Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe w całym domu

sylwia13

Recommended Posts

sSiwy pisze:

Moim zdaniem można określić, że system termoregulacji człowieka przechodzi w stan "awaryjny" w zakresach temperatur, których nie możemy określić jako komfortowe - czyli inaczej jeśli człowiek znajduje sie w mikroklimacie zimnym lub goracym - z zastrzeżeniem, że są to wartości osobnicze. Mam rację?

Połowicznie. Zimne otoczenie nie jest szkodzące w sposób, o którym mówimy.

Zimne otoczenie jest bezpieczne. Wycinanie krążenia obwodowego zmniejsza opory naczyniowe.

To tak jakbyśmy odcinali w instalacji część obwodów przy płynnym stopniowym zmniejszaniu szybkości tłoczenia czynnika.

Oszczędzimy pompę czy nie?

Zmienność osobnicza dotyczy m.in: stanu naczyń i serca, wagi ciała - czyli już istniejących większych oporów naczyniowych itd.

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i jeszcze na koniec do WojtkaSz...

Zasadniczo podwyższenie odczuwalne przez organizm powoduje rozszerzenie naczyń (spadek oporów przepływu) ...

I otóż nie! Dokładnie odwrotnie! Rozszerzenie naczyń obwodowych oznacza uruchomienie cyrkulacji przez naczynia dotychczas z niej wyłączone lub z cyrkulacją spowolnioną.

Pompa, czyli serce musi zwiekszyć swą objętość wyrzutową a chcąc powiękrzyć objętość minutową musi przyspieszyć częśtość skurczów (puls rośnie).

...przez co spada ciśnienie w reszcie układu hydraulicznego

Dokładnie odwrotnie! Hydraulicy to zrozumieją. Rozszerzenie ilości czynnych obwodów musi wiązać się ze wzrostem ciśnienia w układzie krążenia.

Wzrosnąć musi przede wszystkim ciśnienie rozkurczowe

Dłuższe utrzymywanie się podwyższonego ciśnienia rozkurczowego prowadzi do usztywnienia ścian naczyń ( efekt nikotynopodobny).

Dośc często ta temp jest sporo niższa niz 30C. Co skądinąd bywa wykoerzystywane przez organizm do chłodzenia procesora i pompy

O !!! Dobrze! Do chłodzenia mózgu i wątroby. Nie pompy.

bogusław dajesz linki do poprzedniego tematu,

dlatego pozwolę sobie przytoczyć z tego tematu zadanie które Ci zadałem,

wczoraj w nocy wrzuciłem temat na forum, ale go wycofałem,

zadanie

w wyniku samoregulacji podłogówki kocioł dostał na powrót wodę o temperaturze 40C, wiadoma sprawa automatyka zadziałała i wyłączyłą kocioł, w rurach pozostała pewna ilość energii cieplnej zawartej w wodzie,

Bogusław może obliczysz o ile wzrośnie temperatra wylewki przy założeniu, że:

- powierzchnia grzewcza A = 25 m2,

- długość rury w pętli ogrzewania podłogowego l = 120 m,

- grubość rury jak już napisałem 16x2 mm gdzie 2 mm to grubość ścianek,

- współczynnik przewodzenia ciepła rury (przjąłem Geberita Meplę tylko z tego powodu, że miałem dane pod ręką) wynosi k = 0,43 W/mK,

- grubość warstwy wylewki dla ułatwienia 7 cm

- gęstość betonu suchego 2180 kg/m3,

- ciepło właściwe betonu 1,130 kJ/kgK,

- ciepło właściwe wody cp = 4,19 kJ/kgK,

- t1 temperatura wody w rurach t1 = 40C

- t2 temperatura wylewki t2 = 25C

podstawowe wzory:

na ciepło - Q = m*(t1 -t2)*cp

na straty ciepła które musisz wyliczyć ile tych strat będzie przez ścianki rury do wylewki, bo to przecież grzeje

Q strat = A*k rury* (t1 -t2)

reszta wzorów to zwykła geometria, dlatego nie ich nie podaję bo te rzeczy chyba każdy wie

w sumie mając te dwa wzory można wyliczyć o ile wzrośnie temperatury tej wylewki i przekonać się o tym czy przegrzewanie podłogówki w tym linku który podawałeś do 40C jest totalną bzdurą,

jeżeli nie Ty podejmiesz się obliczenia tego to może ktoś inny z uczestników tej dyskusji,

w przypadku gdyby było trudno to mogę podać algorytm obliczeń,

chyba się nie pomyliłem i wszystkie dane podałem,

życzę szczęśćia :lol: :lol: :lol:

które tak zręcznie ominąłeś,

zgodzisz się chyba, że wtedy będziemy wiedzieć o czym rozmawiamy,

ta prosta formuła, poinformuje nas o ile wzrośnie temperatura powierzchni z którą stykają się stopy, i już będziemy wiedzieć czy warto kruszyć kopie,

a może dla informacji, bo widocznie mi to gdzieś umknęło,

o jakim zakresie temperatur mówimy

Witam

Powtarzam swoją wypowiedz i pytanie, bo w intenywnym dialogu między Bogusławem i 1950 przeszło prawie bez echa.

Czy są jakieś ogólnie dostępne programy komputerowe do samodzielnego wyliczenia podłogówki, tzn. długości pętli, przekroju itd ??

Czy osoba nie będąca profesjonalnym instalatorem (czyli ja ) może zrobić coś samodzielnie przy podłogówce, żeby zminimalizować koszty jej położenia.

Miałem na mysli coś wiecej niż położenie folii i styropianu na podłodze np położenie pętli i podłączenie rozdzielacza, czy raczej może to spowodować poźniejsze trudności z uruchomieniem instalacji.

Wiem, że wszystko można spartolić, ale dwóch lewych rąk nie mam, wiele potrafię zrobić, albo myślę, że potrafię . Czy to wystarczy, żeby się wogóle za to zabierać.

Będę wdzięczny za namairy i linki na wszelkie przydatne materiały szkoleniowe i poglądowe

Pozdrawiam

Witam

Powtarzam swoją wypowiedz i pytanie, bo w intenywnym dialogu między Bogusławem i 1950 przeszło prawie bez echa.

Czy są jakieś ogólnie dostępne programy komputerowe do samodzielnego wyliczenia podłogówki, tzn. długości pętli, przekroju itd ??

Czy osoba nie będąca profesjonalnym instalatorem (czyli ja ) może zrobić coś samodzielnie przy podłogówce, żeby zminimalizować koszty jej położenia.

Miałem na mysli coś wiecej niż położenie folii i styropianu na podłodze np położenie pętli i podłączenie rozdzielacza, czy raczej może to spowodować poźniejsze trudności z uruchomieniem instalacji.

Wiem, że wszystko można spartolić, ale dwóch lewych rąk nie mam, wiele potrafię zrobić, albo myślę, że potrafię . Czy to wystarczy, żeby się wogóle za to zabierać.

Będę wdzięczny za namairy i linki na wszelkie przydatne materiały szkoleniowe i poglądowe

Pozdrawiam

wrzuć w google hasło "audytor OZC" i znajdź darmową wersję do obliczenia instalacji CO ( w tym grzejników podlogowych ), np. dla purmo, kisan itd. Wpierw jednak musisz wykonać obliczenia bilansu budynku i pomieszczeń, też w OZC.

Nie jest to trudne, ale jednak pracochłonne, szczególnie pierwszy raz.

Nie lansuję tezy o chorobotwórczości lecz wskazuję na jej potencjalne działanie we wskazanym kierunku.

Czynniki ryzyka nakładają się wzajemnie. Na plan pierwszy wysuwają się czynniki modne. O niektórych zapomina się lub się ich nie zauważa.

Cytat:

ja u siebie i wielu moich klientów nie zauważyło zmian zdrowotnych u siebie ( nadciśnienie?), aogrzewania podłogowe mają od nastu lat.

A jakie są Panie kolego pierwsze objawy nadciśnienia?

Grzegorz13. Mam na myśli ciśnienie tętnicze jako jednostkę chorobową a nie sposób wykonywania zawodu instalatora czy też lekarza....

Ja to wiem i to napisałem a szkoda, że Ty nie zrozumiałeś.

bogusław:

dzięki za korpetycje z biologii - nie wiedziałem ale teraz juz wiem.

A teraz w ramach rewanżu troszke więcej o instalacjach podłogowych:

- temperatura w salonie ustawiana jest zawyczaj na stała wartośc bo nie ma sensu jej zmieniać w ciagu doby przy podłogówce (zazwyczaj 20..22C w zalezności od upodobań).

- w sypialni wartośc temp tez jest stała tyle, że trwale niższa (np 17..18C)

- sterownik pogodowy raczej się nie psuje bo to tylko czujnik temp zewnetrznej i program sterujący piecem. Termometr to jeden bardzo prosty układ półprzewodnikowy a program jesli działa to i piec działa. Jego działanie wyprzedzająco podnosi tem podgrzewania podłogi abyś nie odczuł, zmiany temp zewnetrznej.

- duża bezwładnośc podłogówki zabezpiecza przed potrzebami nagłych zmian ogrzewania, jesli to nie pasuje znajomym wydajesz im kapcie :)

- do nagłego podgrzewania temp mozna również używać kominka - dużo ładniejsze efekty. Regulusy tez mozna stosować, podobnie jak i Farelki :)

pozdrawiam

Ale jaja.Dyskusja jest ostra.A ja odpowiem tak..jestem lekarzem ( interna z zacieciem kardiologicznym od 15 lat w zawodzie ) i będę miał w całym domu podłogówkę !!!.Od kolegi po fachu z forum chciałbym informację o badaniach klinicznych z "twardym punktem końcowym ";) które jasno podają,że ogrzewanie jest szkodliwe i konkretnie w jakich schorzeniach.Najlepiej firmowane przez AHA lub jakieś towarzystwo europejskie.Ja nie znalazłem ( ale moze źle szukałem ).Jak będą takowe to zmienie ogzrewanie na górze na grzejniki.

Jestem lekarzem, pracuję po 300godzin miesięcznie , rzadko mam wolny jeden weekend w miesiacu , buduję dom o powierzchni do 160m2 praktycznie sama przy małym udziale męża niestety, ja prowadzę budowę a mam małe dzieci, planuje podłogowkę w całym domu i przykro sie robi jak ktoś uogolnia w taki sposób, zawsze znajde czas aby być na forum bo tu sie uczę dużo.

Nie lubię jak ktoś bezmyślnie klepie bzdury, a ja nie lubię takich pustych mądrali. A grzanie minimalne w nogi- bo tak sie odczuwa podlogówkę a raczej brak uczucia zimna, nie powoduje nadciśnienia. Jedynie oponka wokól brzucha , zero ruchu i tłustawe jedzonko, picie wódy , papieroski i nadmiar solonych potraw.

Dyskusja na główny temat stała się jałowa.

Witam, super wątek.

Do lekarza nie będe musiał chodzić bo już wszystko wiem :wink:

Mam wieęcej niz 35 lat i pozwoliłem sobie na decyzje o zamontowaniu podlogówki w całym budynku :D za co przepraszam :wink: .

Dodatkowo planuje zamontowanie grzejników drabinkowych w łazienkach , wiatrołapie i "kotłowni".

Teraz pytania:

- ile będzie drożej?( dodatkowe urządzenia,odległości między grzejnikami są znaczne, instalacje wykonam sam)

-jakie ogrzewanie w spizarnii?

Jeszcze jedno: czuje sie tu jak w szpitalu :wink: , a nigdy nie byłem pacjentem, słyszałem że dużo soli a nadciśnienie na dzień dzisiejszy to mit,to prawda :-?

Ooooo !! Jak miło. Witam kolegów po fachu.

W takim razie zapraszam Państwa Medyków do przywoływanego wątku i do mojego wywodu na temat mechanizmów fizjologicznych termoregullacji i uprzejmie proszę o wykazanie mi błędów w tym wywodzie.

To na początek.

Poza tym Pani Doktor:

A grzanie minimalne w nogi- bo tak sie odczuwa podlogówkę a raczej brak uczucia zimna, nie powoduje nadciśnienia.

Tu oczywiście pełna zgoda. Nie mówimy jednak o "grzaniu minimalnym".

przykro sie robi jak ktoś uogolnia w taki sposób,

Mnie też się przykro robi jak ktoś uogólnia w taki sposób:

"Podłogówka nigdy nie jest szkodliwe"

Wówczas powiem również uogólniając : "zawsze jest szkodliwa".

I Pani Doktor jako medyk również takie podejście powinna rozumieć.

Proszę o jasne stwierdzenie i również drugiego p. Dra o odpowiedź na pytanie:

Czy podłogówka nigdy dla nikogo nie jest szkodliwa?

bogusław, znowu zaczynasz,

założeniem, jest prawidłowo wykonana podłogówka,

zgodnie z bilansem cieplnym pomieszczenia i zasadami sztuki budowlanej,

przy okazji, skoro już nie chcesz powiedzieć o ile wzrośnie ta temperatura podłogi z mojego zadania,

to może odpowiesz na postawione już przeze mnie pytanie

o jakim zakresie temperatur mówimy

i nie przechodż nad tym do porządku dziennego,

traktując je, tak jak traktujesz niewygodne pytania,

odpowiedz