Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie za tydzień wchodzi elektryk, pod koniec listopada hudraulik robi wszyskie instalacje i odpala kotłownię i jak już będzie ciepło wchodzą w grudniu tynkarze i posadzkarze

acha jutro montują alarm a w czwartek bramę garażową

jak wszystko dobrze pójdzie przeprowadzka na święta Wielkanocne

I jeszcze:

jaka grubośc styro na podłodze na górze? Akustyczny czy zwykły?. Na dole z tego co widzę 2 warstwy po 5 cm pod tym abizol na chudziaku, papa i na tym folia, tak?

I ocieplenie zewnętrzne: jaka grubość? dwie warstwy czy jedna?

A jak u pozostałych?

Z góry dziękuję za odpowiedź :wink:

Pozdr

M

Przed położeniem tynku,zrobiłem małą sondę wśród znajomych posiadających domki już wybudowane,bądź w budowie.Większość ma tynk gipsowy,do którego z początku nastawiony byłem sceptycznie.Teraz,po zakończeniu wiem,że zrobiłem dobry wybór.Gładszy,cieplejszy,mniej kłopotliwy w kładzeniu i na koniec, twadry,czego najbardziej się obawiałem,mając przed oczyma zwykły gips budowlany.

Na górze,zwykły,5 cm styropian.Dach : wełna mineralna, 18 cm i 5 cm.

Ściany zewnętrzne : styropian elewacyjny 12 cm pod siatką i tynkiem.Tynk wykończeniowy na przyszły rok.

Dół jak zauważyliście,z tym,że bez papy i abizolu.Chudziak - folia - styropian - posadzka.W pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym, dodatkowo folia pod przewodami z ogrzewaniem.

W domu ciepło,mimo rozpalania kominka tylko wieczorem.Miodzio ... :lol:

pzdr

Wielkie dzieki za info :p

Męczy nas (mnie) jeszcze kwestia wentylacji. Mógłbys wrzucic zdjęcia pokazujące przebieg kanałów wentylacyjnych np z kuchni do kominków wentylacyjnych albo np z łazienki na dole do komina wetylacyjnego.

Z tego co wiem nie może to iść w poziomie - jak to ukryć?

I jak idą przewody na poddaszu.

Aha wyślij jesli możesz adres pocztowy na priv. Mamy coś dla Ciebie :wink:

Pozdr

M

• 2 weeks później...
...

....Podczas pomiaru powiedziałem wyraźnie : skrzydło lewe ma być połączone zawiasami z ościeżnicą i również zawiasami z ze skrzydłem środkowym.Po otwarciu lewego ze środkowym oraz prawego,miał powstać otwór na całą szerokość drzwi,czyli ok 270 cm.Zamiast tego mam wstawiony słupek między skrzydłem prawym a środkowym,na którym to słupku zamontowano zawiasy środkowego skrzydła....

Reklamowałem też okrągłe okno przy tarasie wejściowym.Jest ono otwierane w połowie i sam system otwierania nie spełnił moich oczekiwań.Okno zdemontowano,czekam na inne.

..., dziś inaczej rozwiązałbym sprawę okien parterowych.zamówiłbym w Wesie wszystkie oprócz obu okrągłych.Te można zrobić drewinane,obracane.Różnica w cenie nie byłaby pewnie porażająca,a efekt zupełnie inny.

pzdr

Jesteśmy na etapie wyboru okien. tez prawdopodobnie bedzie PVC 2xokleina.

Sheki czy z perspektywy czasu podtrzymujesz swoją opinię o pełnym otwieraniu wszystkich 3 skrzydeł drzwi balkownowych. Słyszałem że takie rozwiązanie nie jest polecane (mogą sie odkształcać - szczególnie od południa).

To samo dotyczy okrągłych. Jezeli plastik to raczej nieotwieralne. A jak z drewnianymi okrągłymi ? W jaki sposób są obracane? :D

M

http://picasaweb.google.com/rsheki/PraceWykoCzeniowe02

Tak wygląda u mnie otwierane okno okrągłe z PCV.Drugie,jak pisałem wcześniej,nie otwierane.Dziś pewnie solidnie porównałbym ceny drewna i pcv.Przy niewielkiej różnicy,kupiłbym drewniane.

Parę miesięcy po zamontowaniu drzwi tarasowych,muszę napisac,ze jestem umiarkowanie zadowolony.Sąsiad obok ma takie jaki mnie się marzyły,teraz narzeka na niestabilność podczas silnego wiatru,a takie potrafią u mnie wiać.:)

pzdr

Odbyliśmy dzis rajd po sklepach z oknami i okazuje się że żadna z tych firm nie produkuje tak małych okrągłych okien. Minimum otworu okiennego to 85-90 cm :evil: Za takie okna od 425 do ..1100 za sztukę

Albo bedziemy kuć albo kupimy te dwa drewniane. Ciekawe ile kosztują ?

Fajnie wyglądają okna Oknoplastu na najnowszym profilu platinium. Oczywiście to najdrozsza opcja :x stworzone przez włoskiego stylistę więc ..może bedą pasować do Verony :)

Złoty dąb albo orzech.

Prośba do szczęśliwych posiadaczy zamontowanych okien o wrzucenie fotek ale żeby bez taśm ochronnych były

Z góry thx

• 2 weeks później...