Sandek 05.11.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Witam, Czy ma Ktoś informacje (opinie, sugestie) n/t produktu "Izolmat plan optimax pv" ? Będę deskował dach, na deski cieśla planuje położyć takie właśnie ustrojstwo. Zaznaczam, że na "papę" będzie mocowana dachówka, najpóźniej na wiosnę 2018. Bardzo proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_kaminski 10.11.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Z tego co piszą na stronie producenta i w karcie technicznej wygląda nieźle. Myślę, że jako "podkład" pod dachówkę będzie dobrze. Oczywiście jeśli wszystko poniże też jest dobrze zaprojektowane. Trochę więcej informacji masz tutaj dachy deskowane Poza tym Izohan pisze takie coś: Producent IZOHAN sp. z o.o. udziela bezpośredniemu nabywcy na membranę asfaltową IZOLMAT PLAN optimax PV gwarancji materiałowej na 2 lata na membranę bezpośrednio narażoną na działanie promieni słonecznych. Tak więc nie zapomnij o fakturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2017 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Czego ma dotyczyć ta gwarancja? Dwa lata gwarancji?! Czyli żadna gwarancja!!!! Materiał z taką gwarancją nie nadaje się na krycie wstępne. Jak to się ma do żywotności dachówki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_kaminski 15.11.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Czytasz dokładnie? Wybolduje to co jest wązne: "gwarancja materiałowa na 2 lata na membranę bezpośrednio narażoną na działanie promieni słonecznych." A kolega Sandek " Zaznaczam, że na "papę" będzie mocowana dachówka, najpóźniej na wiosnę 2018". Tak więc święte oburzenie jest bezpodstawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Ja się nie oburzam tylko zwracam uwagę na fakt długości gwarancji. Jakoś producenci folii dachowych nie piszą, że udzielają 3 czy 4 miesiące gwarancji tylko określają dopuszczalny czas wystawienia folii na ekspozycję bez zakrycia z obu stron. Pragnę nieśmiało zauważyć, że krycie wstępne jest narażone na działanie promieni słonecznych w obrębie okapu. Oczywiście pisząc swoje uwagi nie mam na celu kwestionowania jakości tego materiału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 01.12.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Dzień dobry. Panowie czy papa termozgrzewalna z dodatkiem sbs grubości 3mm wystarczy jeśli dach odrazu będzie pokryty dachówką? Czy wywietrznik w kalenicy przykryć tą papą czy lepiej zastosować dedykowane taśmy kalenicowe? I ostatnie pytanie dotyczące mocowania kontrłat i zakładu. Czy zakład papy i kontrłaty smarować lepikiem czy nie ma konieczności? Z pewnością się spóźniłem... Niby powinna wystarczyć... ale z dzisiejszymi papami nic nie wiadomo. Pod dachówkę to radziłbym bardziej 'zaawansowaną' papę. T.zn. bardziej modyfikowaną SBS, mocniejszą aczkolwiek cieńszą. Obok radziłem jako przykład Docke D-Basis Comfort lub Mida RoofFix: w pewnych miejscach będziesz miał styk 3ch warstw papy, przy 3 mm grubości to 9 mm podniesienia... Zaznaczę ze grubość nie równa wodoszczelność, pisz pytania jakby co. Dedykowana taśma w moim rozumieniu to taka klejąca na brzegach z otworami pośrodku. Dedykowaną stosuj, to opracowane z pomysłem o kalenicę! Producent Papy jednoznacznie zaleca przesmarowanie lepikiem... który też produkuje. No to fachowiec powie gdzie wiatr może wtargnąć pod dachówkę i popychać wodę 'do góry'. W tych węzłach przesmaruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dromik 20.01.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Dużo zostało napisane o tym czy deskować czy też nie, albo o użyciu papy lub membrany. Przez parę godzin przeczytałem wątek od deski do deski jednak znalazłem tylko szczątkowe informacje na temat poprawności deskowania. Czy możecie coś dodać lub poprawić: 1. Deski nie szersze niż 15cm 2. Dokładnie okorowane 3. Ułożone ofisami do spodu 4. Zakłady na papie lub membranie 5. Szczelina w kalenicy na wentylacje (jeśli ma zastosowanie) 6. Gwoździe ocynkowane Co możecie podpowiedzieć jeśli chodzi o ułożenie desek. Zauważyłem, że często kończą się na jednej krokwi od góry do dołu. Czy to nie ma przypadkiem wpływu na scalenie całego deskowania? Nic nie udało mi się odnaleźć o samym ułożeniu desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 20.01.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Też śledzę ten wąteknajważniejsze jest żeby zostawić przy kalenicy z obu stron chyba po 10cm niezadeskowanego miejsca aby zapewnić wentylację. Kontrłaty jakoś nacięte i wsadzone w to nacięte miejsce podwójna membrana...Jakoś niby to widzę ale za rysunek byłbym niesamowicie wdzięczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dromik 20.01.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Zgadza się. Cały czas poszukuję odpowiedzi na pytanie ile desek powinno kończyć się na jednej krokwi. Wiadomo ,że dla dekarzy to najłatwiejsze rozwiązanie... chyba ,że przesadzam i nie ma to kompletnie znaczenia. Planuję też zastosowanie papy z pasami klejącymi tak aby zaczynając od dołu dachu pierwszą papę przybić na górnej krawędzi następnie kolejna papa przykryje te gwoździe pasem klejącym i tak aż do kalenicy gdzie faktycznie trzeba wykombinować szczelinę. Założenie jest takie aby wszystkie gwoździe zostały ukryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 20.01.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Trzeba przybijać jeszcze po krokwiach papę w miejscu gdzie będzie kontrłata. Zamazać jakimś dysperbitem czy czymś i przybić dopiero kontrłaty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.01.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 dlaczego taki problem ? jakby dachy wymyślono wczoraj ! nie macie fachowców co wam doradzą ? albo im nie wierzycie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 20.01.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Trzeba przybijać jeszcze po krokwiach papę w miejscu gdzie będzie kontrłata. Zamazać jakimś dysperbitem czy czymś i przybić dopiero kontrłaty ?? Po co chcesz przybijac po krokwiach ? Kontrlata docisnie i przytrzyma, nie ma powodu by bic tam gwozdzie. Dysperbit sie do tego nie stosuje, lepik sie nadaje. Pracy troche wiecej jest by go nalozyc w miejscu przybicia kontrlaty ale bedzie pewnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 20.01.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 dlaczego taki problem ? jakby dachy wymyślono wczoraj ! nie macie fachowców co wam doradzą ? albo im nie wierzycie . Sorry ale czegoś nie rozumie ... po co jest forum ?? to że ty znasz się na dachach nie znaczy, że każdy tym żyje jak ty. żenująca odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 20.01.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Po co chcesz przybijac po krokwiach ? Kontrlata docisnie i przytrzyma, nie ma powodu by bic tam gwozdzie. Dysperbit sie do tego nie stosuje, lepik sie nadaje. Pracy troche wiecej jest by go nalozyc w miejscu przybicia kontrlaty ale bedzie pewnosc. Wiesz myślałem , wiatr albo coś podobnego, żeby nie podwiało i wszystko nie odfrunęło ... ale jak tak mówisz to nie neguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.01.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Sorry ale czegoś nie rozumie ... po co jest forum ?? to że ty znasz się na dachach nie znaczy, że każdy tym żyje jak ty. żenująca odpowiedz. skoro przeczytałeś ten Temat to wiesz o dachach więcej niż ja ! ja stosuje tylko jeden sprawdzony system jest nie logiczny dla większości z was , ale postaram się go przedstawić jak znajdę czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dromik 20.01.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 nie macie fachowców co wam doradzą ? albo im nie wierzycie . Nigdy nie wiesz czy nie trafisz na kogoś komu nie możesz wierzyć. Doświadczenie inwestorskie skłania mnie do rozpracowywania tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.01.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 od góry - dachówka - łata -kontr-łata -papa -deskowanie lub płyta - szczelina wentylacyjna 5cm - wiatroizolacja - wełna - folia paroizolacyjna jak zrobić szczelinę wentylacyjną ? na krokwie mocujemy wiatroizolacje następnie nakręcamy wzdłuż krokwi kontrłatę 5cm a na to pełne deskowanie lub płyty ( wystarczy 12mm OSB ) deski powinny być suche pióro-wpust . Na górę przybijamy papę wystarczy podkładowa 1mm grubości , najlepiej jak ma pas samoklejący .Dalej standardowo , kontrłata ( lepiej jak jest impregnowana ) i łata nie musi być impregnowana -ważne by była z drewna suchego ! Zaraz będą komentarze że poco to wszystko tyle kasy ładować w dach i takie tam - skoro możecie tysiące wydawać na ogromne tv , kute płoty i inne mnie ważne detale, to pare tysięcy w dach nie powinno robić problemu a gwarantuję że przez 30 lat nie będzie problemów, a wełna też będzie się miała super . Podobno fundament i dach są najważniejsze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 20.01.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 [ATTACH=CONFIG]405421[/ATTACH] od góry - dachówka - łata -kontr-łata -papa -deskowanie lub płyta - szczelina wentylacyjna 5cm - wiatroizolacja - wełna - folia paroizolacyjna jak zrobić szczelinę wentylacyjną ? na krokwie mocujemy wiatroizolacje następnie nakręcamy wzdłuż krokwi kontrłatę 5cm a na to pełne deskowanie lub płyty ( wystarczy 12mm OSB ) deski powinny być suche pióro-wpust . Na górę przybijamy papę wystarczy podkładowa 1mm grubości , najlepiej jak ma pas samoklejący .Dalej standardowo , kontrłata ( lepiej jak jest impregnowana ) i łata nie musi być impregnowana -ważne by była z drewna suchego ! Zaraz będą komentarze że poco to wszystko tyle kasy ładować w dach i takie tam - skoro możecie tysiące wydawać na ogromne tv , kute płoty i inne mnie ważne detale, to pare tysięcy w dach nie powinno robić problemu a gwarantuję że przez 30 lat nie będzie problemów, a wełna też będzie się miała super . Podobno fundament i dach są najważniejsze ! Bardzo prosty dobry i skuteczny sposób na krycie wstępne ze szczeliną wentylacyjną. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 20.01.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 [ATTACH=CONFIG]405421[/ATTACH] deski powinny być suche pióro-wpust . N Nieśmiało i z ciekawości zapytam się dlaczego pióro -wpust ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Zaraz będą komentarze że poco to wszystko tyle kasy ładować w dach i takie tam - skoro możecie tysiące wydawać na ogromne tv , kute płoty i inne mnie ważne detale, to pare tysięcy w dach nie powinno robić problemu a gwarantuję że przez 30 lat nie będzie problemów, a wełna też będzie się miała super . Parę tysięcy? Chyba kilkanaście albo i ponad dwadzieścia. A gwarancję mi taką samą oferował miłośnik deskowania, co i jej przeciwnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts