19501719500414 21.01.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Hym co to jest zawór trójdrogowy?Sory ..ale jestem zielona na stronie podłogówka.pl masz na pewno w jednym ze schematów, termostatyczny zawór mieszający TZM, też trójdrogowy, normalny zawór trójdrogowy jest sterowany z kotła, TZM jak nazwa wskazuje sterowany jest temperaturą czynnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 czy to znaczy iz jeśli kupie w/w podłogówke to bede musiała dokupic takowy zawór który dodatkowo bedzie miał siłownik albo siłownik osobno? czy ta podłogówka ma inne urzadzonko? i jaki to ewentualnie koszt takiego zaworu z silownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 czy to znaczy iz jeśli kupie w/w podłogówke to bede musiała dokupic takowy zawór który dodatkowo bedzie miał siłownik albo siłownik osobno? czy ta podłogówka ma inne urzadzonko? i jaki to ewentualnie koszt takiego zaworu z silownikiem? Zestaw który kupisz jest zestawem stałotemperaturowym kompletnym i nie wymaga zaworu 3D. Zawór 3 D zastepuje twój zestaw w jakiejś częci ( ogólnie). Nie zawracaj sobie głowy zaworem 3D. Pytałaś to Ci odpowiadaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 ok bo znalazłam tam opis: ogrzania) - składa się z: Zawór mieszający TZM VTA 323 3/4” GZ ESBE - 1 szt. Zawór termostatyczny TS-90 DN 15 HERZ - 2 szt. Siłownik termoelektryczny Afriso - 2 szt. Termostat pokojowy TA 3n IMIT - 2 szt. Zawór upustowy różnicy ciśnień 3/4” Afriso - 1 szt. Termostat przylgowy BRC IMIT - 1 szt. Pompa Star RS 25/4 ze śrubunkami WILO - 1 szt. Zawór regulacyjno-pomiarowy STVU 1/2” MMA - 1 szt. Złączki - kpl Rura 16 x 2,0 mm HENCO 200 mb (1 zwój 200 mb) Ale to cieżki temat cos czuje iz nie opanuje tego tak łatwo... bez praktycznego podejscia -ujrzenia -dotkniecia- nie jestem w stanie uruchomic wyobrazni jak to miałoby wygladać... Ale wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 ok bo znalazłam tam opis: ogrzania) - składa się z: Zawór mieszający TZM VTA 323 3/4” GZ ESBE - 1 szt. Zawór termostatyczny TS-90 DN 15 HERZ - 2 szt. Siłownik termoelektryczny Afriso - 2 szt. Termostat pokojowy TA 3n IMIT - 2 szt. Zawór upustowy różnicy ciśnień 3/4” Afriso - 1 szt. Termostat przylgowy BRC IMIT - 1 szt. Pompa Star RS 25/4 ze śrubunkami WILO - 1 szt. Zawór regulacyjno-pomiarowy STVU 1/2” MMA - 1 szt. Złączki - kpl Rura 16 x 2,0 mm HENCO 200 mb (1 zwój 200 mb) Ale to cieżki temat cos czuje iz nie opanuje tego tak łatwo... bez praktycznego podejscia -ujrzenia -dotkniecia- nie jestem w stanie uruchomic wyobrazni jak to miałoby wygladać... Ale wielkie dzieki To prosty kompletny zestawdo podłogówki dla instalatora, a dla Ciebie kłopotliwy. Zanim go kupisz skontaktuj się ze swoim instalatorem, on to bez problemu zamontuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam Hym co to jest zawór trójdrogowy?Sory ..ale jestem zielona Chyba chodzi o zawór trójdrożny - jest to inaczej mieszacz, który ma za zadanie mieszać w odpowiednich proporcjach wodę powracającą (wychłodzoną) do pieca z wychodzącą (dogrzaną) z pieca w celu uzyskania odpowiedniej temperatury. Jeśli chodzi o wykonanie takiego ogrzewania to nie powinno być problemu, może z wyjątkiem kominka z pw, który pracuje w obiegu otwartym i w związku z tym będzie potrzebny zasobnik na wodę (warto zainstalować duży - to kwestia wysokości zasobnika) z wężownicą. W przypadku zastosowania pieca jednofunkcyjnego (lepszy ze względu na komfort CWU) będą wymagane dwie wężownice. U siebie zastosowałem ogrzewanie podłogowe na całości (o wiele prostsze) bez w/w zaworu z piecem 6kW. Cała instalacja kosztowała mnie kilka tys.(bez paneli solarnych), sam wykonałem całość. Przez 3 lata działa bez problemu (nawet dziś policzyłem koszty za 2006, prąd, gaz (GZ50), woda, wywóz śmieci, drewno do kominka - miesięcznie 319,40) Pozdrawiam Leon z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 kabab Ale czy kominek u Ciebie jest wspomaganiem ogrzewnia czy tylko podgrzewa wode w zasobniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 kabab Ale czy kominek u Ciebie jest wspomaganiem ogrzewnia czy tylko podgrzewa wode w zasobniku? Mój system jest całkowicie zintegrowany tzn: dom i CWU mogę ogrzewać zarówno gazem, kominkiem i prądem (w zasobniku mam grzałkę), a to wszystko przez duży zasobnik (300l) z dwiema wężownicami (górna połączona z piecem, dolna z pw kominka i panelami solarnymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Dodam, że dom ma 130 m2, zainstalowałem ok 600m przewodu grzewczego, dwa rozdzielacze (jeden na 7 obwodów, drugi 5), rozdzielacze połączone z piecem w miedzi (solarna i pw kominka również), instalacja wodna w pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 czy tak duży zasobnik bo aż 300l nie pobiera dużo prądu? bo wkańcu cały czas musi podgrzewać wode, ale koszty sutrzymania domu są zadziwiajaco niskie jaki duz masz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 jeśli moje koszty utrzymania domu będą sie mieściły w 500zł będe szczęśliwa, ale Twój wynik jest dlamnie wzorem.Super... gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 podałem 130m2 podłogi, grzałka w zbiorniku jest standardowa, włączana tylko raz, woda w zasobniku jest ogrzewana słońcem (dzisiaj wzrost temp o 11 st.C), drewnem (od 3 dni nie palę), lub gazem (koszty niskie bo dom ciepły temp pomieszczeń 22-25 st.C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 O rzesz ..... nać Nie było mnie przez weekend a tu proszę tylko lejącej się krwi brakuje Bogusław Nie odpowiedziałeś na moje i nie tylko moje pytanie Nie będę szukał a zapytam jeszcze raz w inny sposób Zakładając temp w pomieszczeniu w zakresie 20-22 st jaka Twoim zdaniem powinna być temp. podłogi aby nie wpływała ona negatywnie na nasze zdrowie ( celowo nie napisałem tym razem "organizm" bo niektórym się dziwnie kojarzy ) ???? Dodatkowo weźmy pod uwagę cykl życia większości z nas czyli powrót do domu późnym popołudniem po pracy i spanie + weekendy. Wiem pisałeś że dużo różnych czynników na to wpływa itp itd.... czyli proszę o uśrednienie lub szczegółowy opis jeśli się Tobie chce. Jaki to Twoim zdaniem jest przedział temperatury ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 22.01.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 OJJJJ też mnie nie było przez weekend(szkoła) a tu .... Proszę się nie kłócić Po przeczytaniu tych wszystkich postów jestem przekonana, że jednak można mieć podłogówkę w całym domu. A czy tak zrobię to będzie teraz tylko zależało od kosztów. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 23.01.2007 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja również zamiaruję położyć podłogówkę wszędzie. I jak już było poruszane - w sypialni podłogówka może trzymać niższą temperaturę, a domiar utrzymywany może być np. ciepłym powietrzem. I nikt (nawet żaden lekarz) mi nie wmówi, że przedmiot o temp. niższej niż temp. mojego ciała będzie mi szkodził, powodując przegranie organizmu. Wszak cokolwiek chłodniejsze ode mnie odbiera moje ciepło - a więc jedyne co to mogę się zaziębić Nie mam zamiaru się rozdrabniać na kilka systemów grzewczych - Ujednolicam ogrzewanie do podłogowego oraz jako uzupełniające - kominek + DGP + GWC + reku. I powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 23.01.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ponieważ nie znalazłem instalatora, który byłby wiarygodny w temacie (jak dotychaczas) i generalnie wypowiedzi instalatorów są co by tu krótko mówiąc są czysto komiczne - "tu się rzuci pętelkie tam drugą i Panie bedzie git" chciałbym policzyć jakimś programem jak te pętle powinny faktycznie wyglądać. Czy ktoś ma jakiś program do zaprojektowania sobie podłogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.01.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 re Kryspin"chciałbym policzyć jakimś programem jak te pętle powinny faktycznie wyglądać"O ogrzewaniu podłogowym napisano już wiele. Nie wiem czy są jakieś programy, ale przeciętna dla ciepłego domu (bo tylko w takim ma sens takie ogrzewanie) wynosi ok 5-6 mb na metr podłogi, u siebie położyłem ok 600 mb, dom ma 130 m2. Dodam, że w ramach oszczędności rury pcv rozmieszczałem na stalowej siatce zbrojeniowej położonej na styropianie. Już 4-ty sezon ogrzewanie sprawuje się super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 23.01.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 re Kryspin "chciałbym policzyć jakimś programem jak te pętle powinny faktycznie wyglądać" O ogrzewaniu podłogowym napisano już wiele. Nie wiem czy są jakieś programy, ale przeciętna dla ciepłego domu (bo tylko w takim ma sens takie ogrzewanie) wynosi ok 5-6 mb na metr podłogi, u siebie położyłem ok 600 mb, dom ma 130 m2. Dodam, że w ramach oszczędności rury pcv rozmieszczałem na stalowej siatce zbrojeniowej położonej na styropianie. Już 4-ty sezon ogrzewanie sprawuje się super. A czy tę siatkę metaląwą układałeś na jakiś dystansach?? Jak długie pętle robiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.01.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 obwody u mnie są różnej długości zależnie od wielkości pomieszczeń max do 40 mb, siatkę z rurami zatapiałem bez dystansów, aby rury były w dolnej części płyty grzewczej, delikatnymi ruchami siatki starałem się dobrze zagęścić beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.01.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ponieważ nie znalazłem instalatora, który byłby wiarygodny w temacie (jak dotychaczas) i generalnie wypowiedzi instalatorów są co by tu krótko mówiąc są czysto komiczne - "tu się rzuci pętelkie tam drugą i Panie bedzie git" chciałbym policzyć jakimś programem jak te pętle powinny faktycznie wyglądać. Czy ktoś ma jakiś program do zaprojektowania sobie podłogówki?? Ja sie pozegnałe jużz dwoma instalatorami. Jeden kompletny ćwok chyba zrobił w życiu 1 instalkę i nie wiedział nic. Drugi cos tam wiedział ale narysować schematu nie chciał ("panie - da sie boilerek, pętelki itp. Zobaczysz pan jak to wygląda jak sie zrobi) O liczeniu nie ma mowy. Ostatecznie jak stwierdził ze lutuje rurki bez pasty bo ją trudno kupic to się z nim pożegnałem. Ale polecam policzyc podłogówkę. Sam się ździwiłem gdy rozstawy wyszły mi nawet 35cm (chol) 20cm (salon ale ze strefą brzegową) i 10cm (kuchnia i łazienka). Wcześniej na oko nie spodziewałem się że wyjdzie gdzieś 35cm Do liczenia masz instrukcje projektowania KAN, KISAN, UPONOR, PURMO itp Ja liczyłem z KANa i KISANa. Wyszło mniej wiecej to samo wiec policz tylko jednym (KISAN chyba prostszy o ile dobrze pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts