Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy sprawdzacie kody na jajkach?

Czy sprawdzacie kody na jajkach?  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sprawdzacie kody na jajkach?

Recommended Posts

Wczoraj chciałem kupić 10 jajek w pudełku z napisem "Jaja wiejskie". Ale jaja, same 3. :evil:

Na bazarze facet sprzedawał z koszyka stemplowane "trójką" jajka. Chyba jednak kupię kurę. :wink: Jak ją będę dobrze karmił to może zniesie złote? :o

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Dziś w agrobiznesie podano, że jedna z sieci hipermarketów w Wielkiej Brytanii, po zapoznaniu się z badaniami opinii publicznej zaprzestała sprzedawania w swoich sklepach jaj z chowy klatkowego. Tymczasem trwają dyskusję, czy w unii wprowadzić w życie dyrektywę, która całkowicie zabraniałaby chowu klatkowego (niestety nie pamiętam w którym roku).

W każdym mieście są ryneczki, gdzie stoją sobie babuleńki sprzedające wiejskie jaja, takie od "kurki z podwórka" 8)

O naiwności ludzka... większość z tych kobiet sprzedaje jajka prosto z hodowli klatkowej okolicznych ferm. Ze wsi to tylko biora bródek, zeby jajka wcześniej popaskudzić, żeby wyglądały jak wiejskie.

prawda

na fermach jajka przed sprzedażą sie czyści/myje

wystarczy wybrac te brudne jeszcze

i nie stemplowane

Na pocieszenie dodam, że nie wszyscy tak robią. U mnie na targu jaja sprzedaje jeden facet, który po wsi robi kurs i skupuje od gospodyń ile która da :wink:

Niestety jest też inny obraz hodowli 1 - Jak kura chora - to ja do garnka, a jajeczko na targ. Sama raz takiego kogucika dostałam: "trzeba zarżnąć bo już 3 kury zdechły". To był dar z serca :lol: No, nie poszedł go garnka :roll: