boguslaw 20.01.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 sSiwy pisze: Moim zdaniem można określić, że system termoregulacji człowieka przechodzi w stan "awaryjny" w zakresach temperatur, których nie możemy określić jako komfortowe - czyli inaczej jeśli człowiek znajduje sie w mikroklimacie zimnym lub goracym - z zastrzeżeniem, że są to wartości osobnicze. Mam rację? Połowicznie. Zimne otoczenie nie jest szkodzące w sposób, o którym mówimy. Zimne otoczenie jest bezpieczne. Wycinanie krążenia obwodowego zmniejsza opory naczyniowe. To tak jakbyśmy odcinali w instalacji część obwodów przy płynnym stopniowym zmniejszaniu szybkości tłoczenia czynnika. Oszczędzimy pompę czy nie? Zmienność osobnicza dotyczy m.in: stanu naczyń i serca, wagi ciała - czyli już istniejących większych oporów naczyniowych itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.01.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 No i jeszcze na koniec do WojtkaSz... Zasadniczo podwyższenie odczuwalne przez organizm powoduje rozszerzenie naczyń (spadek oporów przepływu) ... I otóż nie! Dokładnie odwrotnie! Rozszerzenie naczyń obwodowych oznacza uruchomienie cyrkulacji przez naczynia dotychczas z niej wyłączone lub z cyrkulacją spowolnioną. Pompa, czyli serce musi zwiekszyć swą objętość wyrzutową a chcąc powiękrzyć objętość minutową musi przyspieszyć częśtość skurczów (puls rośnie). ...przez co spada ciśnienie w reszcie układu hydraulicznego Dokładnie odwrotnie! Hydraulicy to zrozumieją. Rozszerzenie ilości czynnych obwodów musi wiązać się ze wzrostem ciśnienia w układzie krążenia. Wzrosnąć musi przede wszystkim ciśnienie rozkurczowe Dłuższe utrzymywanie się podwyższonego ciśnienia rozkurczowego prowadzi do usztywnienia ścian naczyń ( efekt nikotynopodobny). Dośc często ta temp jest sporo niższa niz 30C. Co skądinąd bywa wykoerzystywane przez organizm do chłodzenia procesora i pompy O !!! Dobrze! Do chłodzenia mózgu i wątroby. Nie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.01.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 bogusław dajesz linki do poprzedniego tematu, dlatego pozwolę sobie przytoczyć z tego tematu zadanie które Ci zadałem, wczoraj w nocy wrzuciłem temat na forum, ale go wycofałem, zadanie w wyniku samoregulacji podłogówki kocioł dostał na powrót wodę o temperaturze 40C, wiadoma sprawa automatyka zadziałała i wyłączyłą kocioł, w rurach pozostała pewna ilość energii cieplnej zawartej w wodzie, Bogusław może obliczysz o ile wzrośnie temperatra wylewki przy założeniu, że: - powierzchnia grzewcza A = 25 m2, - długość rury w pętli ogrzewania podłogowego l = 120 m, - grubość rury jak już napisałem 16x2 mm gdzie 2 mm to grubość ścianek, - współczynnik przewodzenia ciepła rury (przjąłem Geberita Meplę tylko z tego powodu, że miałem dane pod ręką) wynosi k = 0,43 W/mK, - grubość warstwy wylewki dla ułatwienia 7 cm - gęstość betonu suchego 2180 kg/m3, - ciepło właściwe betonu 1,130 kJ/kgK, - ciepło właściwe wody cp = 4,19 kJ/kgK, - t1 temperatura wody w rurach t1 = 40C - t2 temperatura wylewki t2 = 25C podstawowe wzory: na ciepło - Q = m*(t1 -t2)*cp na straty ciepła które musisz wyliczyć ile tych strat będzie przez ścianki rury do wylewki, bo to przecież grzeje Q strat = A*k rury* (t1 -t2) reszta wzorów to zwykła geometria, dlatego nie ich nie podaję bo te rzeczy chyba każdy wie w sumie mając te dwa wzory można wyliczyć o ile wzrośnie temperatury tej wylewki i przekonać się o tym czy przegrzewanie podłogówki w tym linku który podawałeś do 40C jest totalną bzdurą, jeżeli nie Ty podejmiesz się obliczenia tego to może ktoś inny z uczestników tej dyskusji, w przypadku gdyby było trudno to mogę podać algorytm obliczeń, chyba się nie pomyliłem i wszystkie dane podałem, życzę szczęśćia które tak zręcznie ominąłeś, zgodzisz się chyba, że wtedy będziemy wiedzieć o czym rozmawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.01.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ja wiem o czym właśnie rozmawiam, natomiast Ty 1950 chyba nie bardzo jesteś w temacie. Nie sprowadzisz organizmu do prostej formuły matematycznej. Zbyt duża ilość zmiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 ta prosta formuła, poinformuje nas o ile wzrośnie temperatura powierzchni z którą stykają się stopy, i już będziemy wiedzieć czy warto kruszyć kopie,a może dla informacji, bo widocznie mi to gdzieś umknęło,o jakim zakresie temperatur mówimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 20.01.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam Powtarzam swoją wypowiedz i pytanie, bo w intenywnym dialogu między Bogusławem i 1950 przeszło prawie bez echa. Czy są jakieś ogólnie dostępne programy komputerowe do samodzielnego wyliczenia podłogówki, tzn. długości pętli, przekroju itd ?? Czy osoba nie będąca profesjonalnym instalatorem (czyli ja ) może zrobić coś samodzielnie przy podłogówce, żeby zminimalizować koszty jej położenia.Miałem na mysli coś wiecej niż położenie folii i styropianu na podłodze np położenie pętli i podłączenie rozdzielacza, czy raczej może to spowodować poźniejsze trudności z uruchomieniem instalacji. Wiem, że wszystko można spartolić, ale dwóch lewych rąk nie mam, wiele potrafię zrobić, albo myślę, że potrafię . Czy to wystarczy, żeby się wogóle za to zabierać. Będę wdzięczny za namairy i linki na wszelkie przydatne materiały szkoleniowe i poglądowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.01.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam Powtarzam swoją wypowiedz i pytanie, bo w intenywnym dialogu między Bogusławem i 1950 przeszło prawie bez echa. Czy są jakieś ogólnie dostępne programy komputerowe do samodzielnego wyliczenia podłogówki, tzn. długości pętli, przekroju itd ?? Czy osoba nie będąca profesjonalnym instalatorem (czyli ja ) może zrobić coś samodzielnie przy podłogówce, żeby zminimalizować koszty jej położenia. Miałem na mysli coś wiecej niż położenie folii i styropianu na podłodze np położenie pętli i podłączenie rozdzielacza, czy raczej może to spowodować poźniejsze trudności z uruchomieniem instalacji. Wiem, że wszystko można spartolić, ale dwóch lewych rąk nie mam, wiele potrafię zrobić, albo myślę, że potrafię . Czy to wystarczy, żeby się wogóle za to zabierać. Będę wdzięczny za namairy i linki na wszelkie przydatne materiały szkoleniowe i poglądowe Pozdrawiam wrzuć w google hasło "audytor OZC" i znajdź darmową wersję do obliczenia instalacji CO ( w tym grzejników podlogowych ), np. dla purmo, kisan itd. Wpierw jednak musisz wykonać obliczenia bilansu budynku i pomieszczeń, też w OZC. Nie jest to trudne, ale jednak pracochłonne, szczególnie pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.01.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Nie lansuję tezy o chorobotwórczości lecz wskazuję na jej potencjalne działanie we wskazanym kierunku. Czynniki ryzyka nakładają się wzajemnie. Na plan pierwszy wysuwają się czynniki modne. O niektórych zapomina się lub się ich nie zauważa. Cytat: ja u siebie i wielu moich klientów nie zauważyło zmian zdrowotnych u siebie ( nadciśnienie?), aogrzewania podłogowe mają od nastu lat. A jakie są Panie kolego pierwsze objawy nadciśnienia? Grzegorz13. Mam na myśli ciśnienie tętnicze jako jednostkę chorobową a nie sposób wykonywania zawodu instalatora czy też lekarza.... Ja to wiem i to napisałem a szkoda, że Ty nie zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 20.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 bogusław: dzięki za korpetycje z biologii - nie wiedziałem ale teraz juz wiem. A teraz w ramach rewanżu troszke więcej o instalacjach podłogowych: - temperatura w salonie ustawiana jest zawyczaj na stała wartośc bo nie ma sensu jej zmieniać w ciagu doby przy podłogówce (zazwyczaj 20..22C w zalezności od upodobań). - w sypialni wartośc temp tez jest stała tyle, że trwale niższa (np 17..18C) - sterownik pogodowy raczej się nie psuje bo to tylko czujnik temp zewnetrznej i program sterujący piecem. Termometr to jeden bardzo prosty układ półprzewodnikowy a program jesli działa to i piec działa. Jego działanie wyprzedzająco podnosi tem podgrzewania podłogi abyś nie odczuł, zmiany temp zewnetrznej. - duża bezwładnośc podłogówki zabezpiecza przed potrzebami nagłych zmian ogrzewania, jesli to nie pasuje znajomym wydajesz im kapcie - do nagłego podgrzewania temp mozna również używać kominka - dużo ładniejsze efekty. Regulusy tez mozna stosować, podobnie jak i Farelki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 20.01.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 20.01.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Tam wszystko pisze....... jak już to "jest napisane" Doktorku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.01.2007 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Widzę, że wiekszość stać jedynie na osobiste zaczepki. Sztubaki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.01.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ja to wiem i to napisałem a szkoda, że Ty nie zrozumiałeś. Powtórz zatem Grzegorz13, bo jakoś nie zauważyłem. Powtórzę pytanie: A jakie są Panie kolego pierwsze objawy nadciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.01.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Ale jaja.Dyskusja jest ostra.A ja odpowiem tak..jestem lekarzem ( interna z zacieciem kardiologicznym od 15 lat w zawodzie ) i będę miał w całym domu podłogówkę !!!.Od kolegi po fachu z forum chciałbym informację o badaniach klinicznych z "twardym punktem końcowym ";) które jasno podają,że ogrzewanie jest szkodliwe i konkretnie w jakich schorzeniach.Najlepiej firmowane przez AHA lub jakieś towarzystwo europejskie.Ja nie znalazłem ( ale moze źle szukałem ).Jak będą takowe to zmienie ogzrewanie na górze na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 21.01.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Jestem lekarzem, pracuję po 300godzin miesięcznie , rzadko mam wolny jeden weekend w miesiacu , buduję dom o powierzchni do 160m2 praktycznie sama przy małym udziale męża niestety, ja prowadzę budowę a mam małe dzieci, planuje podłogowkę w całym domu i przykro sie robi jak ktoś uogolnia w taki sposób, zawsze znajde czas aby być na forum bo tu sie uczę dużo. Nie lubię jak ktoś bezmyślnie klepie bzdury, a ja nie lubię takich pustych mądrali. A grzanie minimalne w nogi- bo tak sie odczuwa podlogówkę a raczej brak uczucia zimna, nie powoduje nadciśnienia. Jedynie oponka wokól brzucha , zero ruchu i tłustawe jedzonko, picie wódy , papieroski i nadmiar solonych potraw. Dyskusja na główny temat stała się jałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 cieszę się, że wreszcie zaczęli kruszyć kopie z bogusławem nie tylko instalatorzy, ale także i lekarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Super, tego nam było trzeba. Wielkie dzięki Może teraz Bogusław podyskutuje jak równy z równym, bo nam laikom w sprawach medycyny to raczej ...ciężko walczyć Bogusławie czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 21.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam, super wątek. Do lekarza nie będe musiał chodzić bo już wszystko wiem Mam wieęcej niz 35 lat i pozwoliłem sobie na decyzje o zamontowaniu podlogówki w całym budynku za co przepraszam . Dodatkowo planuje zamontowanie grzejników drabinkowych w łazienkach , wiatrołapie i "kotłowni". Teraz pytania: - ile będzie drożej?( dodatkowe urządzenia,odległości między grzejnikami są znaczne, instalacje wykonam sam) -jakie ogrzewanie w spizarnii? Jeszcze jedno: czuje sie tu jak w szpitalu , a nigdy nie byłem pacjentem, słyszałem że dużo soli a nadciśnienie na dzień dzisiejszy to mit,to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.01.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Ooooo !! Jak miło. Witam kolegów po fachu. W takim razie zapraszam Państwa Medyków do przywoływanego wątku i do mojego wywodu na temat mechanizmów fizjologicznych termoregullacji i uprzejmie proszę o wykazanie mi błędów w tym wywodzie. To na początek. Poza tym Pani Doktor: A grzanie minimalne w nogi- bo tak sie odczuwa podlogówkę a raczej brak uczucia zimna, nie powoduje nadciśnienia. Tu oczywiście pełna zgoda. Nie mówimy jednak o "grzaniu minimalnym". przykro sie robi jak ktoś uogolnia w taki sposób, Mnie też się przykro robi jak ktoś uogólnia w taki sposób: "Podłogówka nigdy nie jest szkodliwe" Wówczas powiem również uogólniając : "zawsze jest szkodliwa". I Pani Doktor jako medyk również takie podejście powinna rozumieć. Proszę o jasne stwierdzenie i również drugiego p. Dra o odpowiedź na pytanie: Czy podłogówka nigdy dla nikogo nie jest szkodliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 bogusław, znowu zaczynasz,założeniem, jest prawidłowo wykonana podłogówka,zgodnie z bilansem cieplnym pomieszczenia i zasadami sztuki budowlanej,przy okazji, skoro już nie chcesz powiedzieć o ile wzrośnie ta temperatura podłogi z mojego zadania, to może odpowiesz na postawione już przeze mnie pytanieo jakim zakresie temperatur mówimy i nie przechodż nad tym do porządku dziennego,traktując je, tak jak traktujesz niewygodne pytania, odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts