Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy sprawdzacie kody na jajkach?

Czy sprawdzacie kody na jajkach?  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sprawdzacie kody na jajkach?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strusia , jakies zarodowe czy jakos tak .

Zjadłeś? Napisz, czy choć było smaczne :)

Kiedyś, w ramach przcy byłem w zakładach drobiarskich. Musiałem przejść całą linię ubojową. Staciłem apetyt na drób na kilka tygodni. Jeśli chodzi o drób trzymany w klatkach, to teoretycznie, po wejściu do unii, sytuacja mieszkaniowa kur się pop[rawiła. Obowiązuje dyrektywa zwiększająca "normatyw mieszkaniowy". Nie jestem tylko pewien czy nasi producenci jaj się do niej dostosowali, bowiem kilka lat przed naszym wejściem do unii namiętnie sprowadzali do Polski wychodzące z użycia w unii klatki.

Właśnie zajrzałam do lodówki. Mam tam jaja z dwóch innych firm. Niestety na skorupkach 3 :(

Podejrzewam, że wszystkie jaja, kupowane w marketach to trójki. Pewnie te inne ekologiczne są dużo droższe :-? Jutro lecę do sklepu i posprawdzam.

Osobiscie deklaruję, że postaram się 3 wiecej nie kupić. To straszne, że tak można traktować zwierzęta. http://basta.org.pl/e/49/

\

Przypomina mi się tucz gęsi na stłuszczone wątróbki dla Francuzów. Mordercy!!!, u nich w kraju to narodowy przysmak, ale że zakazane są takie praktyki, korzystają z krajów Europy wsch.

http://zieloni.osiedle.net.pl/gesi.htm

w sklepach - bywaja i 2

Nie jest duzo lepiej - w sumie :-?

Tylko co jesc do cholery??? :(

Kury z obcietymi nogami i dziobami, gesi tuczone sila przez rure, na zywca zarzynane swinie (i wrzucane do wrzatku byl taki wstrzasajacy film z rok temu w tv) kopane krowy

O koniach sie nie bede wypowiadac bo to juz wogole jakis horror... :evil: :evil: :evil:

Zostaja korzonki :(

Niestety rzadko zdarza się 2, a jedynki ani 0 nigdy jeszcze nie spotkałam.

No właśnie w dalszej części tego artykułu radzą aby do znudzenia pytać sprzedawców o te lepsze aby wymusić na nich poszerzenie oferty.

A tu podstawa prawna czyli dyrektywa unijna w sprawie znakowania jaj:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002L0004:PL:NOT

Ja od jakiegos czasu (okolo pol roku) sprawdzalam cyferki ale nic mi to nie dalo, bo nie spotkalam jajek innych niz tylko tych z numerem 3, wiec mimo wszystko kupowalam i bede kupowac, bo nie mam czasu aby jezdzic na wies i szukac jajek. Latem wyprowadzam sie na wies ale tam nikt nie choduje zadnych zwierzat.