Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Dziękuję za odpowiedź.

Czy dachówki wentylacyjne dawać za zadaszeniem tarasu jako początek wentylacji w tym miejscu?

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż okazało się że wykonawca nie do końca wykonał dach zgodnie z projektem. Teraz mają przyjechać i podnieść dach z jednej strony żeby wymienić murłatę na dłuższą, która wystawala poza obrys budynku i stanowiła podparcie dla kulawki tarasy. Obecnie kończy się na wieńcu. Dach jest zadedykowany.

Czy taka operacja jest bezpieczna i na co zwrócić uwagę gdy będą to robić?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dachówki wentylacyjne wspomagają wentylację pokrycia wierzchniego. Pokrycie tarasu też musi być wentylowane, Pokrycie tarasu i dachu zasadniczego stanowi jedną całość. W przypadku gdy długość tej całości pokrycia nie przekracza 10 m nie ma takiej potrzeby ale oczywiście można je zastosować.

Natomiast jeżeli chodzi o tą drugą kwestię to trudna i odpowiedzialna operacja. Należy rozłączyć połacie dachu. Ta poprawnie zamontowana powinna pozostać na swoim miejscu. Jak to nie jest możliwe trzeba podnosić cały dach. Osoba koordynująca takie prace powinna mieć stosowną wiedzę i doświadczenie. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Deski. Pozdrawiam.

Mogę wiedzieć dlaczego deski są lepsze niż płyta MFP ?

i zarazem będę wdzięczny za pomoc, mam zamiar właśnie położyć płyty MFP zamiast desek i pytanie, czy pod płyty i na nich umieści membranę ?

Poddasze użytkowe i zamierzam ocieplić pianą PUR.

Edytowane przez tomgru

Wyjąłeś moją odpowiedź z kontekstu. Gdzie napisałem, że deski są lepsze od płyty MFP? Ja nie jestem zwolennikiem stosowania folii jako krycia wstępnego więc na wierzchu papa. Natomiast pod spodem folia wysokoparoprzepuszczalna zdystansowana od MFP o minimum 2 cm.

Mogę wiedzieć dlaczego deski są lepsze niż płyta MFP ?

i zarazem będę wdzięczny za pomoc, mam zamiar właśnie położyć płyty MFP zamiast desek i pytanie, czy pod płyty i na nich umieści membranę ?

Poddasze użytkowe i zamierzam ocieplić pianą PUR.

Wyjąłeś moją odpowiedź z kontekstu. Gdzie napisałem, że deski są lepsze od płyty MFP? Ja nie jestem zwolennikiem stosowania folii jako krycia wstępnego więc na wierzchu papa. Natomiast pod spodem folia wysokoparoprzepuszczalna zdystansowana od MFP o minimum 2 cm.

ktoś zapytał co jest lepsze deski czy płyta MFP - odp. że deski.

Grubość płyt 15mm będzie wystaraczjące przy dachu dwuspadowym, kat 45 stp. i co wchodzi w grę zamiast papy ?

Jak przyjdzie piania pur to na samej folii się nie utrzyma.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich.

Wiem, że moje pytanie było wałkowane wiele razy ale jestem w tym zielony.

Stoję przed wyborem papy na deskowanie, dach 40stopni. Jest niewielka szansa, że jeszcze w tym roku będę zakładał blachodachówkę, ale raczej że względów finansowych będzie to w przyszłym roku.

1.Czy mogę zastosować papę podkładową na tekturze czy lepiej wierzchniego krycia

2. Czy papę należy zagrzać czy wystarczy mechaniczne przybicie

papiakami a następnie kontrłatami?

z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Edytowane przez Redakcja

• 5 months później...
2 godziny temu, hajsnet napisał:
Witam wszystkich.
Pytam bo nie mam tego w projekcie.
Jaka szerokość deski okapowej będzie odpowiednia do załączonych wiązarów.
Chodzi mi o to żeby nie było później problemy z montażem podbitki. Dach będzie deskowany, pokryty papą a docelowo blachodachówką.

Zrzut ekranu 2024-11-10 172850.png

Jak nie masz  w projekcie jak masz. Przecież masz podany wymiar 120 czyli 120 mm czyli 12 cm.

Godzinę temu, henrykow napisał:

Jak nie masz  w projekcie jak masz. Przecież masz podany wymiar 120 czyli 120 mm czyli 12 cm.

Bez urazy ale chyba nie masz pojęcia co to jest deska okapowa i do czego służy. Jak dam 120 mm czyli tyle co czoło wiązara to do czego mam przymocować profil do podbitki nie wspominając już o odpowiednim kącie zamocowania haków rynnowych ? Proszę o wypowiedź kogoś kto się na tym zna.

Edytowane przez hajsnet

25 minut temu, hajsnet napisał:

Bez urazy ale chyba nie masz pojęcia co to jest deska okapowa i do czego służy. Jak dam 120 mm czyli tyle co czoło wiązara to do czego mam przymocować profil do podbitki nie wspominając już o odpowiednim kącie zamocowania haków rynnowych ? Proszę o wypowiedź kogoś kto się na tym zna.

Bez urazy ale to Ty nie masz pojęcia o co pytasz, pokazujesz rysunek z wymiarami i pytasz zo wymiary deski okapowej więc odpowiadam na zadane pytanie a wróżką nie jestem co Ci w głowie siedzi więc wyhamuj.

Haki mocujesz do wiązarów z góry albo doczołowo ze spadkiem a nie z  kątem do desko okapowej i co ma szerokość deski okapowej do mocowania haków?? Podbitkę można mocować się do wiązarów/krokwi, a jak chcesz robić ruszt do podbitki to może z łaski swojej podałbyś wymiary tego stelażu bo nikt tu nie ma kuli aby z niej wróżyć.

A na koniec to więcej kultury bo odpowiadam Ci z mojej dobrej woli i nie liczę na żadne podziękowania a na pewno nie chcę takich obrażających słów dostać od kogoś kto sam nie wie o co pyta.

Edytowane przez henrykow

15 godzin temu, hajsnet napisał:
Witam wszystkich.
Pytam bo nie mam tego w projekcie.
Jaka szerokość deski okapowej będzie odpowiednia do załączonych wiązarów.
Chodzi mi o to żeby nie było później problemy z montażem podbitki. Dach będzie deskowany, pokryty papą a docelowo blachodachówką.

Zrzut ekranu 2024-11-10 172850.png

Ta podbitka to jaka...... prostopadła do ściany czy  po wiązarach?

Deska okapowa czy czołowa bo to dwie różne.

Haki rynnowe do deski okapowej czy do czołowej czy do krokwii.

Pas podrynnowy dajesz czy haki dajesz doczołowo i wypuszczasz ostatnią deskę z deskowania a na nią pas okapowy i papa.

Na dachu tylko deskowanie i papa czy to tylko pokrycie wstępne?

Edytowane przez Mareks77

12 godzin temu, Mareks77 napisał:

Ta podbitka to jaka...... prostopadła do ściany czy  po wiązarach?

Deska okapowa czy czołowa bo to dwie różne.

Haki rynnowe do deski okapowej czy do czołowej czy do krokwii.

Pas podrynnowy dajesz czy haki dajesz doczołowo i wypuszczasz ostatnią deskę z deskowania a na nią pas okapowy i papa.

Na dachu tylko deskowanie i papa czy to tylko pokrycie wstępne?

Podbitka po wiązarach bo na płasko wyszła by za nisko nad oknami.

Deska okapowa oczywiście.

Uchwyty do rynny mocowane doczołowo do deski okapowej.

Deskowanie i papa tylko na pół roku.

Załączę rysunek jak bym to chciał zrobić. Myślę, że deska 180x30 powinna wystarczyć.

Zrzut ekranu 2024-11-10 172850.jpg

Edytowane przez hajsnet

Deska czołowa oczywiście szersza od krokwii. Nie wiem jaką one mają szerokość ale policzysz sobie od kąta z funkcji trygonometrycznych powiększając wymiar o podbitkę.

Na górę idzie jeszcze pas nadrynnowy wchodzący w rynnę a na niego już tylko papa.

Deskę okapową czyli pierwszą z deskowania możesz sobie trochę wysunąć tak aby opierzenie ( pas nadrynnowy) trafiało w 1/3 rynny.

Podbitka powinna wchodzić pod deskę, a nie dolegać do boku tej deski. Inaczej trzeba będzie wygiąć dużo blachy i będzie ohydnie wyglądać. Najlepiej sobie to wymierzyć na budowie.  Przykładasz poziomice do dolnej krawędzi wiązara i mierzysz od  góry poziomicy do górnej krawędzi gdzie ma być deska. Krawędź podbitki ma być już tylko zakryta przez obróbkę blacharską.  Na okap deska 32mm.

Edytowane przez domino34

7 godzin temu, domino34 napisał:

Podbitka powinna wchodzić pod deskę, a nie dolegać do boku tej deski. Inaczej trzeba będzie wygiąć dużo blachy i będzie ohydnie wyglądać. Najlepiej sobie to wymierzyć na budowie.  Przykładasz poziomice do dolnej krawędzi wiązara i mierzysz od  góry poziomicy do górnej krawędzi gdzie ma być deska. Krawędź podbitki ma być już tylko zakryta przez obróbkę blacharską.  Na okap deska 32mm.

Fakt, źle to kreskę narysowałem. Podbitka miała być pod deską schowana za kapinosem obróbki blacharskiej. Mają w tartaku niedaleko mnie deski 180x30x4000 suszone komorowo i czterostronnie strugane w dobrej cenie. Powinna być odpowiednia.