Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe w całym domu

sylwia13

Recommended Posts

Witam

Ogrzewanie w moim domu jest na całości w podłodze. W związku z powyższym mam pytanie do "boguslaw", od jakiej temperatury podłogi można mówić o szkodliwości. Temperatura mojej teraz to 22-23 st.C, natomiast nigdy temperatura nie przekroczyła 26 st.C (taka była kilka razy w ubiegłą zimę). Jeśli takie temperatury są zbyt wysokie ta dla swojego zdrowia mogę więcej ciepła dostarczać z kominka. Proszę o wyjaśnienie od jakiej temp podłogi przebywanie w pomieszczeniu jest szkodliwe???

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1950.

Poczekaj może na komentarz medyków......

Domagasz się prostego stwierdzenia: do temp. X jest dobrze a powyżej temp. x już niedobrze.

To nie takie proste kolego.

Zbyt dużo czynnikow współistniejących wchodzi w grę.

PODAWAŁEM O JAKIM ZAKRESIE TEMPERATUR MÓWIMY.Kilka razy.

bogusław, znowu zaczynasz,

założeniem, jest prawidłowo wykonana podłogówka,

zgodnie z bilansem cieplnym pomieszczenia i zasadami sztuki budowlanej,

przy okazji, skoro już nie chcesz powiedzieć o ile wzrośnie ta temperatura podłogi z mojego zadania,

to może odpowiesz na postawione już przeze mnie pytanie

o jakim zakresie temperatur mówimy

i nie przechodż nad tym do porządku dziennego,

traktując je, tak jak traktujesz niewygodne pytania,

odpowiedz

bogusław specjalnie skopiowałem mój post,

bo na poprzedniej stronie mógłbyś nie zauważyć

1950.

Poczekaj może na komentarz medyków......

Domagasz się prostego stwierdzenia: do temp. X jest dobrze a powyżej temp. x już niedobrze.

To nie takie proste kolego.

Zbyt dużo czynnikow współistniejących wchodzi w grę.

PODAWAŁEM O JAKIM ZAKRESIE TEMPERATUR MÓWIMY.Kilka razy.

Nie zadałem pytania aby kogoś obrazić czy komuś się narazić, nie szukam jakiejkolwiek zwady, lecz zadałem tylko pytanie prostego człowieka który poprosił fachowca o radę w jaki sposób mając już ogrzewanie podłogowe zadbać o swoje zdrowie. Zapytam może prościej Czy podane przeze mnie temperatury mogą być dla mnie szkodliwe???

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

boguslaw, nie chciała góra do Mahometa, musiał Mahomet do góry, :-?

norma PN-85/N-08013 ogranicza temperaturę podłogi grzejnej do 29C,

norma europejska EN 1264-3 ogranicza temperaturę podłogi w strefie pobytowej do wartości 9C wyższej od temperatury powietrza w pomieszczeniiu, a w strefie brzegowej do wartości 15C wyższej,

strefą brzegową określa się pas o szerokości co najwyżej 1 m, zlokalizowany wzdłuż ścian zewnętrznych, w którym w sposób ciągły nie przebywają ludzie,

z wyżej wymienionych ograniczeń wynikają maksymalne temperatury podłogi:

- dla pomieszczeń mieszkalnych i biurowych 29C

- dla łazienek itp. 33C

- dla stref brzegowych 35C

istnieje jeszcze jedno ograniczenie nie ujęte w normach

- dla miejsc pracy w pozycji stojącej 27C,

wg literatury fachowej w obecnie budowanych budynkach potrzeby energetyczne budynku można pokryć podłogówką o temperaturze podłogi niższej od 26C, co z resztą potwierdzają forumowicze którzy mają podłogówkę,

te same źródła podają: dobrze zaprojektowana podłoga grzejna w ciągu sezonu grzewczego ma średnią temperaturę powierzchni ok. 23-24C

potrudziłem się specjalnie dla Ciebie bogusław (ciekawe czy to docenisz :lol: ) i sięgnąłlem do Twojej literatury skąd dowiedziałem się że średnia temperatura stóp człowieka to 31-32C,

zgodnie z II zasadą termodynamiki, przepływ ciepła jest ukierunkowany z ciała o temperaturze wyższej do ciała o temperaturze niższej,

wytłumacz mi proszę: leśnikowi, emerytowi górniczemu, technikowi instalacji sanitarnych, instalatorowi z papierami mistrzowskimi, ufff... :lol:

w jaki sposób może dojść do przegrzania, :o :o :o :o

1950:

nie katuj człowieka zadaniami - wiadomo, że wzrośnie minimalnie bo masa wody w rurkach jest dużo mniejsza niż masa betonu - nawet biorąc pod uwagę, że woda ma 4x wieksza pojemność cieplna.

bogusław poszedł na medycynę więc pewnie był lepszy z biologii niż z fizyki. Ale ma za to zacięcie polemiczne :)

bogusław:

gdzieś tam dużo wcześniej w tym wątku piszesz, że lubisz stawiać przewrotne tezy. należy uznać że Ci sie udało, ale może przejdźmy do jakiś konkretów albo przenieś się na inny watek. Dyskusja czy kiedykolwiek w jakikolwiek podłogówka zaszkodziła ma zdecydowanie odpowiedź, że TAK bo jak to mówia ludzie znający sie na tzw praktyce naukowej: dajcie teze i grant a ja juz to udowodnie.

Ale nie zmienia to faktu, że jest bardzo wygodna i dobrze wykonana nikomu nie szkodzi bardziej niz oglądanie TV (szacunkowo bo nie chcę sie tutaj wdawać w analizy ryzyk i szkodliwości tych dwóch czynności).

pozdrawiam

Zawsze twierdziłem i pisałem, o temperaturach podłogi w wartościach takich jakie potwierdził 1950. Zawsze też pisałem, ze tylko takie wartości nie powinny spowodować komplikacji zdrowotnych. W odpowiedzi zawsze słyszałem, że pisze bzdury, lub manipuluję, lub inne epitety, a zamiast konkretów stwierdzenie - bo mówie to ja - lekarz.

Na forum pisze kilkunastu lekarzy i prawde powiedziawszy czekałem, kiedy któryś z niech wreszcie nie "zdzierży" - i stało się.

A tak na marginesie, to mam pytanie do Bogusia: lekarzem się jest czy bywa?

O temperaturach podłogówki Pisałeś już dwa lata temu. I nigdy nie pisałeś, że jest szkodliwa - az tu nagle olśnienie?

wytłumacz mi proszę: leśnikowi, emerytowi górniczemu, technikowi instalacji sanitarnych, instalatorowi z papierami mistrzowskimi, ufff... :lol:

w jaki sposób może dojść do przegrzania, :o :o :o :o

trzeba pocierać stopami o podłoge :-)

Pozdrawiam

Czyli bardzo ważna staje się struktura podłoża - wysnuwam teorię że w takim przypadku najlepiej na podłogi nadae się gres polerowany (najmniejsze tarcie), na pewno nie panele o strukturze drewna (no chyba że będziemy się posuwac wzdłuż "słojów), niedopuszczalnym jest gres nie szkliwiony gdzie tarcie jest bardzo duże. Ważna staje się także struktura skarpety i podeszwy bambosza.

PS.

Zakaz szurania dla domowników.

O I bardzo dobrze 1950.

Jest wreszcie ktoś kto nie twierdzi, że temp. stóp to nie jest 36.6 oC. :lol:

Jest postęp.

Po pierwsze:

Czekam na komentarz kolegów po fachu. :p

I odpowiedź na zadane pytania. :p

Po drugie:

Jako specjalista od ogrzewania wiesz, że intensywność wymiany ciepła zależy od dT. Jeśli powierzchnia stóp (gołych :lol: ) będzie miała 29 oC a podłoga też 29 to wymiana będzie "null" czyli "0".

Pozostaje wtedy tylko się spocić :roll:

Po trzecie:

Sam mam podłogówkę w niektórych pomieszczeniach i nie jestem przeciwnikiem podlogowki w ogóle lecz instalowania jej we pomieszczeniach, w ktorych przebywamy przez wiele godzin oraz w pomieszczeniach siedzącej pracy umysłowej.........

Wyjeżdżm. WojtekSz i do środy mnie nie będzie... Jeszcze mam godzinę. :p

Będziesz miał co chcesz.....

sSiwy

A tak na marginesie, to mam pytanie do Bogusia: lekarzem się jest czy bywa?

Lekarzem się jest - 24 godziny na dobę. Do końca zycia.

Bywa się instalatorem.

1950. Dowiedz się do środy (jak masz czas)

Jaki procent instalacji podłogowych wykonuje się w Niemczech i w Skandynawii a jaki grzejnikowych?

Od kiedy montuje się "podłogówę"?

Nie jest to póki co czynnik etiologicznie znamienny dla choroby nadciśnieniowej lecz przy "owczym pędzie" może się szybko stać.

Swoją drogą to dobry temat na kilka prac doktorskich.

Podrzucę go komu trzeba. :wink:

Akurat jest bardzo dobry moment na wyłonienie grup ryzyka i grup kontrolnych. :roll:

Odpowidziałem na pytanie sSiwego.

To jego intencje osądzaj nie moje.

Szanujmy sie wzajem.

Ja szanuję to co Ty robisz, natomiast Ty wykazałeś wielokrotnie, że nie szanujesz tego co ja robię.

Przed chwilą musiałem wyskoczyć do szpitala, zamiast usiąść do niedzielnego obiadu z rodziną. Lekarzem się jest o kazdej porze dnia i nocy, instalatorem się bywa.

Instalator może powiedzieć: nie mam czasu, przyjdź pan jutro, lekarz nie.

Chcą ode mnie odpowiedzi na pytanie sformułowane tak:

Zawsze! bądź Nigdy!

Nie ma ani "zawsze" jak i nie ma "nigdy".

Należy ważyć. I zawsze wybrać "zloty środek"

Lekarzem się jest - 24 godziny na dobę. Do końca zycia.

Bywa się instalatorem.

Dzięki Boguś. Szkoda tylko, że nie widzisz w nas normalnych ludzi :o , a naszą pracę traktujesz jak zło konieczne.

Hmm p. Bogusławie to niegrzeczne tak leceważyć ludzi i świadczy tylko o pańskiej kulturze osobistej ale ja nie w tym temacie. Co prawda jestem z zawodu inż telekomunikacji ale z racji tego że od 4o lat mam oboje rodziców lekarzami i to ze sporą wiedzą i praktyką zawodową pozwoliłem sobie im pokazać ten wątek bo jestem na etapie projektu domu (z kolegą zaprojektowaliśmy ogrzewanie wodne podłogowe w całym domu ze względu na korzystne parametry ekonomiczne). Pana posty spwodowały u mnie lekką panikę i tak doszło do tego okazania. oboje jednogłosnie stwierdzili że tą są dywagacje raczej bezcelowe a pana zaangażowanie w ten temat przekracza granice dobrego smaku. Zauważa Pan tylko swoje posty a nie widzi co piszą panowie którzy zajmują się instalacją od kilku lat i co stało się trendem w wykonastwie tego typu instalacji może tą tezę panu jescze raz napiszę dużymi literami OGRZEWANIE PODŁOGOWE W DOMU MOŻNA DOWOLNIE ROZGRANICZAĆ W KAŻDYM POKOJU ROBIĄC KILKA NIEZALEŻNYCH PĘTLI KTÓRYMI BĘDZIE ODBYWAŁA SIĘ WYMIANA CIEPLNA POMIĘDZY POMIESCZENIEM A ŚRODOWISKIEM WODNYM co dosyć ewidentnie oznacza że temperaturą podłogi w danym pomieszczeniu można sterować i np w salonie dac głowne pętle podłolgówki pod okna a środek calkowicie wyłaczyć (zależy to tylko od ilości pętli w danym sektorze) identycznie można postępować w sypialniach i innych pomieszczeniach. Ponadto moi rodzice dosyć stanowczo stwierdzili (nie mają u siebie podłogówki żeby była pełna jasność) że ogrzewanie kaloryferami przyczynia się do znaczego wysuszenia powietrza i wzrostu zachorowań przez to na choroby alergiczne (mama specjalista dermatolog-wenerolog konsultant wojewódzki, tata specjalista radiolog + medycyna pracy i organizacja służby zdrowia też konsultant wojewódzki) a znając praktykę w wielu domach skoki temperatury takiego ogrzewania odbijają sie również na układzie oddechowym (grzejniki szybko się nagrzewają ale i szybko oddają energie co powoduje wyziębienie środowiska i dyskomfort termiczny organizmu). Konkluzja ich jednoznaczna (no mozę nie są zgodni w szczegółach) ale uważają że jeżeli panowie od instalacji zapewnią że ogrzewanie połogowe mozna utrzymać z granicy do 19-25 max stopni i nim dowolnie sterować w ramach powierzchni pokoju to taka temperatura nie powinna spowodwać żadnych ujemnych skutków dla organizmu a nawet odwrotnie komfort termiczny powinien być duzo lepszy niż w domach ogrzewanych tradycyjnie samymi kaloryferami co ma również przelożenie na psychikę odczuwania komfortu termicznego.

boguslaw:

zaczynasz mówić jak człowiek. Zawsze nalezy wybierac złoty środek.

No i dobry pomysł z tymi badaniami na większej populacji - tylko prosze aby zwrócic uwage na budowę i sposób ocieplenia domów tzn znaleźć dobre kryterium porównawcze poszczególnych domów - w tym miejscu głosowałbym za wydajnoscia rzeczywistego dostarczania ciepła w W/m2 jako kryterium dośc łatwym do pomiaru a pokazującym jak to naprawdę intensywnie jest uzywane.

Podobnie z tym ogrzewaniem podłogowym: nie było popularne w Polsce i nie mogło byc dopóki wymagania dotyczące izolacyjności termicznych nie doprowadzaja aktualnie budowanych domów na skraj budowania domów pasywnych, gdzie wystarcza tylko lekkie podgrzewanie podłogi aby uzyskac efekt.

Pamiętaj, że

- we Francji to nie jest popularne bo ich wymagania na sezon grzewczy sa na tyle niskie że często wystarcza koza,

- nieco podobnie w Niemczech ale tam podejrzewam, że wymagania niskiego kosztu sa często przeważające a na pewno dominujące na zasadniczej częsci rynku , pewnie nieco inne wyniki otrzymamy biorąc pod uwage domy nieco droższe.

- cofając sie do czasów wczesniejszych znane sa sposoby ogrzewania zimnych podłóg pałacowych ciepłym powietrzem ale w tamtych czasach technologia i potrzeby ilości dostarczanego ciepła nieco trudno było pogodzic.

pozdrawiam

Ja nieśmiało dopowiadam, że jak zwykle Boguś "wyrwał" kawałek i odpisał na taką część na jaką uważał za stosowne. Ale skoro odpowiedział (fakt, że na zadane pytanie) to jeszcze raz, już na podstawie jego wypowiedzi w tym zakresie - co sie stało, że przez dwa lata (prawie) nie widział "szkodliwych" aspektów (medycznych) w działaniu dobrze wykonanej podłogówki, a jak twierdzi (i słusznie) lekarzem sie jest.

Odpowidziałem na pytanie sSiwego.

To jego intencje osądzaj nie moje.

Szanujmy sie wzajem.

Ja szanuję to co Ty robisz, natomiast Ty wykazałeś wielokrotnie, że nie szanujesz tego co ja robię.

Przed chwilą musiałem wyskoczyć do szpitala, zamiast usiąść do niedzielnego obiadu z rodziną. Lekarzem się jest o kazdej porze dnia i nocy, instalatorem się bywa.

Instalator może powiedzieć: nie mam czasu, przyjdź pan jutro, lekarz nie.

Chcą ode mnie odpowiedzi na pytanie sformułowane tak:

Zawsze! bądź Nigdy!

Nie ma ani "zawsze" jak i nie ma "nigdy".

Należy ważyć. I zawsze wybrać "zloty środek"

Bogusław, ta niedziela jest pierwszą od czerwca jaka mam wolną (oprócz normalnej pracy instalatorskiej mam na utrzymaniu 24 h kotłownie okolicznych szkołach, urzędach, przedszkolach. Nie sądź, że jak jest gdzieś awaria to ja i większość z nas to najzwyczajniej olewa. Bogusław masz ważną pracę ratującą zdrowie, życie i ja to doceniam ( mam też w rodzinie lekarzy i znam ich bolączki). Zauważ też, że my też pracujemy i nie zawsze z wyboru a z zamiłowania.