Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe w całym domu

sylwia13

Recommended Posts

...Sam się ździwiłem gdy rozstawy wyszły mi nawet 35cm (hol) 20cm (salon ale ze strefą brzegową) i 10cm (kuchnia i łazienka).

Wcześniej na oko nie spodziewałem się że wyjdzie gdzieś 35cm

rozstaw ponad 25cm jest niezalecany bo wówczas masz bardzo duże nierównomierności nagrzania podłogi

pozdrawiam

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro.

tyle powinno wystarczyć, pamiętaj tez o odizolowaniu sie od ścian bocznych szczególnie tych zewnętrznych w okolicach drzwi balkonowych - tam najczesciej wystepuja mostki cieplne. Zwróc na to uwage bo typo w projektach nikt sobie takimi drobiazgami nie zawraca głowy a potem będziesz za to płacił Ty :)

U siebie podparłem drzwi na specjalnej konstrukcji aby uniknąc mostków przy montazu w ścianie 3w

pozdrawiam

sylvia1:

efekt kumulacyjny masz gwarantowany - akumulaca ciepła to ilość ciepła nagromadzonego na ogrzanie obiektów mających podwyższona temperaturę w stosunku do powietrza. A wiec przede wszystkim podłoga ogrzewana (ciepło zakumulowane = powierzchnia*grubość*nadwyżka temp*ciepło właściwe). To jest naprawdę duża ilość ciepła! 7cm to standardowa grubość warstwy betonu i na pewno wystarczy aby spowodować, że nie da sie odczuć wyłączenia pieca przez 2..3 godzin. Analogicznie włączenie pieca przez 3 godziny daje tylko słaby efekt ogrzewania pomieszczeń. Taka jest specyfika takiego ogrzewania.

pozdrawiam

starczy

dziekuje ale pewnie przy takiej ilości nie ma co liczyć na efekt kumulacyjny co? wiecej dać nie mogę...

przy ogrzewaniu w domu tradycyjnym grzejesz nie tylko powietrze ale tez nagrzewasz przegrody i one też akumulują ciepło,

podłogówka jak zdążyłaś przeczytać chociażby w tym wątku, ma wielu przeciwników właśnie ze względu na dużą akumulacyjność ciepła, co stanowi o jej dużej bezwładności,

producenci systemów zalecają by warstwa betonu nad rurą wynosiła 5 cm co przy grubości rury 16 mm, daje całkowitą grubość grzejnika podłogowego 66 mm,

ponieważ w budownictwie dokładność do 1 cm jest ogólnie przyjęta, przyjmuje się że grubość wylewki powinna wynosić 6,5 cm.

ale grubość od 6-8 cm jest w porządku i nie należy przejmować się pierdołami

Mam pytanie do posiadaczy ogrzewania podłogowego w całym domu. Czy ogrzewanie podłogowe w sypialniach wpływa na konfort spania i jakie są plusy i minusy tego?

Własnie urchomili mi ogrzewanie wodne na razie elektryczne ale wszędzie podłogówka i niestety zawidłem się.W sypialni chyba założę grzejniki przy okazji instalacji pieca CO na opał stały bo nie mogę spać!!!!!!

W sypialni mam 21 st. a jak wystawię twarz za obręb łóżka to ciepło promieniujące do podłogi powoduję że nie da się zasnąć.Chwilowo będę musiał obniżyć tem. w sypialni

antonisek:

a jaka masz temp na podłodze - sprawdź, połóż np termometr na podłodze i zobacz co pokaze.

Pamietaj tez że jesli dopiero uruchomiłes ogrzewanie to pwenie masz do rozgrzania cąły dom a to trwa i wymaga wyższej temp na podłodze. Potem będzie duzo nizsza.

A swoja drogą tem w sypialni pewnie powinna być nizsza niz w salonie (18..20C)

pozdrawiam

... pamiętaj tez o odizolowaniu sie od ścian bocznych szczególnie tych zewnętrznych w okolicach drzwi balkonowych - tam najczesciej wystepuja mostki cieplne. Zwróc na to uwage bo typo w projektach nikt sobie takimi drobiazgami nie zawraca głowy a potem będziesz za to płacił Ty :)

U siebie podparłem drzwi na specjalnej konstrukcji aby uniknąc mostków przy montazu w ścianie 3w

pozdrawiam

Znaczy co - od środka styropian?

dominikams:

konstruując detal izolacji termicznej drzwi balkonowych nalezy zachować izolację termiczną o grubości conajmniej równej grubości izolacji termicznej ściany co w praktyce oznacza, że pomiędzy wylewką betonową posadzki a wylewką tarasu musi znajdowac się conajmniej te 12..15cm styropianu.

Typowa wylewka ma dookoła ścian styropian ok 1cm. Ale dalej ma ścianę nożna i potem ocieplenie ściany. W drzwiach balkonowych nie ma ściany nośnej a izolację zachowac trzeba i stąd styropian od dołu (izolacja od podłoza i z boku, pod drzwiami, jako izolacja pozioma)

pozdrawiam