Nalewka 21.01.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Nie mogę czytać waszych tekstów, kłócicie się bez sensu, a prawda i tak wyjdzie na wierzch sama. Mam ogrzewanie podłogowe w całym salonie, p.pokoju, hallu, kuchni z jadalnią, łazience z toaletą. W sypialniach rozprowadzenie ogrzanego powietrza z kominka. Problem szkodliwości pojawi się później, albo wcale. Jeśli podłoga jest za ciepła można odczuć ociężałość nóg i problemy krążeniowe. Problem jest w tym, że człowiek zawsze miał w nogi chłodniej, niż w resztę ciała, a tu podłoga grzeje i zmienia się termoregulacja organizmu. Ciekawe ile musicie żyć z grzaną podłogą, żeby ewolucja pozwoliła się Wam przystosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.01.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Nie mogę czytać waszych tekstów, kłócicie się bez sensu, a prawda i tak wyjdzie na wierzch sama. Problem szkodliwości pojawi się później, albo wcale. Jeśli podłoga jest za ciepła można my tu piszemy o dobrze zrobionej podłogówce - a w niej podłoga nie będzie za ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Nie mogę czytać waszych tekstów, kłócicie się bez sensu, a prawda i tak wyjdzie na wierzch sama. Mam ogrzewanie podłogowe w całym salonie, p.pokoju, hallu, kuchni z jadalnią, łazience z toaletą. W sypialniach rozprowadzenie ogrzanego powietrza z kominka. Problem szkodliwości pojawi się później, albo wcale. Jeśli podłoga jest za ciepła można odczuć ociężałość nóg i problemy krążeniowe. Problem jest w tym, że człowiek zawsze miał w nogi chłodniej, niż w resztę ciała, a tu podłoga grzeje i zmienia się termoregulacja organizmu. Ciekawe ile musicie żyć z grzaną podłogą, żeby ewolucja pozwoliła się Wam przystosować Przedmówca dobrze Ci powiedział. Podłoga ma grzać a dopuszczalnym zakresie temperatur, a nie ma być przegrzana. Dobrze zrobiona podłogówka ma mieć temperaturę wykładziny 27-29 st. C i w dotyku jest ona ledwo ciepła. Znam przypadki pewnych osób, którzy uważają, że "jak podłogówka grzeje to ma być gorąca" i ja tego stanu rzeczy nie zmienię, nie wytłumaczę, a w takim domu panuje ukrop do bólu. Nalewka nawet jeśli polemizujemy dośc ostro, to nie dlatego, że przeradza się to w ogólną kłótnię i to lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Nie mogę czytać waszych tekstów, kłócicie się bez sensu, a prawda i tak wyjdzie na wierzch sama. Mam ogrzewanie podłogowe w całym salonie, p.pokoju, hallu, kuchni z jadalnią, łazience z toaletą. W sypialniach rozprowadzenie ogrzanego powietrza z kominka. Problem szkodliwości pojawi się później, albo wcale. Jeśli podłoga jest za ciepła można odczuć ociężałość nóg i problemy krążeniowe. Problem jest w tym, że człowiek zawsze miał w nogi chłodniej, niż w resztę ciała, a tu podłoga grzeje i zmienia się termoregulacja organizmu. Ciekawe ile musicie żyć z grzaną podłogą, żeby ewolucja pozwoliła się Wam przystosować szkoda że nie możesz tego czytać, masz jednak wyjście, możesz nie czytać, pełna dowolność, przecież mamy demokrację, mnie jednak się wydaje, że jak ktoś chciał się dowiedzieć na temat jak powinna być zrobiona podłogówka to wynióśł z tego wątku bardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalewka 21.01.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 my tu piszemy o dobrze zrobionej podłogówce - a w niej podłoga nie będzie za ciepła... To, czy jest za ciepła, czy mniej ciepła, to zależy tylko od użytkownika i jego preferencji. Jak sobie nastawi, tak będzie miał. Chyba, że ma spartaczone i podłoga w ogóle nie grzeje, albo grzeje non-stop aż do czerwoności. Ale to chyba oczywiste. Moje "nie mogę" dotyczy czego innego, nie możliwości włączania czy wyłączania kompa, nie ustroju polit., tylko lekkiej jałowości tych dywagacji. Jak wycisnąć trzy bite strony tekstu z kłótni, wtyków, złośliwości, off-topików i takich tam rzeczy, to cały wątek merytorycznie zamknął by się w jednej (i to pewnie niecałej). I wtedy byłby ciekawy, sensowny, lżejszy w odbiorze dla tych, którzy szukają tu informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Moje "nie mogę" dotyczy czego innego, nie możliwości włączania czy wyłączania kompa, nie ustroju polit., tylko lekkiej jałowości tych dywagacji. Jak wycisnąć trzy bite strony tekstu z kłótni, wtyków, złośliwości, off-topików i takich tam rzeczy, to cały wątek merytorycznie zamknął by się w jednej (i to pewnie niecałej). I wtedy byłby ciekawy, sensowny, lżejszy w odbiorze dla tych, którzy szukają tu informacji. i tutaj masz rację, wydaje mi się, że nie byłem złośliwy, ale nie mogłem pozwolić na utrwalanie stereotypów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 21.01.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Szanujmy sie wzajem. Ja szanuję to co Ty robisz, natomiast Ty wykazałeś wielokrotnie, że nie szanujesz tego co ja robię. [...] Lekarzem się jest o kazdej porze dnia i nocy, instalatorem się bywa. Instalator może powiedzieć: nie mam czasu, przyjdź pan jutro, lekarz nie. " To może w końcu się określ, czy jesteś lekarzem, czy technikiem ? Już Stańczyk kiedyś udowadniał królowi, że w naszym kraju najwięcej jest lekarzy... Jestem technikiem, i nie próbuję się wymądrzać i mówić lekarzom, co i jak mają robić. Co prawda raz sobie wybity staw sam nastawiłem, oraz innym razem zadysponowałem ściągnięcie gipsu przed terminem (brzeszczot, kombinerki i śrubokręt ) - ale generalnie staram się łapiduchów nie pouczać, bo mało wiem z tej branży. Nie można umieć wszystkiego. A jak czytam Twoje wywody o działaniu instalacji grzewczych to się zastanawiam, czy przypadkiem nie popełniłeś błędu pracując jako lekarz. I potem przypominam sobie te wszystkie historie o lekarzach, którym się zawody pomyliły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 1950 witam I mam pytanko: co myślisz o zestawie podłogówki z paczki :http://www.podlogowka.pl reklamują sie: tego.się.nie.da.spieprzyć ofertę maja ciekawą cenowo ale kompletnie sie nie znam . Czy wyrazisz swoja opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Takie zestawiki do regulacji stałotemperaturowej są w sprzedaży, ale to nie oznacza, że podłogówki nie można zepsuć. Zestaw taki zapewnia tylko zasilanie obiegu, ale moc podłogówki trzeba dobrać do zapotrzebowania na ciepło, rodzaju wykładziny, przeznaczenia pomieszczenia, rodzaju rur grzewczych itp. Pamietaj jedno najlepsza reklama nie zastąpi projektu podłogówki, choćbyś użył najlepszych materiałów i sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 nie jest to wprawdzie podłogówka z zaworem trójdrogowym, ale chodzi to bardzo ładnie i chyba jest zjadliwe cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Czy cieżko będzie zrobic taka instalacje: podłogowe prawie w całym domu ,pokoje do spania -grzejniki. kominek z płaszczm wodnym, i gaz z sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Jak powinna wyglądać taka instalacja ? patrząc oiem instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 znaczy się jak? pytasz czy ciężko, jeżeli będziesz to robić sam(a) to może być ciężko, dla myślącego instalatora nie powinno sprawiać problemów, chociaż czytałem już tutaj, że są tacy co robili sobie sami ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Czy cieżko będzie zrobic taka instalacje: podłogowe prawie w całym domu ,pokoje do spania -grzejniki. kominek z płaszczm wodnym, i gaz z sieci? Przeciętny instalator powienien sobie z tym poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 niestety nie mam opanowanego Cada, a bez schematu to raczej ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Hym co to jest zawór trójdrogowy?Sory ..ale jestem zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Grzesiek walcz dalej, bo się przekrzykujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Może B. pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 To kto mi wytłumaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Hym co to jest zawór trójdrogowy?Sory ..ale jestem zielona Zawór 3 D to urządzonko które powoduje takie podmieszanie wody grzewczej wychodzącej z kotła z wodą powrotną z instalacji np. podłogówki aby wypływająca z niego woda zasilała podłogówkę w ustalonym przez krzywą grzewczą zakresie temperatur. Aby zawór taki mógł pracować automatycznie musi być wyposażony w siłownik. Położenie grzyba zaworu 3D (stopień otwarcia, zamknięcia zaworu) siłownik ustala na podstawie automatyki kotła (czujnika temperatury na zasilaniu obiegu np. podłogówki) w zależności od parametru temperaturowego krzywej grzewczej tego obiegu. Czy to jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts