WojtekSz 23.01.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ...Sam się ździwiłem gdy rozstawy wyszły mi nawet 35cm (hol) 20cm (salon ale ze strefą brzegową) i 10cm (kuchnia i łazienka). Wcześniej na oko nie spodziewałem się że wyjdzie gdzieś 35cm rozstaw ponad 25cm jest niezalecany bo wówczas masz bardzo duże nierównomierności nagrzania podłogi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 23.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ktoś pamięta adres strony z programen KISAN'a ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.01.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ktoś pamięta adres strony z programen KISAN'a ??? No qrde prościej nie idzie : http://www.kisan.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 23.01.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dzięki, sory że tak... ale zaglądam teraz w net z doskoku i .... sami rozumiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 24.01.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.01.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 grubość płyty grzejnej to 6,5 cm.ale z tym jest różnie, lepiej żeby nie było mniej niż 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 24.01.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro. tyle powinno wystarczyć, pamiętaj tez o odizolowaniu sie od ścian bocznych szczególnie tych zewnętrznych w okolicach drzwi balkonowych - tam najczesciej wystepuja mostki cieplne. Zwróc na to uwage bo typo w projektach nikt sobie takimi drobiazgami nie zawraca głowy a potem będziesz za to płacił Ty U siebie podparłem drzwi na specjalnej konstrukcji aby uniknąc mostków przy montazu w ścianie 3w pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 26.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro. Pozdrawiam to ja poprosze o info o grubosc wylewki przy 10 cm styropianu czy 7 cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.01.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 27.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 starczy dziekuje ale pewnie przy takiej ilości nie ma co liczyć na efekt kumulacyjny co? wiecej dać nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 27.01.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 sylvia1:efekt kumulacyjny masz gwarantowany - akumulaca ciepła to ilość ciepła nagromadzonego na ogrzanie obiektów mających podwyższona temperaturę w stosunku do powietrza. A wiec przede wszystkim podłoga ogrzewana (ciepło zakumulowane = powierzchnia*grubość*nadwyżka temp*ciepło właściwe). To jest naprawdę duża ilość ciepła! 7cm to standardowa grubość warstwy betonu i na pewno wystarczy aby spowodować, że nie da sie odczuć wyłączenia pieca przez 2..3 godzin. Analogicznie włączenie pieca przez 3 godziny daje tylko słaby efekt ogrzewania pomieszczeń. Taka jest specyfika takiego ogrzewania.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 27.01.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.01.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 starczy dziekuje ale pewnie przy takiej ilości nie ma co liczyć na efekt kumulacyjny co? wiecej dać nie mogę... przy ogrzewaniu w domu tradycyjnym grzejesz nie tylko powietrze ale tez nagrzewasz przegrody i one też akumulują ciepło, podłogówka jak zdążyłaś przeczytać chociażby w tym wątku, ma wielu przeciwników właśnie ze względu na dużą akumulacyjność ciepła, co stanowi o jej dużej bezwładności, producenci systemów zalecają by warstwa betonu nad rurą wynosiła 5 cm co przy grubości rury 16 mm, daje całkowitą grubość grzejnika podłogowego 66 mm, ponieważ w budownictwie dokładność do 1 cm jest ogólnie przyjęta, przyjmuje się że grubość wylewki powinna wynosić 6,5 cm. ale grubość od 6-8 cm jest w porządku i nie należy przejmować się pierdołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonisiek 27.01.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Mam pytanie do posiadaczy ogrzewania podłogowego w całym domu. Czy ogrzewanie podłogowe w sypialniach wpływa na konfort spania i jakie są plusy i minusy tego? Własnie urchomili mi ogrzewanie wodne na razie elektryczne ale wszędzie podłogówka i niestety zawidłem się.W sypialni chyba założę grzejniki przy okazji instalacji pieca CO na opał stały bo nie mogę spać!!!!!! W sypialni mam 21 st. a jak wystawię twarz za obręb łóżka to ciepło promieniujące do podłogi powoduję że nie da się zasnąć.Chwilowo będę musiał obniżyć tem. w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 27.01.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 ....jak wystawię twarz za obręb łóżka to ciepło promieniujące do podłogi powoduję że nie da się zasnąć.... Fajną masz pozycję spalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 27.01.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 antonisek:a jaka masz temp na podłodze - sprawdź, połóż np termometr na podłodze i zobacz co pokaze. Pamietaj tez że jesli dopiero uruchomiłes ogrzewanie to pwenie masz do rozgrzania cąły dom a to trwa i wymaga wyższej temp na podłodze. Potem będzie duzo nizsza.A swoja drogą tem w sypialni pewnie powinna być nizsza niz w salonie (18..20C)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 27.01.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 dziękuję za odpowiedzito ja jeszcze zapytam grzecznie jaka jest minimalna wysokość wylewki na stropie? 5 cm za mało? temp z założenia w sypialniach max 20 stopni ( ew. 19 bo dogrzeje kominkiem jakby coś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.01.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 ... pamiętaj tez o odizolowaniu sie od ścian bocznych szczególnie tych zewnętrznych w okolicach drzwi balkonowych - tam najczesciej wystepuja mostki cieplne. Zwróc na to uwage bo typo w projektach nikt sobie takimi drobiazgami nie zawraca głowy a potem będziesz za to płacił Ty U siebie podparłem drzwi na specjalnej konstrukcji aby uniknąc mostków przy montazu w ścianie 3w pozdrawiam Znaczy co - od środka styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 28.01.2007 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 dominikams:konstruując detal izolacji termicznej drzwi balkonowych nalezy zachować izolację termiczną o grubości conajmniej równej grubości izolacji termicznej ściany co w praktyce oznacza, że pomiędzy wylewką betonową posadzki a wylewką tarasu musi znajdowac się conajmniej te 12..15cm styropianu. Typowa wylewka ma dookoła ścian styropian ok 1cm. Ale dalej ma ścianę nożna i potem ocieplenie ściany. W drzwiach balkonowych nie ma ściany nośnej a izolację zachowac trzeba i stąd styropian od dołu (izolacja od podłoza i z boku, pod drzwiami, jako izolacja pozioma)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 30.01.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Wojtek a co jak taras będiie drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts