak kto chce zobaczyć na żywca, niech przyjdzie i zobaczy - w końcu to stan surowy otwarty .... i "dom mój otworem stoi dla takich jak wy" (jak mawiał poeta) Pozdrawiam, PS Wojtek I - jak u ciebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 06.04.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 RADKOZNo tak się poskładało, że 9 kwietnia już możemy końcu zacząć.Patrząc na Twój rosnący domek oj zazdroszczę zazdroszczę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts